NOS NieuwsAangepast

Burgemeesters willen avondklok naar 22.00 uur, kans groot dat kabinet dit overneemt

Het demissionaire kabinet zal waarschijnlijk besluiten om de avondklok binnenkort een uur later te laten ingaan. Volgens ingewijden ligt die optie morgen op tafel bij het kabinetsberaad over de coronapandemie. Morgenavond houden premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie.

Veel burgemeesters willen het beginpunt van de maatregel graag verplaatsen van 21.00 naar 22.00 uur en volgens ingewijden is de kans groot dat het kabinet dit overneemt. Demissionair minister Grapperhaus van Justitie zei bij het Veiligheidsberaad met de burgemeesters in Utrecht dat de latere avondklok "serieus overwogen" wordt. Hij spreekt van een "heel begrijpelijke en beargumenteerde suggestie".

Zomertijd

De burgemeesters wijzen op het ingaan van de zomertijd, waardoor het ook langer licht is 's avonds. Het mooie lenteweer speelt ook een rol en daarnaast begint half april de ramadan, de vastenmaand voor moslims. Die gaan dan vaak na zonsondergang naar familie voor het breken van de vasten. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zei vandaag dat het daardoor wel "erg ingewikkeld" wordt voor mensen.

"De burgemeesters vinden kortom een avondklok die om 21.00 uur ingaat niet meer goed te handhaven", zegt verslaggever Henrik-Willem Hofs. Voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad, het overleg van alle veiligheidsregio's, vraagt zich af of de huidige avondklokmaatregel het virus nog wel adequaat bestrijdt.

Onder anderen Bruls en de Hilversumse burgemeester Broertjes vinden dat de landelijke politiek niet alleen naar de besmettings- en ziekenhuiscijfers moet kijken bij het nemen van maatregelen:

Burgemeesters kritisch over verlengen coronamaatregelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl