liveblog
NOS NieuwsAangepast

Rutte: 'Risico terras is anders dan dat van kapper' • Winkelen op afspraak vanaf 3 maart

  • Welkom in het coronablog van dinsdag 23 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • De meeste contactberoepen mogen weer vanaf volgende week.
  • RIVM meldt bijna 19 procent meer coronabesmettingen, meer mensen hebben zich laten testen.
  • Het demissionaire kabinet heeft in een persconferentie vier versoepelingen aangekondigd.
  • Winkelen op afspraak kan vanaf 3 maart
liveblog gesloten

Hoogleraar Boot: Baarsma en Teulings hadden 'verkeerde afslag' genomen

Hoogleraar financiële markten Arnoud Boot heeft naar eigen zeggen een rol gespeeld bij het besluit van econoom Barbara Baarsma en oud-CPB-directeur Coen Teulings om zich terug te trekken uit de campagne Herstel NL. In het tv-programma Op1 zei Boot, die de twee goed kent, dat hij een van de mensen is geweest die hen heeft geadviseerd om de "activistische" campagne te verlaten. Volgens Boot hadden ze "een verkeerde afslag" genomen en waren ze "vastgeraakt in een soort absolute oplossing voor een heel groot maatschappelijk probleem".

Boot zei dat hij veel waardering heeft voor Baarsma en Teulings, maar ze waren volgens hem verzeild geraakt in een verkeerde rol in het debat. "Als wetenschapper moet je niet de absolute waarheid op tafel leggen", aldus Boot. Herstel NL werd te veel een activistische beweging die pleitte voor vergaande coronaversoepelingen en die past niet bij je rol als wetenschapper, zei hij in het programma.

AstraZeneca wil leveringsafspraak toch nakomen

AstraZeneca zegt zich toch te houden aan de afspraak om 180 miljoen vaccindoses te leveren aan de Europese Unie. Eerder vanavond was daarover verwarring ontstaan, nadat persbureau Reuters van een anonieme EU-bron had gehoord dat de farmaceut veel minder doses zou leveren: minder dan 90 miljoen. Ook het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid had te horen gekregen dat Nederland in het tweede kwartaal 4 miljoen doses zou krijgen in plaats van de afgesproken 6,8 miljoen.

Nu zegt een woordvoerder van AstraZeneca tegen de NOS dat Nederland gewoon de beloofde 6,8 miljoen doses krijgt. Ook wil de Brits-Zweedse farmaceut in het tweede kwartaal zoals afgesproken 180 miljoen vaccins aan de EU leveren. De helft daarvan komt uit de productielijnen in de EU, de rest moet elders worden geproduceerd.

De EU ligt al langere tijd met AstraZeneca in de clinch over de levering van vaccins. Zo krijgt Nederland in het eerste kwartaal waarschijnlijk tussen de 1 en 1,5 miljoen AstraZeneca-vaccins geleverd in plaats van de verwachte 4,5 miljoen. Demissionair minister De Jonge zei vanavond in de persconferentie dat het heel moeilijk is om "steady" afspraken te maken met de farmaceut. "Aan de lopende band komen er wijzigingen in het leveringsschema. Om gek van te worden."

'Ronduit bagger' dat hogescholen en universiteiten dicht blijven

Terwijl middelbare scholen en mbo-instellingen vanaf volgende week weer beperkt open mogen, blijven hogescholen en universiteiten dicht. "Ronduit bagger", reageert Naomi Polfliet bij Omroep Zeeland. Ze studeert aan de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen en is voorzitter van de Zeeuwse studentenvereniging Marum Bibio.

"Sommige studenten kunnen het heel goed, die online lessen. Anderen helemaal niet. Ik zie om mij heen echt mensen die eenzaam zijn en zich afsluiten", zegt Polfliet. Ook de kwaliteit van het online onderwijs is lang niet altijd even goed, vindt ze. "Docenten doen echt vreselijk hun best. Maar de drempel is hoger om online je vinger op te steken dan om dat in de klas te doen. Ook is de verleiding soms groot om het college achteraf terug te kijken waardoor er helemaal geen interactie meer is."

Eerste Kamer wil laatste woord over avondklok

Als het kabinet de avondklok straks weer wil verlengen, wil de Eerste Kamer daar het laatste woord over hebben. Wanneer de Senaat binnen een week besluit om niet met zo'n verlenging in te stemmen, moet de maatregel automatisch komen te vervallen. Dat staat in een motie van de Partij voor de Dieren waar een meerderheid van de Eerste Kamer vandaag voor heeft gestemd. De motie roept het kabinet op om deze constructie "op de kortst mogelijke termijn" mogelijk te maken.

Alleen de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, die samen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer, en de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF, 1 zetel) stemden tegen de motie. De voorstanders vinden dat de avondklokmaatregel zodanig ingrijpt in het maatschappelijke leven en het privéleven van mensen, dat zowel de Tweede als de Eerste Kamer de maatregel moet kunnen toetsen.

De Tweede en de Eerste Kamer hebben vorige week overigens allebei ingestemd met de wet die het kabinet had ingediend om de avondklok juridisch beter te regelen.

Waarom versoepelen Rutte en De Jonge de maatregelen?

De beeldvorming is veranderd, zegt politiek verslaggever Arjan Noorlander in Nieuwsuur. "Het beeld is nu: Nederland is het zat, Nederland wil naar het einde van de coronacrisis, dus wil Nederland van de politici versoepelingen zien."

Kijk hieronder het hele fragment terug:

Vaccinatieprogramma Suriname begonnen

In Suriname zijn vandaag de eerste prikken tegen het coronavirus gezet. Voor de start heeft het land 1000 AstraZeneca-vaccins van het bevriende eiland Barbados gekregen, waarmee 500 zorgmedewerkers kunnen worden ingeënt die direct in contact komen met coronapatiënten. Later deze week levert India naar verwachting nog 50.000 doses van het AstraZeneca-vaccin.

Er wonen zo'n 600.000 mensen in Suriname. Het Zuid-Amerikaanse land hoopt tegen het einde van dit jaar over 400.000 vaccindoses te beschikken.

Rotterdamse seksclubeigenaar: 'Niet leuk voor de hele branche'

Verrast is bedrijfsleider Dirk van de Rotterdamse nacht- en seksclub Cinderella niet, over het nieuws dat sekswerkers als enige contactberoep nog niet aan het werk mogen. "Dat is absoluut niet leuk voor de hele branche", zegt hij bij de regionale omroep Rijnmond. "Maar de meiden zijn bijna allemaal verdwenen. De meesten naar het buitenland. Dus als we uiteindelijk gaan opstarten, zal dat heel moeilijk gaan."

Volgens hem verplaatst de branche zich naar het internet. "Die meiden zijn niet in loondienst. Dus die gaan illegaal door. Op illegale websites zie je dat het helemaal volstaat. Daar bieden veel vrouwen, mannen en transgenders zich aan." En de coronaregels? Die lijken niet te gelden als je contact legt via een website, aldus Rijnmond. Dirk: "Je kan al die mensen privé opzoeken."

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen (en de regels die blijven gelden)

De avondklok wordt verlengd, middelbare scholen en mbo-instellingen gaan deels open en volgende week mogen bijna alle contactberoepen weer aan de slag. Dat maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge vanavond bekend.

Bekijk de plaatjes voor een overzicht van de maatregelen:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Rutte over terrassen: 'Risico is anders dan dat van de kapper'

De coronamaatregelen moeten stap voor stap worden versoepeld, benadrukten Rutte en De Jonge vanavond steeds. In de woorden van demissionair minister De Jonge: "Liever behoedzaam en stap voor stap, dan spijt achteraf."

Over eventuele nieuwe versoepelingen in een volgende stap wilden de twee nog niet veel kwijt. Zo antwoordde Rutte op een vraag van een journalist over de horeca dat hij wat dat betreft geen verwachtingen wil wekken. "We hopen natuurlijk dat er in een volgende stap ook voor de horeca wat mogelijk is, bijvoorbeeld voor de terrassen. Maar eerst moeten we kijken of daar tegen die tijd ruimte voor is."

Gisteren zei onder anderen burgemeester Broertjes van Hilversum dat buitenterrassen zonder problemen weer open zouden kunnen. "De burgemeesters hebben gezegd dat terrassen helpen om mensen te spreiden", reageerde Rutte daar vanavond op. "Dat begrijp ik. Ik zou ook dolgraag weer naar een terras willen, maar het risico van terrassen is anders dan dat van de kapper. Terrassen hebben een aanzuigende werking."

Rutte zegt de spreidende werking van terrassen wel te snappen, maar volgens hem leidt openstelling van buitenterrassen ook tot meer verkeer. "Mensen gaan erheen, misschien meerdere keren per week. Dat is anders dan wat we nu met de kappers doen of met het winkelen op afspraak."

Teamsporten tot en met 26 jaar weer toegestaan

Vanaf 3 maart mogen jongeren en jongvolwassenen tot en met 26 jaar weer in teamverband buiten sporten op sportaccommodaties, bijvoorbeeld op de eigen sportvereniging. Het gaat alleen om trainingen en onderlinge wedstrijden, de competitie wordt niet hervat. De afgelopen maanden mochten alleen jongeren tot en met 17 jaar in teamverband sporten.

Het nieuws over de teamsporten was al uitgelekt. Veel jongeren in het Westerpark in Amsterdam reageerden er vanmiddag positief op:

Teamsporten tot 27 jaar weer toegestaan: 'Heel blij mee'

De Jonge wordt 'gek' van wijzigingen in leveringsschema AstraZeneca

Het bericht van persbureau Reuters dat AstraZeneca de leveringen aan de EU in het voorjaar halveert, wekte irritatie bij minister De Jonge. "Astra is een heel ingewikkeld bedrijf om steady afspraken mee te maken", zei hij in de persconferentie. "Aan de lopende band komen er wijzigingen in het leveringsschema. Om gek van te worden. De leveringen bepalen uiteindelijk de snelheid waarmee we vaccineren."

Rutte legt uit voor welke versoepelingen het kabinet heeft gekozen (en waarom)

Rutte over waarom er nu gekozen is voor deze versoepelingen

Middelbare scholieren en mbo-leerlingen een dag per week naar school

De middelbare scholen en mbo's gaan vanaf 1 maart weer deels open. Middelbare scholieren mogen minstens een dag per week naar school en volgen de rest van de week thuisonderwijs, zei demissionair premier Rutte. Voor mbo-studenten geldt dat ze straks een dag per week fysiek les kunnen krijgen.

Wel geldt er dat de leerlingen en studenten anderhalve meter afstand moeten houden en mondkapjes moeten dragen als ze door de school lopen. Ook zijn er gespreide pauzes en lestijden, en vaste looproutes. Als een leraar of leerling positief is getest, moet iedereen die langer dan een kwartier binnen anderhalve meter is geweest in quarantaine.

Het kabinet bekijkt of in een volgende fase ook de hogescholen en universiteiten weer open kunnen voor fysieke colleges. Nu zijn die alleen open voor bijvoorbeeld tentamens en begeleiding van kwetsbare studenten.

Uitzondering voor stemmers als avondklok met verkiezingen nog geldt

Het kabinet maakt op maandag 8 maart bekend of de avondklok na 15 maart verlengd wordt of niet. "Vooralsnog loopt het hele pakket af op 15 maart", zei Rutte. "Dan hoop je natuurlijk dat de avondklok niet meer nodig is."

De avondklok gaat geen roet in het eten gooien bij de verkiezingen, benadrukte Rutte. Als het "onverhoopt nodig is om de maatregel door te zetten", dan geldt op de dagen van de Tweede Kamerverkiezingen een uitzondering voor mensen die 's avonds gaan stemmen of die bijvoorbeeld een rol hebben in het stembureau. De verkiezingen zijn op 15, 16 en 17 maart. De avondklok gaat 's avonds in om 21.00 uur, en op dat tijdstip sluiten ook de stemlokalen.

De Jonge: 'We zijn er nog niet, ook niet bijna'

We moeten waken voor een 'we zijn er bijna'-gevoel, zei demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge op de persconferentie. "Want we zijn er nog niet, en ook niet bijna." Maar, zei De Jonge: "In de zomer moeten zo veel mensen gevaccineerd zijn dat het een mooie zomer kan worden, met minder maatregelen en meer van wat het leven zo mooi maakt."

In het tweede kwartaal van dit jaar worden flink meer vaccins verwacht, zei hij. "Dat moeten we dan ook gaan merken in de cijfers. Op dit moment geeft het vaccineren al voorzichtige resultaten." Volgens de minister neemt onder ingeënte ouderen en medewerkers op covid-afdelingen het aantal besmettingen af.

Winkelen op afspraak vanaf 3 maart

Vanaf 3 maart mogen winkeliers klanten ontvangen die zich minimaal vier uur van tevoren hebben aangemeld. Het gaat om maximaal twee klanten per verdieping, met een minimale bezoekduur van tien minuten. Winkeliers mogen per uur maximaal zes keer klanten binnenlaten.

met een maximum van zes keer per uur in timeslots van minstens tien minuten. Uiteraard geldt wel de mondkapjesplicht, benadrukte Rutte.

Het winkelen op afspraak leidt vooral voor de kleinere winkelier tot wat meer lucht, zei hij. "We beseffen dat het voor het grootwinkelbedrijf weinig soelaas biedt. Daarom gaan we met hen in gesprek over steun."

Winkelen op afspraak: klanten moeten zich vier uur van tevoren melden

Op 8 maart persconferentie over verlenging avondklok

De avondklok geldt voorlopig tot de ochtend van 15 maart, de eerste verkiezingsdag. Op maandag 8 maart volgt een persconferentie over een eventuele verlenging van die maatregel.

Rutte kondigt vier versoepelingen aan

"We komen nu in een fase terecht waarin we bereid zijn wat meer risico te nemen", zei Rutte. Hij somde de vier versoepelingen op, die straks nader worden toegelicht. Een deel was al bekend:

  • openstelling voortgezet onderwijs en deel mbo
  • contactberoepen, zoals de kapper, weer mogelijk maken
  • winkelen op afspraak
  • verruiming sporten voor jongeren en jongvolwassenen

De verruimingen zijn volgens Rutte alleen mogelijk als iedereen zich aan de basismaatregelen houdt, zoals handen wassen, zo veel mogelijk thuiswerken en mondkapjes dragen waar nodig. "Bij extra ruimte hoort extra verantwoordelijkheid", zei hij. "Uw gedrag doet ertoe."

Rutte: 'Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het ons valt'

"We zijn op weg naar betere tijden, een stapsgewijze opening van de samenleving." Dat zei demissionair premier Rutte aan het begin van de coronapersconferentie. "Maar voor nu zitten we nog in een lastige fase." Rutte wees op de druk op de ziekenhuizen en verpleeghuizen, de opmars van de Britse variant en de derde golf.

Hoe langer deze crisis duurt hoe zwaarder het ons valt, aldus de premier. "De derde golf is volgens experts onvermijdelijk, de cijfers stijgen alweer. Dat is de ene realiteit", zei premier Rutte. Maar de andere kant is dat "we het aardig zat aan het worden zijn", voegde hij toe. "Sociale, economische en psychische gevolgen tellen op. Het schuurt, het knelt, het piept en het kraakt."

Rutte: 'Het piept en kraakt, daarom nu bereid risico te nemen'

Hier volg je straks de persconferentie van Rutte en De Jonge

Om 19.00 uur geven demissionair premier Rutte en minister De Jonge opnieuw een persconferentie over de coronamaatregelen. Bekend is al dat de meeste contactberoepen, zoals kappers, weer aan het werk kunnen. Ook in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs komen er versoepelingen.

De details worden straks bekendgemaakt op de persconferentie. Die is bij de NOS te volgen via de volgende kanalen:

Gemeente Bunschoten doet aangifte na bekladding teststraat

De politie heeft nog geen idee wie verantwoordelijk is voor het aanbrengen van leuzen en symbolen op de tent van de GGD-teststraat in Bunschoten. Die werd vannacht beklad met het symbool voor anarchisme en een hakenkruis. Ook het gemeentehuis en drie grafstenen in het Utrechtse dorp zijn beklad.

Bunschoten heeft relatief veel besmettingen, reden voor de GGD om er een eigen teststraat op te zetten. "Het is afschuwelijk dat deze locaties zijn beklad met dit soort kreten en symbolen", reageert burgemeester Van de Groep bij RTV Utrecht. De gemeente en GGD hebben inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

"Dit is waar we met z'n allen niet op zitten te wachten", zegt Joop Blok, manager teststraten van de GGD regio Utrecht. "We werken met z'n allen heel hard om de pandemie onder de knie te krijgen, zeker in Bunschoten. Onze medewerkers zijn hard bezig om daar een steentje aan bij te dragen, dus dan komt dit erg hard aan."

Volgens Blok zijn geen vertragingen ontstaan als gevolg van het vandalisme.

Masseur: 'Ik zit de eerste week al helemaal vol'

De meeste contactberoepen mogen vanaf 2 maart weer aan de slag. Masseur Saskia te Dorsthorst kan niet wachten.

Haar praktijk is de eerste week al helemaal volgeboekt:

Contactberoepen mogen op 2 maart weer aan het werk: 'heel blij mee'

FNV waarschuwt voor 'coronacorvee'

Sommige grote winkelketens laten hun medewerkers tijdens de huidige lockdown min-uren maken die ze later in het jaar moeten inhalen zonder daar extra voor betaald te krijgen. Volgens vakbond FNV maken de ketens daarmee misbruik van de loonsteun die ze via de NOW-regeling van de overheid ontvangen. De vakbond zegt hierover klachten te hebben gehad van medewerkers van Wibra, Blokker, Intratuin, Hema (franchise) en Bristol.

"Winkelketens eten van twee walletjes", zegt Linda Vermeulen van FNV Handel. Volgens haar missen sommige medewerkers nu in totaal zo'n veertig tot zestig werkuren doordat er geen werk voor hen is of doordat ze niet worden ingeroosterd. Later moeten ze die uren gratis inhalen. "Terwijl de loonkosten al door de belastingbetaler zijn betaald", aldus Vermeulen. "Het overwerk wordt ook wel coronacorvee genoemd."

Mirage Retail Group, het moederbedrijf van onder meer Blokker, zegt in een reactie tegen persbureau ANP dat Blokker al jaren werkt met een systeem met min- en plus-uren. Daardoor kan de keten medewerkers iedere maand hetzelfde aantal uren uitbetalen, zegt directeur personeelszaken Michel Koppen. In rustige maanden, zoals januari en februari, wordt het personeel minder uren ingezet; in drukkere maanden juist meer. Volgens Koppen heeft zijn concern pas in december NOW-steun aangevraagd en worden daarmee lang niet alle personeelskosten gedekt.

Vaccinatiegraad thuiswonende ouderen bekend

Meer dan de helft van de thuiswonende 90-plussers (57 procent) heeft ten minste een eerste inenting tegen het coronavirus gehad, meldt het RIVM. Van de thuiswonende ouderen tussen de 85 en 89 jaar had tot en met zondag 61 procent een eerste prik gehad. Voor thuiswonenden tussen de 80 en 84 jaar was dat 27 procent. Ouderen in deze drie leeftijdsgroepen die niet mobiel genoeg zijn om zelf naar een vaccinatielocatie te gaan, worden op een later moment geprikt, zegt het RIVM.

In totaal zijn vanaf 6 januari iets meer dan 1 miljoen prikken gezet, waarvan ongeveer driekwart voor een eerste vaccinatie. Bijna 220.000 mensen hebben een tweede inenting gekregen. Met de huidige vaccins (AstraZeneca, Pfizer en Moderna) zijn twee prikken nodig voor voldoende bescherming tegen het coronavirus.

Geen besmettingen bij eerste proefevenement in Beatrix Theater

Bij het zakelijke congres in het Utrechtse Beatrix Theater vorige week maandag, het eerste proefevenement in een reeks van acht, is niemand besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt de organisatie nadat alle bezoekers en medewerkers vijf dagen na het evenement opnieuw waren getest. Zij moesten zich maximaal 48 uur voor het congres ook laten testen. Alleen mensen met een negatieve testuitslag werden toegelaten tot het evenement.

Zondag werd bekend dat desondanks één medewerker in het Beatrix Theater heeft rondgelopen die besmet was met corona. De organisatie gaat ervan uit dat deze persoon besmet is geraakt tussen zijn PCR-test op zaterdag en het congres op maandag. Aanwezigen die tijdens het evenement nauw contact hebben gehad met die medewerker zijn inmiddels allemaal negatief getest.

Zo zag het proefevenement eruit:

Bubbels en testen; proeven met coronaproof evenementen begonnen

Planbureaus: herstel na coronacrisis heeft haast

Net als Mariëtte Hamer (SER en Denktank Coronacrisis) hebben ook de directeuren van de drie planbureaus in de Tweede Kamer opgeroepen om werk te maken van het herstel na de coronacrisis. Pieter Hasekamp (CPB), Kim Putters (SCP) en Hans Mommaas (PBL) zeiden dat er haast bij is. "We kunnen niet wachten op een heel lange kabinetsformatie", zei Hasekamp.

De voormannen van de planbureaus adviseerden de politiek ook om duidelijk te zijn in de afwegingen die worden gemaakt. Mommaas: "Zeg niet alleen waaraan je het geld uitgeeft, maar vertel er ook bij waaraan het geld dan niet wordt uitgegeven."

"Waar gaan de volgende 60 miljard naartoe?", vroeg Hasekamp retorisch met een verwijzing naar de 60 miljard euro coronasteun die het kabinet tot nu toe heeft uitgegeven. "Gaan we op dezelfde voet verder of bouwen we de steun aan sommige sectoren af?" De PBL-directeur verwacht bijvoorbeeld dat de horeca zich wel zal herstellen, maar zette vraagtekens bij de detailhandel, ook omdat winkelstraten voor corona al steeds leger raakten. De politiek moet van Hasekamp oordelen wat dat voor de steunpakketten betekent.

SCP-directeur Putters zei verder dat de politiek ook goed in de gaten moet houden wat burgers en bedrijven van de maatregelen vinden.

Wel of niet versoepelen: 'duivels dilemma'

"Je ziet de roep in de maatschappij om meer versoepelingen", zegt Aura Timen van het RIVM. "Tegelijkertijd zien wij vanuit de virusbestrijding dat de aantallen stijgen."

Versoepelen kan alleen stap voor stap, zegt Timen:

'Versoepelingen moeten met de grootste voorzichtigheid gepaard gaan'

Op 9 maart meer duidelijkheid over avondklok tijdens verkiezingen

De avondklok blijft voorlopig in stand tot de ochtend van maandag 15 maart, de eerste dag van de Tweede Kamerverkiezingen. Een week daarvoor, op dinsdag 9 maart, maakt het kabinet bekend of de maatregel na de 15e wordt verlengd. Normaal gesproken zijn de stembussen op verkiezingsdagen tot 21.00 uur open. Dat staat ook op de stembiljetten die kiezers thuis krijgen.

De avondklok zou aanvankelijk tot zeker 2 maart gelden. Zondag lekte al uit dat de maatregel daarna zou worden verlengd. Vanavond maken demissionair premier Rutte en minister De Jonge meer details bekend over de coronamaatregelen voor de komende periode.

3846 nieuwe besmettingen, minder dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3846 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 355 minder dan gisteren.

Dat is lager dan dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4282 mensen positief getest werden.

1917 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.

Er liggen nu 1917 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1908), van wie 538 op de IC (gisteren: 561), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

94 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 94 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 32. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 60 doden per dag, tegen 60 doden per dag een week eerder.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 452 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 487.

RIVM meldt bijna 19 procent meer coronabesmettingen

In vergelijking met vorige week zijn er aanzienlijk meer mensen besmet geraakt met het coronavirus. De afgelopen week zijn er 29.977 nieuwe positieve tests bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 25.229. Dat is een toename van bijna 19 procent. Meer mensen laten zich testen: het waren er 263.291, ruim 70.000 meer dan vorige week (190.153). Van de mensen die getest zijn was 9.8 procent positief en dat is een stuk lager dan de 11,5 procent van vorige week.

Landelijk steeg het aantal positieve meldingen per 100.000 inwoners in de afgelopen week in vergelijking met de week ervoor. In de veiligheidsregio's Gooi en Vechtstreek, Drenthe en Gelderland-Midden bleef het aantal mensen met een positieve testuitslag ongeveer gelijk aan de week ervoor. In de overige veiligheidsregio's was sprake van een stijging in het aantal meldingen per 100.000 inwoners.

Meeste contactberoepen mogen weer vanaf volgende week

Vanaf volgende week dinsdag worden alle contactberoepen weer toegestaan, behalve sekswerk. Volgens Haagse bronnen hebben de meest betrokken ministers daarover overeenstemming bereikt.

Premier Rutte en minister De Jonge zullen de details vanavond bekendmaken op een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen. Zondag was al duidelijk geworden dat mensen binnenkort weer naar de kapper mogen.

SER-voorzitter Hamer: 'Kijk ook naar economie en welzijn coronacrisis'

In de Tweede Kamer praten vier belangrijke adviseurs van het kabinet de Tweede Kamer bij over het herstel na de coronacrisis.

De eerste spreker is Mariëtte Hamer. Zij is voorzitter van de SER, een belangrijke kabinetsadviseur, maar ook voorzitter van de Denktank Coronacrisis. Die groep van experts adviseerde begin deze maand al om zo snel mogelijk met een herstelplan te komen voor na de coronacrisis.

Ook in de Kamer benadrukt Hamer dat het kabinet nu moet beginnen met de herstelfase. Belangrijk daarbij is dat er niet alleen wordt gekeken naar de effecten van corona op gezondheidsgebied, maar ook naar de effecten op de economie en op het mentale welzijn van mensen. "Er moet iets gebeuren om mensen het idee te geven dat het hierna weer beter gaat worden."

Het is volgens Hamer belangrijk om burgers beter uit te leggen waarom bepaalde besluiten worden genomen. Dat geldt ook voor de getroffen sectoren. "Daar zit veel frustratie en heeft men het gevoel dat er onvoldoende naar hen wordt geluisterd."

Tweede Kamer hoort SER en planbureaus over herstel na coronacrisis

De Tweede Kamer wordt bijgepraat over het herstel na de coronacrisis door vier belangrijke adviseurs van het kabinet. Het gaat om de voorzitter van de Sociaal Economische Raad (Mariëtte Hamer) en door de directeuren van de planbureaus: Pieter Hasekamp (Centraal Planbureau), Kim Putters (Sociaal en Cultuur Planbureau) en Hans Mommaas (Planbureau voor de Leefomgeving).

Vorige week stuurden de planbureaus een advies waarin ze het kabinet opriepen niet te wachten tot er een nieuw regeerakkoord is voor het met plannen komt om de samenleving te laten herstellen van de coronapandemie. Volgens de adviseurs gaat het niet alleen om plannen voor het heropenen van de samenleving en voor de aanpak van de schade die door corona is ontstaan.

Ook bij verbod gaan winkels toch weer open, 'niets meer te verliezen'

Steeds meer winkeliers zeggen dat ze volgende week hun deuren weer openen, ook als het kabinet vanavond op de persconferentie bekendmaakt dat ze voorlopig nog dicht moeten blijven. "We horen het in heel Nederland, van Zeeland tot Friesland, tot in Limburg", zegt een woordvoerder van brancheorganisatie INretail.

Een winkeliersvereniging in Klazienaveen, met 140 leden, zegt dat winkels in het dorp op 2 maart sowieso weer opengaan.

"Ik begrijp de ondernemers die met hun rug tegen de muur staan. Ze zijn alles al kwijt, ze hebben niets te verliezen", zegt de woordvoerder van INretail. "Dit is wat er gebeurt als je perspectief verliest. Ik zie overal ondernemers wanhopig contact zoeken met burgemeesters. Die onmacht wordt overal in Nederland gevoeld."

De meeste sport- en kledingwinkels hebben te maken met een omzetdaling van 60 tot 100 procent. Er staan 50.000 banen op de tocht.

Toch roept INretail winkeliers niet op om hun deuren te openen, want overtreding kan een boete van 4000 euro opleveren.

Ministers: kabinet oefende geen druk uit op Herstel NL

Bewindspersonen 'herkennen' zich niet in de bewering dat er vanuit het kabinet druk is uitgeoefend op Herstel NL om de activiteiten te staken tot na de verkiezingen. De ministers Hoekstra en Van 't Wout zeggen dat zij in elk geval van niets weten. Een woordvoerder van het ministerieel corona-overleg noemt de beschuldiging "kul" en zegt dat de organisatie om andere redenen uiteen is gevallen.

Gisteren werd duidelijk dat drie vooraanstaande economen zich hebben teruggetrokken uit de campagne, die bedoeld was om Nederland op 1 maart uit de lockdown te halen.

5068 keer bijwerking gemeld na vaccinatie, meeste relatief mild

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 5068 meldingen ontvangen over vermoedens van bijwerkingen door coronavaccins. De meeste meldingen gaan over bekende en relatief milde klachten. Ook zijn er 26 hevige allergische reacties vastgesteld en ontving Lareb 65 meldingen over ouderen die na een prik zijn overleden.

De klachten die het vaakst zijn gemeld, zijn reacties op de prikplek, spierpijn, hoofdpijn en dat mensen zich niet lekker voelen. Deze mogelijke klachten staan in de bijsluiters gemeld en verdwijnen meestal na een paar dagen.

Ook zijn 65 mensen na een vaccinatie overleden, de meesten waren ouder dan 80 jaar. Volgens Lareb hadden ze allemaal een kwetsbare gezondheid vanwege ernstige onderliggende ziekten en hun hoge leeftijd. "Overlijden na een vaccinatie betekent niet dat mensen dóór de vaccinatie zijn overleden", zegt Lareb-directeur Agnes Kant.

Britten boeken massaal vakantie na stappenplan Johnson

In Groot-Brittannië worden massaal vliegreizen geboekt nu premier Johnson een stappenplan heeft gepresenteerd om uit de lockdown te komen.

Versoepelingen rond internationale reizen worden niet voor medio mei verwacht, maar toch hebben volgens de BBC al veel mensen een reis vastgelegd. TUI, de grootste Britse reisaanbieder, zegt dat er afgelopen nacht een toename was van 500 procent. Mensen kunnen hun reis kosteloos uitstellen als ze tot eind juni toch niet kunnen gaan.

Ook reisbureau Thomas Cook kreeg veel boekingen binnen, net als prijsvechter EasyJet.

Oud-motorcoureur Gresini, wereldkampioen en teambaas, overleden aan corona

De Italiaanse oud-motorcoureur, tweevoudig wereldkampioen en teambaas Fausto Gresini is op 60-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt Gresini Racing, het team dat hij na zijn loopbaan opzette.

Gresini werd in december met een coronabesmetting in het ziekenhuis opgenomen. Hij belandde op de intensive care, waar hij niet meer herstelde van complicaties.

Kinderen verliezen zwemvaardigheid, badmeesters komen in actie

Badmeesters maken zich zorgen over de veiligheid van kinderen nu de zwemscholen dicht zijn en de zomer eraan komt. Ze willen zo snel mogelijk weer lesgeven. Twee van hen sprongen vanochtend met een opblaasdier in de Hofvijver in Den Haag bij wijze van noodkreet.

"Dan hopen we dat er ergens een raampje opengaat en dat iemand luistert", zei zwemleraar Fons Groenewegen tegen RTV Drenthe. De wachtlijsten worden volgens hem steeds langer en kinderen vergeten de kennis die ze eerder hebben opgedaan.

Alcoholverbod op twee drukke uitgaansplekken Parijs

In Parijs mag vanaf vandaag op twee drukke uitgaansplekken overdag geen alcohol meer worden gedronken. Het gaat om de Rue de Buci en de Place de la Contrescarpe.

Het afgelopen weekend was het overdag te druk op die plekken met mensen die alcohol dronken.

Het alcoholverbod geldt elke dag van 11.00 tot 18.00 uur. Vanaf 18.00 uur is er al een avondklok van kracht in Parijs.

Nederlandse IC-arts in New York: we kunnen de zorg goed aan

Het aantal coronabesmettingen in New York daalt en daardoor is het nu "redelijk rustig" in de ziekenhuizen. Dat zei Jan Bakker, IC-arts en hoogleraar in New York, in het NOS Radio 1 Journaal.

Maanden geleden maakte de Nederlander zich nog grote zorgen, maar volgens hem doet de bevolking van New York er nu alles aan om meer besmettingen te voorkomen. "Je ziet hier bijna niemand, ook op straat, zonder mondkapje. Het spookbeeld van koelwagens met lichamen bij de ziekenhuizen heeft een grote impact gehad. Dat nooit weer, zeggen de mensen."

Bakker zegt dat hij de zorg in zijn ziekenhuis nu goed aankan. "We kunnen het nu goed bemensen en ook de gewone zorg gaat normaal door."

Steeds meer ondernemers stoppen om faillissement af te wenden

Vorig jaar zijn 140.000 bedrijven gestopt, bijna 30.000 meer dan in 2019. Dat blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Volgens Erik Stam, hoogleraar strategie, organisatie en ondernemerschap aan de Universiteit Utrecht, is het een duidelijk corona-effect: ondernemers stoppen met hun zaak voordat ze failliet gaan.

Stam vindt het verstandig dat ondernemers zelf stoppen als hun bedrijf niet meer te redden is. "Het is beter dat deze ondernemers op tijd stoppen en niet door de lange en nare faillissementsprocedure hoeven, met alle gevolgen van dien."

Studentenvakbond LSVb: studenten verdrinken in eenzaamheid

Studentenvakbond LSVb wil dat het kabinet meer doet voor studenten van hogescholen en universiteiten. Volgens de uitgelekte berichten mogen middelbare scholen en mbo's binnenkort weer heel beperkt open, maar universiteiten en hogescholen blijven dicht.

"Studenten van hogescholen en universiteiten vallen bij bosjes neer, maar daar trekt het kabinet zich niks van aan", zegt vicevoorzitter Freya Chiappino van de bond. "De hogescholen en universiteiten blijven namelijk dicht zonder enig perspectief. Er wordt verwacht dat studenten zich wel redden, maar de rek begint er uit te raken. Ze worden opgezogen in hun laptop en verdrinken in eenzaamheid. Studenten mogen niet meer de dupe zijn van deze crisis. Het hoger onderwijs heeft dringend perspectief nodig."

De LSVb zegt dat er geen besmettingsclusters zijn gevonden, toen het hoger onderwijs afgelopen jaar meer ruimte had. "Studenten hebben met verschillende initiatieven bewezen dat ze op een verantwoorde manier met de maatregelen om kunnen gaan. Geef ze daarom ook de ademruimte die ze nodig hebben. Veiligheid staat in alle gevallen voorop", zegt Chiappino, die ook stelt dat het "opsluiten van jongeren" niet lang meer standhoudt. "Studenten beginnen hun leven niet alleen met torenhoge studieschulden, maar als we niet oppassen ook met een enorme ontwikkelingsachterstand."

Nederlandse reizigers geweerd uit Marokko

Reizigers uit Nederland zijn sinds middernacht voorlopig niet meer welkom in Marokko. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Marokkaanse overheid dat besloten omdat het aantal coronabesmettingen in Nederland hoog blijft.

De ambassade in Rabat laat weten dat alle vluchten vanuit Nederland voorlopig zijn geschrapt. Dat geldt ook voor vluchten vanuit Duitsland, Turkije en Zwitserland naar Marokko.

Deze Zwolse ondernemers snakken ernaar om open te gaan

Waarschijnlijk mogen de kappers weer open, maar andere kleine ondernemers hebben nog steeds geen zicht op grote versoepelingen. In Zwolle zien veel ondernemers het steeds vaker niet meer zitten. Dat geldt bijvoorbeeld voor Pieter Blaauwhof van wijnbar Oak. "Het elastiek is opgerekt. Ik hoop dat het nog terug in vorm komt. Maar ik heb veel financiële zorgen en zit er mentaal doorheen", zegt hij.

Lees hier het hele verhaal:

Welkom in het coronablog

Meer dan welkom in het coronablog van dinsdag 23 februari. We houden je in dit blog op de hoogte van het laatste coronanieuws van vandaag. Wil je het nieuws van gisteren teruglezen? Dat kan hier.