NOS NieuwsAangepast

Aantal besmettingen blijft gelijk: stijging bij jongeren, daling bij de rest

In vergelijking met vorige week zijn er de afgelopen zeven dagen evenveel mensen besmet geraakt met het coronavirus. De afgelopen week werden er 31.959 nieuwe positieve tests bij het RIVM gemeld. Een week eerder was dat nagenoeg hetzelfde aantal: 31.984. Gevraagd of er nu wel of niet sprake is van een 'derde golf' antwoordt Aura Timen van het RIVM: "We zien een stabilisatie."

Timen spreekt verder van "positieve signalen", al zijn er ook "minder positieve signalen":

Aura Timen (RIVM) ziet positieve signalen, maar nog niet op alle vlakken

Binnen dat stabiele beeld is er wel een duidelijk verschil te zien tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Bij jongeren was er een toename van het aantal meldingen per 100.000 inwoners, vooral bij de groep tussen de 18 en 24 jaar. Bij alle leeftijdsgroepen daarboven nam het aantal besmettingen juist af, met name bij de 70-plussers en in de verpleeghuizen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de vaccinatiecampagne, zegt het RIVM.

Opnieuw meer testen afgenomen

Voor de derde week op rij lieten meer mensen zich testen: 360.000. Dat is een stijging van 14 procent ten opzichte van een week eerder. Het RIVM noemt dat een positieve ontwikkeling. "Want hoe meer mensen zich laten testen en thuisblijven als ze corona hebben, hoe groter de kans dat we het virus kunnen indammen."

Van de mensen die zijn getest, was 8,1 procent positief; opnieuw lager dan de 8,9 procent van vorige week. Dergelijke percentages "blijven te hoog", schreef minister De Jonge gisteren aan de Tweede Kamer.

Het laatst berekende reproductiegetal ging weer omlaag: van 1,14 op 12 februari naar rond 0,98 op 22 februari. Dat betekent dat 100 mensen in Nederland op dat moment ongeveer evenveel mensen infecteerden en dat de epidemie pas op de plaats maakte.

Bijna twee derde van de besmettingen was op dat moment met de besmetterlijker Britse variant. Aanvankelijk dacht het RIVM op basis van modellen dat dit al begin februari het geval was.

Niet alleen ouderen in het ziekenhuis

Het aantal opnames voor covid-19 in het ziekenhuis was afgelopen kalenderweek met 1145 opnames iets lager dan de week ervoor. Wel werden meer mensen opgenomen op de intensive care. Op de IC's kwamen afgelopen kalenderweek 271 mensen met covid-19 terecht.

De meeste covidpatiënten zijn nog altijd ouderen, maar zeker niet allemaal. 24 procent van de opgenomen patiënten in februari waren tussen de 40 en 59. Op de IC's was dat 31 procent.

Het afgelopen etmaal werden er bij het RIVM 4333 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er werden tot 10.00 uur vanmorgen dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.

Er liggen nu 1963 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1905), van wie 556 op de IC (gisteren: 558), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal doden blijft dalen, waarschijnlijk ook weer als gevolg van de vaccinaties. Bij het RIVM werden dit keer 58 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 26. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 38 doden per dag, tegen 44 doden per dag een week eerder.

Er zijn nu 326 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 381, half januari nog meer dan 850.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl