liveblog
NOS NieuwsAangepast

Bijeenkomsten verboden, maar handhaven thuis geen prioriteit

  • Het kabinet heeft de maatregelen om het coronavirus te bestrijden vandaag aanzienlijk aangescherpt. Alle bijeenkomsten tot 1 juni worden verboden, wie zich niet houdt aan de regel voor anderhalve meter afstand kan flinke boetes krijgen en als één gezinslid koorts heeft, moet voortaan het hele gezin binnenblijven.
  • Afgelopen dag zijn in Nederland 34 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
  • Zo'n 600 kapperszaken zijn om 13.00 uur gesloten.
  • Lees hier het liveblog van vanochtend terug.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen, afgezet tegen het aantal inwoners in een gemeente. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We zijn hier een nieuw liveblog gestart.

Texas zet stappen tegen abortus: 'corona bestrijden prioriteit'

In Texas legt de corona-uitbraak mogelijk ook flinke beperkingen op aan vrouwen om een abortus te ondergaan. De minister van Justitie in de staat, Ken Paxton, zegt dat een decreet dat de gouverneur eerder uitvaardigde aan medici om zich uitsluitend te richten op noodzakelijke zorg, betekent dat abortussen alleen nog mogen als het leven van de moeder in gevaar is.

Anti-abortusgroepen hebben oproepen gedaan om in zoveel mogelijk staten in actie te komen voor verboden, met het argument dat de corona-uitbraak nu alle aandacht verdient.

Trump waarschuwt voor economische impact van corona-lockdown

President Trump lijkt er weinig voor te voelen om strenge maatregelen tegen het coronavirus lang te handhaven. "Ons land is niet gebouwd om op slot te gaan", zei hij in een corona-briefing die zo'n twee uur duurde. "Amerika zal snel weer open zijn voor zaken."

Volgens Trump zou de hele wereld op slot gaan als het aan artsen ligt. "Dit kan een groter probleem gaan vormen dan het probleem waarmee het allemaal begon." Hij kondigde aan dat hij vijftien dagen na het instellen van de eerste maatregelen een nieuw besluit zal nemen of maatregelen van kracht blijven.

Trump trok een vergelijking met autorijden. Het aantal verkeersongelukken zou een veel groter probleem zijn. "Dat betekent niet dat we iedereen gaan vertellen dat ze geen auto meer mogen rijden."

Ook Amerikanen roepen om uitstel Olympische Spelen

Het Amerikaanse Olympisch en paralympisch comité vindt dat de Spelen in Japan uitgesteld moeten worden. De Amerikanen sluiten zich daarmee aan bij aan de toenemende kritiek op het Internationaal Olympisch Comité, dat nog geen besluit heeft genomen over Tokio 2020.

De uitbraak van het virus heeft het trainingsschema van veel Amerikaanse atleten in de war geschopt of stilgelegd, blijkt uit een enquête die het Amerikaanse comité dit weekend hield. "Het wordt steeds duidelijker dat uitstel de beste oplossing is", zeggen bestuursleden in een statement.

Een Amerikaanse krant citeerde eerder al een Canadees IOC-lid over de kwestie. Volgens hem is al besloten dat de Spelen worden verplaatst naar volgend jaar.

Massale legerinzet voorlopig niet nodig

In talkshow Op1 kreeg minister van Defensie Ank Bijleveld de vraag of het Nederlandse leger breder ingezet gaat worden om de coronacrisis te bestrijden. Bij het zien van beelden van legervoertuigen die in Italië lichamen van slachtoffers vervoeren, sprak de minister de hoop en verwachting uit dat het hier niet zover komt. "Ik ga ervan uit dat dat met de maatregelen die we hebben genomen niet nodig is."

Afgelopen weekend zijn al wel medische planners van de krijgsmacht ingezet in het crisiscentrum dat patiënten over Nederland verdeelt. "Onze mensen zijn gewend ondersteuning te bieden in crisissituaties", zei Bijleveld daarover. Komende weken zullen er nog meer van deze 'puzzelaars' worden ingezet: "Zij puzzelen eigenlijk een beetje voor de ziekenhuizen: waar kan iemand naartoe? Dat is hun vak, en doktoren kunnen zich dan op patiënten richten."

Op de vraag of militairen ook eventueel parken kunnen bewaken als mensen de regels niet naleven, zei Bijleveld dat de politie daar in principe voor is. "In theorie kan het, maar laten we hopen dat dat niet nodig is."

Scholen stellen schoolexamens zelf al uit

Na de persconferentie van het kabinet hebben sommige scholen vanavond zelf besloten dat de schoolexamens worden uitgesteld. Dat blijkt uit e-mails die naar ouders zijn gestuurd.

"Wij organiseren de schoolexamens volgens de richtlijnen van het RIVM, maar de maatregelen en adviezen die vandaag zijn aangekondigd stijgen daar in sommige opzichten bovenuit", schrijft een Limburgse scholengemeenschap aan ouders van leerlingen. "Daarnaast is de voorbereiding van de leerlingen door zoveel onzekerheid omgeven dat wij van mening zijn dat van een goede wijze van toetsing geen sprake meer kan zijn."

De schoolexamens tellen mee voor het eindexamen. Scholen en onderwijsbonden gaven al aan liever te zien dat de schoolexamens werden opgeschort en de eindexamens helemaal worden geschrapt.

Burgemeesters blij met de juiste 'instrumenten': 'In huis blijft u de baas'

Het kabinet heeft burgemeesters met de noodverordening de juiste "instrumenten" en "duidelijke spelregels" gegeven om op te treden tegen mensen die de coronavoorschriften negeren. Dat zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad namens de veiligheidsregio's. Het kabinet heeft volgens hem goed geluisterd naar de wensen.

Bruls, die burgemeester is van Nijmegen, is blij met de mogelijkheid om mensen te beboeten die in groepen dicht bij elkaar staan. Dat betekent ook dat burgemeesters minder vaak "ruige middelen" hoeven in te zetten die anderen duperen. "Dat maatwerk bevordert denk ik ook het draagvlak voor deze natuurlijk forse maatregelen", zegt Bruls. "Dat kan alleen maar ten goede komen aan het bestrijden van het virus."

De maatregel dat mensen ook thuis maximaal drie mensen op bezoek mogen hebben, zal niet worden gehandhaafd, zei Bruls in Nieuwsuur. "Wij gaan er niet over wat er binnen een huis gebeurt. Er is gewoon een heel dringend advies van het kabinet, wat ik begrijp en kan steunen: haal niet te veel mensen bij je gezin in huis. Maar dat gaan wij natuurlijk niet handhaven. In huis blijft u gewoon de baas hoor."

Dodenherdenking op de Dam zonder publiek

De Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam gaat wel door, maar zonder publiek. Dat heeft voorzitter Gerdi Verbeet van Nationaal Comité 4 en 5 mei vanavond gezegd in radioprogramma Met het Oog op Morgen.

De precieze invulling van de herdenking is nog niet bekend, maar het staat vast dat koning Willem-Alexander een toespraak geeft. Het comité zoekt nog naar manieren om de rest van Nederland bij Dodenherdenking en Bevrijdingsdag te betrekken.

Onduidelijkheid over maatregelen op sociale media

Op sociale media zeggen veel mensen dat de aangescherpte regels die het kabinet vanavond afkondigde voor hen nog niet duidelijk zijn. Zo vragen mensen zich bijvoorbeeld af waarom kinderen nog mogen buitenspelen, terwijl de ouders zoveel mogelijk binnen moeten blijven. Veel Nederlanders zijn bovendien teleurgesteld dat ze familie en vrienden ook na april veel minder kunnen zien. Ook weten mensen niet precies wat onder een bijeenkomst valt of hoe de maatregelen precies verschillen van de eerder genomen maatregelen. Over het algemeen is er wel begrip voor de aanscherping van de regels, omdat veel mensen vrezen voor Italiaanse scenario's waarbij de ziekenhuizen overvol raken.

Veel onbegrip is er voor de mensen die er afgelopen weekend op uit trokken. Nederlanders reageren op sociale media boos op de dagjesmensen die naar het strand en het park gingen, waardoor het op sommige plaatsen erg druk werd. Hoewel het kabinet geen aanleiding heeft genoemd, hebben zij het gevoel dat de verscherping van de regels komt doordat wandelaars afgelopen weekend niet genoeg afstand hielden.

'Pandemie is aan het versnellen'

WHO-chef Tedros zei vandaag in een persconferentie dat de coronaviruspandemie aan het versnellen is over de wereld. Inmiddels zijn er volgens de WHO wereldwijd ruim 300.000 mensen besmet met het coronavirus. Binnen de laatste vier dagen kwamen er 100.000 coronagevallen bij.

WHO: Het virus is aan het versnellen

Zwem- en basketbalcompetities beëindigd

De Nederlandse zwembond (KNZB) en de Nederlandse basketbalbond (NBB) hebben alle lopende competities in het seizoen 2019-2020 beëindigd vanwege de nieuwe maatregelen van het kabinet.

"Dit besluit geldt voor alle niveaus van het schoonspringen, synchroonzwemmen, waterbasketbal, waterpolo en het wedstrijdzwemmen", liet de KNZB weten. "Zwembaden zijn gesloten en het verenigingsleven ligt stil. Zowel voor de topsporters als voor hen die op andere niveaus als sporter actief zijn, is er geen sprake meer van een normaal trainingsregime." De NBB maakte bekend voor dit seizoen geen kampioenen aan te wijzen. "De NBB acht dit niet passend gelet op het gemankeerde seizoen en de situatie waarin het land verkeert."

Burgerhulpverleners: geen mond-op-mondbeademing meer bij volwassenen

HartslagNu, een netwerk met burgerhulpverleners die onder meer worden opgeroepen bij reanimaties, roept hulpverleners op volwassenen tijdelijk geen mond-op-mondbeademing meer te geven. Die maatregel neemt het netwerk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onder de 50 jaar is het risico op de ziekte laag. Boven de 50 jaar is het risico groter.

Ook roept HartslagNu de komende periode alleen burgerhulpverleners op die onder de 50 jaar zijn. Mensen die geen leeftijd hebben ingevoerd, worden niet gealarmeerd. Daarnaast vervalt het 'luisteren' of 'voelen' van een ademhaling en mag je alleen nog maar 'kijken'. En als iemand zich ziek voelt of in een hoogrisicogroep valt, mag diegene niet naar een reanimatie.

Suikerfeest kan dit jaar niet groots gevierd worden

Op sociale media uitten moslims hun teleurstelling over de ramadan en met name het Suikerfeest, dat dit jaar niet groots gevierd kan worden. Dit vanwege de aangescherpte maatregelen van het kabinet, die tot zeker 1 juni duren. Ook gebedsbijeenkomsten in moskeeën kunnen daardoor niet doorgaan.

De ramadan begint dit jaar op 23 of 24 april, afhankelijk van de stand van de maan, en duurt een maand. Het Suikerfeest wordt daarna gevierd. Veel moslims vieren dit met familie en vrienden, maar doordat alle bijeenkomsten en evenementen verboden zijn tot 1 juni, kunnen de ramadan en Suikerfeest dit jaar alleen in gezinsverband worden beleefd.

Beurzen beginnen week met verliezen

De beurzen begonnen de week opnieuw met verliezen. In de loop van de middag was er nog wat hoop. De Federal Reserve kwam met een nieuw steunprogramma voor de Amerikaanse economie. Toch was het niet genoeg om de vrees onder beleggers vanwege de coronacrisis weg te nemen. Op Wall Street leden zowel de Dow Jonesindex als de S&P 500 ongeveer 3 procent verlies. Technologiebeurs Nasdaq beperkte het verlies tot 0,3 procent.

Ook de Amsterdamse AEX sloot in het rood met een verlies van 1,91 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize vormde een positieve uitzondering met een plusje van 1,2 procent. De supermarktsector is een van de weinige branches waar nog forse omzetten gehaald worden. Ook Shell won vandaag op de Amsterdamse beurs (plus 3,2 procent). Beleggers reageerden positief op de flinke bezuinigen die het olie- en gasbedrijf aankondigde.

Ook Britse regering perkt bewegingsvrijheid in

Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn strengere maatregelen aangekondigd. Per direct mogen Britten alleen de deur uit als het echt niet anders kan, zei premier Johnson in een tv-toespraak. Een reden om wél het huis te verlaten, is bijvoorbeeld het kopen van eerste levensbehoeften.

Verder mogen mensen nog maar met maximaal één ander tegelijk de straat op, uitgezonderd gezinsleden. Alle winkels, behalve die voor 'essentiële goederen', gaan dicht.

Inzamelingspunt Rode Kruis

Er is een grote vraag in onder meer ziekenhuizen naar persoonlijke beschermingsmiddelen. Om die reden heeft het Rode Kruis een inzamelingspunt opgezet voor dergelijke spullen, zoals brillen en handschoenen.

Rode Kruis: We zien tekorten in de zorg terwijl er bedrijven zijn met voorraden beschermingsmiddelen

Paaspop gaat niet door

Ook muziekfestival Paaspop, dat begin april in het Brabantse Schijndel moest plaatsvinden, gaat niet door. Reden: de aangescherpte maatregelen van het kabinet, zo laat de organisatie weten op de website.

De organisatie gaat nu kijken wat te doen met de al gekochte kaartjes. "Uiteraard komt er de mogelijkheid om de geldigheid van tickets om te zetten naar 2021 en de mogelijkheid tot een restitutie."

Kamer steunt nieuwe maatregelen, ook Forum voor Democratie

De meeste partijen in de Tweede Kamer hebben alle begrip voor de aangescherpte maatregelen die het kabinet vanavond heeft afgekondigd. CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma noemt ze "goed en nodig" om kwetsbare mensen en personeel in de zorg te beschermen. Lodewijk Asscher (PvdA) en Rob Jetten (D66) roepen Nederlanders op zich vooral aan de voorschriften te houden. Thierry Baudet van Forum voor Democratie, tot nu toe zeer kritisch op de aanpak van het kabinet, is nu wel tevreden:

Alleen Geert Wilders van de PVV blijft zich storen aan de manier waarop het kabinet de crisis te lijf gaat. Wilders denkt dat veel mensen de maatregelen en de uitzonderingen te ingewikkeld vinden:

Exportverbod voor mondkapjes

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd geeft voorlopig geen exportvergunning meer af voor mondkapjes. De reden is het tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Behalve voor mondkapjes geldt het exportverbod ook voor soortgelijke middelen als spatbrillen en beschermende handschoenen.

De zorg kampt al enige tijd met tekorten aan beschermingsmiddelen vanwege de aanpak van het coronavirus. Er zijn honderdduizenden mondkapjes besteld in China. Afgelopen zaterdag werd de eerste lading geleverd.

Vliegverbod uitgebreid met Oostenrijk

Nederland laat ook geen vliegtuigen uit Oostenrijk meer toe. Dat schrijven de ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een Kamerbrief. Er wordt enkel nog een uitzondering gemaakt voor repatriëringsvluchten. Eerder besloot Nederland al vliegtuigen uit Spanje, Italië, China, Zuid-Korea en Iran te weren.

Streep door Bevrijdingsdefilé Wageningen

Het Bevrijdingsdefilé op 5 mei in Wageningen kan vanwege de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus niet doorgaan. Ook de nationale herdenking van de capitulatie van de Duitsers in Wageningen is geschrapt, net als alle andere activiteiten om 75 jaar vrijheid te vieren. Op 5 mei zouden hoge regeringsvertegenwoordigers uit de voormalige geallieerde landen en Duitsland en leden van het koningshuis in Wageningen aanwezig zijn.

Het organiserende comité Wageningen45 hield al rekening met een noodzakelijke, alternatieve invulling voor de traditionele, nationale feestelijkheden vanwege coronamaatregelen. Maar nu "valt alles in het water", aldus bestuursvoorzitter Toon van Asseldonk van Wageningen45. De organisatie bekijkt samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei of onderdelen van het programma via internet bij mensen onder de aandacht kunnen worden gebracht.

Ook Frankrijk scherpt maatregelen aan

Ook Frankrijk gaat de maatregelen tegen het coronavirus aanscherpen. Dat heeft premier Edouard Philippe aangekondigd. Mensen mogen in het land straks niet meer zomaar naar buiten om bijvoorbeeld te sporten of de benen te strekken. Dat mag nog één keer per dag, in een straal van een kilometer om het huis.

Verder worden markten in heel Frankrijk verboden. Burgemeesters mogen een uitzondering maken als er in een dorp bijvoorbeeld geen winkels zijn voor levensmiddelen. Tot slot mogen Fransen enkel nog de deur uit voor doktersbezoek, als dat aantoonbaar urgent is. De nieuwe maatregelen gelden vanaf morgen.

Ministerie: morgen meer duidelijk over examens

Morgen komt er meer duidelijkheid over onder meer het doorgaan van de examens. Dat laat het ministerie van Onderwijs weten, nadat meerdere onderwijsvakbonden en scholenkoepels vanavond hebben aangegeven in ieder geval de eindexamens niet meer te laten doorgaan nu het kabinet de maatregelen rond het coronavirus heeft aangescherpt.

De VO-raad noemt het eventueel doorgaan van het centraal examen "niet uit te leggen en niet verantwoord". Als het aan voorzitter Paul Rosenmöller ligt, worden de schoolexamens morgen al opgeschort. "We willen echt spoedoverleg morgenochtend met minister Slob over die schoolexamens. En daarna moet er ook morgen duidelijkheid komen over de centraal examens", zei hij.

AOb-voorzitter Stolk zei vanavond op NPO Radio 1 in het programma Haagse Lobby vanavond al duidelijkheid te willen van onderwijsminister Slob. "Want morgen zijn er schoolexamens."

Effect van maatregelen op voetbal 'nog onbekend'

Voetbalbond KNVB kan nog niet zeggen wat precies de gevolgen zijn voor het voetbal in Nederland nu het kabinet nieuwe maatregelen heeft getroffen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. Die maatregelen hebben aanzienlijke gevolgen voor de voetbalcompetities, zowel voor het amateur- als betaald voetbal, aangezien er in ieder geval tot 1 juni geen wedstrijd gespeeld mag worden.

"De consequenties zijn nu nog onbekend", zegt een woordvoerder van de voetbalbond. "We hebben het nieuws net waargenomen en zijn in overleg met de ministeries VWS en Justitie over wat dit precies betekent voor de sport." De bond gaat morgen om de tafel met de profcompetities om te vergaderen over wat nu te doen.

Eerder vandaag deden Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal, en Sarina Wiegman, bondscoach van de Oranjevrouwen, in een open brief nog een dringende oproep aan het Nederlandse publiek naar de adviezen van de overheid te luisteren. In de brief maken ze duidelijk dat ook zij balen dat ze er geen mooie voetbalzomer van kunnen maken samen met de fans. "Maar dat valt volledig in het niet bij de actualiteit van het coronavirus, want dat ontwricht momenteel ieders leven", aldus Koeman en Wiegman.

Zuid-Afrika stelt lockdown in

Zuid-Afrika heeft een complete lockdown ingesteld. Het land, met 57 miljoen inwoners, is het derde land in Afrika dat alle economische activiteiten, behalve de strikt noodzakelijke, een halt toeroept.

In het land zijn 402 mensen besmet met het coronavirus. Omdat het aantal patiënten in een dag is verdubbeld wordt gevreesd voor een flinke toename. Er zijn nog geen doden gevallen.

Bloemen voor paus naar Gronings ziekenhuis

Medewerkers van het Martini Ziekenhuis in Groningen hebben vandaag bloemen gekregen voor hun inzet. Eigenlijk hadden de bloemen naar Rome gemoeten. Ze zouden decor zijn bij de jaarlijkse paastoespraak Urbi et Orbi op het Sint-Pietersplein, maar vanwege de coronacrisis zijn daar dit jaar geen Nederlandse bloemen bij. Dat is voor het eerst in 35 jaar.

De bloemen zijn vandaag naar de personeelsingang van het ziekenhuis gebracht. Medewerkers die naar huis gaan, kunnen een bos meenemen. De bloemen mogen het ziekenhuis niet in, meldt RTV Noord.

De bloemenactie is op verzoek van het ziekenhuis eenmalig. Het is voor het ziekenhuis niet handig als er telkens bloemen worden langsgebracht. "Het kost ons namelijk ook werk en we moeten ons nu focussen op het werk dat echt gedaan moet worden", zegt een woordvoerder.

Onderwijsvakbonden en scholen: doorgaan eindexamens ondenkbaar

Meerdere grote onderwijsbonden en scholen vinden dat de eindexamens geschrapt moeten worden nu het kabinet de maatregelen heeft aangescherpt.

De AOb vindt het bijvoorbeeld als grootste vakbond van onderwijspersoneel "ondenkbaar en onbestaanbaar" dat de zowel de schoolexamens als eindexamens nog doorgaan. "Bijeenkomsten met kleine groepen zijn nu niet meer mogelijk", zegt de vakbond. "Het is dan onbegrijpelijk dat je bij kinderen in grote groepen examens gaat afnemen. Dat kan onveilig zijn voor leerlingen en leraren. We zouden het liefst zien dat de schoolexamens en de centrale eindexamens op dit moment dus niet doorgaan."

Ook een andere grote vakbond, CNV Onderwijs, vindt dat met de aanscherping van de regels nu ook de schoolexamens per direct moeten stoppen. "Wij roepen de minister op dat besluit vanavond nog te nemen. Daar mag geen twijfel over bestaan. De veiligheid en gezondheid van onderwijspersoneel en leerlingen gaan boven alles", aldus de vakbond. De VO-raad, de koepel van scholen in het voortgezet onderwijs, wil meteen spoedoverleg met onderwijsminister Slob. "Het centraal examen kan niet doorgaan. We moeten goed kijken naar de schoolexamens, en of die gebruikt kunnen worden als afsluiting."

Van Rijn: op peil houden IC-bedden belangrijkste taak

Martin van Rijn, sinds vandaag minister voor Medische Zorg, ziet het als zijn belangrijkste taak de beschikbaarheid van intensivecarebedden op peil te houden. Dat wil zeggen dat hij met het aantrekken en aankopen van beademingsapparatuur en het vrijmaken van nieuwe zorgplekken de toename van het aantal patiënten voor wil blijven. "We willen dat dat omslagpunt niet komt. We willen dat die lijnen elkaar niet gaan kruisen. Al onze inspanningen zijn daarop gericht."

Van Rijn zegt dat er 2000 extra beademingsapparaten zijn besteld: in Nederland, in Europa en in de rest van de wereld. Er is overvloedig besteld, omdat het niet duidelijk is of de bestellingen ook geleverd kunnen worden. "Over de hele wereld woekert een capaciteitsvraagstuk. We hebben liever te veel, dan te weinig."

Hoeveel beademingsapparaten erbij zullen komen en wanneer, kon de minister nog niet zeggen. "We hopen dat er in de komende weken steeds meer bestellingen zullen loskomen."

Rutte: volledige lockdown nog niet nodig

Premier Rutte erkende desgevraagd dat een eventuele verdere aanscherping van de maatregelen een volledige lockdown zou zijn. Maar hij benadrukte dat scenario te willen voorkomen. "Want dat ga je tegen gezonde mensen zeggen dat ze geen frisse neus meer mogen halen", zei hij.

"Blijf gewoon zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten en neem niet je kinderen mee naar de supermarkt. Doe het een beetje intelligent, en heb nou niet de overheid nodig om te bepalen hoe je die anderhalve meter afstand voor elkaar krijgt."

Premier Rutte: dit is een intelligente lockdown

Koorts? Hele gezin blijft thuis

Volgens gezondheidsminister De Jonge zijn alle maatregelen erop gericht "de zorg in de benen te houden", en bedoeld om met name kwetsbaren en ouderen te beschermen. Om die reden scherpt hij ook de maatregel rond thuisquarantaine aan: als één gezinslid koorts heeft, blijft het gehele gezin thuis. Voor cruciale beroepen geldt deze maatregel niet.

Minister De Jonge: als één iemand koorts heeft, blijft iedereen thuis

Boetes bij geen anderhalve meter afstand

Grapperhaus kondigde verder aan dat burgemeesters de mogelijkheid krijgen om op specifieke locaties als op stranden en in parken een verbod op groepsvorming in te voeren. Daarbij kunnen "forse boetes" worden uitgedeeld tot 400 euro, als blijkt dat drie of meer personen niet anderhalve meter afstand tot elkaar houden en ze geen gezin zijn. Daarnaast zei hij dat bezoek in eigen huis tot maximaal drie moet worden beperkt.

Minister Grapperhaus: geen afstand houden is slordig, laconiek en asociaal

Alle samenkomsten tot 1 juni verboden

Alle samenkomsten en evenementen in Nederland worden tot 1 juni verboden. Dat geldt ook voor evenementen met minder dan 100 personen. Dat maakte justitieminister Grapperhaus zojuist bekend in een persconferentie met premier Rutte en zijn collega-ministers Van Rijn (Medische Zorg) en De Jonge (Volksgezondheid). De maatregel zal worden gehandhaafd met boetes, zei Grapperhaus.

"Ik realiseer me dat het hard zal aankomen", zei Grapperhaus. "Je verheugt je hier juist op. Maar als we het willen controleren, hebben we geen keus."

De ministers waren vanmiddag bijeen voor crisisoverleg. Rutte zei dat de aanscherping van de al bestaande maatregelen nodig was, omdat hij nog te veel mensen ziet die zich niet houden aan onder meer de regel anderhalve meter afstand tot elkaar te houden. "Mijn verstand staat stil bij de overvolle stranden van de afgelopen dagen", zei hij. "Dat is gewoon asociaal."

Kabinet: alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden

'Negeren RIVM-advies werkte verspreiding in de hand'

De slechte naleving van de RIVM-adviezen afgelopen weekend zal leiden tot een snellere verspreiding van het coronavirus over het land. Dat zegt Ernst Kuipers van het nieuwe landelijke coördinatiecentrum in Rotterdam.

'Matige naleving van coronamaatregelen'

Aantal bezette IC-bedden opgelopen

Het aantal intensivecarebedden dat bezet is met coronapatiënten is met 82 gestegen, van 405 naar 487. Dat is de grootste stijging tot nu toe, meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Het aantal IC-bedden is ook uitgebreid, van 575 naar 925.

'Philips bang voor Amerikaanse vordering beademingsapparatuur'

Philips vreest dat de VS met strenge wetgeving beademingsapparatuur bestemd voor de Europese markt zullen vorderen, meldt NRC. De Nederlandse producent van zorgapparatuur is bang dat Philips Respironics in de Amerikaanse stad Pittsburgh onder de werking wordt gebracht van de Defense Production Act. Met deze wet uit 1950, de tijd van de Koreaanse oorlog, kan president Trump productie en voorraden van beademingsapparatuur vorderen. Philips wordt zo gedwongen alleen nog aan de Amerikaanse markt te leveren.

Uitkomst nieuw crisisberaad kabinet rond 19.00 uur verwacht

Vandaag is de crisiscommissie van het kabinet weer bijeen gekomen om te praten over maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De persconferentie na afloop is naar verwachting rond 19.00 uur hier te volgen.

Spaanse ouderen 'verlaten, zo niet dood aangetroffen in bed' verzorgingstehuizen

Spaanse militairen hebben bij hun hulp in verpleeghuizen bewoners dood in hun bed aangetroffen. "Het leger heeft ouderen volledig verlaten, zo niet overleden gevonden in hun bedden", zei de Spaanse minister van Defensie in Spaanse media.

"We gaan vanaf nu streng toezien op de behandeling die de ouderen in de verpleeghuizen krijgen", zei de minister Margarita Robles. Ze noemde de situatie op een aantal plekken "absoluut dramatisch".

Het Spaanse leger wordt op dit moment ingezet voor het desinfecteren van verzorgingshuizen en het overplaatsen van bewoners naar andere opvangplekken. Daar is het mee begonnen na melding van een hoog aantal sterfgevallen in de Spaanse verzorgingshuizen.

Afgelopen 24 uur kwamen er in Spanje 4517 besmettingen door corona bij. Het totaal staat nu 33.089. Ruim 2000 mensen zijn overleden. 3355 patiënten zijn genezen verklaard.

Italië meldt opnieuw minder doden en besmettingen

Italië telde voor de tweede dag op rij minder coronadoden dan de dag ervoor. De afgelopen 24 uur zijn 601 Italianen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Gisteren waren er dat nog 651. Ook het aantal nieuw geregistreerde besmettingen nam af, van 5560 naar 4789.

Brabantse ondernemer maakt beademingsapparaat

In het dagelijks leven heeft Frans Fransen een bedrijf dat perslucht levert aan bedrijven. Nu heeft de ondernemer uit Deurne in Brabant een handmatig beademingsapparaat geautomatiseerd. Fransen hoopt dat hij daarmee de zorg kan helpen, mocht er een tekort ontstaan aan beademingsapparatuur.

"Ik hoop niet dat het nodig is, maar het is fijn dat er iets is, mocht er een tekort zijn", zegt hij tegen Omroep Brabant. Een filmpje dat Fransen gisteren op LinkedIn plaatste van het apparaat is inmiddels ruim 70.000 keer bekeken. De ondernemer laat weten dat er nog deskundigen komen kijken naar zijn apparaat om te kijken of het voldoet aan de eisen.

In het onderstaande filmpje toont Fransen hoe zijn apparaat werkt:

EU-ministers akkoord met loslaten begrotingsregels

De begrotingsregels die de Europese Unie oplegt aan landen worden tijdelijk losgelaten. De ministers van Financiën zijn dat overeengekomen in een videoconferentie. Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie riep vorige week al op tot het loslaten van de regels. Dat is volgens haar noodzakelijk om "zo veel als nodig is in de economieën te kunnen pompen".

Volgens de EU-regels, vastgelegd in het Stabiliteits- en Groeipact, mag het begrotingstekort van een lidstaat niet boven de 3 procent van het bruto nationaal inkomen zijn. Verder mag de staatsschuld niet meer dan 60 procent van het bruto nationaal inkomen bedragen. De Nederlandse minister van Financiën Hoekstra zegt dat landen door het loslaten van de begrotingsregels "meer ruimte hebben om te doen wat nodig is".

'Nee, tenzij'-bezoekersregeling in gehandicaptenzorg

Er is overeenstemming bereikt tussen het ministerie van VWS en VGN, de brancheorganisatie voor instellingen in de gehandicaptenzorg, over een richtlijn voor de gehandicaptensector. De bezoekersregeling wordt aangescherpt: er komt een zogenoemde 'nee, tenzij'-regeling. Gehandicapten in zorginstellingen mogen dus geen bezoek ontvangen, tenzij dat strikt noodzakelijk is. Sommige zorginstellingen voerden dit beleid al uit, maar nu gaat het landelijk gelden.

Hartstichting: hart- en vaatpatiënten maken zich zorgen

De Hartstichting krijgt veel vragen binnen over het coronavirus. Patiënten nemen twee keer zoveel als normaal contact op met de stichting. Zij vragen zich volgens de stichting af of zij meer risico lopen het virus te krijgen en of zij een kwetsbare groep zijn. Morgen om 11.00 uur zendt de Hartstichting op zijn Facebookpagina een livestream uit met een cardioloog en huisarts die antwoord geven op vragen.

Van de coronapatiënten die behalve het virus ook een andere onderliggende aandoening hebben, hebben de meesten hart- of vaatziekten, meldde het RIVM eerder vandaag. Die hoge vertegenwoordiging hangt samen met de hoge mate waarin hart- en vaatziekten voorkomen in Nederland. In Nederland zijn volgens de Hartstichting ruim 1,5 miljoen mensen met een chronische hart- of vaatziekte.

Bevalhotel als noodoplossing voor zwangere Brabantse vrouwen

In het Brabantse Uden zijn in een Van der Valk-hotel vanwege de coronacrisis kamers vrijgemaakt voor zwangere vrouwen om in te bevallen. Het hotel ligt pal tegenover het ziekenhuis van Uden.

De vereniging van verloskundigen gaat kijken of deze noodoplossing ook in andere regio's mogelijk is:

Noodoplossing voor drukte in ziekenhuizen: bevallen in een Van der Valk-hotel

De Jonge baalt van Gronings testgedrag: 'Zo ga je geen crisis te lijf'

Minister De Jonge is niet te spreken over het bericht dat zorgpersoneel in het noorden eerder getest zou worden op corona dan elders in het land. "Ieder voor zich is niet de manier waarop je deze crisis te lijf gaat", zei hij voorafgaand aan het crisisberaad in Den Haag.

Landelijk is het beleid om terughoudend te zijn met testen, onder andere vanwege tekorten die er zijn. Maar gisteren berichtte De Groene Amsterdammer dat het UMCG in Groningen er ander beleid op nahoudt. "Wij hebben ons losgekoppeld van het landelijke beleid en doen het gewoon bij zorgverleners: testen, testen, testen", zei een arts tegen het weekblad.

"We werken aan een richtlijn over wie we testen en wie niet in de zorg. Daarin is het juist de bedoeling dat je samen optrekt", reageert De Jonge daar vandaag op.

Het UMCG schrijft in een persbericht dat het zorgpersoneel sneller test, omdat er relatief weinig besmettingen zijn in Groningen, Drenthe en Friesland. "De relatieve rust op dit gebied geeft ons de gelegenheid extra testcapaciteit in te zetten op zorgpersoneel dat cruciale functies vervult. Met deze extra voorzieningen heeft het Noorden de gelegenheid zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de situatie die naar verwachting nog komen gaat. Van dag tot dag wordt het beschreven testbeleid gemonitord en zo nodig bijgesteld."

Sint-Maarten mag 3,6 miljoen van noodhulp orkaan Irma inzetten tegen corona

Het Nederlandse trustfonds voor hulp na orkaan Irma heeft 3,6 miljoen dollar vrijgemaakt om maatregelen te financieren tegen verspreiding van corona op Sint-Maarten. Het fonds wordt beheerd door de Wereldbank en ontving 550 miljoen euro voor de wederopbouw van Sint-Maarten.

Op het Nederlandse gedeelte van het eiland zijn nog geen bevestigde gevallen van corona gemeld, op het Franse gedeelte twee. De snelle goedkeuring van de aanvullende financiering uit de middelen van het trustfonds stelt het ziekenhuis op Sint-Maarten in staat om de noodzakelijke medische apparatuur en materialen te kopen in de strijd tegen corona. De ondersteuning is een aanvulling op de hulp van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid.

Deel van militairen op missie vroegtijdig terug

Een deel van de Nederlandse militairen die op missie in het buitenland zijn, komt vanwege de coronacrisis vroegtijdig terug. Om hoeveel militairen het gaat en wanneer ze terugkomen, is nog onduidelijk.

"We houden de situatie dagelijks in de gaten", zei minister Bijleveld van Defensie toen ze naar het ministerieel crisisoverleg ging. "Er worden al geen trainingen meer gegeven in Irak en Afghanistan. We kijken wat het allemaal betekent, maar een deel van de mensen zal zeker terugkomen."

Eerder vandaag zei Bijleveld al dat er een Nederlandse militair in het buitenland positief is getest op het virus. "De militair is geïsoleerd, zoals dat in Nederland ook zou gebeuren", zei Bijleveld. Hij zou in Litouwen op missie zijn.

'Binnen 24 uur hotelkamer om te bouwen tot kamer voor patiënten'

Hotelketen Fletcher zegt binnen een etmaal een hotelkamer om te kunnen bouwen om patiënten te kunnen ontvangen. Eerder vandaag werd duidelijk dat Fletcher en ook hotelketen Van der Valk locaties aanbieden waar mensen heen kunnen om ziekenhuizen en verpleeghuizen te ontlasten. Het gaat daarbij zowel over coronapatiënten als om mensen die om een andere reden zorg nodig hebben.

Algemeen directeur Rob Hermans van Fletcher zei op NPO Radio 1 dat er verschillende draaiboeken klaarliggen voor verschillende soorten patiënten. "Onze locaties kunnen daar op worden aangepast. Als er coronapatiënten komen te liggen worden er verschillende zones ingesteld om besmetting te voorkomen. Voor patiënten die andere zorg nodig hebben, worden andere aanpassingen gedaan." Het hotelpersoneel wordt ingezet om eten voor de patiënten te bereiden.

Fletcher laat het aan de GGD en veiligheidsregio's over om te bepalen voor welke patiënten de aangeboden hotelkamers worden gebruikt. Daarover is de komende dagen overleg. Directeur Hermans: "We verwachten dat de eerste patiënten op locaties in Gelderland, Limburg en Brabant komen te liggen, waarschijnlijk deze week al."

'Restaurants Nijmegen stoppen weer met thuisbezorgen'

Een aantal restaurants in Nijmegen dat was begonnen met thuisbezorgen omdat de horeca dicht moest, is daar weer mee gestopt, meldt de krant de Gelderlander. De thuisbezorgservice van Bistro Flores in Nijmegen was een overweldigend succes, zo schrijft de krant. Maar eigenaar Elroy Slijkhuis stopte er afgelopen weekend mee. Hij vond het toch te link worden, zegt hij. "Ik kan de veiligheid niet garanderen. Dat voelt niet goed."

Het was een moeilijke afweging, omdat de zaak nu definitief veel omzet misloopt. Ook in ieder geval drie andere Nijmeegse zaken die de krant sprak geven er weer de brui aan. Hoe dat op andere plekken in Nederland gaat, wordt uit het artikel niet duidelijk.

'Een collega pakte toch de hand vast, zodat diegene niet alleen hoefde te sterven'

In de serie 'In de frontlinie' publiceren we dagelijks ervaringen van zorgmedewerkers die we de komende tijd volgen. Vandaag doet Rowan Marijnissen, IC-verpleegkundige in het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, haar verhaal. Ze is met haar ziekenhuis klaar voor een mogelijke piek. Toch maakt ze heftige dingen mee.

Marijnissen: "Afgelopen week stierf een patiënt op onze afdeling. De familie kon er niet bij aanwezig zijn. Een collega pakte toen toch de hand van die persoon vast, zodat diegene niet alleen hoefde te sterven."

CNV springt in de bres voor vakkenvullers

Veel vakkenvullers in supermarkten bellen doodsbang met vakbond CNV, zegt voorzitter Piet Fortuin in een persbericht. Uit een inventarisatie van de vakbond blijkt dat de meeste klanten onvoldoende afstand houden.

"Medewerkers bellen ons plat met klachten. Medewerkers die er iets van zeggen krijgen een grote mond terug. Ongehoord. Zeker omdat onze samenleving nu draait op deze cruciale werkenden", zegt Fortuin. "Als we niets doen, vormen supermarktmedewerkers een broeinest voor een razendsnelle coronaverspreiding", aldus de voorzitter, die vraagt om ingrijpen door werkgevers en politiek. Eerder riep premier Rutte al op afstand te houden tot vakkenvullers.

Eerste test Merkel negatief

De eerste test die moet uitwijzen of bondskanselier Angela Merkel het coronavirus heeft opgelopen, is negatief. Ze zit sinds zondagavond in thuisquarantaine na contact met een arts die het coronavirus had opgelopen.

Merkel verblijft in haar woning in Berlijn en wordt volgens een woordvoerder deze week nog een aantal keer getest. De Duitse bondskanselier blijft gewoon werken.

'Te vroeg om enthousiast te zijn'

Volgens een woordvoerder van het RIVM is het nog te vroeg om enthousiast te zijn. Dat zegt hij naar aanleiding van de laatste cijfers over de corona-uitbraak. De afgelopen dag zijn er 34 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat zijn er minder dan zaterdag. Toen overleden 43 mensen aan de ziekte. Het aantal vastgestelde besmettingen is ook minder snel toegenomen. Zaterdag was dat nog 21 procent, zondag 16 procent en maandag kwam er 13 procent aan positieve testen bij.

Maar volgens het RIVM wacht er nog een "cruciale week". Het instituut hoopt vanaf deze week effecten te zien van de maatregelen die het kabinet heeft genomen, zoals het afstand houden, het verbod op bijeenkomsten met meer dan 100 mensen en de sluiting van horeca en scholen.

Wandelaar in het Vondelpark in Amsterdam vraagt aandacht voor afstandsnorm

Een grote hoepel houdt mensen op afstand

Corendon annuleert reizen tot 1 juni

Reisorganisatie Corendon schrapt alle reizen tot 1 juni, schrijft het bedrijf op zijn website. Eerder werden al alle reizen tot en met 31 maart geannuleerd. Het gaat om 80.000 reizen, boven op de 40.000 reizen die eerder werden geannuleerd.

Het besluit vloeit volgens Corendon voort uit het reisadvies van de overheid, waarbij niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland worden afgeraden. "Bovendien zijn op vrijwel alle vakantiebestemmingen vergaande maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken", schrijft het bedrijf.

Kamer gaat korter vergaderen, om ruimte te geven voor crisisbestrijding

Vanwege het coronavirus hebben Kamerleden met Kamervoorzitter Arib afgesproken dat het debat van komende donderdag korter is. Zo is de spreektijd niet 6 maar 4 minuten en worden er afspraken gemaakt om het aantal interrupties te beperken.

De gedachte hierachter is dat bewindspersonen bij een korter debat meer tijd overhouden om de crisis te bestrijden. Wel zijn veel volksvertegenwoordigers het erover eens dat het belangrijk is dat het kabinet wel nog wordt bevraagd door de Kamer.

CBS: meer omzet voor supermarkten dan in week voor Kerst

Supermarkten hebben in de tweede week van maart meer omzet gedraaid dan in de week die traditioneel het meeste geld oplevert: de week voor Kerst. In de week van 9 tot en met 15 maart hebben supermarkten 35 procent meer omzet gedraaid dan in dezelfde week vorig jaar, meldt het CBS op basis van een analyse van recente transactiedata van een groot aantal supermarktketens.

De omzet van wc-papier is ruim verdubbeld vergeleken met vorig jaar. Handzeep werd vijf keer meer verkocht. Normaal gesproken schommelt de afname van dit soort producten nauwelijks.

Ook de omzet van houdbare producten, zoals conserven, diepvriesgroenten, rijst en pasta nam procentueel gezien sterk toe. Van alle voedingsmiddelen was de omzettoename van rijst het grootst. Rijst werd ruim 2,5 keer meer verkocht dan vorig jaar rond deze tijd.

KLM start met flink afgeslankte zomerdienstregeling

KLM begint de zomerdienstregeling, die geldt tot eind oktober, komende zondag met een sterk afgeslankt vluchtschema vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het aangepaste schema telt slechts 10 procent van het normale aantal vluchten. De luchtvaartmaatschappij vliegt onder voorbehoud van wijzigingen tot en met 3 mei nog maar op 32 Europese bestemmingen en 25 intercontinentale bestemmingen.

KLM wijst er bij de bestemmingen Delhi, Dubai, Lima, Nairobi, Peking en Taipei op dat er "zeer strenge reisrestricties" gelden en dat KLM aanvankelijk slechts vrachtvluchten uitvoert naar die bestemmingen. Reizigers worden gewaarschuwd voor zeer strenge restricties op de bestemmingen Barcelona, Madrid en Rome. "Er zal in een later stadium gekeken worden of, en wanneer deze vluchten uitgevoerd kunnen worden." Ook bij Europese bestemmingen benadrukt KLM dat beperkingen op korte termijn kunnen veranderen en dat de bestemmingen onder voorbehoud zijn.

Op Schiphol was het ondanks de vele stremmingen en restricties vanochtend nog relatief druk:

Belgische grensblokkade dwars door Putte heen

Belgische grensblokkade dwars door Putte heen

De grensblokkades die België heeft opgeworpen lopen in het geval van Putte dwars door het dorp heen. De plaats kent een Nederlands en Belgisch deel.

Youp van 't Hek ontslagen uit ziekenhuis

Cabaretier Youp van 't Hek is ontslagen uit het ziekenhuis, nadat hij vorige week werd opgenomen vanwege besmetting met het coronavirus. Vrijdag liet de 66-jarige Van 't Hek al aan het AD weten dat hij aan de betere hand was "na een donkere periode".

Van 't Hek tobt al enkele jaren met zijn gezondheid. In 2015 moest hij een hartoperatie ondergaan nadat hij een aantal keren onwel was geworden op het podium. In november vorig jaar gebeurde dat tijdens een show in het Oude Luxor in Rotterdam en werd hij in een ziekenhuis opgenomen.

1230 coronapatiënten in Nederland opgenomen (geweest)

Van de 4749 coronapatiënten in Nederland zijn er 1230 opgenomen in het ziekenhuis, meldt het RIVM. Een deel daarvan is ook alweer ontslagen. De meeste opgenomen patiënten vallen in de leeftijdscategorie van 75 tot 79 jaar oud. Overlijdensgevallen komen tot nu toe het meest voor in de leeftijden van 80 tot 84 jaar.

Van het aantal gemelde patiënten heeft in ieder geval bijna een kwart een onderliggende aandoening. Hart- en vaatziekten komen het meest voor als onderliggende aandoening. Van 54 procent van de patiënten is niet bekend of zij al ziek waren.

Van de patiënten die met het coronavirus in het ziekenhuis zijn opgenomen en van de patiënten die zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus is van ongeveer de helft bekend dat er naast corona ook andere gezondheidsproblemen speelden. Van de overleden coronapatiënten was van ongeveer 5 procent bekend dat ze geen onderliggende gezondheidsproblemen hadden. Van zo'n 43 procent van de overleden coronapatiënten was niet bekend of ze al ziek waren.

Bekijk de tabellen van het RIVM hieronder voor een overzicht

  • NOS
  • RIVM
    Leeftijdsverdeling van door de bij het RIVM geregistreerde patiënten
  • RIVM
    Bij het RIVM gemelde coronapatiënten met een onderliggende aandoening
  • RIVM
    Verdeling van onderliggende aandoeningen bij coronapatiënten die bekend zijn bij het RIVM

Ruimere regels voor productie van desinfectiemiddelen

Vanwege het tekort aan desinfectiemiddelen worden de regels voor wie deze middelen mag produceren en verkopen versoepeld. De overheid heeft bij verschillende producenten en leveranciers hulp in geroepen tekorten aan te vullen, ook van de werkzame stoffen om desinfectiemiddel te maken. Deze bedrijven krijgen tijdelijk vrijstellingen van minister Van Veldhoven. De veiligheid van de middelen blijft gegarandeerd, zegt zij. Er zijn al twee vrijstellingen verleend, maar er volgen er nog meer. Het gaat dan bijvoorbeeld om apothekers en ziekenhuisapotheken die nu zelf kunnen gaan produceren. Ook mag er gewerkt worden met middelen die alleen wettelijk toegelaten waren voor bacteriën en dus niet voor virussen.

Schoolexamens ten tijde van corona: 'bijna een militaire operatie'

Hoe doe je schoolexamen tijdens de coronacrisis?

Oppassen met cijfers vergelijken: 'Bierviltjesberekeningen werken niet'

Het AD en NRC leggen in twee parallelle artikelen uit dat je moet oppassen zelf aan het rekenen te slaan met besmettingscijfers uit verschillende landen. Het AD neemt daarvoor een lijstje onder de loep waarin de uitbraak in Italië met die in Nederland wordt vergeleken.

Op het eerste gezicht lijkt dat staatje te bewijzen dat het verloop van de epidemie hier de uitbraak in Italië volgt, met twee weken verschil. De cijfers van eerste week komen angstig overeen. Maar zo simpel ligt het niet. En niet alleen omdat de effecten van de beperkende maatregelen niet zijn meegenomen.

"Er valt met deze cijfers geen zinnig woord over te zeggen", waarschuwt hoogleraar wiskundige sociologie Marcel van Assen in de krant. Volgens hem maken verschillen in wie er wordt getest een vergelijking onmogelijk.

Zelfs het relatief hogere sterftecijfer in Nederland is niet per se slecht nieuws, vult microbioloog Marc Bonten aan. Hier is het geaccepteerder zwakke patiënten een zware lijdensweg te besparen. "Dat zou kunnen betekenen dat wij misschien wat eerder doden hebben."

