Gebed in de Mevlana-moskee in Rotterdam (1 juli 2020)
NOS Nieuws

'Latere avondklok helemaal niet nodig voor ramadan'

Volgens de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wordt het voor heel veel moslims ingewikkeld om zich aan de avondklok te houden als volgende maand de ramadan begint. "Dan zie je toch dat de drang bestaat om familiebezoek te plegen", waarschuwde hij gisteren.

Binnen de moslimgemeenschap wordt al druk overlegd over hoe de heilige maand, naar verwachting van 13 april tot 12 mei, eruit kan komen te zien. Het Contactorgaan Moslim en Overheid (CMO) praat daarover met demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en de eigen achterban van islamitische organisaties en moskeekoepels.

Het idee dat moslims het moeilijk vinden om zich aan de coronamaatregelen te houden, wil CMO-voorzitter Muhsin Köktas graag rechtzetten. "In moskeeën gelden al heel strikte maatregelen, daar wordt door de besturen streng op toegezien. Mensen nemen hun eigen kleedje mee, er is ontsmettingsmiddel en er wordt afstand gehouden. Bovendien komen er, behalve op vrijdag, zelden meer dan dertig mensen naar een dienst."

In de ramadanmaand staat naastenliefde voor moslims op de voorgrond, vergelijkbaar met de kerstperiode voor christenen. Hoewel het gemis van elkaar bezoeken, het vasten verbreken met de iftar-maaltijd en samen bidden groot is, zal men dus juist de maatregelen blijven volgen, verwacht Azzedine Karrat. Hij is imam in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. "Omdat het in het voordeel is van je ouders en van de samenleving, is het makkelijker om je eraan te houden." Ook hij ziet dat moskeeën zich goed aan de maatregelen houden.

Opiniemakers zetten vraagtekens bij de opmerkingen van Aboutaleb:

Bovendien is het verlaten van de avondklok naar 22.00 uur, wat vanavond wordt bekendgemaakt, voor de ramadan helemaal niet van belang, stelt Köktas. "Het avondgebed, tarawih, begint rond die tijd. Dat zullen de mensen dus gewoon thuis moeten doen, net als vorig jaar."

Ook Karrat is realistisch. "Het zou mooi zijn als mensen gezamenlijk kunnen bidden in de moskee, dat zijn ze van oudsher gewend. Maar het is geen verplichting. Als het niet kan, dan kan het niet."

Burgemeester Aboutaleb heeft inmiddels in een brief aan de Rotterdamse raad gezegd de ramadan nooit de belangrijkste reden is geweest om de avondklok later in te laten gaan. Het ging hem vooral om de zomertijd, zei hij. Die gaat komend weekend in.

'Willen ramadan overleven zonder besmettingen'

Om mensen gezien de avondklok in de moskee te laten overnachten, zoals is geopperd, is volgens Köktas onverantwoord. "Het risico op besmettingen is veel te groot. We willen de ramadan overleven zonder coronabesmettingen."

Het verschil met 2020 is dat de moskeeën toen tijdens de ramadan wél gesloten waren. Ook nu ligt alles op tafel, zegt Köktas, maar het is een lastig dilemma waar nog het nodige overleg zal worden gevoerd. "Na vanavond weten we wat onze beweegruimte is. Belangrijkste is dat we onze mensen beschermen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl