liveblog
NOS NieuwsAangepast

Geen preventieve ruiming nertsenfokkerijen • Mogelijk langer wachten op test in regio


Liveblog gesloten

Hiermee is het liveblog van donderdag 27 augustus gesloten. Morgen volgt een nieuw blog.

Ploeg Lotto stuurt vier man weg na verplichte coronatest

Twee dagen voor aanvang van de Tour de France heeft de Belgische wielerploeg Lotto Soudal vier man naar huis gestuurd. Het betreft twee stafleden van de ploeg die de verplichte coronatest niet hebben doorstaan en hun kamergenoten.

In de testronde kwamen een positief en een verdacht geval aan het licht. De medewerkers konden daarop direct vertrekken.

Lees verder:

Amerikaan verdacht van verkopen pesticiden als 'corona-killer'

Een 35-jarige man in de VS is aangeklaagd wegens het verkopen van pesticiden als corona-desinfectiemiddel. Hij plakte zelfgemaakt labels met teksten als 'doodt het coronavirus en de griep' op de pesticiden en verkocht het aan bijna honderd mensen, stelt de aanklager.

De inwoner van Maryland verkocht de middeltjes als 'door de regering goedgekeurd' desinfectiemiddel. "Het gaf zijn klanten het idee dat de producten daadwerkelijk bescherming bieden tegen het virus dat covid-19 veroorzaakt", zei de aanklager. "Het is verschrikkelijk de pandemie op deze manier te gebruiken voor eigen gewin."

De man wordt onder meer verdacht van fraude en moet over twee weken voorkomen.

VWS wil 100.000 tests in januari, maar 30.000 is nu al te veel gevraagd

Het ministerie van Volksgezondheid wil in januari 100.000 coronatests per dag uit kunnen voeren. Dat is een verdrievoudiging van de huidige capaciteit. En het betekent dat er flink opgeschaald moet worden, terwijl de testlabs de vraag nu al bijna niet aankunnen.

Volgens arts-microbioloog Marc Bonten hoeft het geen ramp te zijn als de testcapaciteit achterblijft. "Er is een enorme schreeuw om meer testen, maar we moeten vooral geen zinloze testen doen. Keuzes maken. We moeten keuzes maken", zegt hij tegen Nieuwsuur. "Zeker als er materiaalschaarste is, moet je daar een idee bij hebben."

Lees verder:

Nertsen worden niet preventief geruimd, fokkerijen moeten eerder stoppen

Nertsenfokkerijen in Nederland worden niet preventief geruimd als gevolg van de vele uitbraken op nertsenbedrijven. Wel moeten de fokkerijen al volgend jaar stoppen in plaats van in 2024, bevestigen Haagse bronnen.

Eerder zeiden de ministers De Jonge en Schouten dat alle nertsenfokkerijen preventief zouden worden geruimd als er na augustus nog uitbraken waren. Daar komen de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw nu op terug. Het gevaar voor de volksgezondheid zou niet groot genoeg zijn om tot preventief ruimen over te gaan.

Op ruim veertig van de 120 nertsenbedrijven is het coronavirus vastgesteld. Al deze bedrijven zijn geruimd.

Testcapaciteit verschuift naar regio's met veel besmettingen

Een deel van testcapaciteit in regio's met weinig besmettingen wordt overgeplaatst naar regio's met veel besmettingen. Dat is volgens het ministerie van Volksgezondheid nodig omdat op sommige plekken de vraag groter is dan het aanbod. Als gevolg daarvan kan de wachttijd voor een coronatest in verschillende regio's oplopen.

Er wordt gewerkt aan uitbreiding van de testcapaciteit op de korte termijn, meldt het ministerie. Tot die tijd wordt een deel van de beschikbare testmaterialen en labcapaciteit verplaatst naar regio's waar de testcapaciteit het meest onder druk staat. "Om de lasten te verdelen kunnen meerdere labs worden aangewezen om een deel van de voorraad af te staan", schrijft het ministerie.

Als gevolg van het besluit kan de teststraat op Schiphol voorlopig niet groeien. Ook de openingstijden blijven hetzelfde, ondanks dat een meerderheid van de kamer daar gisteren om vroeg.

Akkoord kabinet en sociale partners over steunpakket

Het kabinet en werkgevers en werknemers hebben een principeakkoord bereikt over een derde financieel steunpakket vanwege de coronacrisis.

Bedrijven die in zwaar weer zitten door de coronacrisis kunnen een beroep blijven doen op de loonsteunregeling van het kabinet als ze een omzetverlies van 20 procent hebben geleden. Er waren plannen om dat percentage te verhogen, maar het kabinet heeft met werkgevers en werknemers afgesproken dat het percentage voorlopig toch niet wordt veranderd. De zogeheten NOW-regeling en andere steunmaatregelen die op 1 oktober aflopen worden verlengd.

Lees verder:

ANBO: voer testbus in voor heel Nederland

Ouderenbond ANBO wil dat er in heel Nederland een mobiele testbus gaat rijden. Zodat mensen met een beperking en ouderen die slecht ter been zijn thuis getest kunnen worden op het coronavirus.

"Als je klachten hebt ga je natuurlijk ook niet bij iemand in de auto zitten, want dan bestaat de kans dat die persoon besmet raakt", zegt directeur Liane den Haan in een bericht op de ANBO-website. Volgens haar krijgt de bond telefoontjes van mensen die graag willen weten of ze besmet zijn, maar niet weten hoe ze bij een teststraat komen. Ze weten vaak niet dat de GGD ook thuis een test kan komen afnemen.

Een mobiele testbus of een samenwerking met thuiszorgorganisaties die toch al bij oude mensen thuiskomen, is volgens de ANBO een oplossing. "Ik vind het mooi om te zien dat dat er in Zeeland en Brabant gekeken wordt naar deze mogelijkheden. Maar wat ons betreft moet dit in heel Nederland mogelijk zijn."

Duitse sekswerkers willen weer aan het werk

'We zijn bang voor ons voortbestaan en onze identiteit'

Mondkapje verplicht in Spanje voor leerlingen vanaf zes jaar oud

Op scholen in Spanje wordt het dragen van een mondkapje verplicht voor leerlingen vanaf zes jaar oud. Die maatregel heeft de Spaanse minister van Onderwijs bekendgemaakt na overleg met de regio's over de heropening van de scholen.

Vlak voor het begin van het schooljaar worstelt het land met een sterke heropleving van het coronavirus. Spanje heeft het hoogste aandeel besmette personen per 100.000 inwoners van Europa.

Daarom gelden er straks extra coronamaatregelen in het onderwijs. Kinderen moeten op school vijf keer per dag hun handen wassen. Hun lichaamstemperatuur wordt aan het begin van de schooldag opgenomen en de lokalen moeten zo veel mogelijk worden geventileerd.

Vanwege het hoge aantal besmettingen geldt voor heel Spanje sinds maandag code oranje. Dat betekent dat Nederlanders wordt afgeraden naar deze gebieden te reizen tenzij dat noodzakelijk is.

Interview met minister Grapperhaus over niet afstand houden op huwelijk

Grapperhaus: of ik een boete krijg, is niet aan mij

'Mondkapje dragen vanaf morgen overal verplicht in Parijs'

Vanaf morgen 8.00 uur is het dragen van een mondkapje overal verplicht in de Franse hoofdstad. De lokale autoriteiten van Parijs tekenen daarvoor vanavond een decreet, schrijven Franse media.

Eerder vandaag zei de Franse premier al dat mondmaskers verplicht worden gesteld in Parijs. Dat is volgens hem nodig om het sterk gestegen aantal bevestigde besmettingen in te dammen. Het tijdstip waarop de coronaregel in zou gaan was toen nog onbekend, nu lijkt dat dus morgenochtend te zijn.

In Parijs en Marseille zijn 50 op de 100.000 bewoners besmet met het coronavirus. De Franse regering heeft vandaag het aantal departementen met code rood verhoogd van twee, Parijs en Marseille, tot 21.

Grootste economische kwartaalkrimp ooit gemeten in VS

De economie van de Verenigde Staten het tweede kwartaal iets minder hard gekrompen dan verwacht, maar het is nog steeds de grootste kwartaaldaling ooit gemeten. Dat meldt het Witte Huis op basis van een tweede raming.

Bij de eerste raming van een maand geleden werd rekening gehouden met een krimp van zo'n omgerekend 9,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het krimpcijfer is nu bijgesteld tot zo'n 8,8 procent. Het gaat om de periode april, mei en juni ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar.

Tientallen miljoenen Amerikanen raakten hun baan kwijt tijdens de coronacrisis. Vorige week vroegen ruim een miljoen mensen een werkloosheidsuitkering aan bij de overheid. Dat zijn er 100.000 minder dan week ervoor.

Grapperhaus betuigt spijt over bruiloft waar mensen dicht op elkaar stonden

Minister Grapperhaus heeft er spijt van dat afgelopen zaterdag bij zijn huwelijk niet steeds de anderhalvemeterregel is gerespecteerd. Grapperhaus trouwde zaterdag in Bloemendaal en uit beelden van SBS Shownieuws is te zien dat mensen op de trappen van het stadhuis dicht bij elkaar staan.

De bruiloft vond plaats op het stadhuis van Bloemendaal:

Gasten te dicht op elkaar bij bruiloft minister Grapperhaus

Tijdens de ceremonie en daarna is rekening gehouden met de gasten die afstand tot elkaar moeten houden, zegt Grapperhaus in een schriftelijke reactie. Daarin staat dat de minister mensen voortdurend heeft gewezen op de coronamaatregelen.

"Ondanks alle genomen maatregelen zijn er helaas momenten geweest waarop de anderhalve meter afstand niet in acht genomen is. Dat spijt me, juist een minister moet altijd het goede voorbeeld geven."

Laboratoria krijgen onvoldoende materialen voor coronatesten

Laboratoria voor medische microbiologie zeggen dat ze onvoldoende materialen geleverd krijgen om aan de toenemende vraag naar coronatesten te voldoen. Nu eens worden er te weinig testkits geleverd, dan weer te weinig reagentia of teststaafjes. De ene keer gaat het om materialen voor het ene testsysteem, de volgende keer om spullen voor het andere systeem. Bij elk systeem horen bepaalde materialen die niet gebruikt kunnen worden in andere apparaten.

Lees verder:

Nertsenfokkers: ongefundeerde beschuldiging door D66

De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders (NFE) reageert verontwaardigd op de vraagtekens die D66-Kamerlid Tjeerd de Groot zet bij het grote aantal coronabesmettingen bij nertsenfokkerijen. De Groot vroeg zich gisteren af of nertsenfokkerijen zich opzettelijk niet aan de regels houden.

De suggestie dat de bedrijven zichzelf opzettelijk hebben besmet, noemt NFE-voorzitter Wim Verhagen respectloos. "Deze vermoedens zijn niet onderbouwd, sommige politieke partijen doen er alles aan om nertsenfokkerijen in een kwaad daglicht te stellen omdat ze er principieel op tegen zijn."

Waarom er op zo veel nertsenfokkerijen besmettingen plaatsvinden, is volgens Verhagen een groot vraagteken. "Nertsen zijn uitzonderlijk gevoelige dieren en waarschijnlijk werden ze besmet door de verzorgers."

Lees verder:

510 nieuwe besmettingen, vergelijkbaar met afgelopen week

Tot 10.00 uur vanochtend zijn er 510 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Gisteren waren dat er 571. Vorige week werden er gemiddeld 510 besmettingen per dag gemeld.

De meeste besmettingen zijn opnieuw in Amsterdam (90), Rotterdam (60) en Den Haag (40). Dat is in lijn met het gemiddelde aantal besmettingen in deze steden van de afgelopen tijd.

Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Baarle-Nassau (5,8 per 10.000 inwoners), Hilvarenbeek (3,9) en Delfzijl (3,6). In Baarle-Nassau gaat het om slechts vier besmettingen, maar vanwege het gering aantal inwoners (7000) heeft deze gemeente relatief de meeste positieve testen.

Doden en ziekenhuisopnames

De GGD's hebben vandaag zeven nieuwe ziekenhuisopnames en drie doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om gemiddeld twaalf nieuwe ziekenhuisopnames en vijf doden per dag.

Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM. Het daadwerkelijke aantal kan dus hoger liggen.

Er lagen gisteren 158 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 38 op de IC. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.

Eerste waarschuwing met CoronaMelder-app in Drenthe verstuurd

In Drenthe zijn voor het eerst contacten van een coronapatiënt gewaarschuwd met de CoronaMelder-app. Dat meldt de GGD Drenthe op Twitter.

De GGD kan niet zeggen hoeveel contacten via de corona-app zijn gewaarschuwd, meldt RTV Drenthe. Sinds anderhalve week experimenteren enkele GGD's met de app, die via bluetooth registreert wie bij een coronapatiënt in de buurt is geweest.

Grapperhaus over coronaregels bij eigen huwelijk: aangedrongen op naleven maatregelen

Minister Grapperhaus heeft er bij zijn huwelijk afgelopen zaterdag de hele dag op aangedrongen dat mensen de coronaregels zouden respecteren. Dat antwoordt hij op vragen naar aanleiding van beelden die te zien waren in Shownieuws. Daarop stonden mensen dicht op elkaar.

Grapperhaus zei dat de bruiloft expres in "in een kleine setting is gevierd", met alleen gezinnen en een paar goede vrienden. Hij benadrukte dat hij en zijn vrouw het gezelschap steeds op het hart hebben gedrukt dat ze aan de de anderhalve meter en aan de hygiëneregels moesten denken.

"Heel veel mensen weten dat donders goed en doen dat ook goed, maar het is best lastig, want het is een emotionele gebeurtenis", aldus de minister.

De Jonge: geen voorrang voor leraren bij coronatest

Minister De Jonge is niet van plan om onderwijspersoneel voorrang te geven bij coronatests. De onderwijskoepels hadden daarom gevraagd. De Jonge zegt die vraag te begrijpen, maar volgens hem is het geven van prioriteit aan bepaalde beroepen nu moeilijk te regelen. Hij heeft het Outbreak Management Team wel gevraagd erover na te denken of dat op enig moment wel zou moeten gebeuren, niet alleen voor het onderwijs, maar ook voor andere sectoren.

Volgens De Jonge is er op dit moment geen sprake van grote schaarste bij de tests. Daarbij benadrukt hij wel dat het in principe de bedoeling is dat alleen mensen met klachten zich laten controleren. "Iedereen die klachten heeft, kan zich laten testen. We vragen mensen zonder klachten dat niet te doen, want dat gaat ten koste van mensen die de test harder nodig hebben."

Aantal coronatests overstijgt verwachtingen GGD

Er hebben zich de afgelopen dagen meer mensen voor een coronatest gemeld dan het maximale aantal van 24.000 tests waar de GGD voor de zomerperiode rekening mee hield.

Op maandag zijn er 24.024 tests afgenomen, dinsdag 25.243 en woensdag 24.574. Dat blijkt uit cijfers die GGD GHOR Nederland heeft verstrekt aan de NOS.

In Nederland kunnen sinds 1 juni dagelijks 30.000 tests worden uitgevoerd. Verwacht werd dat 24.000 tests bij de GGD en 6000 in ziekenhuizen werden afgenomen.

Volgens een woordvoerder werkt de GGD nu boven het gestelde maximum. Normaal zou dan direct worden opgeschaald om te anticiperen op nog meer testaanvragen, maar dat proces is stil komen te liggen. Op verzoek van het ministerie van VWS schaalt de GGD niet verder op omdat de labcapaciteit in gevaar komt.

Vorige week werden er gemiddeld 20.000 tests per dag uitgevoerd, dat was 40 procent meer dan een week eerder. "We krijgen signalen dat nu veel mensen zich melden voor een test zonder dat ze klachten hebben. We controleren niet of mensen echt klachten hebben, want de drempel moet laag zijn", zegt de woordvoerder.

500 euro voor personeel in zorg

Er komt geen extra loonsverhoging voor zorgmedewerkers, maar ze kunnen volgend jaar wel op een 'coronabonus' rekenen. Dat bevestigen bronnen in Den Haag na berichtgeving in De Telegraaf. Het zou gaan om een eenmalige bonus van 500 euro.

Voor dit jaar is het personeel een bonus van 1000 euro toegezegd. Oppositiepartijen wilden ook een extra loonsverhoging voor het zorgpersoneel, maar daar bleek geen meerderheid voor in de Kamer.

Grote bedrijven krijgen te maken met een tegenvaller: de winstbelastingen voor hen worden niet zoals aangekondigd verlaagd, maar blijven even hoog. De zelfstandigenaftrek, een belastingvoordeel voor kleine ondernemers, wordt in stappen verder afgebouwd met een tijdelijke compensatieregeling, zeggen bronnen tegen de NOS.

Ook beroemde kerstmarkt in Keulen sneuvelt door corona

De beroemde Duitse kerstmarkt voor de Dom in Keulen is dit jaar afgeblazen vanwege het coronavirus. De organisatoren vrezen voor chaotische toestanden als er beperkingen zijn vanwege het virus, mocht het evenement al door kunnen gaan.

Jaarlijks trekken er zo'n vijf miljoen bezoekers naar Keulen voor de kerstmarkt. Als het aantal bezoekers beperkt moet worden vanwege corona, vreest de organisatie enorme rijen met mensen die naar binnen willen met alle risico's van dien. "Wij willen niet dat mensen ziek worden en dat dan wordt gezegd dat de Keulse kerstmarkt de hotspot was", aldus de chef van de organisatie, Monika Flocke.

UMCG onderzoekt rol overgewicht bij corona

Het UMCG onderzoekt de rol van overgewicht bij coronapatiënten op de intensive care. Het Groningse ziekenhuis krijgt daarvoor 450.000 euro van ZonMw, de organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, meldt RTV Noord.

De hoofdvraag van het onderzoek is waarom ernstig zieke coronapatiënten vaker overgewicht hebben dan mensen die niet op de intensive care liggen. Uit recent onderzoek blijkt dat 77 procent van de coronapatiënten op de Nederlandse IC-afdelingen met overgewicht kampte.

De onderzoekers in Groningen werken samen met het Amphia Ziekenhuis in Breda en Amsterdam UMC. De bloedmonsters en het vetweefsel van deze coronapatiënten worden onderzocht en vergeleken met patiënten zonder overgewicht. Binnen twee jaar moet het onderzoek klaar zijn, maar de eerste resultaten komen al eerder beschikbaar.

Onderwijspersoneel wil versneld getest worden

Onderwijskoepels PO- en VO-raad willen dat onderwijspersoneel voorrang krijgt bij coronatests. "Doordat de testcapaciteit beperkt is, kan het nu soms twee tot vier dagen duren voordat een leerkracht die zich laat testen, bijvoorbeeld vanwege een lichte verkoudheid, de uitslag heeft. In die periode mag hij/zij niet naar school. Hierdoor komt de uitvoering van het onderwijs in de knel", schrijven de bonden.

Onderwijs is een vitale sector. In het begin van de coronacrisis werd afgesproken dat mensen in het onderwijs zich mochten laten testen, terwijl toen dat nog niet voor iedereen toegankelijk was. De koepels pleiten daarom opnieuw voor een voorkeursbehandeling voor het onderwijspersoneel.

In Australië verspillen ze geen bier

Door de coronacrisis blijft een bierbrouwer in het Australische Adelaide zitten met veel onverkocht bier. In plaats van dat weg te spoelen, levert hij het aan een waterzuiveringsinstallatie. De vergisting wordt ermee bevorderd en zo kan groene energie worden opgewekt.

Met bier groene energie opwekken

Premier Frankrijk: 21 departementen op rood

Het aantal departementen dat in Frankrijk naar 'rood' gaat stijgt van twee tot 21, maakte premier Jean Castex vanochtend bekend op een persconferentie. Eerder was deze stap voor Nederland reden om voor zulke gebieden code oranje in te stellen, wat betekent dat niet-noodzakelijke reizen zoals vakanties worden afgeraden. Mensen die er toch zijn geweest wordt aangeraden tien dagen in quarantaine te gaan.

De Franse regering zag het aantal besmettingen in de afgelopen dagen flink toenemen. "Het virus verspreidt zich door het hele land", zei Castex. Er is een "onmiskenbaar een opleving van de epidemie", met "39 positieve gevallen per 100.000 inwoners, vier keer zo veel als een maand geleden." Daarom is het nu tijd om in te grijpen, klinkt het. De premier hoopt een nieuwe landelijke lockdown te kunnen voorkomen.

Megaverlies motorenmaker Rolls-Royce

Het Britse Rolls-Royce, maker van onder meer vliegtuigmotoren, heeft een miljardenverlies geleden als gevolg van de coronacrisis. Vanwege de virusuitbraak annuleerden luchtvaartmaatschappijen hun orders voor nieuwe vliegtuigen en ook was er minder vraag naar nieuwe onderdelen voor motoren en de onderhoudsdiensten.

Het verlies liep in de eerste zes maanden op tot meer dan 5,4 miljard pond, omgerekend zo'n 6 miljard euro. Om de malaise, die waarschijnlijk nog geruime tijd voortduurt, het hoofd te bieden wil Rolls-Royce onderdelen verkopen.

Duitse regering wil boete van minstens 50 euro bij niet dragen mondkapje

De Duitse regering wil een minimumboete van 50 euro invoeren voor mensen die in winkels en het openbaar vervoer geen mondkapje dragen.

Dat blijkt uit regeringsstukken voor het overleg met de zestien deelstaten dat vanochtend begint. Daarin wordt ook voorgesteld om het verbod op grote bijeenkomsten zoals volksfeesten, festivals en sportevenementen te verlengen tot eind dit jaar. Uitzonderingen kunnen er zijn in regio's met weinig coronabesmettingen. Voorgesteld wordt verder om bijeenkomsten in de privésfeer te beperken tot maximaal 25 mensen.

De regering en de deelstaten praten over het invoeren van maatregelen vanwege de stijgende coronacijfers in Duitsland.

Eindrapport GGD: rol ventilatie bij uitbraak verpleeghuis blijft onduidelijk

Op een afdeling in zorginstelling de Tweemaster in Maassluis raakten twee maanden geleden in korte tijd 17 van de 22 bewoners en 18 van de 34 medewerkers besmet. Rond de besmettingen waren vragen over de rol van het ventilatiesysteem en de rol van een besmette medewerker en bewoner.

Uit onderzoek van de GGD blijkt dat beide zaken een rol kunnen hebben meegespeeld bij de coronabesmettingen, maar de meest voor de hand liggende verklaring is dat personen covid-19 kregen door onderling contact.

In de pauzes droeg het personeel geen mondkapjes en werd er geen afstand gehouden. Ook bleken vijf medewerkers te hebben doorgewerkt met lichte klachten, die niet door hen werden herkend als coronasymptomen.

Belgische ondernemers klagen bekendste viroloog aan

Zes Vlaamse ondernemers hebben Marc van Ranst, de bekendste viroloog van Vlaanderen, aangeklaagd. Ze verwijten hem "ongenuanceerde en roekeloze uitspraken" die tot verwarring bij de bevolking en economische schade hebben geleid. Ze beklagen zich onder andere over het feit dat Van Ranst op 24 juli opriep om een bezoek aan Antwerpen uit te stellen tot de covid-uitbraak weer onder controle is.

Van Ranst schuift regelmatig aan in talkshows en journaals, waar hij het nieuws van duiding voorziet. Op Twitter heeft Van Ranst op de aanklacht gereageerd. Hij denkt niet dat er iets mis was met die oproep. "Op het moment was Antwerpen één van de belangrijkste covid-19 hotspots in Europa." Hij verwijt de ondernemers politieke beweegredenen.

Correspondent Thomas Spekschoor: "Van Ranst is verreweg de bekendste viroloog van het land, dus als gefrustreerde ondernemers een zondebok willen, komen ze al snel bij hem uit. Hij heeft bovendien een politieke kleur: hij is uitgesproken links. Dat roept in een deel van Vlaanderen weerstand op, misschien ook bij deze ondernemers."

De kans is klein dat de aanklacht stand zal houden in de rechtszaal. "Van Ranst zei dat de ondernemers net zo goed het virus zouden kunnen aanklagen. Daar zit iets in, ik denk niet dat ze kans maken", zegt Spekschoor.

Woonzorgcentrum Leidschendam neemt maatregelen

In een woonzorgcentrum in Leidschendam worden extra maatregelen genomen. De afgelopen week werden in Leidschendam-Voorburg de meeste coronadoden gemeld. Zes inwoners bezweken aan het virus, allen woonachtig in woonzorgcentrum Mariënpark. Alle overledenen waren boven de negentig jaar oud en hadden al onderliggende gezondheidsproblemen.

Leidschendam-Voorburg, een gemeente met ongeveer 75.000 inwoners, telde in die week dus evenveel sterfgevallen als Amsterdam en Den Haag bij elkaar. Sinds het begin van de uitbraak, eind februari, tot en met 18 augustus waren 15 inwoners van Leidschendam-Voorburg overleden. In de afgelopen week steeg dat naar 20.

Britse overheid gaat mensen met laag inkomen betalen voor zelfisolatie

Wie een laag inkomen heeft en het coronavirus oploopt, krijgt in Groot-Brittannië straks geld van de overheid. Dat gebeurt op initiatief van de oppositie. Zij vrezen dat mensen uit deze groep het zich niet kunnen veroorloven om vrij te nemen van het werk als blijkt dat ze besmet zijn. Veel mensen zouden alsnog gaan werken na een positieve coronatest. Mensen die aan de regels voldoen, krijgen 145 euro voor de tiendaagse thuisisolatie.

Aruba stelt opnieuw avondklok in

De regering van Aruba heeft woensdagavond bekendgemaakt dat er opnieuw een avondklok wordt ingesteld. Dat is een gevolg van het fors stijgende aantal vastgestelde gevallen van het coronavirus op het eiland. Met de avondklok moet verdere verspreiding van het longvirus voorkomen worden.

De avondklok gaat donderdag in en geldt voorlopig van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends.

Voor veel tuincentra zijn het ongekende tijden; omzet naar record

Veel tuincentra in ons land weten niet wat ze overkomt. In de eerste helft van dit 'coronajaar' beleefden ze recordomzetten. Volgens Tuinbranche Nederland en marktonderzoeker GfK gaven consumenten van januari tot en met juni ruim 800 miljoen euro uit aan bloemen en planten, tuinmeubels, bbq's en overkappingen. Dat is een stijging van 29 procent in vergelijking met de eerste jaarhelft van 2019.

Terugblik: zes maanden na briefje van Bruins

"Er wordt mij bevestigd dat er een patiënt is met het coronavirus in Nederland. Het zou gaan om een man die verblijft in isolatie in het Tweestedenziekenhuis in Tilburg."

Met die mededeling van toenmalig minister Bruno Bruins op 27 februari in een live NOS-uitzending was het officieel: Nederland behoort tot de habitat van het SARS-CoV-2-virus.

Het briefje van Bruins: Nederlander besmet met het coronavirus

Burgemeester Theo Weterings van Tilburg was niet zo blij met die bekendmaking, zegt hij terugblikkend: "In de middag wist ik van de besmetting en toen moesten er voorbereidingen getroffen worden om dat bekend te maken. Ik heb contact gehad met het ministerie en gevraagd of we dat de volgende dag konden doen."

Meer weten? Lees hier verder:

Nachtelijk coalitieoverleg over steunpakket en begroting, nog geen witte rook

De onderhandelingen tussen de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie en het kabinet zijn tot diep in de nacht doorgegaan. Op de agenda stonden het derde steunpakket voor de coronacrisis en de begroting voor 2021.

Premier Rutte is tevreden maar wilde er naar afloop nog niets over zeggen. "Het was een goed overleg. Over de inhoud hoort u donderdag of vrijdag meer."

De ministers Koolmees en Wiebes zetten later vandaag hun overleg voort met de sociale partners, de vakbonden en de werkgevers. Rutte denkt dat zij kunnen instemmen met de voorgenomen maatregelen.

Gisteren lekten al onderdelen van de plannen uit. Zo wordt mogelijk de zelfstandigenaftrek, een belastingvoordeel voor kleine ondernemers, in stappen afgebouwd met een tijdelijke compensatieregeling.