Ten minste 100 euro boete en strafblad-aantekening bij afsteken vuurwerk
Overtredingen van het vuurwerkverbod met Oud en Nieuw zullen streng worden bestraft; overtreders krijgen een boete van ten minste 100 euro. En bij zo'n bedrag komt de overtreding ook in een strafblad te staan. Dit heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt.
"Het is heel onverstandig om vuurwerk af te steken dit jaar. Er is een grote kans dat je gepakt wordt en een hoge boete krijgt." Hij is ervan overtuigd dat het algeheel vuurwerkverbod goed gehandhaafd kan worden, maar hoopt vooral dat het niet zover hoeft te komen. "Denk even na, doe het niet. We doen het om de zorg te ontlasten." Hij vindt dat Nederlanders niet alleen voor het zorgpersoneel moeten klappen. "Voeg ook de daad bij het woord."
Deze week werd al bekend dat het kabinet de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod wil in verband met de coronacrisis. Burgemeesters en de politie hebben hier nadrukkelijk om gevraagd bij de Tweede Kamer, om zo de druk op ziekenhuizen en hulpverleners te verlichten. Bij de vorige jaarwisseling waren er zo'n 1300 mensen met vuurwerkletsel, bijna 400 van hen kwamen terecht op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis en 900 bij de huisartsenposten.
40 miljoen euro compensatie
Het kabinet snapt dit verzoek en heeft vandaag officieel besloten om zo'n vuurwerkverbod in te stellen. Er mag niet alleen geen knal-, maar ook geen siervuurwerk de lucht in. Sterretjes, knalerwttjes, trektouwtjes en carbidschieten worden wel toegestaan.
De vuurwerkbranche krijgt 40 miljoen euro compensatie voor het eenmalige vuurwerkverbod met Oud en Nieuw. Het kabinet realiseert zich dat de ondernemers die het vuurwerk al hebben ingekocht door het vuurwerkverbod geen geld kunnen verdienen.
De verkopers mogen ook het ingekochte siervuurwerk opslaan voor de handel volgend jaar. "We denken dat we de branche op een nette manier compenseren", zei staatssecretaris Van Veldhoven van Milieu na afloop van de ministerraad.