NOS Nieuws

Weekcijfers corona: minder besmettingen, maar meer doden

In totaal zijn er de voorbije week (van dinsdag tot dinsdag) 3588 mensen positief getest op corona. Dat is opnieuw minder dan een week eerder, toen 4000 mensen corona bleken te hebben.

Deze daling is extra opvallend, omdat aanzienlijk meer mensen zich lieten testen. De GGD's namen 140.000 testen af, bijna 40.000 meer dan een week eerder. Het percentage positieve testen daalde dan ook aanzienlijk: van 3,5 naar 2,5. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert een lockdown als het percentage positieve testen in een land boven de 5 komt.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg wel verder: het waren er 84, 34 meer dan een week eerder. Het aantal overledenen verdubbelde, van 16 naar 32. Volgens Aura Timen van het RIVM is dat geen verrassing: "We zagen vanaf eind juli een toename van het aantal besmettingen. De opnames en overlijdens volgen op enige afstand dat patroon. Met de besmettingen gaat het iets beter, maar nog niet helemaal goed. We hebben nog altijd meer dan 3500 besmettingen erbij."

Van aanpassingen van gedrag naar aanleiding van de nieuwe cijfers wil Timen dan ook niets weten:

RIVM: afname is goed nieuws, maar we zijn er nog lang niet

Ter vergelijking: Spanje, waar voor Nederlanders inmiddels een oranje reisadvies geldt, kende volgens de Johns Hopkins University de afgelopen week 226 doden, bij een bevolking die drie keer groter is dan die van Nederland.

Het aantal besmette mensen dat in de afgelopen week het buitenland is geweest nam verder toe, naar 867. Vorige week waren dat er nog 738. De helft van deze groep is in Frankrijk of (vooral) Spanje geweest. Voor heel Spanje en delen van Frankrijk is inmiddels het reisadvies aangescherpt.

Omdat niet iedereen met klachten zich laat testen, en sommige mensen met corona nauwelijks klachten hebben, is het aantal Nederlanders met covid volgens het RIVM in werkelijkheid veel hoger. Het aantal mensen dat het virus aan anderen kan overdragen is de afgelopen week waarschijnlijk zo'n beetje gelijk gebleven, blijkt uit cijfers van het instituut.

Daarbij moet worden opgemerkt dat het RIVM de schatting van vorige week (52.000 besmettelijke mensen op 14 augustus) naar beneden heeft bijgesteld. Inmiddels gaat het RIVM ervan uit dat er toen zo'n 35.000 besmettelijke mensen waren.

De meeste nieuwe besmettingen waren afgelopen week in Amsterdam (615, een week eerder 744), Rotterdam (383, een week eerder 549) en Den Haag (278, een week eerder 299),

Per tienduizend inwoners waren de afgelopen zeven dagen de meeste besmettingen in Gennep (9,5), gevolgd door Amsterdam (7) en Rotterdam (5,9). In Gennep zijn 16 mensen positief getest, maar wonen maar 17.000 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl