premier Rutte
NOS Nieuws

Rutte: maatregelen tot de zomer, maar kantelpunt nadert

Demissionair premier Rutte is iets hoopvoller geworden dat over een paar weken versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn. "Het kantelpunt nadert dat het vaccin de overhand krijgt over het virus, en dat er ook weer meer mogelijk wordt", zei hij op de persconferentie.

Op advies van het OMT versoepelt het kabinet de beperkingen nu nog niet, op een paar kleine dingen na. Maar het heeft goede hoop dat dat er rond Pasen wel iets kan. Uiteindelijk is het bedoeling dat in de zomer "de eerste grote stappen gezet kunnen worden naar het normale leven". Rond die tijd is de verwachting dat alle Nederlanders die dat willen een eerste vaccinatie hebben gekregen.

Rutte ging niet in op de vraag hoe die 'grote stappen' eruit zien en welke maatregelen dan afgeschaft kunnen worden. "We moeten zeker weten dat we op dat moment niet iets onverstandigs doen."

"Je kunt zeggen: dat is al over vier maanden", zei Rutte. "Maar je kunt ook zeggen: pás over vier maanden." Omdat mensen het steeds moeilijker vinden om zich aan de maatregelen te houden, wil het kabinet nu ook al kijken wat er mogelijk is. "Het is duidelijk dat we de lockdown op deze manier niet nog vier maanden volhouden."

Als de cijfers zich goed ontwikkelen, wil het kabinet over twee weken versoepelingen aankondigen. Dan zouden per 31 maart de terrassen weer open kunnen, de mogelijkheden om te winkelen verder kunnen worden verruimd, en studenten in het hoger onderwijs weer deels naar college kunnen. Ook het bezoek thuis gaat dan van één naar twee maximaal per dag.

Rutte blikt vooruit naar de zomer:

Rutte: 'Van de zomer kunnen we grote stappen zetten'

Volgens Rutte hebben de versoepelingen die hij in het vooruitzicht stelt niets te maken met de aanstaande verkiezingen. "Dit past in de aanpak die we sinds een paar maanden hanteren, dat we ook wat meer risico's nemen als we denken dat het kan. Als we mensen een zoethoudertje hadden willen geven vanwege de verkiezingen, hadden we de versoepelingen beter per direct kunnen afkondigen."

Vanaf volgende week gelden er wel een paar kleine versoepelingen, al noemt Rutte ze liever "correcties en aanpassingen". Kinderen mogen weer zwemles krijgen en afzwemmen en volwassenen mogen weer met vier mensen samen buiten sporten. Ook de mogelijkheden voor het winkelen op afspraak worden iets verruimd en bewoners van verpleeghuizen waar iedereen gevaccineerd is mogen twee bezoekers per dag ontvangen. Dat is nu nog één.

Derde golf

Volgende versoepelingen hangen dus af van de ontwikkeling van de besmettingscijfers. Demissionair minister De Jonge waarschuwde dat die nog niet goed zijn. Er zit volgens hem nog steeds een derde golf aan te komen in april. "Als de slechtste scenario's uitkomen, liggen de ziekenhuizen dan weer net zo vol als vorig jaar."

Vooralsnog worden dus bijna alle beperkingen uit de lockdown verlengd tot en met 30 maart, inclusief de avondklok. Tijdens de verkiezingsdagen, volgende week, zal de politie geen boetes opleggen aan mensen die vanwege het stemmen of werken in een stembureau nog na 21.00 uur buiten zijn.

Minister De Jonge zei dat hij ook nog kijkt of het mogelijk is om mensen die korter dan zes maanden geleden besmet zijn geweest met corona maar één vaccinatie te geven. Uit onderzoek is gebleken dat zij ook met één prik voldoende beschermd zijn tegen een nieuwe besmetting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl