NOS NieuwsAangepast

Pfizer: 'Coronavaccin 90 procent effectief'

Farmaciebedrijf Pfizer meldt positieve resultaten in de derde testfase van zijn vaccin tegen het coronavirus. Volgens het Amerikaanse bedrijf blijkt uit de eerste resultaten in die derde fase dat het vaccin in ruim 90 procent van de gevallen effectief is. Het vaccin wordt ontwikkeld in samenwerking met het Duitse biotechbedrijf BioNTech.

"Het is een geweldige dag voor de wetenschap en de mensheid", zegt Pfizer-ceo Albert Bourla in een persbericht. "Deze eerste resultaten zijn het vroege bewijs dat ons vaccin een infectie met covid-19 kan voorkomen." Hij spreekt over een mijlpaal.

Aan het fase 3-onderzoek doen bijna 44.000 mensen mee en ongeveer 39.000 van hen hebben inmiddels twee doses van het vaccin ontvangen. Nadat 94 mensen covid-19 hadden ontwikkeld, is gekeken of die mensen het kandidaat-vaccin ontvingen of juist een placebo. Uit die analyse concludeert de farmaceut nu dat het vaccin 90 procent effectief is. Het onderzoek loopt nog door totdat 164 deelnemers covid-19 hebben ontwikkeld.

De farmaceut hoopt binnen twee weken de tussentijdse onderzoeksresultaten te publiceren. Daarna wil het bedrijf een aanvraag indienen bij de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA om het vaccin op de markt te brengen. Over de toegang tot de Europese markt gaat het Europese geneesmiddelenagentschap EMA.

Voorzichtig optimistisch

Tegenover persbureau Reuters reageren wetenschappers voorzichtig verheugd op het nieuws, de eerste resultaten uit de derde klinische fase in de ontwikkeling van een coronavaccin. Marylyn Addo, tropengeneeskundige verbonden aan de medische universiteit in Hamburg, spreekt van "interessante, eerste signalen".

Ze benadrukt wel dat de informatie enkel is gepubliceerd in een persbericht en niet door onafhankelijke wetenschappers is gecontroleerd. "Dus we moeten nog wachten op de rest van de data voor een definitieve beoordeling." Michael Head, gezondheidsonderzoeker bij de universiteit van Southampton, plaatst dezelfde kanttekening. "Het onderzoek loopt nog", zegt hij.

De DAX schoot omhoog na bekendmaking van het nieuws

Desalniettemin schoten na het Pfizer-bericht wereldwijd de aandelenbeurzen omhoog. De Amerikaanse president Trump twitterde over "geweldig nieuws".

Infectioloog Bern Salzberger van het universiteitsziekenhuis in het Duitse Regensburg zegt dat het "een heel goed resultaat is" dat vermoedelijk leidt tot een snelle goedkeuring van het vaccin. Ook omdat Pfizer geen noemenswaardige bijwerkingen meldt.

Pfizer en BioNTech hebben een deal gesloten met de Amerikaanse overheid ter waarde van 1,95 miljard dollar voor de levering van 100 miljoen vaccins. Ook hebben de bedrijven leveringsovereenkomsten gesloten met Europa, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Japan. Zo heeft Nederland voor volgend jaar 11,7 miljoen vaccins besteld.

Om tijd te besparen werd al begonnen met de productie van het vaccin voordat bekend was of het wel effectief was.

In deze video legt NOS op 3 uit hoe het kan dat er nu zo veel sneller een vaccin lijkt te zijn - en waar dat allemaal aan moet voldoen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl