NOS Nieuws

Ministerie belooft sneller te prikken, met 600.000 vaccins op de plank

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Binnenland

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Binnenland

Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het vaccinatietempo in Nederland deze week omhoog gaat, van zo'n 250.000 prikken per week naar 400.000 deze week en ruim 500.000 volgende week. Dat zou een stijging zijn van gemiddeld 32.000 prikken per dag naar zo'n 57.000 per dag.

Toch lijkt het aantal prikken dat gezet kan worden veel hoger. Het coronadashboard toonde eerder een verwachte voorraad van bijna een miljoen vaccins aan het einde van deze week, maar na vragen van de NOS is de grafiek door het RIVM en het ministerie aangepast. De ongebruikte voorraad wordt nu becijferd op zo'n 600.000 vaccins.

Volgens het RIVM en het ministerie moeten we niet denken dat die 600.000 vaccins allemaal direct inzetbaar zijn. Het gaat volgens het RIVM om een deel ervan, maar hoe groot de vrije voorraad dan exact is, willen ze niet bekendmaken. "We hebben nu wel wat meer vaccins op de plank liggen, maar dat is vanwege de tijdelijke pauze met AstraZeneca", zegt een woordvoerder van het ministerie.

Hieronder per week het aantal gezette prikken en de voorraad:

De uitleg achter de cijfers op het coronadashboard is complex, want inderdaad zijn niet alle vaccins direct beschikbaar. Een deel van de 600.000 beschikbare vaccins wordt achtergehouden om een kwaliteitscontrole te ondergaan. Een ander deel dient als veiligheidsvoorraad (voor vijf dagen) voor eventuele toekomstige leveringen die niet komen.

Ook wordt er zo'n 5 procent van de vaccins achtergehouden vanwege de spillage en is er inmiddels een deel naar Caribisch Nederland gegaan (zo'n 125.000 doses). De beschikbare voorraad is tot slot niet statisch: er wordt uitgeleverd en bijgevuld.

Toch blijkt uit navraag bij farmaceuten, uit documenten van het ministerie en het coronadashboard dat een voorraad van 600.000 doses hoog is. Zeker honderdduizenden vaccins zouden beschikbaar moeten zijn, blijkt uit berekeningen van de NOS. Waarom die vaccins deze week nog niet worden ingezet, is onduidelijk.

Minister De Jonge zei vandaag dat "er zo snel wordt geprikt als we kunnen en als de leveringen binnenkomen". Volgens hem gaat het de komende tijd "best rap". Hij zei dat de voorraden tot een minimum worden beperkt. De minister verwacht dat er begin april zo'n 3 miljoen prikken zijn gezet.

Veiligheidsvoorraad omlaag

Vanavond zal op de persconferentie bekend worden dat de veiligheidsvoorraad van het Pfizer-vaccin verder omlaag gaat. Van het vaccin wordt nu nog voor vijf dagen voorraad aangehouden, dat gaat naar drie dagen. De voorraad vaccins groeit dus, maar de doelstelling van minister De Jonge om begin april 3,3 miljoen prikken te hebben gezet, zal met het huidige tempo naar verwachting niet worden gehaald.

Hieronder het aantal gezette prikken per dag:

Het voorstel van Erasmus MC-directeur Ernst Kuipers gaat volgens het ministerie niet worden uitgevoerd. Kuipers stelde gisteren voor om de beschikbare vaccins allemaal in te zetten als eerste prik. Het ministerie wil vasthouden aan het advies van de Gezondheidsraad, die stelt dat iedereen ook een tweede prik moet krijgen binnen de periode die daarvoor staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl