Een studentenprotest tegen online onderwijs op het Museumplein
NOS Nieuws

Onderzoek: studenten in grote problemen door online onderwijs

Het gaat niet goed met studenten. Dat is een van de conclusies van onderzoek van ResearchNED naar de manier waarop studenten thuisonderwijs tijdens de coronapandemie ervaren. Ze kampen met sociaal-emotionele problemen, eenzaamheid en merken dat de kwaliteit van de lessen achteruit gaat.

Online onderwijs leidt bij een deel van de studenten tot "zeer grote problemen" en de verhalen van de ruim 11.500 studenten die een vragenlijst invulden, zijn vaak schrijnend.

Zo heeft een op de twintig studenten last van mentale, sociaal-emotionele, concentratie-, motivatie- en studievoortgangproblemen, blijkt uit de studie, die in opdracht van studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is uitgevoerd. Omgerekend zou dat een groep van 30.000 à 35.000 studenten zijn.

Gebrek aan contact

De sociaal-emotionele problemen komen onder meer door een gebrek aan interactie en contact met docenten en medestudenten, vooral bij werkgroepen met veel deelnemers.

Door de coronamaatregelen hebben studenten het idee dat ze in een sociaal isolement zitten. Dertig procent voelt zich eenzaam. En hoe meer online onderwijs, des te vaker concentratie- en motivatieproblemen lijken voor te komen.

Ook vinden studenten dat de kwaliteit van de lessen achteruit is. Toch denken ze dat ze in hun studievoortgang geen grote schade hebben opgelopen in vergelijking met de situatie voor corona, volgens de onderzoekers.

Als de enige persoon die je de hele dag ziet je eigen spiegelbeeld op je beeldscherm is, dan is het logisch dat studenten zich eenzaam voelen

Dahran Çoban, voorzitter ISO

Voor een op de drie universitaire studenten is het onderwijs nu volledig op afstand, bij het hbo geldt dat voor 17 procent. Bijna alle studenten die meededen aan het onderzoek kregen hoorcolleges op afstand.

Een vierde vindt die colleges geen goede manier om kennis op te doen. En de meesten willen meer lessen op de instelling. Daarvoor kwamen studenten begin oktober al in actie.

Studenten zijn niet alleen maar negatief, blijkt uit het onderzoek. Zo zijn ze bijvoorbeeld te spreken over het online een-op-een contact met docenten. Ook noemden ze meer doen in minder tijd en niet hoeven reizen als voordeel.

"Grote zorg"

"Als de enige persoon die je de hele dag ziet je eigen spiegelbeeld op je beeldscherm is, dan is het logisch dat studenten zich eenzaam voelen en te kampen hebben met mentale problemen", reageert Dahran Çoban, voorzitter van studentenorganisatie ISO.

Volgens haar zijn de uitkomsten van het onderzoek van "grote zorg" voor de samenleving, "want achter deze schokkende cijfers zitten echte mensen".

Het ISO wil dat onderwijsinstellingen zo snel mogelijk kunnen opschalen naar meer fysiek onderwijs. Daarnaast moet er meer worden verbeterd aan de sociale kant van het onderwijs, stelt het ISO.

Waarom voelen vooral jongeren zich zo slecht, en: wat kan je daar aan doen? NOS op 3 duikt in het onderwerp:

Coronadip? NOS op 3 gaat voor jou in therapie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl