Nog miljoenen prikken te gaan: hier staan we na twee maanden vaccineren
Ruim twee maanden geleden kreeg een verpleeghuismedewerker in Veghel de eerste prik met een vaccin tegen het coronavirus. Inmiddels zijn we 1,2 miljoen eerste prikken verder en zit een tweede dosis van het vaccin in ruim 400.000 armen.
Tijdens de laatste corona-persconferentie beloofde demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid een zomer vol gevaccineerde Nederlanders. "Als alle vaccins geleverd worden zoals afgesproken, dan is op 1 juli bij iedereen die dat wil die eerste prik gezet", zei hij.
Het ministerie gaat in de berekeningen daarbij uit van een vaccinatiebereidheid van 85 procent. Per juli moeten dan 12 miljoen mensen van 18 jaar en ouder een eerste prik hebben gehad. Er wordt rekening mee gehouden dat zo'n 2 miljoen mensen zich niet laten vaccineren.
Dat ziet er zo uit:
Een grootschalig vaccinatieprogramma moet vanaf 15 april klaarstaan voor het prikken van de grootste groep die nu nog niet aan de beurt is gekomen: de gezonde 18 tot 60 jarigen. De 18-jarigen zijn daarbij als laatste aan de beurt.
Er komen door het land heen 140 GGD-priklocaties, en ook de huisartsen en ziekenhuizen krijgen een belangrijke rol. Vanaf mei moeten er wekelijks 2,5 miljoen prikken gezet kunnen worden.
Welke doelgroepen zijn al geprikt?
Bij verschillende groepen die al gevaccineerd zijn, ziet het RIVM inmiddels een stabilisatie van het aantal besmettingen. Dat beeld was eerder al zichtbaar in de verpleeghuizen, maar geldt nu ook voor de thuiswonende tachtigplussers.
Verschillende groepen met kwetsbare mensen kregen voorrang bij het vaccineren. Bij alle groepen heeft inmiddels een groot deel de eerste prik gehad. In de verpleeghuizen en ggz gaat het om 92 procent, en is 85 procent volledig gevaccineerd.
Zie hier per doelgroep het deel dat al een prik heeft gehad:
Die percentages zijn gebaseerd op schattingen door het RIVM. De exacte cijfers over de vaccinatiestatus van alle doelgroepen zijn namelijk nog niet bekend. Het RIVM werkt nog aan het registratiesysteem dat hier inzicht in moet gaan geven. Via dit systeem moet straks ook een eigen vaccinatiebewijs te downloaden zijn.
Volgens een woordvoerder is het koppelen van de vaccinatiegegevens bijzonder lastig. De uitnodigingen worden nu verstuurd op basis van de geboortedatum, het is voor het RIVM daardoor niet bekend of een negentigjarige in een verpleeghuis woont, of nog thuis.
Dit is ook de reden waardoor veel van de duizenden verpleeghuisbewoners in de afgelopen maanden een dubbele uitnodiging kregen: een brief van het RIVM en een brief van het eigen verpleeghuis. Het leidde tot versnippering in de instellingen, waarbij mensen op dezelfde gang (en soms zelfs in dezelfde kamer) op verschillende momenten werden geprikt. Het RIVM zei onlangs in Nieuwsuur dat ze het vaccineren in zorginstellingen hebben onderschat.
Wat komt er nog aan?
Vanaf nu moet het allemaal beter gaan. Volgens het ministerie van Volksgezondheid "wijst alles erop" dat er in de komende maanden heel veel meer vaccins naar Nederland gaan komen. Waar we in de eerste drie maanden van 2021 zo'n 4 miljoen dosis ontvangen, moeten dat er in het volgende kwartaal 16 miljoen zijn. In de zomermaanden volgen dan nog eens 28 miljoen doses.
Dan moet wel alles wel goed gaan met de leveringen natuurlijk. Zo werd vandaag bekend dat het bedrijf Johnson & Johnson, dat het Janssen-vaccin maakt, productieproblemen zou hebben. Of dit gevolgen heeft voor de 3 miljoen dosis van het vaccin die Nederland vanaf april verwacht, is nog onduidelijk.
Er zijn nog een paar wijzigingen te vinden in de verwachte leveringsoverzichten die het ministerie tweewekelijks publiceert. Zo zijn de eerste leveringen van het nieuwe (en nog niet goedgekeurde) CureVac-vaccin verder opgeschoven naar later in het jaar. De namen van vaccin-makers Valneva en Novavax zijn inmiddels geschrapt van het overzicht, door onzekerheid over de contracten.
In heel 2021 verwacht Nederland nu 79 miljoen dosis. Ruim genoeg prikken voor iedereen dus.
Dit verwacht Nederland aan vaccins: