NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Rutte: 'Risico terras is anders dan dat van kapper' • Winkelen op afspraak vanaf 3 maart

 • Welkom in het coronablog van dinsdag 23 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • De meeste contactberoepen mogen weer vanaf volgende week.
 • RIVM meldt bijna 19 procent meer coronabesmettingen, meer mensen hebben zich laten testen.
 • Het demissionaire kabinet heeft in een persconferentie vier versoepelingen aangekondigd.
 • Winkelen op afspraak kan vanaf 3 maart
Liveblog gesloten
 • Hoogleraar Boot: Baarsma en Teulings hadden 'verkeerde afslag' genomen

  Hoogleraar financiële markten Arnoud Boot heeft naar eigen zeggen een rol gespeeld bij het besluit van econoom Barbara Baarsma en oud-CPB-directeur Coen Teulings om zich terug te trekken uit de campagne Herstel NL. In het tv-programma Op1 zei Boot, die de twee goed kent, dat hij een van de mensen is geweest die hen heeft geadviseerd om de "activistische" campagne te verlaten. Volgens Boot hadden ze "een verkeerde afslag" genomen en waren ze "vastgeraakt in een soort absolute oplossing voor een heel groot maatschappelijk probleem".

  Boot zei dat hij veel waardering heeft voor Baarsma en Teulings, maar ze waren volgens hem verzeild geraakt in een verkeerde rol in het debat. "Als wetenschapper moet je niet de absolute waarheid op tafel leggen", aldus Boot. Herstel NL werd te veel een activistische beweging die pleitte voor vergaande coronaversoepelingen en die past niet bij je rol als wetenschapper, zei hij in het programma.

 • AstraZeneca wil leveringsafspraak toch nakomen

  AstraZeneca zegt zich toch te houden aan de afspraak om 180 miljoen vaccindoses te leveren aan de Europese Unie. Eerder vanavond was daarover verwarring ontstaan, nadat persbureau Reuters van een anonieme EU-bron had gehoord dat de farmaceut veel minder doses zou leveren: minder dan 90 miljoen. Ook het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid had te horen gekregen dat Nederland in het tweede kwartaal 4 miljoen doses zou krijgen in plaats van de afgesproken 6,8 miljoen.

  Nu zegt een woordvoerder van AstraZeneca tegen de NOS dat Nederland gewoon de beloofde 6,8 miljoen doses krijgt. Ook wil de Brits-Zweedse farmaceut in het tweede kwartaal zoals afgesproken 180 miljoen vaccins aan de EU leveren. De helft daarvan komt uit de productielijnen in de EU, de rest moet elders worden geproduceerd.

  De EU ligt al langere tijd met AstraZeneca in de clinch over de levering van vaccins. Zo krijgt Nederland in het eerste kwartaal waarschijnlijk tussen de 1 en 1,5 miljoen AstraZeneca-vaccins geleverd in plaats van de verwachte 4,5 miljoen. Demissionair minister De Jonge zei vanavond in de persconferentie dat het heel moeilijk is om "steady" afspraken te maken met de farmaceut. "Aan de lopende band komen er wijzigingen in het leveringsschema. Om gek van te worden."

 • 'Ronduit bagger' dat hogescholen en universiteiten dicht blijven

  Terwijl middelbare scholen en mbo-instellingen vanaf volgende week weer beperkt open mogen, blijven hogescholen en universiteiten dicht. "Ronduit bagger", reageert Naomi Polfliet bij Omroep Zeeland. Ze studeert aan de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen en is voorzitter van de Zeeuwse studentenvereniging Marum Bibio.

  "Sommige studenten kunnen het heel goed, die online lessen. Anderen helemaal niet. Ik zie om mij heen echt mensen die eenzaam zijn en zich afsluiten", zegt Polfliet. Ook de kwaliteit van het online onderwijs is lang niet altijd even goed, vindt ze. "Docenten doen echt vreselijk hun best. Maar de drempel is hoger om online je vinger op te steken dan om dat in de klas te doen. Ook is de verleiding soms groot om het college achteraf terug te kijken waardoor er helemaal geen interactie meer is."

 • Eerste Kamer wil laatste woord over avondklok

  Als het kabinet de avondklok straks weer wil verlengen, wil de Eerste Kamer daar het laatste woord over hebben. Wanneer de Senaat binnen een week besluit om niet met zo'n verlenging in te stemmen, moet de maatregel automatisch komen te vervallen. Dat staat in een motie van de Partij voor de Dieren waar een meerderheid van de Eerste Kamer vandaag voor heeft gestemd. De motie roept het kabinet op om deze constructie "op de kortst mogelijke termijn" mogelijk te maken.

  Alleen de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, die samen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer, en de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF, 1 zetel) stemden tegen de motie. De voorstanders vinden dat de avondklokmaatregel zodanig ingrijpt in het maatschappelijke leven en het privéleven van mensen, dat zowel de Tweede als de Eerste Kamer de maatregel moet kunnen toetsen.

  De Tweede en de Eerste Kamer hebben vorige week overigens allebei ingestemd met de wet die het kabinet had ingediend om de avondklok juridisch beter te regelen.

 • Waarom versoepelen Rutte en De Jonge de maatregelen?

  De beeldvorming is veranderd, zegt politiek verslaggever Arjan Noorlander in Nieuwsuur. "Het beeld is nu: Nederland is het zat, Nederland wil naar het einde van de coronacrisis, dus wil Nederland van de politici versoepelingen zien."

  Kijk hieronder het hele fragment terug:

 • Vaccinatieprogramma Suriname begonnen

  In Suriname zijn vandaag de eerste prikken tegen het coronavirus gezet. Voor de start heeft het land 1000 AstraZeneca-vaccins van het bevriende eiland Barbados gekregen, waarmee 500 zorgmedewerkers kunnen worden ingeënt die direct in contact komen met coronapatiënten. Later deze week levert India naar verwachting nog 50.000 doses van het AstraZeneca-vaccin.

  Er wonen zo'n 600.000 mensen in Suriname. Het Zuid-Amerikaanse land hoopt tegen het einde van dit jaar over 400.000 vaccindoses te beschikken.

 • Rotterdamse seksclubeigenaar: 'Niet leuk voor de hele branche'

  Verrast is bedrijfsleider Dirk van de Rotterdamse nacht- en seksclub Cinderella niet, over het nieuws dat sekswerkers als enige contactberoep nog niet aan het werk mogen. "Dat is absoluut niet leuk voor de hele branche", zegt hij bij de regionale omroep Rijnmond. "Maar de meiden zijn bijna allemaal verdwenen. De meesten naar het buitenland. Dus als we uiteindelijk gaan opstarten, zal dat heel moeilijk gaan."

  Volgens hem verplaatst de branche zich naar het internet. "Die meiden zijn niet in loondienst. Dus die gaan illegaal door. Op illegale websites zie je dat het helemaal volstaat. Daar bieden veel vrouwen, mannen en transgenders zich aan." En de coronaregels? Die lijken niet te gelden als je contact legt via een website, aldus Rijnmond. Dirk: "Je kan al die mensen privé opzoeken."

 • Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen (en de regels die blijven gelden)

  De avondklok wordt verlengd, middelbare scholen en mbo-instellingen gaan deels open en volgende week mogen bijna alle contactberoepen weer aan de slag. Dat maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge vanavond bekend.

  Bekijk de plaatjes voor een overzicht van de maatregelen:

  1/6 NOS
  2/6 NOS
  3/6 NOS
  4/6 NOS
  5/6 NOS
  6/6 NOS
 • Rutte over terrassen: 'Risico is anders dan dat van de kapper'

  De coronamaatregelen moeten stap voor stap worden versoepeld, benadrukten Rutte en De Jonge vanavond steeds. In de woorden van demissionair minister De Jonge: "Liever behoedzaam en stap voor stap, dan spijt achteraf."

  Over eventuele nieuwe versoepelingen in een volgende stap wilden de twee nog niet veel kwijt. Zo antwoordde Rutte op een vraag van een journalist over de horeca dat hij wat dat betreft geen verwachtingen wil wekken. "We hopen natuurlijk dat er in een volgende stap ook voor de horeca wat mogelijk is, bijvoorbeeld voor de terrassen. Maar eerst moeten we kijken of daar tegen die tijd ruimte voor is."

  Gisteren zei onder anderen burgemeester Broertjes van Hilversum dat buitenterrassen zonder problemen weer open zouden kunnen. "De burgemeesters hebben gezegd dat terrassen helpen om mensen te spreiden", reageerde Rutte daar vanavond op. "Dat begrijp ik. Ik zou ook dolgraag weer naar een terras willen, maar het risico van terrassen is anders dan dat van de kapper. Terrassen hebben een aanzuigende werking."

  Rutte zegt de spreidende werking van terrassen wel te snappen, maar volgens hem leidt openstelling van buitenterrassen ook tot meer verkeer. "Mensen gaan erheen, misschien meerdere keren per week. Dat is anders dan wat we nu met de kappers doen of met het winkelen op afspraak."

 • Teamsporten tot en met 26 jaar weer toegestaan

  Vanaf 3 maart mogen jongeren en jongvolwassenen tot en met 26 jaar weer in teamverband buiten sporten op sportaccommodaties, bijvoorbeeld op de eigen sportvereniging. Het gaat alleen om trainingen en onderlinge wedstrijden, de competitie wordt niet hervat. De afgelopen maanden mochten alleen jongeren tot en met 17 jaar in teamverband sporten.

  Het nieuws over de teamsporten was al uitgelekt. Veel jongeren in het Westerpark in Amsterdam reageerden er vanmiddag positief op:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Teamsporten tot 27 jaar weer toegestaan: 'Heel blij mee'
 • De Jonge wordt 'gek' van wijzigingen in leveringsschema AstraZeneca

  Het bericht van persbureau Reuters dat AstraZeneca de leveringen aan de EU in het voorjaar halveert, wekte irritatie bij minister De Jonge. "Astra is een heel ingewikkeld bedrijf om steady afspraken mee te maken", zei hij in de persconferentie. "Aan de lopende band komen er wijzigingen in het leveringsschema. Om gek van te worden. De leveringen bepalen uiteindelijk de snelheid waarmee we vaccineren."

 • Rutte legt uit voor welke versoepelingen het kabinet heeft gekozen (en waarom)

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte over waarom er nu gekozen is voor deze versoepelingen
 • Middelbare scholieren en mbo-leerlingen een dag per week naar school

  De middelbare scholen en mbo's gaan vanaf 1 maart weer deels open. Middelbare scholieren mogen minstens een dag per week naar school en volgen de rest van de week thuisonderwijs, zei demissionair premier Rutte. Voor mbo-studenten geldt dat ze straks een dag per week fysiek les kunnen krijgen.

  Wel geldt er dat de leerlingen en studenten anderhalve meter afstand moeten houden en mondkapjes moeten dragen als ze door de school lopen. Ook zijn er gespreide pauzes en lestijden, en vaste looproutes. Als een leraar of leerling positief is getest, moet iedereen die langer dan een kwartier binnen anderhalve meter is geweest in quarantaine.

  Het kabinet bekijkt of in een volgende fase ook de hogescholen en universiteiten weer open kunnen voor fysieke colleges. Nu zijn die alleen open voor bijvoorbeeld tentamens en begeleiding van kwetsbare studenten.

 • Uitzondering voor stemmers als avondklok met verkiezingen nog geldt

  Het kabinet maakt op maandag 8 maart bekend of de avondklok na 15 maart verlengd wordt of niet. "Vooralsnog loopt het hele pakket af op 15 maart", zei Rutte. "Dan hoop je natuurlijk dat de avondklok niet meer nodig is."

  De avondklok gaat geen roet in het eten gooien bij de verkiezingen, benadrukte Rutte. Als het "onverhoopt nodig is om de maatregel door te zetten", dan geldt op de dagen van de Tweede Kamerverkiezingen een uitzondering voor mensen die 's avonds gaan stemmen of die bijvoorbeeld een rol hebben in het stembureau. De verkiezingen zijn op 15, 16 en 17 maart. De avondklok gaat 's avonds in om 21.00 uur, en op dat tijdstip sluiten ook de stemlokalen.

 • De Jonge: 'We zijn er nog niet, ook niet bijna'

  We moeten waken voor een 'we zijn er bijna'-gevoel, zei demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge op de persconferentie. "Want we zijn er nog niet, en ook niet bijna." Maar, zei De Jonge: "In de zomer moeten zo veel mensen gevaccineerd zijn dat het een mooie zomer kan worden, met minder maatregelen en meer van wat het leven zo mooi maakt."

  In het tweede kwartaal van dit jaar worden flink meer vaccins verwacht, zei hij. "Dat moeten we dan ook gaan merken in de cijfers. Op dit moment geeft het vaccineren al voorzichtige resultaten." Volgens de minister neemt onder ingeënte ouderen en medewerkers op covid-afdelingen het aantal besmettingen af.