NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Trump: onder mijn regering geen lockdown • Gommers schrikt van gesprek met vaccinmaker

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • RIVM: 6109 nieuwe coronabesmettingen, 458 meer dan gisteren.
 • Er komt een eenmalig vuurwerkverbod om de zorg te ontlasten.
 • Premier Rutte heeft verzekerd dat de tijdelijke coronamaatregelen daadwerkelijk woensdag aflopen.
 • Het aantal coronabesmettingen bij kinderen volgt het aantal besmettingen in de gehele gemeenschap, stellen Vlaamse wetenschappers.
Liveblog gesloten
 • Trump: onder mijn regering geen lockdown

  De Amerikaanse president Trump heeft op de dag dat de coronacijfers in de VS nieuwe records bereikten, gezegd dat zijn regering niet tot een lockdown zal overgaan. "Volgens sommige schattingen kost een nationale lockdown 50 miljard dollar en honderdduizenden banen per dag. Het liefst gaan we niet in een lockdown. Wat er in de toekomst gebeurt, wie zal het zeggen? De tijd zal ons leren welke regering daar verantwoordelijk voor zal zijn. Ik kan jullie zeggen dat deze regering niet in lockdown gaat. Dat is niet nodig, want het middel mag niet erger zijn dan de kwaal."

  Trump verwacht dat er in april voor alle Amerikanen een vaccin beschikbaar is. Het aantal nieuwe besmettingen bereikte gisteren het record van 153.000 per dag. Ook het aantal Amerikanen dat met corona in het ziekenhuis ligt, is hoger dan ooit: 67.000.

  Een wetenschappelijk instituut in Seattle is bang dat het aantal doden half januari een piek van 2200 per dag zal bereiken. Op 1 maart zullen naar verwachting 439.000 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting zijn overleden.

 • '130 medewerkers Secret Service VS in quarantaine'

  Volgens verschillende Amerikaanse media zijn tientallen medewerkers van de veiligheidsdienst Secret Service besmet geraakt of in quarantaine geplaatst omdat ze in de buurt zijn geweest van besmette collega's. The Washington Post schrijft dat 130 medewerkers in zelfisolatie zitten.

  De Secret Service is onder meer verantwoordelijk voor de beveiliging van president Trump, die in aanloop naar de verloren Amerikaanse verkiezingen soms meerdere campagnebijeenkomsten per dag hield. Dat leidde al tot veel kritiek, omdat het publiek vaak geen afstand hield en geen mondkapje droeg.

 • Aanvragen voor vaccinvriezers stromen binnen, maar nog niet uit Nederland

  Nieuwsuur sprak met een leverancier van medische vriezers voor het coronavaccin, dat op -70 graden moet worden vervoerd. De aanvragen stromen binnen, zegt de handelaar, maar nog niet uit Nederland. "Dus die zullen op hun beurt moeten wachten."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vriezer-leverancier voor vaccin nog geen Nederlandse bestelling
 • Gommers geschrokken van gesprek met vaccinmaker: 'Druppel op gloeiende plaat'

  Het coronavaccin van Pfizer en BioNtech is op korte termijn een druppel op de gloeiende plaat, zei IC-arts Diederik Gommers in Langs de Lijn en Omstreken. De voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care sprak gisteravond met de directeur van Pfizer en zegt "een beetje geschrokken" te zijn van wat hij hoorde.

  "Er zijn nu wereldwijd 50 miljoen vaccins gemaakt. Dat betekent voor Nederland dat in de eerste maanden 10.000 mensen per maand geholpen kunnen worden. Dat zijn heel kleine aantallen." Gommers voegt eraan toe dat er nog vaccins van andere bedrijven aankomen en Pfizer de productie kan opschalen, maar dat kost tijd. "We zijn er dus nog lang niet", aldus de IC-arts.

  Moeilijke winter

  Gommers reageerde in het NPO Radio 1-programma ook op het nieuws dat de tijdelijke sluiting van pretparken, seksclubs en culturele instellingen niet wordt verlengd. Bij dat besluit is het Outbreak Management Team (OMT) niet betrokken geweest, zegt hij. "Het advies wordt namelijk nog geschreven", aldus het OMT-lid Gommers.

  Hij roept het kabinet voorzichtig te zijn, omdat de "moeilijke winterperiode met verkoudheidsvirussen" nog moet komen. "En we hebben van de zomer geleerd dat we te snel gingen versoepelen toen het goed ging. Doordat we meer contacten hadden, ging het mis."

 • Britse artsen verwachten snelheid met vaccinatie

  Het RIVM houdt rekening met één jaar, maar het Verenigd Koninkrijk verwacht het vaccineren met het coronavaccin binnen een half jaar afgerond te hebben. Huisartsen is opgedragen om vanaf 1 december minimaal 975 patiënten per week in te enten met het nieuwe vaccin. Volgens Marcel Levi, directeur van het Academisch Ziekenhuis in Londen, neemt het vaccineren dan een paar maanden in beslag, zegt hij tegen Nieuwsuur.

 • Drenthe wil testlocatie voor evenementen zijn

  De Veiligheidsregio Drenthe biedt zich aan als testlocatie voor evenementen, voetbalwedstrijden en concerten met grotere aantallen bezoekers dan nu is toegestaan. Staatssecretaris Keijzer zei vanochtend dat er vanaf januari proeven worden gedaan om te onderzoeken of er meer publiek kan worden toegelaten bij evenementen.

  De Assense burgemeester Out zegt dat Drenthe een geschikte provincie is voor de onderzoeken. "Er zijn relatief weinig besmettingen, we zijn relatief klein en werken nauw samen met onze bedrijven." Voorwaarde voor de testevenementen is dat het risiconiveau voor het coronavirus 1 is, maar dat is op dit moment nog niet het geval.

 • Franse premier wil uitstel regionale verkiezingen

  De Franse premier Castex stelt voor de regionale verkiezingen van maart 2021 (als er ook in Nederland verkiezingen zijn) uit te stellen vanwege de coronacrisis. Hij wil de stembusgang naar juni verplaatsen, in de hoop dat de pandemie tegen die tijd beter onder controle is. Op dit moment geldt in Frankrijk voor de tweede keer een lockdown.

 • Slowakije versoepelt maatregelen

  Hoewel de tweede coronagolf in Europa nog niet op zijn retour lijkt, heeft Slowakije als een van de eerste Europese landen versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Vanaf maandag gaan theaters, kerken en bioscopen weer open en wordt de voetbal- en ijshockeycompetitie hervat. In het Centraal-Europese land werd onlangs de gehele bevolking getest op het coronavirus. Ruim één procent van de testen bleek positief.

 • WK Schaatsen in februari gaat niet door

  Het WK afstanden in Peking, die tussen 25 en 28 februari 2021 zou worden gereden, gaat vanwege de coronacrisis niet door. Dat meldt de internationale schaatsbond ISU, die op zoek gaat naar een alternatieve locatie en datum. Eerder ging er al een streep door de wereldbeker shorttrack.

 • Virusverspreiding in lichaamscel voor het eerst in beeld gebracht

  Wetenschappers van het Hubrecht Instituut en de Universiteit Utrecht hebben een techniek ontwikkeld die de verspreiding van een virus in een gastheercel zichtbaar maakt. De eiwitten die het virus markeren zijn met een fluorescerend label gemarkeerd en daardoor zichtbaar onder een microscoop. Hierdoor kunnen onderzoekers voor het eerst zien wanneer, waar en hoe snel een virus eiwitten produceert en zich vermenigvuldigt in de gastheercel. Dit kan van pas komen bij de bestrijding van virussen, al komt deze techniek te laat om nog iets te kunnen betekenen voor de strijd tegen het nu heersende coronvirus.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Verspreiding virus in lichaamscel voor het eerst gefilmd
 • Ajax bezorgd om impact coronacrisis

  Voetbalclub Ajax heeft veel last van de coronacrisis, zo bleek op de aandeelhoudersvergadering. Er wordt een flink operationeel verlies verwacht, mede omdat er geen publiek is toegestaan bij de voetbalwedstrijden. Ook staat er veel spanning op de transfermarkt. Volgens directeur voetbalzaken Marc Overmars willen clubs graag uitstel van betaling of een huurconstructie bij een transfer afsluiten.

 • Aruba akkoord met coronasteun en hervormingen

  Aruba en Nederland hebben een akkoord bereikt over financiële steun om de gevolgen van de coronacrisis aan te kunnen. Voor de rest van 2020 gaat het om 105 miljoen euro directe steun. Volgens staatssecretaris Knops zijn de afspraken vrijwillig gemaakt, maar niet vrijblijvend. Een zogeheten Caribische Entiteit zal hervormingen doorvoeren in de overheid, economie, onderwijs en gezondheidszorg.

 • Rutte: trend lijkt goed, twee-weken-maatregelen eindigen woensdag

  Premier Rutte heeft op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad herhaald dat de extra maatregelen, die op 3 november voor twee weken waren afgekondigd, echt aanstaande woensdag aflopen. Eerder had minister De Jonge dat al toegezegd.

  Dat betekent dat er weer in groepen mag worden gesport en buurthuizen en bibliotheken weer opengaan. Ook mogen bioscopen, theaters, musea, pretparken, seksclubs en dierentuinen, binnen de 'oude' coronabeperkingen, weer open. Thuis mag je weer drie in plaats van twee mensen ontvangen en op straat mag je met vier personen zijn.

  "We hebben een paar bemoedigende ontwikkelingen gezien deze week, maar het is nog wel onzeker", zei Rutte. "De besmettingen lopen op, dus het is niet zo dat alles de goede kant op gaat. Maar de trend lijkt wel goed." Rutte houdt wel de mogelijkheid van andere maatregelen open als die nodig zijn.

  Dinsdag is er weer een persconferentie, waar het onder meer over het vooruitzicht op de kerstdagen zal gaan.

  Rutte doet zijn mondkapje af bij aanvang van de persconferentie ANP
 • Hoe terecht is de hoop op economische herstel?

  De aandelenbeurzen zijn deze week omhoog geschoten vanwege optimistische geluiden over de ontwikkeling van een coronavaccin. Beleggers en analisten hopen dat de economie wereldwijd volgend jaar zal herstellen. Lees in dit artikel hoe gerechtvaardigd die hoop is:

 • Coronamaatregelen België ongewijzigd

  De coronamaatregelen in België worden voorlopig niet aangepast. Volgens premier De Croo zijn er lichte verbeteringen zichtbaar, maar bevindt het land nog steeds in een "sanitaire noodtoestand". De horeca en niet-essentiële winkels blijven gesloten. De scholen worden, zoals gepland, komende maandag heropend. Juist daarom is het belangrijk om alle bestaande maatregelen voort te zetten, aldus De Croo.

  Over twee weken komt het zogeheten Overlegcomité van de verschillende regeringen opnieuw bijeen om de coronamaatregelen te bespreken.