Reisadvies Frankrijk opnieuw aangepast • Grieken laten negatieve test vallen
- RIVM waarschuwt voor valse sms'jes over coronabesmetting.
- De meeste corona-steunregelingen van het kabinet worden verlengd, maar wel in soberder vorm.
- Amsterdam en Rotterdam starten contactonderzoek weer op.
- Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
Hiermee eindigt het corona-liveblog van vrijdag 28 augustus. De komende dag is er een nieuw blog.
Eerste zege na stop van 172 dagen in betaald voetbal
Na een coronapauze van bijna een half jaar is de eerste wedstrijd in het Nederlandse betaald voetbal gespeeld. De wedstrijd tussen FC Eindhoven en Jong FC Utrecht werd met 2-1 gewonnen door de Brabanders. De eerste goal sinds de betaaldvoetballoze maanden kwam op naam van 19-jarige FC Eindhoven-speler Kaj de Rooij.
Vermogenstoets zzp'ers: 'Overwaarde was bedoeld als aanzet voor mijn pensioen'
De coronasteun is ook voor zelfstandigen met negen maanden verlengd, maar de voorwaarden zijn strenger geworden. Zo krijg je geen aanvulling meer op je inkomen als je meer dan 46.520 euro spaargeld hebt.
Voor sommigen is het spaargeld op hun bankrekening bedoeld als pensioen:
Griekenland: geen negatieve test meer nodig voor Nederlanders
Nederlanders die naar Griekenland reizen hebben vanaf dinsdag geen verplichte negatieve coronatest meer nodig. Nederland zou het virus voldoende onder controle hebben.
Om het land binnen te komen, moesten Nederlanders sinds 17 augustus kunnen aantonen niet besmet te zijn. De negatieve test mocht bij aankomst niet ouder dan 72 uur zijn.
Vanwege de toename van het aantal besmettingen in Griekenland komen er wel extra maatregelen: zo zijn vluchten van en naar onder meer Barcelona vanaf maandag verboden. Volgens persbureau Reuters werden vandaag 270 nieuwe coronabesmettingen gemeld. In totaal zouden 8900 mensen in Griekenland besmet zijn geraakt.
Sportclubs beginnen weer, maar voor hoe lang?
Met allerlei maatregelen komen sportclubs in het hele land weer op gang. Toch wordt er ook rekening mee gehouden dat dat niet voor lang zal zijn.
'Justin Kluivert test positief op covid-19'
Voetballer Justin Kluivert van AS Roma is positief getest op het coronavirus. Dat meldt de Italiaanse sportsite Sky Italia. De besmetting zou zijn geconstateerd bij een van de testrondes van de voetbalclub. De Nederlander is de vierde speler van de club bij wie het virus is geconstateerd. Ook de Braziliaans Bruno Peres is besmet, maakte hij op zijn Instagram-pagina bekend.
Het nieuws is niet door Kluivert of zijn management bevestigd.
Macron: regering doet er alles aan om nieuwe lockdown te voorkomen
In Frankrijk zijn in een dag ruim 7000 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Dat zijn er ruim 1200 meer dan gisteren. President Macron zei dat de regering er alles aan doet om een nieuwe lockdown te voorkomen. Eergisteren werden ruim 5000 nieuwe gevallen gemeld.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag het reisadvies voor delen van Frankrijk opnieuw aangepast. Vanaf morgen geldt er voor 14 nieuwe departementen code oranje.
UCI-baas: WK wielrennen gaat door
Er wordt dit jaar toch een WK wielrennen georganiseerd, heeft David Lappartient, voorzitter van de internationale wielrenunie UCI bevestigd. "Het gaat door, er is een aantal kandidaten in Europa. Meer kan ik nu niet zeggen", zei hij. Lappartient vermoedt dat er sprake zal zijn van een beperkt programma.
Het WK zou eigenlijk vanaf 20 september in Zwitserland plaatsvinden, maar de beperkingen rond het coronavirus maakten dat onmogelijk. Toscane toonde vervolgens interesse het evenement over te nemen. Ook Nederland zou in beeld zijn.
Lappartient noemt het verder een wonder als de Tour de France, die morgen in Nice begint, Parijs haalt. Volgens hem zal het een karwei worden om het evenement in zijn geheel te kunnen voltooien. "Het is al een wonder dat we nu hier staan en het tweede wonder is als we Parijs halen. Maar ik geloof in twee wonderen", zei hij.
Duits lab schiet Nederland te hulp
De komende tijd kunnen er dagelijks duizenden coronatests meer worden gedaan, omdat laboratoriumcapaciteit in Duitsland wordt ingekocht. Dat meldt minister De Jonge (Volksgezondheid). Nu is de capaciteit 30.000 tests per dag, het aantal aanvragen is gestegen naar 25.000.
Een Duits bedrijf schiet nu te hulp, zodat per week ruimte ontstaat voor maximaal 44.000 Nederlandse tests. Er wordt verder gewerkt aan sneltesten, omdat de vraag vermoedelijk nog verder stijgt. Die zijn onbetrouwbaarder, maar kunnen gebruikt worden voor mensen zonder klachten. Bij een positieve test zouden ze een echte test kunnen doen.
'Steunpakket is handreiking om winter mee door te komen'
Vakbonden en werkgevers zijn blij met de verlenging van de steunpakketten waar het kabinet vandaag mee heeft ingestemd en noemen het een goede basis voor de komende maanden.
CNV-voorzitter Piet Fortuin noemt het steunpakket "een handreiking van het kabinet om de winter mee door te kunnen komen". "De miljard euro extra die nu beschikbaar is voor scholing is ons betreft de grootste winst." Ook FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha is positief. "Het is goed dat de steunmaatregelen worden doorgetrokken, dat biedt perspectief", zegt hij.
Vakbonden zeggen dat wel tijdig moet worden ingezet op scholingstrajecten en begeleiding van werk naar werk. Ook moet er ruimte blijven voor verbeteringen in het maatregelenpakket bij nieuwe omstandigheden, zeggen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.
RIVM waarschuwt voor valse sms'jes
"U bent op een locatie geweest waar 22 coronagevallen zijn gemeld." Dat staat in valse sms'jes die rondgaan, waarschuwt het RIVM op Twitter. In de nepberichten staat vervolgens dat ontvangers worden gebeld over een mogelijke besmetting. Volgens het instituut proberen kwaadwillenden via dat telefoontje mogelijk bankgegevens te ontfutselen.
Het RIVM raadt mensen die door een GGD worden gebeld en twijfelen over de authenticiteit van het telefoontje aan om op te hangen en de regionale GGD te bellen.
Het RIVM zegt geen sms'jes te sturen:
17 marechaussees in quarantaine na aanhouding vreemdeling
Een groep van 17 marechaussees moet tien dagen in thuisquarantaine na de arrestatie van een met het coronavirus besmette vreemdeling, schrijft Omroep Brabant. Het gaat om medewerkers van de brigade Scheldestromen in Hoogerheide, die geen klachten zouden hebben.
Volgens de lokale omroep kwamen de mogelijke besmettingen aan het licht na bron- en contactonderzoek. De man uit het buitenland zou in de grensregio zijn aangehouden.
GGD: helft testlocaties zit vol
De wachttijd voor een coronatest is bij de helft van alle testlocaties opgelopen tot meer dan twee dagen. In 51 van de 98 locaties is de komende 48 uur geen plek meer, zegt GGD GHOR Nederland.
In de provincies Flevoland, Friesland en Groningen en de regio's Kennemerland en Hollands Midden is helemaal geen plek meer. Ook bij de GGD's in Amsterdam, IJsselland, Drenthe en Hollands Noorden is er nog nauwelijks testcapaciteit.
Volgens de GGD is er genoeg personeel beschikbaar, maar het ministerie heeft de GGD's gevraagd voorlopig niet op te schalen door grote tekorten aan testmaterialen bij laboratoria.
Mondkapjes verplicht in heel Parijs: 'Voor mij verandert er niets'
Vanaf vanochtend 08.00 uur is het dragen van een mondkapje in de Franse hoofdstad overal verplicht. Volgens premier Castex is dat nodig om het sterk gestegen aantal bevestigde besmettingen in te dammen.
"Dat het nu in heel Parijs is ingevoerd, maakt het consistent":
Onderzoek naar psychiater om ontheffing mondkapjes
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd stelt een onderzoek in naar de Eindhovense psychiater Renate Tillema, die ook actief is voor de actiegroep Viruswaarheid, meldt Omroep Brabant. Ze zou medische standaardverklaringen hebben aangeboden die mensen konden gebruiken om geen mondkapje te hoeven dragen in het openbaar vervoer. De zaak werd aangekaart door de Vereniging tegen de Kwakzalverij.
Tillema vindt dat het dragen van een mondkapje zowel een fysiek als geestelijk risico met zich meebrengt. "Ik ken mensen die hun NS-abonnement ervoor hebben opgezegd", zei ze tegen de lokale omroep. Ze zou al meerdere verklaringen hebben afgegeven. Daarmee is ze na de brief van de inspectie gestopt, schrijft Omroep Brabant.
Amsterdam en Rotterdam starten contactonderzoek weer op
De GGD in Amsterdam en Rotterdam gaan het bron- en contactonderzoek weer volledig uitvoeren. Iedereen met wie besmette personen nauw contact hebben wordt nu weer gebeld door medewerkers van de GGD.
Drie weken geleden moesten de GGD's stoppen met het bellen van contacten. Er was onvoldoende personeel om het contactonderzoek volledig uit te voeren. Aan besmette personen werd tot vandaag gevraagd om zelf hun contacten te informeren.
Het nabellen van contacten wordt weer mogelijk omdat er nu voldoende capaciteit is bij de alarmcentrales. Zij ondersteunen de GGD bij het contactonderzoek.
Opnieuw aangepast reisadvies voor delen Frankrijk
Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat opnieuw het reisadvies door delen van Frankrijk aanpassen. Vanaf morgen geldt er voor ruim 14 nieuwe gebieden code oranje. Dat betekent dat wordt afgeraden om naar deze gebieden te reizen tenzij dat noodzakelijk is. Vakanties worden niet gezien als noodzakelijke reizen.
Vier dagen geleden werd het advies al voor enkele delen in het land aangepast. Code oranje gold vanaf toen voor Parijs en de departementen Sarthe, Hérault, Bouches-du-Rhône en Alpes Maritimes. Nu zijn daar la Seine-Saint-Denis, Val-de-Marne, Hauts-de-Seine, Seine-et-Marne, Essonne, Val-d'Oise, Yvelines, Rhône, Gironde, Haute-Garonne, Gard, Var, Vaucluse en Loiret bijgekomen.
Het aantal coronabesmettingen is in die gebieden sterk toegenomen, meldt het Nederlandse ministerie.
Rutte: fouten bij huwelijk Grapperhaus
Premier Rutte erkent dat er fouten zijn gemaakt bij het huwelijk van minister Grapperhaus, maar vindt niet dat diens geloofwaardigheid op het spel staat. De minister van Justitie en Veiligheid trouwde afgelopen zaterdag. Daarbij is de anderhalvemeterregel niet steeds gerespecteerd.
Avondklok voor alcohol in München
In de Duitse stad München mag er 's nachts geen alcohol meer in het openbaar worden gedronken. Vanaf 21.00 uur geldt een avondklok voor de verkoop van alcohol. Na 23.00 uur mogen mensen niet meer drinken op pleinen en in parken. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete van 150 euro, schrijft de krant Süddeutsche Zeitung.
De besmettingen in de stad lopen snel op, meldt NOS-correspondent Wouter Zwart. Dat zou onder meer te maken hebben met de vele mensen die 's avonds bijeenkomen.
Akkoord over derde steunpakket: 'soberder maar gerichter'
De meeste corona-steunregelingen van het kabinet worden verlengd,maar wel in soberder vorm. Dat kost zo'n 11 miljard euro. Bedrijven die op de lange termijn geen toekomst hebben, moeten wat het kabinet betreft niet met overheidsgeld overeind worden gehouden.
De meeste regelingen uit de eerste twee steunpakketten blijven bestaan, maar worden versoberd en in stappen afgebouwd. De gedachte erachter is dat bedrijven die op de langere termijn geen gezonde economische toekomst hebben, niet met steun in de lucht gehouden moeten worden.
De ministers Koolmees, Wiebes en Hoekstra lichten de maatregelen vanmiddag toe op een persconferentie, die live te volgen is op NPO 1, NPO Nieuws en nos.nl.
Lees hier welke steunregelingen blijven en welke worden afgebouwd:
Schouten over stoppen nertsenbedrijven: compensatie nodig, gaat om volksgezondheid
Geen quarantaine voor spelers van Oranje
De spelers van het Nederlands elftal hoeven niet in quarantaine als ze vanuit een gebied waar code oranje geldt in Nederland aankomen voor de Nations League-duels met Polen en Italië. Dat heeft minister voor Sport Tamara van Ark bevestigd.
Daardoor kan interim-bondscoach Dwight Lodeweges ondanks de coronamaatregelen de sterkst mogelijke opstelling maken voor de interlands in Amsterdam op 4 en 7 september. Een groot aantal internationals moet uit een land komen dat als 'oranje' staat aangemerkt. Daardoor zouden ze eigenlijk tien dagen in quarantaine moeten.
Afgelopen week vroeg voetbalbond KNVB aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om een uitzonderingspositie voor de internationals. Dat verzoek gold ook voor de vrouwen, die op 18 september een wedstrijd in en tegen Rusland spelen.
Het besluit geldt niet voor andere teams en sporten, liet minister Van Ark weten.
Aantal positieve testen stabiel rond 510
Tot 10.00 uur vanochtend zijn er 507 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Vorige week werden er gemiddeld 510 besmettingen per dag gemeld, blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.
De meeste besmettingen (81) zijn in Amsterdam. Daarna komen Rotterdam (56) en Den Haag (28). Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Delfzijl (4,9 per 10.000 inwoners), Baarle-Nassau (4,4) en Renswoude (3,7).
Doden en ziekenhuisopnames
De GGD'en hebben vandaag 9 nieuwe ziekenhuisopnames en 2 doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om gemiddeld 12 nieuwe opnames en 5 doden per dag.
Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM. Het daadwerkelijke aantal kan dus hoger liggen.
Er lagen gisteren 143 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 36 op de IC. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.
Eerste Nederlandse vrijwilligers krijgen volgende maand vaccin
Voor het eerst zal een groep Nederlandse vrijwilligers een coronavaccin krijgen toegediend. Dat bevestigt een woordvoerder van Janssen Vaccines in Leiden. De werving van de vrijwilligers begint volgende week.
Het vaccin zal worden toegediend aan in totaal 550 personen in Nederland, Spanje en Duitsland. In Nederland gaat het om 135 vrijwilligers op drie locaties. Eind september zullen zij het middel krijgen.
Oekraïne sluit grenzen voor zeker een maand
Oekraïne sluit zijn grenzen voor buitenlanders voor zeker een maand. En de verplichting voor Oekraïners om na terugkomst uit het buitenland in quarantaine te gaan, wordt verlengd tot zeker eind oktober.
De regering van Oekraïne wil zo wat doen tegen het toenemende aantal besmettingen in het land, meldt de krant Kyiv Post.
Rechter draait verbod op demonstratie in Berlijn terug
Mensen die morgen in Berlijn willen protesteren tegen de coronamaatregelen van de Duitse regering, mogen dat toch doen. Het stadsbestuur had de demonstratie eerder verboden.
De organisatoren van het protest hadden al gezegd dat ze zich niet aan het verbod zouden houden. Nu heeft de rechter toestemming gegeven om de straat op te gaan, maar de demonstranten moeten zich wel aan allerlei regels houden.
Geen mondkapjes meer nodig in klaslokalen op school in Assen
Op de locatie Lariks van scholengemeenschap CS Vincent van Gogh in Assen hoeven leerlingen geen mondkapje meer te dragen in de klas. Begin dit schooljaar werd die verplichting ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus te beperken.
"De gegevens van onze omgeving laten zien dat er hier relatief weinig besmettingen zijn. Alle reden om de tijdelijke maatregel te stoppen", citeert RTV Drenthe uit een brief van de directeur.
Omdat niet in alle gangen van de school de anderhalvemetermaatregel kan worden nageleefd, moet in de gangen nog wel een mondkapje worden gedragen.
Slowakije: reizigers uit Nederland moeten in quarantaine
Mensen die vanuit Nederland naar Slowakije reizen, moeten daar tien dagen in quarantaine. Dat geldt ook voor reizigers uit Kroatië, Spanje, Frankrijk, België en Malta.
De maatregel gaat dinsdag in en geldt dan voor iedereen die de afgelopen twee weken in een van de landen is geweest. De Slowaakse regering neemt de maatregel vanwege het toenemende aantal besmettingen.
Reizigers mogen ook vijf dagen in quarantaine, maar dan moeten ze wel een negatieve testuitslag kunnen laten zien.
Overige zorg weer terug op oude niveau
Bij de uitbraak van het coronavirus kwam de overige zorg grotendeels stil te liggen, maar dat is verleden tijd. Het aantal verwijzingen en behandelingen in de ziekenhuizen is weer terug op het oude niveau, zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
In juli werden in de ziekenhuizen naar schatting ongeveer 750.000 mensen behandeld. Dat is vergelijkbaar met dezelfde maand in 2019 en 2018. Ook het aantal verwijzingen naar medisch specialisten en naar de geestelijke gezondheidszorg is volgens de NZa weer vergelijkbaar met afgelopen jaren.
Sinds het begin van de corona-uitbraak waren er ruim 800.000 verwijzingen minder dan verwacht. Mensen met bijvoorbeeld kanker en hartklachten gingen niet meer naar het ziekenhuis. De NZa maakt zich daar zorgen over en roept die mensen op om zich alsnog te melden bij de huisarts.
Amsterdam en Rotterdam stoppen met mondkapjesplicht
Bezoekers van een aantal drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam hoeven per september niet meer verplicht een mondkapje te dragen.
De proef in delen van de steden wordt niet verlengd omdat het volgens de veiligheidsregio Amsterdam "door het minder warme weer en het einde van het toeristisch hoogseizoen waarschijnlijk makkelijker is om op de drukste plekken 1,5 meter afstand te houden".
Het experiment met de verplichte mondkapjes ging in op 5 augustus en gold voor iedereen vanaf 13 jaar.
Nederland vraagt hulp aan Duitse laboratoria
Minister de Jonge van Volksgezondheid praat met Duitse laboratoria om te kijken of zij kunnen bijspringen om de testcapaciteit te vergroten. "De vraag is veel groter dan we dachten", zegt De Jonge. "De rek is eruit." Het ministerie verwachtte 30.000 coronatests per dag in september, maar er blijken er nu al 40.000 per dag nodig te zijn.
Ook snellere, andere testmethoden moeten volgens de minister bekeken worden. Die moeten dan wel gevalideerd zijn en dat kan even duren, aldus De Jonge. Laboratoria voor medische microbiologie zeiden gisteren dat ze onvoldoende materialen geleverd krijgen om aan de toenemende vraag naar coronatests te kunnen blijven voldoen.
Niet-medische laboratoria in Nederland zeggen dat ze al verscheidene keren hulp hebben aangeboden, maar niets van het ministerie hebben gehoord.
Minister Hoekstra is verkouden en blijft thuis
Minister Hoekstra van Financiën is verkouden en daarom werkt hij voorlopig thuis. Hij schrijft op Twitter dat hij geen koorts heeft en zich verder goed voelt, maar uit voorzorg is hij vandaag niet bij de ministerraad.
Ook Broekers-Knol heeft spijt van 1,5 meter overtreding op huwelijk Grapperhaus
Staatssecretaris Broekers-Knol heeft spijt van de gang van zaken op het huwelijk van minister Grapperhaus, afgelopen weekend. Broekers-Knol voltrok het huwelijk, waarbij niet steeds de anderhalvemeterregel werd gerespecteerd. "Het is niet allemaal goed gegaan. Als het hier en daar niet goed is gegaan, dan spijt me dat", zei de staatssecretaris van Justitie.
"Alle bewindspersonen hebben een voorbeeldfunctie", zegt Broekers-Knol. Ze zegt dat ze zelf zo veel mogelijk afstand hield en dat het beeld wat kan vertekenen, maar dat het af en toe mis kan gaan, zie je volgens haar ook bij het boodschappen doen. "Het is net als bij Albert Heijn, dan loopt een mevrouw langs je, dan is het al gebeurd."
Grapperhaus zelf bood eerder deze week al excuses aan en vandaag, voor het begin van het kabinetsberaad, deed hij dat nogmaals.
Nertsenfokkers verrast door eerder fokverbod, willen opheldering
Nertsenfokkers zijn "totaal verrast" door het nieuws dat het verbod op de nertsenfok al volgend voorjaar ingaat. Ze voelen zich overvallen, te meer omdat er voor vanochtend een overleg van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders met minister Schouten van Landbouw op de planning stond. Voorzitter Verhagen gaat de minister nu om opheldering vragen.
Via Haagse bronnen werd gisteravond bekend dat nertsenhouders komend voorjaar, na de komende pelsperiode, moeten stoppen met hun werk. Dat besluit is genomen om te voorkomen dat er meer nertsenhouderijen geruimd moeten worden vanwege het coronavirus.
Toch uitzonderingen voor mondkapjesplicht in Parijs
Fietsers en mensen die buiten sporten in Parijs, hoeven toch geen mondkapje te dragen. Vanaf vandaag moet iedereen overal in de Franse hoofdstad een mondmasker dragen, maar volgens de politie van Parijs gelden er toch enkele uitzonderingen.
Ook kinderen onder de elf jaar hoeven geen mondkapje te dragen, zegt de politie.
In Parijs zijn 50 op de 100.000 bewoners besmet met het coronavirus.
Huisartsengenootschap beveelt hydroxochloroquine bij covid-19 niet aan
Covid-19-patiënten die door een huisarts behandeld worden, hebben geen baat bij het oude malariamiddel hydroxychloroquine (HDC), ook niet als dat gegeven wordt in combinatie met het antibioticum azitromycine en het sporenelement zink.
Zo'n behandeling had bij patiënten in de eerste lijn geen effect op het aantal ziekenhuisopnames, de overlijdenskans, de ernst van de ziekteverschijnselen of de snelheid van het herstel. Wel kan HDC alleen of in combinatie met zink en azitromycine ernstige bijwerkingen veroorzaken.
Dat blijkt uit onderzoek dat het Nederlands Huisartsen Genootschap deed naar studies naar (combinatie)therapieën met hydroxychloroquine.
Niet-medische labs bieden hulp aan, maar krijgen geen reactie
Niet-medische laboratoria willen bijspringen bij de analyse van coronatests. Zij kunnen zelf testkits produceren. Daarmee zou het tekort aan testcapaciteit in een klap opgelost zijn. Dat zegt voorzitter Kroon van brancheorganisatie Fenelab, waarbij ruim negentig niet-medische labs zijn aangesloten.
Kroon zegt dat meerdere labs hun diensten hebben aangeboden, maar geen reactie van het ministerie hebben gehad. Volgens hem kunnen die laboratoria 140.000 tests per week uitvoeren, net zoveel als de GGD's op dit moment wekelijks afnemen.
Volgens Kroon is het niet zo dat niet-medische laboratoria te duur zijn. "Dat is nooit een 'no go' om een hele sector niet mee te laten doen. En onze kwaliteit is vergelijkbaar met die van de medische laboratoria."
Er is te weinig capaciteit om iedereen met coronaklachten te testen. Dat komt doordat er te weinig testkits zijn.
Schiphol Group schrapt honderden banen na flink verlies
Schiphol Group heeft in de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van 246 miljoen euro. Door de coronacrisis was er een enorme daling van het aantal passagiers. Naar verwachting verdwijnen honderden banen bij het bedrijf om kosten te besparen.
De onderneming bezit naast Schiphol ook de luchthavens van Rotterdam en Lelystad.
Producentenvertrouwen opnieuw toegenomen
Industriële ondernemers waren in augustus voor de vierde maand op rij minder negatief. Vooral over de orderportefeuille werd minder negatief geoordeeld, zegt het CBS. Maar ze waren wat somberder over de verwachte bedrijvigheid.
Het producentenvertrouwen ging van min 8,7 in juli naar min 5,4 in augustus. Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is plus 0,4. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde met 10,9 en in april 2020 tijdens de coronacrisis de laagste waarde met min 28,7.
Grootste krimp in 25 jaar voor auto- en motorbranche
De auto- en motorsector kampt met een recorddaling van de omzet. In het tweede kwartaal zagen importeurs, dealers, garages, handelaren en onderdelenbedrijven hun omzet afnemen met meer dan 25 procent, meldt het CBS.
Het is de grootste krimp in meer dan 25 jaar. Vooral de autoverkoop is getroffen: handelaars in motoren zagen de omzet met 5,7 procent het minst dalen. Voor het derde kwartaal zijn ondernemers in de auto- en motorsector een stuk minder somber.
FNV wil dat thuiswerkers een vergoeding krijgen
Vakbond FNV gaat met de werkgevers onderhandelen over een thuiswerkregeling, nu het thuiswerken langer gaat duren. Ruim vier op de vijf leden willen zo'n regeling, komt naar voren uit onderzoek onder 9400 FNV-leden. De deelnemers aan het onderzoek werken vooral bij de overheid, in de financiële sector en bij callcentra.
Er moeten volgens de FNV niet alleen afspraken komen over de werkplek thuis en een vergoeding voor de kosten die je daar maakt, maar ook over privacy en de combinatie van werk en privéleven. Het gaat dan bijvoorbeeld om het recht om in de avond en het weekend onbereikbaar te zijn, zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong.
Liveblog geopend
Goedemorgen! Volg vandaag in ons liveblog al het coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.