Sifan Hassan wint in Rome
NOS SportAangepast

Sifan Hassan niet nerveus van onthulling Fancy Bears

In een nieuwe serie onthullingen van het hackerscollectief Fancy Bears is ook de naam van Nederlands atlete Sifan Hassan opgedoken. Volgens de Russen zou uit gehackte gegevens van de internationale atletiekfederatie IAAF blijken dat Hassan in maart van vorig jaar een test heeft ondergaan, waaruit kan worden geconcludeerd dat haar biologisch paspoort een afwijkende waarde vertoont.

De atlete is niet van slag van de onthullingen. "We zijn op de hoogte van de publicatie van Fancy Bears. Belangrijk is te zeggen dat één afwijkende waarde in het bloedpaspoort nog niets zegt", aldus een verklaring van haar management.

"Daar kun je geen conclusies aan verbinden. Dus ook niet aan deze test uit maart 2016, waarvan wij ook nog niet zeker zijn of dit ook daadwerkelijk zo is. Mochten er afwijkende waardes zijn, is vervolgonderzoek altijd noodzakelijk, omdat dit meerdere oorzaken kan hebben."

'Nooit positief getest'

Volgens het management van Hassan heeft de atlete nog nooit problemen gehad. "Sifan is nog nooit positief getest. Ze wordt heel vaak gecontroleerd. Er is nooit om uitleg gevraagd door antidopingbureau WADA en/of de IAAF met betrekking tot een testresultaat."

Aan de kant van Hassan is er ook boosheid. "Het is natuurlijk te schandalig voor woorden dat deze gegevens op straat komen te liggen zonder toestemming van de atleten. Het schaadt onnodig atleten die op een schone wijze hun sport beoefenen", aldus het management.

Alberto Salazar met Galen Rupp en Mo Farah in Londen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl