Amerikanen massaal 'thuis', Trump waarschuwt voor economische impact
In de Verenigde Staten krijgen steeds meer Amerikanen het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te blijven, om zo de verspreiding van het coronavirus te remmen. The New York Times zette op een rij dat inmiddels 158 miljoen mensen in de VS beperkingen opgelegd hebben gekregen.
Californië was vorige week donderdag de eerste staat waar de gouverneur inwoners opriep thuis te blijven. Daar zijn parken, stranden en parkeerplaatsen inmiddels dicht. Daarna volgden nog vijftien staten, drie steden en een aantal districten.
Behalve in Californië is de situatie ook alarmerend in de staten New York en Washington, waar grote tekorten dreigen. New York heeft met 20.875 veruit de meeste besmettingen, ongeveer de helft van het totale aantal in de VS. Er zijn 559 mensen overleden door covid-19.
'Ons land is niet gebouwd om op slot te gaan'
In een corona-briefing van twee uur vannacht benadrukte Trump dat het gaat om een ernstige crisis. "Weet dat de offers die jullie brengen levens redden." Maar tegelijkertijd waarschuwde hij voor de economische gevolgen die langdurende lockdown-maatregelen hebben.
"Ons land is niet gebouwd om op slot te gaan", zei hij. "Amerika zal snel weer open zijn voor zaken", aldus Trump:
Volgens Trump zou de hele wereld op slot gaan als het aan artsen ligt. "Dit kan een groter probleem gaan vormen dan het probleem waarmee het allemaal begon." Hij kondigde aan dat hij vijftien dagen na het instellen van de eerste maatregelen een nieuw besluit zal nemen of maatregelen van kracht blijven. Dat zou een week zijn.
Trump trok een vergelijking met autorijden. Het aantal verkeersongelukken zou een veel groter probleem zijn. "Dat betekent niet dat we iedereen gaan vertellen dat ze geen auto meer mogen rijden."
Ondertussen is er in de Senaat nog altijd geen akkoord over een grootschalig steunpakket voor de economie. Dat wordt tegengehouden door de Democraten omdat het plan van de Republikeinen te veel gericht zou zijn op 'Wall Street'.
De Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, uitte felle kritiek op Trumps aanpak van de crisis. Volgens haar roept Trump maar wat en is zijn aanpak op geen enkele manier gestoeld op een gecoördineerde, wetenschappelijke basis. "Godzijdank hebben we gouverneurs die de leiding nemen. Godzijdank zijn er mensen in de regering die de waarheid durven spreken."
Trump op zijn beurt legt de schuld voor de impasse in de Senaat bij Pelosi. De Democraten proberen volgens hem dingen binnen te halen die niets met het beschermen van werknemers en bedrijven te maken hebben.