Staatssecretaris Raymond Knops
NOS Nieuws

Aruba akkoord met coronasteun en hervormingen onder Nederlands toezicht

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Aruba en Nederland zijn het eens over coronasteun op lange termijn. Daarmee is de weg vrij om onmiddellijk financiële steun te geven aan het eiland. Staatssecretaris Raymond Knops benadrukt dat de afspraken vrijwillig zijn gemaakt, maar niet vrijblijvend zijn.

De komende zes jaar zal een op te richten 'Caribische Entiteit' het pakket van hervormingen uitvoeren in bestuur en overheidsfinanciën, economie, onderwijs en gezondheidszorg. Tot aan het einde van het jaar gaat het om 105 miljoen euro directe begrotingssteun.

Rentevoordeel

Ook helpt Nederland Aruba met de herfinanciering van Arubaanse schuld van bijna 237 miljoen euro. Dit levert het eiland een rentevoordeel op van 40 miljoen euro ten opzichte van marktfinanciering. "Aruba is vrij om het geld dat daardoor vrijkomt op andere terreinen uit te geven", aldus Knops.

Daarnaast komt er structureel een bedrag tot bijna 18 miljoen euro beschikbaar ter versterking van de rechtsstaat in Aruba. De nieuwe entiteit gaat COHO heten: Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling. Ook Curaçao is onlangs toegetreden.

Op de vingers tikken of corrigeren

De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes benadrukt dat het nieuwe orgaan geen bevoegdheden krijgt die bij de regering liggen. Maar Knops zegt dat er in de nieuwe zogenoemde consensusrijkswet, die het akkoord wettelijk regelt, een bepaling is opgenomen waarin Aruba op de vingers kan worden getikt en gecorrigeerd als het de afspraken met Nederland niet nakomt.

Eventuele begrotingssteun aan Aruba de komende jaren is afhankelijk van de voortgang van het hervormingsprogramma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl