Lege straten in Rotterdam door avondklok
NOS NieuwsAangepast

'Avondklok 3 weken langer, scholen deels open, kappers mogen aan de slag'

De avondklok wordt na 2 maart voor drie weken verlengd. Dat is volgens ingewijden de uitkomst van het Catshuisberaad van vandaag. Door de avondklok te verlengen is het mogelijk om op andere gebieden versoepelingen toe te staan, zo is de redenering van het kabinet.

Zo is het de bedoeling dat de kappers op 2 maart weer open mogen, al is het onder voorwaarden, zoals alleen op afspraak en met triage om zeker te zijn dat de klant geen klachten heeft.

Scholen gedeeltelijk open

Zoals verwacht gaan ook de scholen in het voortgezet onderwijs vanaf maandag 1 maart weer deels open. Leerlingen kunnen daar dan gemiddeld anderhalve dag in de week les krijgen.

In het middelbaar beroepsonderwijs kunnen de scholieren ongeveer een dag in de week les krijgen, zeggen ingewijden. Het hoger onderwijs, het hbo en de universiteiten, blijven voorlopig dicht.

Ook wordt er aan gedacht om winkelen op afspraak mogelijk te maken. Nu is het bij niet-essentiële winkels alleen mogelijk om via 'click and collect' iets aan te schaffen, maar dat wordt dus mogelijk verruimd.

Premier Rutte zei op zijn persconferentie van 22 januari dat de avondklok de maatregel is "die bovenaan staat om te schrappen". De maatregel ging een dag later in en zou toen in eerste instantie gelden tot in ieder geval 9 februari. Daarna werd de maatregel verlengd, en nu dus volgens Haagse bronnen opnieuw.

De Jonge: vooravond van derde golf

Volgens minister De Jonge gaat het met de besmettingscijfers nu nog niet heel goed. "Eigenlijk staan we aan de vooravond van een derde golf, al hebben we die wel weten te vertragen."

"Aan de andere kant zien we dat mensen erg veel moeite hebben om zich te blijven houden aan de maatregelen. Daar willen we ook rekening mee houden."

Aanstaande dinsdag houden demissionair premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie waar de nieuwe maatregelen bekend worden gemaakt.

De ingewijden benadrukken dat de versoepelingen teruggedraaid kunnen worden als de besmettingscijfers toch weer sterk gaan stijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl