liveblog
NOS NieuwsAangepast

63 coronapatiënten overleden sinds gisteren, dodental staat nu op 276

 • Het kabinet heeft de maatregelen om het coronavirus te bestrijden gisteren aanzienlijk aangescherpt.
 • Sinds gisteren zijn 63 coronapatiënten overleden, 29 meer dan een dag eerder.
 • De centrale eindexamens gaan niet door, het resultaat van de schoolexamens bepaalt straks het diploma.
 • Supermarkten en drogisterijen gaan het aantal klanten in de winkel beperken.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen.
 • Lees in deze collectie de antwoorden op jullie vragen over het coronavirus.
liveblog gesloten

Dit liveblog wordt gesloten

We openen een nieuw liveblog met regelmatige updates, dat is hier te vinden.

Atletiekwedstrijd FBK Games gaat niet door

De FBK Games gaan dit jaar als gevolg van de coronacrisis niet door. De atletiekwedstrijd, vernoemd naar de atlete Fanny Blankers-Koen, zou op 1 juni gehouden worden in Hengelo. "Met pijn in het hart moeten we dit besluit nemen", verklaart directeur Ellen van Langen. "We hebben echter een gezamenlijke verantwoordelijkheid dit virus een halt toe te roepen en dit is de enige verantwoorde beslissing op dit moment."

De organisatie doet geen poging een nieuw tijdstip in 2020 te vinden, waardoor de volgende FBK Games op 6 juni 2021 zullen plaatsvinden.

Cijfers RIVM: 63 patiënten afgelopen dag overleden aan coronavirus

De afgelopen 24 uur zijn 63 mensen overleden aan het coronavirus, meldt het RIVM. Het zijn er 29 meer dan een dag eerder. Toen werden er 34 doden gemeld, eergisteren waren het er 43. Het totale dodental in Nederland als gevolg van het coronavirus staat nu op 276.

1495 mensen zijn opgenomen of opgenomen geweest in het ziekenhuis. Dat zijn er 265 meer dan gisteren. Gisteren was de toename 242.

RIVM/NOS

Volgens het RIVM zijn er verschillende redenen voor de schommelingen in de aantallen. "Zo zien we dat overleden patiënten niet altijd op dezelfde dag gemeld worden. Dat de aantallen per dag schommelen zegt nog niets over het effect van de maatregelen die sinds half maart ingesteld zijn. Naar verwachting zal dat effect pas eind deze week of begin volgende week te zien zijn." In totaal zijn nu 5560 mensen in Nederland positief getest op het coronavirus, 811 meer dan gisteren.

De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar. De meeste positief geteste mensen komen uit de provincie Noord-Brabant (1739), gevolgd door Zuid-Holland (758) en Noord-Holland (740).

'Duizenden extra mensen nodig bij zorginstellingen Noord-Nederland'

Zorginstellingen in Noord-Nederland hebben op korte termijn duizenden extra mensen nodig. Dat zegt Zorgplein Noord, de overkoepelende organisatie van 270 zorg- en welzijnsinstellingen in Groningen, Friesland en Drenthe tegen RTV Noord. "Gemiddeld hebben de zorginstellingen nu tussen de zeven en vijftien mensen nodig", legt Matthijs van Walsum van Zorgplein Noord uit. "Als ik dan spreek voor 270 instellingen, dan kun je het wel uitrekenen."

Met name de druk op verzorgingstehuizen is hoog: doordat daar een bezoekersverbod geldt, mogen er ook geen mantelzorgers meer komen die werk uit handen kunnen nemen van het personeel.

"We zijn vooral op zoek naar mensen met ervaring in de zorg, maar mensen die geen ervaring hebben zijn ook van harte welkom. Die kunnen we bijvoorbeeld via het Rode Kruis ergens plaatsen", zegt Van Walsum. Alleen mensen zonder ziekteverschijnselen komen in aanmerking voor een aanstelling.

Olympische Spelen Tokio uitgesteld tot 2021

De Olympische Spelen van deze zomer in Tokio worden uitgesteld. Dat is de Japanse premier Abe overeengekomen met voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), zei de premier in een persconferentie.

De Spelen zouden worden gehouden van 24 juli tot en met 9 augustus, maar de afgelopen dagen lieten meerdere landen al weten geen sporters af te vaardigen deze zomer, als gevolg van de coronacrisis. Het evenement moet nu uiterlijk in de zomer van 2021 plaatsvinden.

Kabinet: EU moet meer doen aan problemen in landbouw en visserij

Het kabinet wil dat de Europese Commissie meer doet aan de financiële problemen in de landbouw en visserij door de coronacrisis. Volgens minister Schouten zijn de eerder aangekondigde steunmaatregelen niet genoeg.

Schouten noemt de situatie zorgelijk: "Veel sectoren hebben te maken met plotselinge vraaguitval, dalende prijzen, transport- en logistieke problemen en wegvallen van seizoensarbeiders", schrijft ze aan de Tweede Kamer. Ze wil onder meer compensatie voor de geleden schade voor de sierteelt en vraagt extra steun voor de visserij.

De minister vindt verder dat boeren met liquiditeitsproblemen eerder Europese inkomenssteun moeten kunnen krijgen dan gebruikelijk en ze wil ook soepeler regels voor controles, bijvoorbeeld aan de grenzen.

De Europese ministers van landbouw praten morgen in een videoconferentie over de problemen.

Lege straten en parken

 • NOS
  In dit Amsterdamse park wordt gehandhaafd, bezoekers houden afstand
 • NOS Ooggetuige/Lana Buunk
  De Vismarkt in Utrecht
 • NOS
  Lege straat in Amsterdam

Drukte bij Meldpunt Thuiszorg

De telefoon van het Meldpunt Thuiszorg, dat vanmorgen werd geopend, staat sindsdien roodgloeiend. Het meldpunt van seniorenorganisatie KBO-PCOB is bedoeld voor ouderen die nog zelfstandig wonen, maar door de coronacrisis problemen hebben met de thuiszorg. Bijvoorbeeld doordat zorgverleners wegens ziekte niet meer kunnen komen.

Bij het meldpunt hebben zich ook veel ouderen met vragen gemeld, zegt woordvoerder Manon Vanderkaa van KBO-PCOB. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat ze extra risico lopen als zorgverleners zonder beschermingsmiddelen binnenkomen. "Maar we komen ook schrijnende gevallen tegen, zoals van senioren die ernstig ziek zijn en niet meer genoeg zorg krijgen."

KBO-PCOB raadt ouderen aan om bij problemen altijd contact te zoeken met de eigen zorgverlener. "Wij verzamelen alle signalen en leggen die voor aan bijvoorbeeld het ministerie, de Tweede Kamer en zorgverzekeraars. Het is belangrijk om de signalen op te vangen, want er is wel echt iets aan de hand."

Geen fysieke mbo-examens tot en met 6 april

Tot en met 6 april worden er geen fysieke examens afgenomen op het mbo. Minister Van Engelshoven van Onderwijs heeft een advies hiertoe overgenomen van de MBO Raad.

"Daarmee krijgen scholen de ruimte om de komende weken afstandsonderwijs in te richten en om te kijken hoe examinering de komende maanden mogelijk is, vooral ook in de beroepspraktijk", zegt Frank van Hout, waarnemend voorzitter van de MBO Raad. De komende dagen wordt overlegd over hoe het mbo-onderwijs er tot de zomer uit moet komen te zien.

Vanmorgen werd bekend dat de centrale eindexamens op middelbare scholen dit jaar geschrapt worden. Scholen moeten nu op basis van de schoolexamens beslissen of leerlingen geslaagd zijn of niet.

Manu Dibango (bekend van 'mama-sé, mama-sa, mama kossa') overleden aan coronavirus

Saxofonist en bandleider Manu Dibango is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De 86-jarige muzikant uit Kameroen werd vooral bekend van de wereldwijde hit Soul Makossa uit 1972. Het refrein 'mama-sé, mama-sa, mama kossa' werd in 1983 door Michael Jackson gebruikt in Wanna Be Startin' Somethin'. Dat refrein werd in 2007 ook gebruikt door Rihanna in het nummer Don't Stop the Music.

Manu Dibango overleed in een ziekenhuis in Parijs.

Supermarkten en drogisterijen staan minder klanten toe

Nederlandse supermarktketens en drogisterijen gaan per direct het aantal klanten in de winkel beperken. Vanaf nu staan ze nog maar één klant per tien vierkante meter toe, zodat mensen ten minste anderhalve meter afstand kunnen houden. Een winkelwagen wordt verplicht. In kleinere supermarkten die geen wagentjes hebben, moeten klanten een mandje gebruiken.

Als het maximale aantal klanten is bereikt, moeten nieuwe bezoekers buiten wachten tot ze naar binnen kunnen.

Burgemeester van Bergamo waarschuwt Nederland

Nederland begaat een grote fout door niet nog strengere maatregelen te nemen tegen de verspreiding van het coronavirus. Daarvoor waarschuwt de burgemeester van de Italiaanse stad Bergamo, Giorgio Gori. Volgens hem is een lockdown het enige wat mogelijk helpt. Bergamo is in Italië het zwaarst getroffen door de corona-uitbraak.

Spanje: 514 coronadoden in 24 uur

In Spanje zijn de afgelopen 24 uur 514 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Nog niet eerder vielen er in het land zo veel coronadoden op één dag:

'Coronavirus kan tot zeventien dagen overleven'

Het coronavirus kan tot zeventien dagen lang op oppervlakten overleven, zegt het het Amerikaanse gezondheidsinstituut CDC na onderzoek naar cruiseschip Diamond Princess. Op verschillende delen van dat schip leefde het virus zeventien dagen na ontruiming nog steeds. Dat was nog voordat die ruimtes ontsmet waren.

De Wereldgezondheidsorganisatie ging er eerder nog van uit dat het virus enkele uren tot enkele dagen op oppervlakten kan overleven, afhankelijk van bijvoorbeeld de luchtvochtigheid en de temperatuur.

Het cruiseschip Diamond Princess lag vorige maand een tijd voor anker in Japan, omdat honderden opvarenden besmet waren geraakt met het coronavirus. Zo'n 3700 mensen moesten in quarantaine, onder wie vijf Nederlanders.

Scholen krijgen tot begin juni voor schoolexamens

Scholen krijgen tot begin juni de tijd om eindexamenleerlingen hun schoolexamens te laten maken. Dat zei Onderwijsminister Slob in een toelichting op het besluit om de centrale examens dit jaar te schrappen, vanwege de uitbraak van het coronavirus.

De praktijkexamens voor vmbo-scholieren zouden volgende week al beginnen, vanaf 7 mei zou het centraal schriftelijk examen plaatsvinden. Voor die tijd zouden de schoolexamens afgerond moeten zijn. Volgens Slob leidde dat tot te veel druk. "Dat is in deze tijd van onrust en uitval van docenten en leerlingen niet vol te houden."

Daarom is besloten alle centrale examens te schrappen. Daardoor ontstaat meer tijd om de schoolexamens af te ronden, tot begin juni. Het eindcijfer van scholieren wordt bepaald op basis van die schoolexamens. Daar komt een "uniforme zak- en slaagregeling" voor, zei Slob. Leerlingen die zakken, houden het recht op een herkansing.

Kijk hier de toelichting van minister Slob terug:

Eindexamens geschrapt: 'dit zijn ingrijpende maatregelen'

Toelichting minister Slob over examens om 11.30 uur

Om 11.30 uur licht Onderwijsminister Slob het besluit toe om de centrale examens dit jaar te schrappen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Zijn toelichting is live te volgen op NPO 1, NPO Nieuws, de NOS-site en -app en de Facebook- en YouTube-pagina van de NOS.

Sint-Maarten stemt digitaal over een wetsvoorstel

Voor het eerst in de parlementaire geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden is er digitaal gestemd over een wetsvoorstel. Dat gebeurde op Sint-Maarten.

Aangezien alle parlementsleden op het eiland zich na de uitbraak van het coronavirus aan de richtlijnen voor sociale afstand houden, worden Statenvergaderingen tot nader order gehouden via video- of teleconferentie, vertelt correspondent Dick Drayer. De wet, die ging over de verkoop van overheidsaandelen in de telecomsector, werd overigens aangenomen.

Facebook

Quarantainepakket via 'drive through'

In Zeewolde kunnen mensen via een drive through zogenoemde 'quarantainepakketten' ophalen bij een boerenfamilie. Op die manier kunnen spullen worden meegenomen zonder dat koper en verkoper met elkaar in contact komen, meldt Omroep Flevoland. In de pakketten zitten verse producten als aardappelen, uien, appels, eieren, bieten en wortels.

Het erf is afgezet met kisten. Die vormen de route die bezoekers moeten rijden. Bij aankomst krijgt de bestuurder van de auto een betaalverzoek via Tikkie, als er betaald is kan hij doorrijden en zijn pakket ophalen.

Facebook/Quarantaine Pakket

Centrale examens gaan niet door

De centrale eindexamens, die op 7 mei zouden beginnen, gaan niet door. Scholen moeten nu op basis van de schoolexamens gaan beslissen of leerlingen geslaagd zijn of niet. Ze krijgen langer de tijd om het schoolexamen goed en veilig te organiseren, zegt het ministerie van Onderwijs.

De schoolexamens en het centrale examen vormen normaal gesproken samen het eindexamen. Gisteren riepen scholen en onderwijsbonden het kabinet al op de schoolexamens stil te leggen en het centraal examen te schrappen. Volgens hen is het na de aangescherpte coronamaatregelen van het kabinet onmogelijk geworden om de examens op een veilige manier te organiseren.

Aandelenmarkten vliegen omhoog

De aandelenbeurzen hebben een sprong omhoog gemaakt. De Europese beurzen noteren winsten van 3 tot 5 procent. De AEX staat na een uur 4,7 procent hoger, op 443 punten. Nieuwe omvangrijke steunpakketten van overheden en centrale banken doen de hoop herleven dat de economische schade opgevangen kan worden.

In Azië sloten vele beurzen met stevige winst. De Japanse Nikkei-index won 7,1 procent, de Zuid-Koreaanse beurs 8,6 procent en de beurs in Hongkong 4,5 procent. Gisteren leden de beurzen op Wall Street nog verlies.

De Amerikaanse Federal Reserve zet de geldkraan wijd open en koopt ongelimiteerd staatsleningen, hypotheken en bedrijfsleningen op. De Amerikaanse politiek is bezig met een noodpakket van 2000 miljard dollar. En de Duitse regering pompt 750 miljard in de economie met onbeperkte leningen voor bedrijven, een reddingsfonds voor grote bedrijven en een noodfonds voor kleine bedrijven en zelfstandigen.

Op de obligatiemarkten dalen de rentes van Griekse en Italiaanse schulden, van sterke landen als Duitsland en Nederland loopt de rente juist wat op. Dat wijst op meer vraag naar risicovollere beleggingen met meer rendement, gezien de massale steun van centrale banken. De olieprijzen stijgen ook weer. Brent-olie kost nu 28 dollar per vat.

De ramingen van de economische schade die het coronavirus aanricht, worden echter somberder. De indicatoren van de inkoopmanagers in Duitsland en Frankrijk zijn sterk gedaald. Het Duitse onderzoeksinstituut Ifo voorziet een krimp voor de Duitse economie van minstens 7 tot wel 20 procent, dat is een veelvoud van de recessie in 2009.

Kerken schrappen alle publieke vieringen tot en met Pinksteren

De Rooms-Katholieke Kerk (RKK) en de Protestantse Kerk in Nederland schrappen alle publieke vieringen tot en met 1 juni, als reactie op de aangescherpte coronamaatregelen van het kabinet. Dat maakte gisteren bekend dat alle bijeenkomsten tot die tijd worden verboden. De komende tijd staan belangrijke christelijke feesten op de agenda, zoals Pasen (12 april) en Pinksteren (31 mei).

De RKK schrapte eerder al de kerkelijke bijeenkomsten op zaterdag en zondag. Nu komen daar ook publieke vieringen door de week bij, ook die in kleine kring. Katholieke kerken blijven wel open voor individuele bezoekers die bijvoorbeeld komen om te bidden of een kaars aan te steken. Zij moeten zich dan wel houden aan de coronaregels, zoals het houden van anderhalve meter afstand.

Het bestuur van de Protestantse Kerk in Nederland adviseert kerkgemeenten om tot 1 juni alleen online kerkdiensten te verzorgen.

'Mensen die dit weekend naar buiten zijn gegaan: bedankt!'

Reizigers op Utrecht Centraal reageren op de aangescherpte maatregelen van het kabinet in de strijd tegen het coronavirus.

De meeste mensen hebben begrip voor de strengere regels:

'Mensen die dit weekend naar buiten zijn gegaan: bedankt!'

Producent coronatests: 'Test alleen op mensen met symptomen'

Overheden en gezondheidsorganisaties moeten tests voor het coronavirus alleen gebruiken voor patiënten die al symptomen hebben van Covid-19. Die oproep doet fabrikant Roche van de veelgebruikte tests, meldt persbureau Reuters. Volgens het Zwitserse concern kan alleen op die manier de toevoer van voldoende testbenodigdheden op peil blijven.

De oproep van Roche gaat in tegen het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Die riep vorige week nog op om zoveel mogelijk te testen.

Ook in Nederland worden de tests van Roche gebruikt om te controleren of iemand besmet is met het virus.

Oud-minister Bruins noemt reacties 'hartverwarmend'

Voormalig Zorgminister Bruno Bruins is dankbaar voor alle berichten die hij heeft gekregen nadat hij vorige week vanwege oververmoeidheid moest stoppen als minister. Op doktersadvies houdt hij de komende tijd rust. De reacties die hij kreeg, noemt hij "hartverwarmend":

Extra geld voor zorg op afstand voor ouderen en chronisch zieken

Zorgaanbieders die willen investeren in digitale toepassingen en nieuwe technologie voor zorg op afstand kunnen vanaf morgen subsidie aanvragen.

Het ministerie van Volksgezondheid wil dat organisaties meer doen aan e-health, (digitale) zorg op afstand, nu de zorg aan thuiswonende kwetsbare ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking onder druk staat door de coronacrisis. Per aanvraag is er 50.000 euro beschikbaar.

Het gaat om bijvoorbeeld het opzetten van beeldschermzorg, apps die helpen bij het beoordelen van iemands situatie en medicijndispensers die iemand thuis de juiste dosis medicijnen geven. Aanvragen krijgen binnen vijf werkdagen een reactie, belooft het ministerie.

Aanvragen kan hier, vanaf morgenochtend 09.00 uur: rvo.nl/set-corona.

Oproep Belgische geriaters: 'Breng zwakke, oudere patiënten niet naar het ziekenhuis'

Zwakke ouderen die het coronavirus oplopen, worden in België niet langer in het ziekenhuis opgenomen. Volgens Belgische media staat dat in een nieuwe richtlijn van de Belgische Vereniging Gerontologie en Geriatrie en de universitaire ziekenhuizen van Leuven en Gent.

Het gaat om mensen die in rusthuizen verblijven en dusdanig zwak zijn dat ze binnen een jaar zullen sterven. Volgens de opstellers van de richtlijn kan een behandeling bij die patiënten wel levensverlengend werken, maar is de kans op genezing zeer klein.

Professor Nele van den Noortgate zegt op de Vlaamse radio dat de richtlijnen in het verlengde liggen van wat nu al gangbaar is. "Goede zorg is soms durven beseffen dat mensen sterven en dat proces niet onnodig rekken."

Ze zegt erbij dat het voor de samenleving als geheel beter is als deze groep mensen in de rusthuizen blijft: "In het ziekenhuis kunnen we niet zoveel voor ze doen. Hen naar het ziekenhuis transporteren zou mensonwaardig zijn."

Drukte in Londense metro

In Londen is het erg druk in de metro. Vorige week werd een aantal metrolijnen geschrapt in verband met het coronavirus. Maar daardoor zitten de metro's in de Britse hoofdstad propvol.

Deze arts roept de Londense burgemeester Khan op om alle metro's weer te laten rijden, zodat mensen op voldoende afstand van elkaar kunnen reizen:

Gisteren kondigde premier Johnson strengere coronamaatregelen aan. Britten mogen alleen nog de deur uit als het echt niet anders kan. Ook worden alle 'niet-essentiële winkels' gesloten.

Bijna 7,5 miljoen tv-kijkers voor persconferentie over coronamaatregelen

Bijna 6 miljoen mensen hebben gisteravond op NPO 1 naar de persconferentie van het kabinet over het coronavirus gekeken. Een extra uitzending over de persconferentie op RTL Nieuws trok bijna 1,5 miljoen kijkers. De toelichting was ook online te zien, maar het is niet bekend hoeveel mensen via die kanalen hebben gekeken.

In de persconferentie maakten premier Rutte en de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), De Jonge (Volksgezondheid) en Van Rijn (Medische Zorg) bekend dat ze de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan verder aanscherpen. Zo zijn alle samenkomsten verboden tot 1 juni. En burgemeesters krijgen meer mogelijkheden om op te treden als burgers zich bijvoorbeeld niet aan de anderhalve meter afstand houden.

Zwangere vrouwen kiezen vaker voor thuisbevalling

Steeds meer zwangere vrouwen kiezen er de laatste tijd voor om thuis te bevallen. Dat merken verloskundigenpraktijken in de provincie Utrecht, die vrouwen ook nadrukkelijk adviseren een thuisbevalling te overwegen. Een zwangere vrouw mag als ze gezond is nog steeds kiezen voor een bevalling in het ziekenhuis, ondanks de coronacrisis. Maar dat zien ze niet altijd meer zitten, vertelt een verloskundige aan RTV Utrecht. "Wij zien dat meer vrouwen kiezen om thuis te bevallen, juist om contact te vermijden met eventuele coronapatiënten in het ziekenhuis."

Verloskundigen nemen in heel Nederland al voorzorgsmaatregelen. Zo heeft een aantal praktijken geen spreekuur meer en moeten vragen per mail gesteld worden, zodat een controle zo kort mogelijk duurt. Tijdens de controles worden alleen nog de bloeddruk van de moeder en de groei van de baby gecontroleerd.