De patiënt ligt op een locatie van het Elisabeth-TweeSteden-ziekenhuis
NOS NieuwsAangepast

Eerste Nederlander met coronavirus opgenomen in Tilburg, 'man vierde carnaval'

In Nederland is een eerste besmetting met het coronavirus vastgesteld. Volgens verschillende media gaat het om een man van 56 uit Loon op Zand. Hij is woensdag al opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en verblijft daar in isolatie. Burgemeester Weterings van Tilburg zegt dat het naar omstandigheden goed gaat met hem.

De man heeft zichzelf gemeld bij het ziekenhuis na een bezoek aan de regio rond Milaan, het Noord-Italiaanse Lombardije. Bij het ziekenhuis werd volgens het RIVM snel herkend dat er mogelijk sprake was van een infectie met het coronavirus.

De man is twee keer positief getest op het virus, zei minister Bruno Bruins voor Medische Zorg in Nieuwsuur. Dat is protocol, om fouten te voorkomen.

Jaap van Dissel van het RIVM vertelt dat het ziekenhuis adequaat handelde:

'Het ziekenhuis heeft het virus snel herkend en adequaat gehandeld'

De kans is groot dat de patiënt het virus daadwerkelijk heeft opgelopen in Lombardije, aldus het RIVM. Dat is een van de zwaarst getroffen regio's van Italië: er zijn in totaal nu 655 besmettingen in het land, met zeventien dodelijke slachtoffers.

Carnaval

De GGD onderzoekt waar de Nederlander de afgelopen dagen is geweest en met wie hij contact heeft gehad. Meerdere bronnen melden aan Omroep Brabant dat de man de afgelopen dagen carnaval gevierd heeft in Tilburg en Loon op Zand. In WhatsApp-groepen van mensen uit Loon op Zand zouden foto's circuleren waarop de man te zien is.

De gemeente Tilburg zegt mee te leven met de patiënt en zijn familie. "We hebben alle vertrouwen in het ziekenhuis en de GGD. We staan in nauw contact met de betrokken instanties en wegen van moment tot moment af wat we doen", zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Minister Bruins werd tijdens de uitzending van het NOS-programma Het coronavirus: feiten en fabels geconfronteerd met het nieuws over de coronabesmetting. Een medewerker van de minister kreeg een telefoontje en schreef de boodschap op een briefje dat de minister voorlas.

Het briefje van Bruins: Nederlander besmet met het coronavirus

In een eerste reactie op Twitter zegt premier Rutte dat het van belang is om adviezen van deskundigen over het coronavirus op te blijven volgen. Hij uit grote waardering voor "de professionals, die hard werken om alles te doen wat nodig is".

Rutte wenst de man alle sterkte en beterschap toe.

Check op onze kaart in welke landen nu besmettingen zijn gemeld, en hoeveel:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl