De zwemleraren in de Hofvijver
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Bezorgde badmeesters springen in Hofvijver, willen weer zwemles geven

Badmeesters maken zich zorgen over de veiligheid van kinderen nu de zwemscholen dicht zijn en de zomer eraan komt. Ze willen zo snel mogelijk weer lesgeven. Twee van hen sprongen vanochtend met een opblaasdier in de Hofvijver bij wijze van noodkreet.

"Dan hopen we dat er ergens een raampje opengaat en dat iemand luistert", zei zwemleraar Fons Groenewegen voor de actie tegen RTV Drenthe. Hij reisde samen met zijn collega Bauke Beert Keizer af naar Den Haag. Door maar met zijn tweeën te gaan is de actie coronaproof en hopen ze dat die serieus wordt genomen.

Met een opblaasbare eenhoorn gingen de badmeesters het water in:

Badmeesters protesteren tegen coronamaatregelen in de Hofvijver

Volgens de leraren worden de wachtlijsten steeds langer en vergeten kinderen de kennis die ze eerder hebben opgedaan. "Bij kinderen is het automatiseren van de zwemslagen vooral belangrijk en dat is nu al twee keer onderbroken vanwege een lockdown", zegt Groenewegen. Ook Keizer maakt zich zorgen. "Straks wordt het weer mooi weer en dan hebben de kinderen meer dan drie maanden niet gezwommen", zegt hij tegen Omrop Fryslân.

Ook de Koninklijke Nederlandse Zwembond en ZwemOnderwijs pleiten voor het hervatten van de zwemlessen. Zwemles zou volgens de organisaties onder onderwijs moeten vallen en niet onder sport. "Als scholen open kunnen en gymlessen door kunnen gaan, kunnen zwemlessen toch ook doorgaan?", zegt Groenewegen. "Zwemscholen hebben de protocollen goed voor elkaar. Daar zien we geen probleem."

De twee leraren hebben een lied geschreven waarin ze hun zorgen uiten. Dat zongen ze terwijl ze in de Hofvijver dreven. Beelden van de actie zijn te zien via Facebook.

Advertentie via Ster.nl