ANP

AstraZeneca gaat in het tweede kwartaal toch 180 miljoen vaccins aan de EU-lidstaten te leveren, zoals was afgesproken. De helft daarvan komt uit de productielijnen in de EU, de rest moet elders worden geproduceerd, zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen de NOS.

Als die toezegging van de Brits-Zweedse farmaceut wordt nagekomen, betekent het dat Nederland in het tweede kwartaal de eerder beloofde 6,8 miljoen doses krijgt.

Persbureau Reuters meldde aan het begin van de avond dat de 27 lidstaten in het tweede kwartaal minder dan 90 miljoen doses zou krijgen. Het persbureau had dat gehoord van een anonieme EU-bron die bij de onderhandelingen met de Brits-Zweedse farmaceut betrokken was. AstraZeneca zei in een reactie dat het zijn "uiterste best" zou doen om de afspraken na te komen.

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid kreeg van de farmaceut te horen dat het in het tweede kwartaal zo'n 4 miljoen doses zou krijgen in plaats van de afgesproken 6,8 miljoen.

Dat wekte irritatie bij minister De Jonge. "AstraZeneca is een heel ingewikkeld bedrijf om steady afspraken mee te maken", zei hij aan het begin van de avond tijdens de persconferentie met premier Rutte. "Aan de lopende band komen er wijzigingen in het leveringsschema. Om gek van te worden. De leveringen bepalen uiteindelijk de snelheid waarmee we vaccineren."

STER reclame