1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Wielrennen

Lotto stuurt twee stafleden weg, vrees Tour-uitsluiting om corona neemt af

Twee dagen voor aanvang van de Tour de France heeft de Belgische wielerploeg Lotto Soudal twee stafleden naar huis gestuurd. Ze hebben de verplichte coronatest niet doorstaan en uit voorzorg zijn ook hun kamergenoten weggestuurd.

"Om de veiligheid van het team en de koers te verzekeren", beargumenteerde de ploeg van onder anderen Caleb Ewan en Philippe Gilbert deze rigoureuze actie.

In de testronde kwamen een positief en een verdacht geval aan het licht. De medewerkers konden daarop direct vertrekken.

Een kleine week geleden presenteerde Tourorganisator ASO het strenge coronabeleid voor de komende Ronde van Frankrijk. Daarin is opgenomen dat een ploeg na twee besmettingen bij renners óf stafleden al uit de koers zou worden genomen.

Regels versoepelen

Lotto-Soudal lijkt echter niet voor dit scenario te hoeven vrezen, mochten er de komende dagen meer medewerkers positief worden getest.

David Lappartient, voorzitter van de wielerunie UCI, kondigde woensdag in de Franse krant L'Équipe al aan de regels te willen versoepelen. Dit omdat de uitslagen niet geheel betrouwbaar zijn en er anders dus ploegen ten onrechte uit de Tour kunnen worden genomen.

De ASO is nog niet officieel naar buiten getreden met een eventueel aangepast coronaprotocol.

De voorzorgsmaatregelen rond de wielerronde zijn zeer streng: in aanloop naar de Tour worden alle renners minstens twee keer getest, moeten ze dagboeken bijhouden en mondmaskers dragen. Tot de dag waarop de Tour begint, 29 augustus, mag er indien nodig tot 10.00 uur een vervanger worden aangewezen, daarna niet meer.

Iwan Spekenbrink, manager van Team Sunweb, zei vorige week begrip te hebben voor het strenge coronabeleid tijdens de Tour:

Spekenbrink staat achter coronaregels in Tour: 'Anders halen we Parijs niet'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl