De DAX schoot omhoog na bekendmaking van het nieuws
NOS NieuwsAangepast

Beurzen schieten omhoog na nieuws coronavaccin

Internationaal beleven beleggers een mooie dag na optimistische geluiden over de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. De AEX sloot vandaag op bijna 594 punten, dat is 3,5 procent hoger dan gisteren. De Duitse DAX sloot bijna 5 procent hoger. De Britse FTSE 100 won 4,7 procent.

Uit voorlopige resultaten van de ontwikkeling van een vaccin door de bedrijven Pfizer en BioNTech zou blijken dat het 90 procent effectief is bij het voorkomen van een besmetting. De ceo van Pfizer spreekt over een mijlpaal. "Het is een geweldige dag voor de wetenschap en de mensheid", zegt Albert Bourla in een persbericht. "Deze eerste resultaten zijn het vroege bewijs dat ons vaccin een infectie met covid-19 kan voorkomen."

Winkelcentra, banken en bier

Vooral bedrijven die hard getroffen zijn door de coronacrisis zitten flink in de lift. Zo steeg het aandeel van de internationale winkelcentra-eigenaar Unibail-Rodamco-Westfield met bijna 25 procent.

Ook de beurswaarde van KLM-Air France nam toe met 27,5 procent. Daarbij moet wel gezegd worden dat het aandeel nog altijd zo'n 60 procent minder waard is dan aan het begin van het jaar. Ook de waarde van aandelen ABN Amro, Shell en Heineken nam met meer dan 10 procent toe.

Er was niet alleen gejuich op de beurs. Zo daalde het aandeel van Just Eat Takeaway.com, het moederbedrijf van Thuisbezorgd, direct na het nieuws enorm. Het aandeel sloot 8,3 procent lager.

Amerika ook enthousiast

Het enthousiasme op de Amerikaanse beurzen is ook groot, al werd er in de loop van de avond weer wat van de winst ingeleverd. De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeter S&P 500 sloot ruim 2 procent in de plus. Dat was bij opening van de beurs vanmiddag nog zo'n 6 procent.

Ook in de VS is een tweedeling te zien tussen bedrijven die last hebben van de coronacrisis en bedrijven die er juist van profiteren. Zo leverden techbedrijven als Netflix (-8 procent) en Zoom (-17 procent) flink in.

Niet alleen het nieuws van het vaccin stemde handelaren positief: ook de verkiezingswinst van Joe Biden leidt tot optimisme op de Amerikaanse beurzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl