NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Nog twee nertsenfokkerijen besmet • Opnieuw iets meer coronapatiënten op IC

 • Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 6, meldt het RIVM.
 • Er zijn sinds gisteren 3 ziekenhuisopnames bijgekomen.
 • Er liggen 87 coronapatiënten op de IC, acht meer dan gisteren.
 • Minister De Jonge wil op korte termijn "lessen trekken" uit de aanpak van de coronacrisis, de oppositie wil een onafhankelijk onderzoek.
 • Opnieuw zijn coronabesmettingen vastgesteld bij nertsenfokkerijen, het gaat om twee bedrijven in Gemert-Bakel en Sint Anthonis.
Liveblog gesloten
 • Vijf vragen (en antwoorden) over de corona-uitbraak op een markt in Peking

  Het aantal coronabesmettingen dat wordt gelinkt aan een groothandelsmarkt in de Chinese hoofdstad Peking is opgelopen tot 79. In onderstaand artikel staan de meest gestelde vragen en antwoorden op een rij.

 • Bruls wijst op eigen verantwoordelijkheid in horeca, maar blijft wel handhaven

  Veel mensen vergeten dat de afspraken over anderhalve meter afstand "keihard" zijn, vindt voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad. "Die anderhalve meter is de essentie van het beleid dat we hebben. Als er een sfeer ontstaat waarbij mensen elkaar om de hals vallen en de polonaise gaan lopen, dan moeten we als overheid optreden", zegt hij. "Die dingen zijn leuk, dat vind ik ook, maar nu even niet."

  Dit weekend werden op meerdere plaatsen in Nederland boetes uitgedeeld en moesten sommige horecazaken hun deuren sluiten. De kwestie werd vanavond besproken in het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van alle veiligheidsregio's. "De verantwoordelijkheid om je aan de coronaregels te houden blijft bij de samenleving, maar dat betekent niet dat we alles moeten toelaten", zei Bruls na afloop van het overleg tussen de 25 regio's.

  Afhankelijk van de ernst van de situatie kan er gehandhaafd worden met een waarschuwing, een boete voor de klant of de horeca-ondernemer of - in het uiterste geval - sluiting van een horeca-onderneming. Vooral bij stelselmatige overtredingen en excessen wordt opgetreden, aldus Bruls. "We gaan niet op elk wissewasje af."

  Bruls ging ook in op het recht van demonstratie in Nederland. Hij is het niet eens met de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, die dat recht wil inperken:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bruls: 'Niet het recht op demonstratievrijheid aantasten'
 • Amsterdam UMC vindt 'veelbelovende' antistoffen

  Het Amsterdam UMC heeft bij patiënten die recent zijn besmet met het coronavirus krachtige antistoffen aangetroffen. Volgens het ziekenhuis zijn de antistoffen "veelbelovend" als mogelijke behandeling voor coronapatiënten.

 • Ook Raad voor Rechtspraak kritisch over 'coronawet'

  De Raad voor de Rechtspraak heeft kritiek op de Tijdelijke wet maatregelen covid-19, kortweg 'coronawet', waarmee minister De Jonge bezig is. Hoewel de Raad zegt te begrijpen dat het wetsvoorstel onder grote tijdsdruk en maatschappelijke druk tot stand is gekomen, is op bepaalde punten meer duidelijkheid nodig, vindt ze. "Omdat dit wetsvoorstel en de (nog onbekende) daarop gebaseerde regelgeving beperkingen van grondrechten kunnen opleveren, is zorgvuldigheid geboden. Het gaat daarbij om grondrechten zoals het recht op privacy, family life, de vrijheid van vereniging, vergadering en betoging en de godsdienstvrijheid."

  Ook vraagt de Raad voor de Rechtspraak aandacht voor de positie van kwetsbare groepen, zoals slechtzienden en mensen met een licht verstandelijke beperking. Die zouden extra moeite kunnen hebben met het naleven van de coronawet.

  De wet is nog niet klaar, de Raad van State moet het kabinet er nog over adviseren. Daarna gaan de Tweede en Eerste Kamer erover debatteren. Eerder kwam uit andere hoek al kritiek op het voorstel, zoals de Orde van Advocaten, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en oppositiepartijen in de Tweede Kamer.

 • India: lockdown of armoede?

  In India stijgt het aantal positief geteste mensen snel, vooral in de hoofdstad New Delhi en andere grote steden. Toch begon het land een week geleden ook met het versoepelen van de coronamaatregelen. Voor veel inwoners is binnenblijven geen optie: ze hebben geld nodig.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Lockdown of armoede? Indiase regering staat voor een duivels dilemma

  In India lijkt het dus een kwestie van: honger of corona. Hetzelfde geldt voor Kenia. Van corona kun je genezen, van honger niet, is daar soms de gedachte. In dit artikel vertellen een straatverkoper in India en een Keniaanse brommertaxichauffeur over hun dagelijkse dilemma.

 • Nog twee nertsenfokkerijen besmet

  Op nog twee nertsenfokkerijen zijn besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Minister De Jonge van Volksgezondheid schrijft aan de Tweede Kamer dat de besmettingen afgelopen weekend zijn ontdekt. Het gaat om bedrijven in de Brabantse gemeenten Gemert-Bakel en Sint Anthonis.

  Sinds de eerste coronagevallen bij nertsenbedrijven zijn fokkers verplicht om kadavers op te sturen van overleden dieren. Onderzoek aan die kadavers heeft de nieuwe besmettingen aan het licht gebracht. In totaal zijn er nu vijftien fokkerijen waar het virus is vastgesteld.

  De dieren op de twee nieuwe bedrijven zijn vandaag gedood en afgevoerd, schrijft De Jonge.

  Gemert-Bakel wordt door het CBS omschreven als "nertsenhoofdstad" van Nederland. Sowieso staan de meeste fokkerijen in Noord-Brabant, blijkt uit cijfers over vorig jaar. Lees hier meer over nertsenfokkerijen in Nederland.

  De cijfers zijn NOS
 • 'Toename IC-patiënten geen reden tot zorg'

  De afgelopen drie dagen kwamen er veertien coronapatiënten bij op de IC's. Dat was ook wel te verwachten na de versoepelingen van 1 juni, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ in een reactie op de cijfers. Volgens hem moet je accepteren dat het aantal besmettingen daarbij omhooggaat, hoewel je dat wel goed moet blijven monitoren. In Zuidwest-Nederland lijkt het aantal besmettingen het hardst te zijn toegenomen, aldus Kuipers.

  Als het aantal IC-opnames een paar dagen achter elkaar met gemiddeld tien of meer patiënten toeneemt, dan moet er iets gebeuren, zegt de LNAZ-voorzitter. Maar dat is nu nog niet aan de orde, vindt hij, want we zitten overall nog steeds op een laag niveau.

 • Oud-GGD-directeur: 'Kritiek is onterecht'

  De GGD'en lagen de afgelopen periode onder vuur vanwege onder meer hun testcapaciteit. Ook werd geklaagd over bijvoorbeeld overbelaste telefoonlijnen. Ten onrechte, vindt Laurent de Vries, die van 2007 tot 2013 aan het roer stond van GGD Nederland. "De GGD is jarenlang uitgekleed, er is alleen maar bezuinigd, dan kun je nu geen kritiek hebben op hoe een pandemie wordt aangepakt", zei hij in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

 • Podcast De Dag: grenzen open, maar 'open Europa' ver weg

  Reizen binnen Europa kan weer: veel EU-landen hebben hun grenzen heropend. Maar is een echt open Europa nog wel mogelijk? In podcast De Dag vertelt Europacorrespondent Sander van Hoorn over de angst dat de 'ieder-voor-zich'-mentaliteit blijft bestaan. En burgemeester Jan-Frans Mulder van de Zeeuwse grensgemeente Hulst gaat in op de verslechterde relatie tussen Nederland en België.

 • Hotelketen Postillion ontslaat 110 mensen

  Hotelketen Postillion zegt door de coronacrisis 110 van de 350 arbeidsplaatsen te moeten schrappen. "Door omzetverlies in de afgelopen maanden en een verminderd omzetpotentieel in de komende maanden moet de onderneming reorganiseren", aldus het bedrijf.

  De keten heeft zes hotels in Nederland. In maart gingen die allemaal dicht, maar inmiddels zijn ze weer geopend. Er is een sociaal plan voor de mensen die moeten vertrekken. Zij krijgen begeleiding bij het vinden van een nieuwe baan.

  "Deze ingrijpende stap is noodzakelijk om de continuïteit en financiële gezondheid van de onderneming te waarborgen en een groter verlies van arbeidsplaatsen te voorkomen", zegt de keten.

 • De Jonge: ik wil ook lessen trekken voor een tweede golf

  Minister De Jonge van Volksgezondheid wil op korte termijn lessen trekken uit de aanpak van de coronacrisis. Daarmee wil hij betere maatregelen kunnen nemen als er een tweede uitbraak van het virus komt. Volgens De Jonge is er niet zo veel verschil tussen wat hij wil en wat een groot deel van de Tweede Kamer wil. De oppositiepartijen daar willen een extern, onafhankelijk onderzoek naar de corona-aanpak. Daarover wordt morgen gestemd. Vanmorgen sprak een groep wetenschappers zich ook uit voor zo'n onderzoek.

  "Wat we gaan doen is geen onderzoek, maar lessen trekken", zei de minister. "We gaan daarbij natuurlijk onafhankelijke experts betrekken." Maar hij wil het geen extern onderzoek noemen. "Ik wil het wel een beetje praktisch houden. Niet een dik adviesrapport, daar hebben we helemaal geen tijd voor."

  Vorige week werd er ook al gestemd over het voorstel van de oppositie. Toen staakten de stemmen: de oppositie (75 zetels) stemde voor, de coalitie (ook 75 zetels) was tegen. Morgen gaat de Tweede Kamer hoofdelijk over het voorstel stemmen: ieder aanwezig Kamerlid moet zich afzonderlijk uitspreken. Als dan de stemmen weer staken, komt er geen extern tussentijds onderzoek naar de aanpak van de crisis.

  Minister De Jonge ging overigens ook in op de IC-cijfers, waarin voor de derde dag op rij een lichte stijging te zien was. Dat is geen reden tot paniek of extra maatregelen, zei hij. Volgens hem komen de cijfers - er zijn acht nieuwe coronapatiënten op de IC gemeld - nog niet in de buurt van de 'signaalwaarde'. Bij drie dagen achter elkaar gemiddeld tien nieuwe IC-opnames gaan de alarmbellen af.

 • Koning bezoekt boa's in Leiden

  Koning Willem-Alexander heeft een werkbezoek gebracht aan Leiden. Daar sprak hij met onder meer met buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) over hun handhavingswerk in de coronacrisis.

  ANP
 • 'Kind met kuchje moet naar opvang kunnen'

  Snotterende kinderen tot 4 jaar moeten gewoon naar het kinderdagverblijf kunnen. Daarvoor pleiten de Nederlandse Vereniging voor Infectieziektebestrijding (NVIB) en de vereniging voor jeugdartsen (AJN). Nu worden jonge kinderen met een loopneus of een kuchje geweigerd, terwijl zulke klachten bij hen vaak voorkomen, zeggen de verenigingen.

  Kinderen met verkoudheidsklachten mogen alleen naar het kinderdagverblijf komen als ze negatief zijn getest op het coronavirus of als ze bijvoorbeeld hooikoorts hebben. Maar een coronatest is voor kinderen "op zijn minst onaangenaam tot soms zelfs traumatiserend", zeggen de NVIB en AJN. Er moet een wattenstaafje diep de neus in en ook moet een kweek uit de keel worden gehaald, wat soms de neiging opwekt om te kokhalzen.

  Volgens de verenigingen is het risico op besmetting in de kinderopvang acceptabel laag. Ze roepen het kabinet daarom op om het testbeleid aan te passen en kinderen met een snotneus niet langer te weren bij de kinderdagverblijven, behalve als er in de directe omgeving van het kind volwassenen zijn met covid-19-klachten.

  Vorige week trok ook ouderorganisatie Boink hierover al aan de bel. De voorzitter zei dat hij veel gestreste ouders aan de telefoon krijgt.

 • Bezoek in de gevangenis weer mogelijk

  Vanaf morgen mogen gedetineerden weer bezoek ontvangen. Gevangenissen moeten wel zorgen voor een afscheiding van plexiglas tussen de bezoeker en de gedetineerde. Gedetineerden mogen per week maximaal één bezoeker ontvangen voor maximaal een uur. In tbs-klinieken en jeugdinrichtingen geldt een maximale bezoekduur van twee uur per week. Bezoekers mogen een kind meenemen tot en met 4 jaar. Dat moet dan wel op schoot blijven zitten.

  De uitbreiding van de bezoekregeling volgt op een proef in drie reguliere gevangenissen en in tbs-klinieken en jeugdinrichtingen. Daar mochten gedetineerden al sinds 2 juni bezoek ontvangen achter plexiglas. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid is die proef goed verlopen en hebben zich geen nieuwe besmettingen voorgedaan.

 • Griekse luchthavens weer open voor toeristische vluchten

  Griekenland verwelkomt de eerste buitenlandse toeristen. Op de luchthavens van Athene en Thessaloniki komen sinds een paar uur weer internationale vluchten aan. In Thessaloniki, in het noorden van Griekenland, had een vlucht van Aegean Airlines uit München de primeur.

  Het vliegtuig werd welkom geheten met een 'watersaluut', waarbij twee brandweerwagens met waterkanonnen fonteinen over het toestel heen spuiten:

  AFP

  De beperkingen voor passagiers uit Nederland zijn enigszins versoepeld. Zoals gepland moeten alle reizigers een coronatest doen. Ze zijn verplicht om een dag in een hotel te verblijven om de uitslag af te wachten. Maar ze hoeven niet meer een week in quarantaine bij een negatieve uitslag, zoals voor 15 juni het geval was. Alleen reizigers met een positieve test moeten twee weken in isolatie.

  Deze versoepeling geldt niet alleen voor Nederlandse toeristen, maar bijvoorbeeld ook voor reizigers uit België, Italië en het Verenigd Koninkrijk. De Griekse overheid baseert zich hierbij onder meer op de lijst van de Europese luchtvaartorganisatie EASA, waarop luchthavens staan uit risicovolle gebieden. Er staan vier Nederlandse vliegvelden op de lijst, waaronder Schiphol.

  Nederlandse toeristen zijn vanaf vandaag welkom op de luchthaven van Athene. Naar Thessaloniki zijn nog geen vluchten uit Nederland mogelijk. Na 1 juli vervallen waarschijnlijk alle beperkingen. Dan kunnen er vanuit andere Europese landen ook weer directe vluchten naar de Griekse eilanden.