Een biertje, een zonnetje en publiek: ongebruikelijke taferelen bij NEC-De Graafschap
NOS Voetbal

De Graafschap klopt NEC in eindelijk weer een voetbalwedstrijd met publiek

Voor het eerst in bijna vijf maanden is er in Nederland een voetbalwedstrijd gespeeld met publiek. Bij het duel in de eerste divisie tussen NEC en De Graafschap zaten 1.153 NEC-supporters op de tribune. Zij zagen hoe De Graafschap zijn zevende zege op rij boekte: 2-1.

De wedstrijd maakte deel uit van de Fieldlab-experimenten. Er waren maximaal 1.500 toeschouwers welkom in De Goffert, er kwamen er iets minder dan 1.200 opdagen.

Zes bubbels

De fans, van tevoren getest op corona, werden verdeeld over zes bubbels met voor iedere bubbel aparte regels. Er waren vakken met en zonder mondkapjes, vakken waar wel of geen biertje of kroketje mocht worden gehaald en vakken waar de anderhalve meter niet in acht hoefde te worden genomen.

Alle supporters droegen een tag bij zich met daarin een chip, waarmee alle bewegingen en contacten tot op 10 centimeter nauwkeurig werden geregistreerd. Daarbij komt ook nog een video-analyse, over een maand worden de resultaten van het onderzoek verwacht.

Bijna 1.200 toeschouwers bij NEC-De Graafschap: 'Eindelijk weer geluid in het stadion'

De aanwezigheid van supporters zorgde eindelijk weer eens voor geluid in een stadion. Zo klonk er na twee minuten voor het eerst een luid 'oei' toen De Graafschap-doelman Rody de Boer een vrije trap van Jordy Bruijn met de vuist wegwerkte.

De Doetinchemmers waren voor rust de sterkere ploeg, maar wisten het krachtsverschil niet in doelpunten uit te drukken. Na rust lukte dat wel: Danny Verbeek stuurde Daryl van Mieghem diep en die vond de verre hoek met een pegel.

Een groepsknuffel bij De Graafschap na de 1-0 van Daryl van Mieghem

Een kwartier voor tijd schoot Ted van de Pavert na een afgeslagen hoekschop de bal onder keeper Alblas door. Elayis Tavsan, die ook de lat raakte, krulde in de slotfase de 2-1 binnen voor een verder matig NEC.

Ereronde

Ondanks de nederlaag deden de Nijmegenaren na het laatste fluitsignaal nog een bescheiden ereronde voor het eindelijk weer aanwezige publiek.

Door de zege is De Graafschap koploper SC Cambuur nu tot op één punt genaderd.

Het experiment in Nijmegen is van groot belang voor de voetbalclubs en de KNVB, aangezien veel voetbalfans binnenkort moeten besluiten of ze een seizoenkaart gaan aanschaffen. De vraag of er zicht is op gevulde tribunes is daarbij van cruciaal belang.

Verzoenend gesprek

De KNVB was vrijdag daarom zeer ongelukkig met de uitspraken van viroloog Andreas Voss, lid van het Outbreak Management Team, dat het betaalde voetbal er rekening mee moet houden dat er in 2021 nog niet in uitverkochte stadions kan worden gespeeld.

Voor de wedstrijd in De Goffert was er echter een verzoenend gesprek tussen Voss en secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB. "Uiteindelijk willen we allebei hetzelfde", zei Voss. "Ons gezamenlijke doel is de mensen weer naar de stadions te krijgen. We willen zo snel mogelijk terug naar volle stadions. De enige vraag is in welk tempo dat gaat gebeuren. Daar zijn deze onderzoeken voor bedoeld."

Hoe het experiment in Nijmegen nou precies in zijn werk ging, leggen we uit in deze sportexplainer.

Sportexplainer: experiment met 1.500 fans

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl