NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Reisadvies Frankrijk opnieuw aangepast • Grieken laten negatieve test vallen

 • Liveblog gesloten

  Hiermee eindigt het corona-liveblog van vrijdag 28 augustus. De komende dag is er een nieuw blog.

 • Eerste zege na stop van 172 dagen in betaald voetbal

  Na een coronapauze van bijna een half jaar is de eerste wedstrijd in het Nederlandse betaald voetbal gespeeld. De wedstrijd tussen FC Eindhoven en Jong FC Utrecht werd met 2-1 gewonnen door de Brabanders. De eerste goal sinds de betaaldvoetballoze maanden kwam op naam van 19-jarige FC Eindhoven-speler Kaj de Rooij.

 • Vermogenstoets zzp'ers: 'Overwaarde was bedoeld als aanzet voor mijn pensioen'

  De coronasteun is ook voor zelfstandigen met negen maanden verlengd, maar de voorwaarden zijn strenger geworden. Zo krijg je geen aanvulling meer op je inkomen als je meer dan 46.520 euro spaargeld hebt.

  Voor sommigen is het spaargeld op hun bankrekening bedoeld als pensioen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vermogenstoets zzp'ers bij coronasteun: 'Het geld op mijn bankrekening is mijn pensioen'
 • Griekenland: geen negatieve test meer nodig voor Nederlanders

  Nederlanders die naar Griekenland reizen hebben vanaf dinsdag geen verplichte negatieve coronatest meer nodig. Nederland zou het virus voldoende onder controle hebben.

  Om het land binnen te komen, moesten Nederlanders sinds 17 augustus kunnen aantonen niet besmet te zijn. De negatieve test mocht bij aankomst niet ouder dan 72 uur zijn.

  Vanwege de toename van het aantal besmettingen in Griekenland komen er wel extra maatregelen: zo zijn vluchten van en naar onder meer Barcelona vanaf maandag verboden. Volgens persbureau Reuters werden vandaag 270 nieuwe coronabesmettingen gemeld. In totaal zouden 8900 mensen in Griekenland besmet zijn geraakt.

 • Sportclubs beginnen weer, maar voor hoe lang?

  Met allerlei maatregelen komen sportclubs in het hele land weer op gang. Toch wordt er ook rekening mee gehouden dat dat niet voor lang zal zijn.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Sportclubs beginnen weer, maar voor hoe lang?
 • 'Justin Kluivert test positief op covid-19'

  Voetballer Justin Kluivert van AS Roma is positief getest op het coronavirus. Dat meldt de Italiaanse sportsite Sky Italia. De besmetting zou zijn geconstateerd bij een van de testrondes van de voetbalclub. De Nederlander is de vierde speler van de club bij wie het virus is geconstateerd. Ook de Braziliaans Bruno Peres is besmet, maakte hij op zijn Instagram-pagina bekend.

  Het nieuws is niet door Kluivert of zijn management bevestigd.

 • Macron: regering doet er alles aan om nieuwe lockdown te voorkomen

  In Frankrijk zijn in een dag ruim 7000 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Dat zijn er ruim 1200 meer dan gisteren. President Macron zei dat de regering er alles aan doet om een nieuwe lockdown te voorkomen. Eergisteren werden ruim 5000 nieuwe gevallen gemeld.

  Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag het reisadvies voor delen van Frankrijk opnieuw aangepast. Vanaf morgen geldt er voor 14 nieuwe departementen code oranje.

 • UCI-baas: WK wielrennen gaat door

  Er wordt dit jaar toch een WK wielrennen georganiseerd, heeft David Lappartient, voorzitter van de internationale wielrenunie UCI bevestigd. "Het gaat door, er is een aantal kandidaten in Europa. Meer kan ik nu niet zeggen", zei hij. Lappartient vermoedt dat er sprake zal zijn van een beperkt programma.

  Het WK zou eigenlijk vanaf 20 september in Zwitserland plaatsvinden, maar de beperkingen rond het coronavirus maakten dat onmogelijk. Toscane toonde vervolgens interesse het evenement over te nemen. Ook Nederland zou in beeld zijn.

  Lappartient noemt het verder een wonder als de Tour de France, die morgen in Nice begint, Parijs haalt. Volgens hem zal het een karwei worden om het evenement in zijn geheel te kunnen voltooien. "Het is al een wonder dat we nu hier staan en het tweede wonder is als we Parijs halen. Maar ik geloof in twee wonderen", zei hij.

 • Duits lab schiet Nederland te hulp

  De komende tijd kunnen er dagelijks duizenden coronatests meer worden gedaan, omdat laboratoriumcapaciteit in Duitsland wordt ingekocht. Dat meldt minister De Jonge (Volksgezondheid). Nu is de capaciteit 30.000 tests per dag, het aantal aanvragen is gestegen naar 25.000.

  Een Duits bedrijf schiet nu te hulp, zodat per week ruimte ontstaat voor maximaal 44.000 Nederlandse tests. Er wordt verder gewerkt aan sneltesten, omdat de vraag vermoedelijk nog verder stijgt. Die zijn onbetrouwbaarder, maar kunnen gebruikt worden voor mensen zonder klachten. Bij een positieve test zouden ze een echte test kunnen doen.

 • 'Steunpakket is handreiking om winter mee door te komen'

  Vakbonden en werkgevers zijn blij met de verlenging van de steunpakketten waar het kabinet vandaag mee heeft ingestemd en noemen het een goede basis voor de komende maanden.

  CNV-voorzitter Piet Fortuin noemt het steunpakket "een handreiking van het kabinet om de winter mee door te kunnen komen". "De miljard euro extra die nu beschikbaar is voor scholing is ons betreft de grootste winst." Ook FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha is positief. "Het is goed dat de steunmaatregelen worden doorgetrokken, dat biedt perspectief", zegt hij.

  Vakbonden zeggen dat wel tijdig moet worden ingezet op scholingstrajecten en begeleiding van werk naar werk. Ook moet er ruimte blijven voor verbeteringen in het maatregelenpakket bij nieuwe omstandigheden, zeggen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

 • RIVM waarschuwt voor valse sms'jes

  "U bent op een locatie geweest waar 22 coronagevallen zijn gemeld." Dat staat in valse sms'jes die rondgaan, waarschuwt het RIVM op Twitter. In de nepberichten staat vervolgens dat ontvangers worden gebeld over een mogelijke besmetting. Volgens het instituut proberen kwaadwillenden via dat telefoontje mogelijk bankgegevens te ontfutselen.

  Het RIVM raadt mensen die door een GGD worden gebeld en twijfelen over de authenticiteit van het telefoontje aan om op te hangen en de regionale GGD te bellen.

  Het RIVM zegt geen sms'jes te sturen:

 • 17 marechaussees in quarantaine na aanhouding vreemdeling

  Een groep van 17 marechaussees moet tien dagen in thuisquarantaine na de arrestatie van een met het coronavirus besmette vreemdeling, schrijft Omroep Brabant. Het gaat om medewerkers van de brigade Scheldestromen in Hoogerheide, die geen klachten zouden hebben.

  Volgens de lokale omroep kwamen de mogelijke besmettingen aan het licht na bron- en contactonderzoek. De man uit het buitenland zou in de grensregio zijn aangehouden.

 • GGD: helft testlocaties zit vol

  De wachttijd voor een coronatest is bij de helft van alle testlocaties opgelopen tot meer dan twee dagen. In 51 van de 98 locaties is de komende 48 uur geen plek meer, zegt GGD GHOR Nederland.

  In de provincies Flevoland, Friesland en Groningen en de regio's Kennemerland en Hollands Midden is helemaal geen plek meer. Ook bij de GGD's in Amsterdam, IJsselland, Drenthe en Hollands Noorden is er nog nauwelijks testcapaciteit.

  Volgens de GGD is er genoeg personeel beschikbaar, maar het ministerie heeft de GGD's gevraagd voorlopig niet op te schalen door grote tekorten aan testmaterialen bij laboratoria.

 • Mondkapjes verplicht in heel Parijs: 'Voor mij verandert er niets'

  Vanaf vanochtend 08.00 uur is het dragen van een mondkapje in de Franse hoofdstad overal verplicht. Volgens premier Castex is dat nodig om het sterk gestegen aantal bevestigde besmettingen in te dammen.

  "Dat het nu in heel Parijs is ingevoerd, maakt het consistent":

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Mondkapjes verplicht in heel Parijs: 'Voor mij verandert er niets'
 • Onderzoek naar psychiater om ontheffing mondkapjes

  De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd stelt een onderzoek in naar de Eindhovense psychiater Renate Tillema, die ook actief is voor de actiegroep Viruswaarheid, meldt Omroep Brabant. Ze zou medische standaardverklaringen hebben aangeboden die mensen konden gebruiken om geen mondkapje te hoeven dragen in het openbaar vervoer. De zaak werd aangekaart door de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

  Tillema vindt dat het dragen van een mondkapje zowel een fysiek als geestelijk risico met zich meebrengt. "Ik ken mensen die hun NS-abonnement ervoor hebben opgezegd", zei ze tegen de lokale omroep. Ze zou al meerdere verklaringen hebben afgegeven. Daarmee is ze na de brief van de inspectie gestopt, schrijft Omroep Brabant.

 • Meer berichten tonen