"Zonder wiskundige modellen is niet te begrijpen wat je ziet", vul hoogleraar theoretische epidemiologie Hans Heesterbeek aan in NRC. Hij wijst erop dat er tegen-intuïtieve conclusies uit de modellen rollen, zoals dat slecht vaccineren tegen rode hond erger is dan helemaal niet. "Het zijn waarnemingen die je niet zonder modellen kunt begrijpen."
Bierviltjesberekeningen, is de conclusie van het artikel, werken dus niet.

RIVM: 34 coronapatiënten overleden, minder dan gisteren

De afgelopen dag zijn 34 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het RIVM. In totaal zijn er nu 213 doden. Gisteren werden er 43 sterfgevallen gemeld, daarvoor twee dagen op rij 30 doden.

De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar. De gemiddelde leeftijd bij overlijden is 82 jaar.

In 24 uur tijd zijn 545 mensen positief getest op corona, wat het totaal op 4749 brengt. Het RIVM benadrukt dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt, omdat niet iedereen getest wordt.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord-Brabant, namelijk 1558 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (647) en Noord-Holland (600).

Nieuwe steunmaatregelen van Amerikaanse Fed

De Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, heeft nieuwe maatregelen aangekondigd ter ondersteuning van de instortende economie. Het opgestarte opkoopprogramma van staatsobligaties en hypotheken wordt ongelimiteerd, in plaats van een maximum tot 700 miljard dollar. Verder worden nu ook bedrijfsleningen opgekocht. De Fed verlaagde eerder al de rente in twee stappen naar bijna nul procent.

Op de aandelenmarkten zorgde het besluit prompt voor opverende koersen. De AEX schoot omhoog van min 3 procent naar plus 1 procent, om vervolgens weer terug te zakken naar kleine verliezen.

Volgens de Fed worden er door de coronacrisis "enorme ontberingen" geleden en krijgt de economie met "ernstige verstoringen" te maken. De Fed is overigens voortvarend met de schuldopkopen aan de slag. Afgelopen vrijdag was al voor 250 miljard dollar aan staatsleningen gekocht en 75 miljard aan hypotheekschulden.

Duitsland trekt miljarden uit voor steunmaatregelen

Het Duitse kabinet heeft vanwege de coronacrisis een omvangrijk pakket aan steunmaatregelen afgekondigd. Gerekend wordt op enorme kosten: de overheid gaat dit jaar zo'n 156 miljard euro bijlenen. Er komt een steunfonds voor grote bedrijven en als die toch in de problemen komen zal de Duitse staat er desnoods een belang in nemen. Er komen per direct grote noodkredieten beschikbaar via de staatsbank KfW, tot een miljard euro. Ook kleine bedrijven en zelfstandigen kunnen rekenen op steun.

Verder kunnen huurders die de huur niet meer kunnen betalen niet zomaar hun huis uit gezet worden. Mensen die hun baan verliezen krijgen tijdelijk geen vermogenstoets en ze hoeven niet aan te tonen hoeveel huur ze betalen. Gezinnen die in financiële moeilijkheden komen kunnen makkelijker kinderbijslag krijgen. Er komt 3 miljard euro beschikbaar voor de ziekenhuizen.

Bondskanselier Merkel moest het kabinetsberaad noodgedwongen via de telefoon bijwonen: zij zit thuis in quarantaine omdat ze eind vorige week is gevaccineerd door een arts die besmet bleek met het coronavirus. Ze maakt het goed, zei haar tijdelijke vervanger minister Scholz van Financiën. Het Duitse parlement moet de maatregelen nog deze week goedkeuren.

Folder verspreid in Rijssen: 'Virus is straf van God'

Op meerdere plekken in Rijssen (Overijssel) zijn huis-aan-huis folders verspreid, waarin wordt gewaarschuwd tegen een virus dat een straf van God zou zijn. Met het virus wordt niet corona maar de menselijke zonde bedoeld. De naam corona wordt niet vermeld, maar de folder valt wel juist nu op de mat, schrijft RTV Oost.

In de folder worden verder de afschuwelijke uitwerkingen van de zonde nog eens benadrukt: 'Het vernielt relaties. Het leidt tot haat, scheiding, oorlog, lijden en uiteindelijk de dood. De uitwerkingen zijn overal om ons heen te zien. En het erge is: dit virus wordt vaak door de dragers ervan genegeerd.'

De schrijver van de folder laat ook weten dat genezing mogelijk is, maar niet met behulp van medici of wetenschappers niet. Genezen kan feitelijk alleen maar door in God te geloven. Onduidelijk is wie de afzender is van de folder. De gemeente Rijssen-Holten laat weten dat er nog geen meldingen zijn binnengekomen over de folder.

De folder zoals die in Rijssen in de bus viel

Gestrande Nederlanders kunnen hulp krijgen

Nederlanders die door de uitbraak van het coronavirus zijn gestrand in het buitenland, kunnen hulp krijgen om hun terugreis te regelen en bekostigen. Dat hebben verzekeraars, reisorganisaties en het ministerie van Buitenlandse Zaken afgesproken.

Door de partijen wordt maximaal tien miljoen euro vrijgemaakt voor mensen die geen beroep kunnen doen op een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Reizigers die binnen Europa zijn gestrand moeten zelf 300 euro bijdragen aan hun terugreis, buiten Europa geldt een eigen bijdrage van 900 euro.

Mensen kunnen zich melden op de website bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dan wordt geprobeerd om transport te regelen en als dat niet lukt "een veilig onderkomen", meldt het ministerie.

Doodstille straten in Indiase miljoenensteden

Doodstille straten in Indiase miljoenensteden

Defensie levert 40 beademingsapparaten aan ziekenhuizen

In Zoetermeer zijn militairen vanochtend begonnen met de distributie van beademingsapparaten. Defensie stelt er 40 beschikbaar aan verschillende ziekenhuizen, die de apparaten gebruiken om ernstig zieke coronapatiënten te beademen. Naar de levensreddende apparatuur is veel vraag. Vrachtwagens van de landmacht leveren de apparaten vandaag af bij zeven ziekenhuizen in het land.

Het leger helpt ook op andere plekken. Zo gaan vijf militairen de directies van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ondersteunen bij de aanpak van de crisis. Ook assisteren momenteel drie medische planners bij het ombouwen van het Van der Valk-hotel in Uden naar een tijdelijk ziekenhuis. Zo wordt het naastgelegen Bernhoven-ziekenhuis ontlast.

Zorgpersoneel krijgt voorrang in Franse supermarkt

In Frankrijk krijgt zorgpersoneel vanaf nu voorrang in de supermarkten. Alle grote ketens, van Aldi en Auchan tot Lidle en LeClerc doen mee aan de actie. "Op alle tijden van de dag krijgen zij voorrang", laat branchevereniging FCD weten. "We willen er alles aan doen om het dagelijkse leven van deze mensen te vergemakkelijken."

Om voorrang te krijgen hoeven artsen en verplegend personeel alleen hun ziekenhuispasje of soortgelijk document te laten zien.

We gaan verder in een nieuw liveblog

We gaan verder in dit nieuwe liveblog. Lees hier het liveblog van vanochtend terug.