NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Politie grijpt in bij feest in Vondelpark • 'Kappers binnenkort weer open'

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is nu gesloten. Vanochtend is er weer een nieuw blog met het laatste nieuws rondom de coronacrisis. Goedenacht!

 • Politie grijpt in bij feest in Vondelpark Amsterdam

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Politie grijpt in bij feest in Vondelpark Amsterdam
 • Klaver (GroenLinks) en Marijnissen (SP): 'Hoger onderwijs moet weer open'

  Als het aan Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP) ligt, gaat ook het hoger onderwijs per 1 maart weer open. Dat zeiden de lijsttrekkers in reactie op het uitgelekte nieuws dat middelbare scholen vanaf volgende week deels weer open gaan. Ze willen dat studenten van het hbo en de universiteiten ook weer fysiek onderwijs kunnen volgen.

  Volgens de GroenLinks-lijsttrekker ging men er aan het begin van de coronacrisis vanuit dat de kwetsbaren alleen ouderen waren. "Maar jongeren zijn ook kwetsbaar geworden", aldus Klaver. Veel jongeren lijden onder de coronamaatregelen en dat heeft effect op hun mentale toestand.

  Marijnissen wil dat dat er compensatie komt voor jongeren. "Voor mentale schade, maar ook financiële schade."

  Jesse Klaver en Lilian Marijnissen over jongeren en hoger onderwijs:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Klaver (GroenLinks) en Marijnissen (SP): 'Hoger onderwijs moet weer open'
 • Politie grijpt in bij feest in Vondelpark

  In het Vondelpark in Amsterdam zijn vanavond honderden mensen samengekomen om feest te vieren. Op beelden was te zien dat dansende en zingende aanwezigen geen anderhalve meter afstand hielden en dat ze geen mondkapjes droegen. De politie riep de deelnemers rond 19.30 uur op om het park te verlaten.

  Rond 20.00 uur vertrokken de meeste feestvierders. De overgebleven mensen verlieten het park toen ze de politie zagen, schrijft AT5. Volgens de omroep waren er zeker vijfhonderd mensen in het park.

  Eerder vandaag werd een demonstratie tegen het coronabeleid van het kabinet op het nabijgelegen Museumplein door de politie beëindigd. Mogelijk is een deel van die actievoerders naar het feest in het Vondelpark gegaan, zegt een politiewoordvoerder.

  Dinsdag maakte de politie een einde aan een feestje van zo'n honderd jongeren in het park.

 • Gazastrook ontvangt duizenden Spoetnik-vaccins

  In de Gazastrook zijn 20.000 doses van het Russische Spoetnik-vaccin aangekomen. De lading werd door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) gedoneerd en geleverd door Mohammed Dahlan, een rivaal van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. De vaccins kwamen de Gazastrook binnen via Egypte, in een truck met een groot spandoek van leiders van de VAE.

  De lading is mogelijk een publiciteitsstunt van Dahlan, voormalig kopstuk van Abbas' Fatah-partij, in de aanloop naar de Palestijnse parlements- en presidentsverkiezingen later dit jaar, schrijft persbureau Reuters.

  De vaccinatiecampagne voor Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook komt nog nauwelijks van de grond. Volgens Israël is de Palestijnse Autoriteit (PA) verantwoordelijk voor de vaccinaties van de Palestijnen in die gebieden. Maar vooralsnog zijn er nauwelijks vaccins voorhanden.

  Afgelopen woensdag arriveerden de eerste 2000 Spoetnik-vaccins in de Gazastrook.

 • 'Avondklok 3 weken langer, scholen deels open'

  De avondklok wordt na 2 maart voor drie weken verlengd. Dat is volgens ingewijden de uitkomst van het Catshuisberaad van vandaag. Door de avondklok te verlengen is het mogelijk om op andere gebieden versoepelingen toe te staan, zo is de redenering van het kabinet.

  Zo is het de bedoeling dat de kappers op 2 maart weer open mogen, al is het onder voorwaarden, zoals alleen op afspraak en met triage om zeker te zijn dat de klant geen klachten heeft.

  Zoals verwacht gaan ook de scholen in het voortgezet onderwijs vanaf maandag 1 maart weer deels open. Leerlingen kunnen daar dan gemiddeld anderhalve dag in de week les krijgen. In het middelbaar beroepsonderwijs kunnen de scholen ongeveer een dag in de week open, zeggen ingewijden. Het hoger onderwijs blijft nog dicht.

  Ook wordt er aan gedacht om winkelen op afspraak mogelijk te maken.

 • Foto van De Jonge zonder mondkapje in winkel duikt op

  Een foto van demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid die zonder mondkapje in een winkel staat, gaat rond op sociale media. Op het beeld is een lachende minister te zien, met schaatsen in zijn hand. De Telegraaf schrijft dat de foto vorige week werd genomen in een winkel in Rotterdam.

  De eigenaar van de zaak zou de minister uitgenodigd hebben om in de werkplaats te kijken waar schaatsen werden geslepen, De Jonge zou het mondkapje alleen voor de foto even hebben afgezet, meldt de krant. "Ondanks voldoende onderlinge afstand had ik ook tijdens de foto dat mondkapje beter op kunnen houden", citeert de krant de minister.

 • De Jonge: miljoenste coronaprik vandaag gezet

  De miljoenste coronaprik is ergens vandaag gezet, volgens demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid. In dat cijfer zijn eerste en tweede vaccinaties bij elkaar opgeteld. Of het écht de miljoenste vaccinatie is is onzeker: het is een aanname op basis van berekeningen van betrokken instanties.

  Het RIVM schat dat ruim 154.400 mensen twee keer zijn geprikt. "Hoe sneller we gaan, hoe sneller we weer terug kunnen naar 'gewoon", zegt De Jonge in een video op Twitter. "Prik voor prik komen we dichter bij het leven waar we allemaal zo naar snakken."

  Na een trage start, geklungel met cijfers en meerdere wijzigingen in de vaccinatiestrategie lijkt Nederland nu in vergelijking met andere Europese landen bij de middenmoot te horen. Een maand geleden bungelde Nederland nog onderaan de Europese lijst van landen, uitgesplitst naar het aandeel ingeënte inwoners.

  Inmiddels heeft volgens de Europese evenknie van het RIVM, het ECDC, 4,5 procent van de Nederlanders een eerste prik gekregen. Dat is een hoger percentage dan in onder meer België (4 procent), Duitsland (4 procent) en Spanje (3,9 procent).

 • Fauci: Amerikanen dragen mogelijk in 2022 nog mondkapje

  In een interview met nieuwszender CNN heeft de Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci gezegd dat Amerikanen in 2022 mogelijk nog met een mondkapje zullen rondlopen. De maatregelen in de VS om verspreiding van het virus tegen te gaan, zullen volgens hem wel soepeler worden naarmate er meer mensen zijn gevaccineerd.

  Dat de VS richting de 500.000 coronadoden gaat, noemde Fauci in het gesprek "vreselijk" en "historisch". "Decennia later zullen mensen het over deze vreeslijke historische mijlpaal in de geschiedenis van ons land hebben", zei hij.

 • Aanhoudingen bij coronaprotest Museumplein

  Bij het protest tegen het coronabeleid van het kabinet op het Museumplein zijn enkele deelnemers aangehouden. Circa duizend mensen hadden zich rond 14.00 uur op het grasveld verzameld. Tegen 15.30 uur riep de politie de aanwezigen op om minimaal anderhalve meter afstand te houden. Toen daaraan geen gehoor werd gegeven, werden de betogers door ME-busjes en politie te paard verspreid.

  Dat verliep grotendeels rustig:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Enkele aanhoudingen bij coronaprotest Museumplein
 • Na vijf maanden voetbalclub weer aanmoedigen in stadion

  Voor het eerst in bijna vijf maanden is er in Nederland een voetbalwedstrijd gespeeld met publiek. Bij de wedstrijd tussen NEC en De Graafschap waren 1200 supporters aanwezig, iets minder dan de 1500 toeschouwers die welkom waren in stadion De Goffert.

  De wedstrijd maakte deel uit van een reeks Fieldlab-experimenten. De fans, van tevoren getest op corona, werden verdeeld over zes 'bubbels' met voor iedere bubbel aparte regels. Er waren vakken met en zonder mondkapjes, vakken waar wel of geen bier of kroket mocht worden gehaald en vakken waar de anderhalve meter niet in acht hoefde te worden genomen.

  Zo ging dat eraan toe:

  1/3 Een biertje, een zonnetje en publiek: ongebruikelijke taferelen bij NEC-De Graafschap Pro Shots
  2/3 Supporters staan in de rij voor een biertje ANP
  3/3 Na vijf maanden konden supporters hun club weer in het stadion aanmoedigen ANP
 • Politie verspreidt coronademonstranten Museumplein

  De politie in Amsterdam maakt een einde aan een demonstratie tegen de coronaregels op het Museumplein. Rond 14.00 uur verzamelden zich daar enkele honderden mensen, met onder meer spandoeken en gele paraplu's. De betogers, die hun actie niet hadden aangemeld, worden door de politie en ME verspreid.

  Ook in Leeuwarden wordt door enkele honderden mensen gedemonstreerd:

  Betogers in Leeuwarden houden zich soms niet aan de anderhalve meter regel NOS
 • Versoepeling voor vrachtwagenchauffeurs tussen VK en Frankrijk

  Vrachtwagenchauffeurs die binnen 48 uur vanuit het Verenigd Koninkrijk willen terugkeren naar Frankrijk, hoeven geen negatieve coronatest meer te overleggen aan de Franse autoriteiten bij hun aankomst. Dat maakte de Britse transportminister Grant Shapps bekend. De verspoeling gaat vanavond in om 23.00 uur lokale tijd.

  Bij terugkeer in Frankrijk zullen chauffeurs naar het tijdstip van hun aankomst in het Verenigd Koninkrijk worden gevraagd.

 • 4720 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4720 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 142 meer dan gisteren. Het besmettingscijfer ligt hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 3935 mensen positief getest werden.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen. Er liggen nu 1849 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1858), van wie 534 op de IC (gisteren: 522), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Bij het RIVM werden 17 overleden covidpatiënten gemeld (gisteren: 62). De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 58 doden per dag, tegen 59 doden per dag een week eerder.

 • Drukte rond Scheveningse strand

  Volgens de gemeente lopen er extra boa's rond om toe te zien op naleving van de coronamaatregelen. Ook op veel andere plaatsen langs de kust, zoals Zandvoort en Castricum, zijn meer handhavers ingeschakeld.

  Ondanks de lockdown gaan mensen erop uit nu de temperaturen oplopen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Topdrukte rond strand in Scheveningen