NOS NieuwsAangepast

'Pre-corona gedrag' bij eerste proefevenement, in maart volgen festivals

Drukte bij de ingang, geroezemoes in de foyer en honderden mensen bij elkaar op pluchen theaterstoelen: in het Beatrix Theater in Utrecht leek het vandaag weer even 'normaal'. Of toch niet: de 500 bezoekers moesten bij binnenkomst een negatieve PCR-coronatest laten zien, ondergingen een temperatuurmeting en moeten zich over vijf dagen opnieuw laten testen.

Het zakelijke congres in het theater was dan ook een proef, de eerste in een reeks van acht. De komende vier weken volgen experimenten met een cabaretvoorstelling, voetbalwedstrijden en muziekevenementen. De centrale vraag: onder welke voorwaarden kunnen we straks weer veilig evenementen organiseren?

Deelnemers aan de proeven worden in verschillende groepen - 'bubbels' - verdeeld. Die bubbels komen niet met elkaar in aanraking. Zo heeft iedere groep een eigen ingang en een eigen wc.

Bovendien moeten mensen uit de ene bubbel zich aan andere regels houden dan de deelnemers uit een andere groep: sommigen dragen bijvoorbeeld een mondkapje tijdens het lopen of juist tijdens het zitten, anderen zitten achter een spatscherm.

Vandaag in Utrecht werden mensen ingedeeld in een gele, blauwe of groene bubbel. Mensen in de groene groep mochten zich "pre-corona" gedragen, vertelt een deelnemer. Een ander zegt zich "gewoon weer 14 jaar" te voelen:

Tests met coronaproof evenementen begonnen

De proeven worden georganiseerd door Fieldlab Evenementen, een initiatief van de evenementenbranche dat wordt ondersteund door de overheid. "We kijken vooral naar de contactduur, de contactmomenten en de afstand tussen mensen", zegt Pieter Lubberts van Fieldlab.

Deelnemers krijgen daarom een soort sensor mee. "We nemen aan dat de besmettingsrisico's bij een groot dance-evenement groter zijn dan bij bijvoorbeeld een theatervoorstelling, waar mensen meer op één plek zitten. Een conclusie zou kunnen zijn dat het een sneller kan dan het ander."

Dat zegt ook hoogleraar infectiepreventie en OMT-lid Andreas Voss. Hij is betrokken bij de proeven, die hij "extreem hoopvol" noemt. "Vandaag is er een congres, daar zijn veel collega's die elkaar kennen. Mensen zullen elkaar dan meer opzoeken dan in een theater. Daar zie je misschien een of twee bekenden, maar voor de rest zijn het vooral vreemden en houd je meer afstand."

Deelnemers aan het congres van vandaag moesten met een aantal zaken rekening houden:

Wat als de proeven succesvol zijn? Staan we dan in de zomer weer te dansen op een festivalterrein? Pieter Lubberts van Fieldlab verwacht niet dat de evenementenbranche binnen nu en een paar maanden "alles weer heeft opgetuigd", maar hoopt wel dat er in de zomer weer een en ander kan met festivals.

"We zitten nu nog in een te hoog besmettingsrisico in Nederland, maar we zijn ons aan het voorbereiden op het moment dat de besmettingen weer naar beneden gaan."

Grote verschillen per evenementtype

OMT-lid Voss denkt dat bepaalde type evenementen relatief snel weer moeten kunnen, zoals bezoekjes aan het theater of de bioscoop. "Alles loslaten lijkt mij op dit moment nog niet mogelijk. Maar we hopen straks wel op basis van de onderzoeksgegevens te kunnen inschatten wat de risico's zijn per eventtype. Zodat we een voorstel kunnen maken over hoe we dat evenement veilig kunnen organiseren."

Wanneer dat is, durft hij niet te zeggen. "Ik denk echt dat er grote verschillen zullen zijn per type evenement. Om 100 procent terug te kunnen naar de situatie voor corona moeten we echt veel verder zijn, dan moet iedereen gevaccineerd zijn of op een andere manier immuun. Maar bepaalde events organiseren die ook lonend zijn voor de branche, dat hopen we wel binnen een paar maanden te kunnen realiseren."

'Heel snel'

Demissionair staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken, die de bezoekers van de proef in Utrecht vandaag toesprak, zegt dat alle bevindingen straks worden aangeboden aan het kabinet. "En als die succesvol zijn, dan vind ik dat we echt heel snel moeten kijken onder welke voorwaarden straks weer meer kan."

Wanneer we weer naar grote evenementen kunnen gaan, blijft dus onduidelijk. De meeste event-organisatoren die vandaag in Utrecht waren, hopen op september. Staatssecretaris Keijzer zei er vandaag over: "Misschien dat ze in de zomer in een kleinere gereguleerde setting kunnen doorgaan. Maar dat is speculatie, dus daarom testen we nu."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl