liveblog
NOS NieuwsAangepast

Bijeenkomsten verboden, maar handhaven thuis geen prioriteit

  • Het kabinet heeft de maatregelen om het coronavirus te bestrijden vandaag aanzienlijk aangescherpt. Alle bijeenkomsten tot 1 juni worden verboden, wie zich niet houdt aan de regel voor anderhalve meter afstand kan flinke boetes krijgen en als één gezinslid koorts heeft, moet voortaan het hele gezin binnenblijven.
  • Afgelopen dag zijn in Nederland 34 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
  • Zo'n 600 kapperszaken zijn om 13.00 uur gesloten.
  • Lees hier het liveblog van vanochtend terug.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen, afgezet tegen het aantal inwoners in een gemeente. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We zijn hier een nieuw liveblog gestart.

Texas zet stappen tegen abortus: 'corona bestrijden prioriteit'

In Texas legt de corona-uitbraak mogelijk ook flinke beperkingen op aan vrouwen om een abortus te ondergaan. De minister van Justitie in de staat, Ken Paxton, zegt dat een decreet dat de gouverneur eerder uitvaardigde aan medici om zich uitsluitend te richten op noodzakelijke zorg, betekent dat abortussen alleen nog mogen als het leven van de moeder in gevaar is.

Anti-abortusgroepen hebben oproepen gedaan om in zoveel mogelijk staten in actie te komen voor verboden, met het argument dat de corona-uitbraak nu alle aandacht verdient.

Trump waarschuwt voor economische impact van corona-lockdown

President Trump lijkt er weinig voor te voelen om strenge maatregelen tegen het coronavirus lang te handhaven. "Ons land is niet gebouwd om op slot te gaan", zei hij in een corona-briefing die zo'n twee uur duurde. "Amerika zal snel weer open zijn voor zaken."

Volgens Trump zou de hele wereld op slot gaan als het aan artsen ligt. "Dit kan een groter probleem gaan vormen dan het probleem waarmee het allemaal begon." Hij kondigde aan dat hij vijftien dagen na het instellen van de eerste maatregelen een nieuw besluit zal nemen of maatregelen van kracht blijven.

Trump trok een vergelijking met autorijden. Het aantal verkeersongelukken zou een veel groter probleem zijn. "Dat betekent niet dat we iedereen gaan vertellen dat ze geen auto meer mogen rijden."

Ook Amerikanen roepen om uitstel Olympische Spelen

Het Amerikaanse Olympisch en paralympisch comité vindt dat de Spelen in Japan uitgesteld moeten worden. De Amerikanen sluiten zich daarmee aan bij aan de toenemende kritiek op het Internationaal Olympisch Comité, dat nog geen besluit heeft genomen over Tokio 2020.

De uitbraak van het virus heeft het trainingsschema van veel Amerikaanse atleten in de war geschopt of stilgelegd, blijkt uit een enquête die het Amerikaanse comité dit weekend hield. "Het wordt steeds duidelijker dat uitstel de beste oplossing is", zeggen bestuursleden in een statement.

Een Amerikaanse krant citeerde eerder al een Canadees IOC-lid over de kwestie. Volgens hem is al besloten dat de Spelen worden verplaatst naar volgend jaar.

Massale legerinzet voorlopig niet nodig

In talkshow Op1 kreeg minister van Defensie Ank Bijleveld de vraag of het Nederlandse leger breder ingezet gaat worden om de coronacrisis te bestrijden. Bij het zien van beelden van legervoertuigen die in Italië lichamen van slachtoffers vervoeren, sprak de minister de hoop en verwachting uit dat het hier niet zover komt. "Ik ga ervan uit dat dat met de maatregelen die we hebben genomen niet nodig is."

Afgelopen weekend zijn al wel medische planners van de krijgsmacht ingezet in het crisiscentrum dat patiënten over Nederland verdeelt. "Onze mensen zijn gewend ondersteuning te bieden in crisissituaties", zei Bijleveld daarover. Komende weken zullen er nog meer van deze 'puzzelaars' worden ingezet: "Zij puzzelen eigenlijk een beetje voor de ziekenhuizen: waar kan iemand naartoe? Dat is hun vak, en doktoren kunnen zich dan op patiënten richten."

Op de vraag of militairen ook eventueel parken kunnen bewaken als mensen de regels niet naleven, zei Bijleveld dat de politie daar in principe voor is. "In theorie kan het, maar laten we hopen dat dat niet nodig is."

Scholen stellen schoolexamens zelf al uit

Na de persconferentie van het kabinet hebben sommige scholen vanavond zelf besloten dat de schoolexamens worden uitgesteld. Dat blijkt uit e-mails die naar ouders zijn gestuurd.

"Wij organiseren de schoolexamens volgens de richtlijnen van het RIVM, maar de maatregelen en adviezen die vandaag zijn aangekondigd stijgen daar in sommige opzichten bovenuit", schrijft een Limburgse scholengemeenschap aan ouders van leerlingen. "Daarnaast is de voorbereiding van de leerlingen door zoveel onzekerheid omgeven dat wij van mening zijn dat van een goede wijze van toetsing geen sprake meer kan zijn."

De schoolexamens tellen mee voor het eindexamen. Scholen en onderwijsbonden gaven al aan liever te zien dat de schoolexamens werden opgeschort en de eindexamens helemaal worden geschrapt.

Burgemeesters blij met de juiste 'instrumenten': 'In huis blijft u de baas'

Het kabinet heeft burgemeesters met de noodverordening de juiste "instrumenten" en "duidelijke spelregels" gegeven om op te treden tegen mensen die de coronavoorschriften negeren. Dat zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad namens de veiligheidsregio's. Het kabinet heeft volgens hem goed geluisterd naar de wensen.

Bruls, die burgemeester is van Nijmegen, is blij met de mogelijkheid om mensen te beboeten die in groepen dicht bij elkaar staan. Dat betekent ook dat burgemeesters minder vaak "ruige middelen" hoeven in te zetten die anderen duperen. "Dat maatwerk bevordert denk ik ook het draagvlak voor deze natuurlijk forse maatregelen", zegt Bruls. "Dat kan alleen maar ten goede komen aan het bestrijden van het virus."

De maatregel dat mensen ook thuis maximaal drie mensen op bezoek mogen hebben, zal niet worden gehandhaafd, zei Bruls in Nieuwsuur. "Wij gaan er niet over wat er binnen een huis gebeurt. Er is gewoon een heel dringend advies van het kabinet, wat ik begrijp en kan steunen: haal niet te veel mensen bij je gezin in huis. Maar dat gaan wij natuurlijk niet handhaven. In huis blijft u gewoon de baas hoor."

Dodenherdenking op de Dam zonder publiek

De Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam gaat wel door, maar zonder publiek. Dat heeft voorzitter Gerdi Verbeet van Nationaal Comité 4 en 5 mei vanavond gezegd in radioprogramma Met het Oog op Morgen.

De precieze invulling van de herdenking is nog niet bekend, maar het staat vast dat koning Willem-Alexander een toespraak geeft. Het comité zoekt nog naar manieren om de rest van Nederland bij Dodenherdenking en Bevrijdingsdag te betrekken.

Onduidelijkheid over maatregelen op sociale media

Op sociale media zeggen veel mensen dat de aangescherpte regels die het kabinet vanavond afkondigde voor hen nog niet duidelijk zijn. Zo vragen mensen zich bijvoorbeeld af waarom kinderen nog mogen buitenspelen, terwijl de ouders zoveel mogelijk binnen moeten blijven. Veel Nederlanders zijn bovendien teleurgesteld dat ze familie en vrienden ook na april veel minder kunnen zien. Ook weten mensen niet precies wat onder een bijeenkomst valt of hoe de maatregelen precies verschillen van de eerder genomen maatregelen. Over het algemeen is er wel begrip voor de aanscherping van de regels, omdat veel mensen vrezen voor Italiaanse scenario's waarbij de ziekenhuizen overvol raken.

Veel onbegrip is er voor de mensen die er afgelopen weekend op uit trokken. Nederlanders reageren op sociale media boos op de dagjesmensen die naar het strand en het park gingen, waardoor het op sommige plaatsen erg druk werd. Hoewel het kabinet geen aanleiding heeft genoemd, hebben zij het gevoel dat de verscherping van de regels komt doordat wandelaars afgelopen weekend niet genoeg afstand hielden.

'Pandemie is aan het versnellen'

WHO-chef Tedros zei vandaag in een persconferentie dat de coronaviruspandemie aan het versnellen is over de wereld. Inmiddels zijn er volgens de WHO wereldwijd ruim 300.000 mensen besmet met het coronavirus. Binnen de laatste vier dagen kwamen er 100.000 coronagevallen bij.

WHO: Het virus is aan het versnellen

Zwem- en basketbalcompetities beëindigd

De Nederlandse zwembond (KNZB) en de Nederlandse basketbalbond (NBB) hebben alle lopende competities in het seizoen 2019-2020 beëindigd vanwege de nieuwe maatregelen van het kabinet.

"Dit besluit geldt voor alle niveaus van het schoonspringen, synchroonzwemmen, waterbasketbal, waterpolo en het wedstrijdzwemmen", liet de KNZB weten. "Zwembaden zijn gesloten en het verenigingsleven ligt stil. Zowel voor de topsporters als voor hen die op andere niveaus als sporter actief zijn, is er geen sprake meer van een normaal trainingsregime." De NBB maakte bekend voor dit seizoen geen kampioenen aan te wijzen. "De NBB acht dit niet passend gelet op het gemankeerde seizoen en de situatie waarin het land verkeert."

Burgerhulpverleners: geen mond-op-mondbeademing meer bij volwassenen

HartslagNu, een netwerk met burgerhulpverleners die onder meer worden opgeroepen bij reanimaties, roept hulpverleners op volwassenen tijdelijk geen mond-op-mondbeademing meer te geven. Die maatregel neemt het netwerk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onder de 50 jaar is het risico op de ziekte laag. Boven de 50 jaar is het risico groter.

Ook roept HartslagNu de komende periode alleen burgerhulpverleners op die onder de 50 jaar zijn. Mensen die geen leeftijd hebben ingevoerd, worden niet gealarmeerd. Daarnaast vervalt het 'luisteren' of 'voelen' van een ademhaling en mag je alleen nog maar 'kijken'. En als iemand zich ziek voelt of in een hoogrisicogroep valt, mag diegene niet naar een reanimatie.

Suikerfeest kan dit jaar niet groots gevierd worden

Op sociale media uitten moslims hun teleurstelling over de ramadan en met name het Suikerfeest, dat dit jaar niet groots gevierd kan worden. Dit vanwege de aangescherpte maatregelen van het kabinet, die tot zeker 1 juni duren. Ook gebedsbijeenkomsten in moskeeën kunnen daardoor niet doorgaan.

De ramadan begint dit jaar op 23 of 24 april, afhankelijk van de stand van de maan, en duurt een maand. Het Suikerfeest wordt daarna gevierd. Veel moslims vieren dit met familie en vrienden, maar doordat alle bijeenkomsten en evenementen verboden zijn tot 1 juni, kunnen de ramadan en Suikerfeest dit jaar alleen in gezinsverband worden beleefd.

Beurzen beginnen week met verliezen

De beurzen begonnen de week opnieuw met verliezen. In de loop van de middag was er nog wat hoop. De Federal Reserve kwam met een nieuw steunprogramma voor de Amerikaanse economie. Toch was het niet genoeg om de vrees onder beleggers vanwege de coronacrisis weg te nemen. Op Wall Street leden zowel de Dow Jonesindex als de S&P 500 ongeveer 3 procent verlies. Technologiebeurs Nasdaq beperkte het verlies tot 0,3 procent.

Ook de Amsterdamse AEX sloot in het rood met een verlies van 1,91 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize vormde een positieve uitzondering met een plusje van 1,2 procent. De supermarktsector is een van de weinige branches waar nog forse omzetten gehaald worden. Ook Shell won vandaag op de Amsterdamse beurs (plus 3,2 procent). Beleggers reageerden positief op de flinke bezuinigen die het olie- en gasbedrijf aankondigde.

Ook Britse regering perkt bewegingsvrijheid in

Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn strengere maatregelen aangekondigd. Per direct mogen Britten alleen de deur uit als het echt niet anders kan, zei premier Johnson in een tv-toespraak. Een reden om wél het huis te verlaten, is bijvoorbeeld het kopen van eerste levensbehoeften.

Verder mogen mensen nog maar met maximaal één ander tegelijk de straat op, uitgezonderd gezinsleden. Alle winkels, behalve die voor 'essentiële goederen', gaan dicht.

Inzamelingspunt Rode Kruis

Er is een grote vraag in onder meer ziekenhuizen naar persoonlijke beschermingsmiddelen. Om die reden heeft het Rode Kruis een inzamelingspunt opgezet voor dergelijke spullen, zoals brillen en handschoenen.

Rode Kruis: We zien tekorten in de zorg terwijl er bedrijven zijn met voorraden beschermingsmiddelen

Paaspop gaat niet door

Ook muziekfestival Paaspop, dat begin april in het Brabantse Schijndel moest plaatsvinden, gaat niet door. Reden: de aangescherpte maatregelen van het kabinet, zo laat de organisatie weten op de website.

De organisatie gaat nu kijken wat te doen met de al gekochte kaartjes. "Uiteraard komt er de mogelijkheid om de geldigheid van tickets om te zetten naar 2021 en de mogelijkheid tot een restitutie."

Kamer steunt nieuwe maatregelen, ook Forum voor Democratie

De meeste partijen in de Tweede Kamer hebben alle begrip voor de aangescherpte maatregelen die het kabinet vanavond heeft afgekondigd. CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma noemt ze "goed en nodig" om kwetsbare mensen en personeel in de zorg te beschermen. Lodewijk Asscher (PvdA) en Rob Jetten (D66) roepen Nederlanders op zich vooral aan de voorschriften te houden. Thierry Baudet van Forum voor Democratie, tot nu toe zeer kritisch op de aanpak van het kabinet, is nu wel tevreden:

Alleen Geert Wilders van de PVV blijft zich storen aan de manier waarop het kabinet de crisis te lijf gaat. Wilders denkt dat veel mensen de maatregelen en de uitzonderingen te ingewikkeld vinden:

Exportverbod voor mondkapjes

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd geeft voorlopig geen exportvergunning meer af voor mondkapjes. De reden is het tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Behalve voor mondkapjes geldt het exportverbod ook voor soortgelijke middelen als spatbrillen en beschermende handschoenen.

De zorg kampt al enige tijd met tekorten aan beschermingsmiddelen vanwege de aanpak van het coronavirus. Er zijn honderdduizenden mondkapjes besteld in China. Afgelopen zaterdag werd de eerste lading geleverd.

Vliegverbod uitgebreid met Oostenrijk

Nederland laat ook geen vliegtuigen uit Oostenrijk meer toe. Dat schrijven de ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een Kamerbrief. Er wordt enkel nog een uitzondering gemaakt voor repatriëringsvluchten. Eerder besloot Nederland al vliegtuigen uit Spanje, Italië, China, Zuid-Korea en Iran te weren.

Streep door Bevrijdingsdefilé Wageningen

Het Bevrijdingsdefilé op 5 mei in Wageningen kan vanwege de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus niet doorgaan. Ook de nationale herdenking van de capitulatie van de Duitsers in Wageningen is geschrapt, net als alle andere activiteiten om 75 jaar vrijheid te vieren. Op 5 mei zouden hoge regeringsvertegenwoordigers uit de voormalige geallieerde landen en Duitsland en leden van het koningshuis in Wageningen aanwezig zijn.

Het organiserende comité Wageningen45 hield al rekening met een noodzakelijke, alternatieve invulling voor de traditionele, nationale feestelijkheden vanwege coronamaatregelen. Maar nu "valt alles in het water", aldus bestuursvoorzitter Toon van Asseldonk van Wageningen45. De organisatie bekijkt samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei of onderdelen van het programma via internet bij mensen onder de aandacht kunnen worden gebracht.

Ook Frankrijk scherpt maatregelen aan

Ook Frankrijk gaat de maatregelen tegen het coronavirus aanscherpen. Dat heeft premier Edouard Philippe aangekondigd. Mensen mogen in het land straks niet meer zomaar naar buiten om bijvoorbeeld te sporten of de benen te strekken. Dat mag nog één keer per dag, in een straal van een kilometer om het huis.

Verder worden markten in heel Frankrijk verboden. Burgemeesters mogen een uitzondering maken als er in een dorp bijvoorbeeld geen winkels zijn voor levensmiddelen. Tot slot mogen Fransen enkel nog de deur uit voor doktersbezoek, als dat aantoonbaar urgent is. De nieuwe maatregelen gelden vanaf morgen.

Ministerie: morgen meer duidelijk over examens

Morgen komt er meer duidelijkheid over onder meer het doorgaan van de examens. Dat laat het ministerie van Onderwijs weten, nadat meerdere onderwijsvakbonden en scholenkoepels vanavond hebben aangegeven in ieder geval de eindexamens niet meer te laten doorgaan nu het kabinet de maatregelen rond het coronavirus heeft aangescherpt.

De VO-raad noemt het eventueel doorgaan van het centraal examen "niet uit te leggen en niet verantwoord". Als het aan voorzitter Paul Rosenmöller ligt, worden de schoolexamens morgen al opgeschort. "We willen echt spoedoverleg morgenochtend met minister Slob over die schoolexamens. En daarna moet er ook morgen duidelijkheid komen over de centraal examens", zei hij.

AOb-voorzitter Stolk zei vanavond op NPO Radio 1 in het programma Haagse Lobby vanavond al duidelijkheid te willen van onderwijsminister Slob. "Want morgen zijn er schoolexamens."

Effect van maatregelen op voetbal 'nog onbekend'

Voetbalbond KNVB kan nog niet zeggen wat precies de gevolgen zijn voor het voetbal in Nederland nu het kabinet nieuwe maatregelen heeft getroffen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. Die maatregelen hebben aanzienlijke gevolgen voor de voetbalcompetities, zowel voor het amateur- als betaald voetbal, aangezien er in ieder geval tot 1 juni geen wedstrijd gespeeld mag worden.

"De consequenties zijn nu nog onbekend", zegt een woordvoerder van de voetbalbond. "We hebben het nieuws net waargenomen en zijn in overleg met de ministeries VWS en Justitie over wat dit precies betekent voor de sport." De bond gaat morgen om de tafel met de profcompetities om te vergaderen over wat nu te doen.

Eerder vandaag deden Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal, en Sarina Wiegman, bondscoach van de Oranjevrouwen, in een open brief nog een dringende oproep aan het Nederlandse publiek naar de adviezen van de overheid te luisteren. In de brief maken ze duidelijk dat ook zij balen dat ze er geen mooie voetbalzomer van kunnen maken samen met de fans. "Maar dat valt volledig in het niet bij de actualiteit van het coronavirus, want dat ontwricht momenteel ieders leven", aldus Koeman en Wiegman.

KNVB

Zuid-Afrika stelt lockdown in

Zuid-Afrika heeft een complete lockdown ingesteld. Het land, met 57 miljoen inwoners, is het derde land in Afrika dat alle economische activiteiten, behalve de strikt noodzakelijke, een halt toeroept.

In het land zijn 402 mensen besmet met het coronavirus. Omdat het aantal patiënten in een dag is verdubbeld wordt gevreesd voor een flinke toename. Er zijn nog geen doden gevallen.

Bloemen voor paus naar Gronings ziekenhuis

Medewerkers van het Martini Ziekenhuis in Groningen hebben vandaag bloemen gekregen voor hun inzet. Eigenlijk hadden de bloemen naar Rome gemoeten. Ze zouden decor zijn bij de jaarlijkse paastoespraak Urbi et Orbi op het Sint-Pietersplein, maar vanwege de coronacrisis zijn daar dit jaar geen Nederlandse bloemen bij. Dat is voor het eerst in 35 jaar.

De bloemen zijn vandaag naar de personeelsingang van het ziekenhuis gebracht. Medewerkers die naar huis gaan, kunnen een bos meenemen. De bloemen mogen het ziekenhuis niet in, meldt RTV Noord.

De bloemenactie is op verzoek van het ziekenhuis eenmalig. Het is voor het ziekenhuis niet handig als er telkens bloemen worden langsgebracht. "Het kost ons namelijk ook werk en we moeten ons nu focussen op het werk dat echt gedaan moet worden", zegt een woordvoerder.

RTV Noord

Onderwijsvakbonden en scholen: doorgaan eindexamens ondenkbaar

Meerdere grote onderwijsbonden en scholen vinden dat de eindexamens geschrapt moeten worden nu het kabinet de maatregelen heeft aangescherpt.

De AOb vindt het bijvoorbeeld als grootste vakbond van onderwijspersoneel "ondenkbaar en onbestaanbaar" dat de zowel de schoolexamens als eindexamens nog doorgaan. "Bijeenkomsten met kleine groepen zijn nu niet meer mogelijk", zegt de vakbond. "Het is dan onbegrijpelijk dat je bij kinderen in grote groepen examens gaat afnemen. Dat kan onveilig zijn voor leerlingen en leraren. We zouden het liefst zien dat de schoolexamens en de centrale eindexamens op dit moment dus niet doorgaan."

Ook een andere grote vakbond, CNV Onderwijs, vindt dat met de aanscherping van de regels nu ook de schoolexamens per direct moeten stoppen. "Wij roepen de minister op dat besluit vanavond nog te nemen. Daar mag geen twijfel over bestaan. De veiligheid en gezondheid van onderwijspersoneel en leerlingen gaan boven alles", aldus de vakbond. De VO-raad, de koepel van scholen in het voortgezet onderwijs, wil meteen spoedoverleg met onderwijsminister Slob. "Het centraal examen kan niet doorgaan. We moeten goed kijken naar de schoolexamens, en of die gebruikt kunnen worden als afsluiting."

Van Rijn: op peil houden IC-bedden belangrijkste taak

Martin van Rijn, sinds vandaag minister voor Medische Zorg, ziet het als zijn belangrijkste taak de beschikbaarheid van intensivecarebedden op peil te houden. Dat wil zeggen dat hij met het aantrekken en aankopen van beademingsapparatuur en het vrijmaken van nieuwe zorgplekken de toename van het aantal patiënten voor wil blijven. "We willen dat dat omslagpunt niet komt. We willen dat die lijnen elkaar niet gaan kruisen. Al onze inspanningen zijn daarop gericht."

Van Rijn zegt dat er 2000 extra beademingsapparaten zijn besteld: in Nederland, in Europa en in de rest van de wereld. Er is overvloedig besteld, omdat het niet duidelijk is of de bestellingen ook geleverd kunnen worden. "Over de hele wereld woekert een capaciteitsvraagstuk. We hebben liever te veel, dan te weinig."

Hoeveel beademingsapparaten erbij zullen komen en wanneer, kon de minister nog niet zeggen. "We hopen dat er in de komende weken steeds meer bestellingen zullen loskomen."

Rutte: volledige lockdown nog niet nodig

Premier Rutte erkende desgevraagd dat een eventuele verdere aanscherping van de maatregelen een volledige lockdown zou zijn. Maar hij benadrukte dat scenario te willen voorkomen. "Want dat ga je tegen gezonde mensen zeggen dat ze geen frisse neus meer mogen halen", zei hij.

"Blijf gewoon zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten en neem niet je kinderen mee naar de supermarkt. Doe het een beetje intelligent, en heb nou niet de overheid nodig om te bepalen hoe je die anderhalve meter afstand voor elkaar krijgt."

Premier Rutte: dit is een intelligente lockdown

Koorts? Hele gezin blijft thuis

Volgens gezondheidsminister De Jonge zijn alle maatregelen erop gericht "de zorg in de benen te houden", en bedoeld om met name kwetsbaren en ouderen te beschermen. Om die reden scherpt hij ook de maatregel rond thuisquarantaine aan: als één gezinslid koorts heeft, blijft het gehele gezin thuis. Voor cruciale beroepen geldt deze maatregel niet.

Minister De Jonge: als één iemand koorts heeft, blijft iedereen thuis