liveblog
NOS NieuwsAangepast

RIVM: 34 mensen overleden, opnieuw overleg over eindexamens

 • Aan het einde van de middag komt het kabinet opnieuw bijeen voor crisisoverleg.
 • Naar verwachting volgt rond 18.30 uur een persconferentie, die is live te zien bij de NOS op NPO 1, NPO Radio 1, NOS.nl, de NOS-app en de socialemediakanalen van de NOS.
 • Zo'n 600 kapperszaken zijn om 13.00 uur gesloten.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen, afgezet tegen het aantal inwoners in een gemeente. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.

Dit liveblog wordt gesloten

We openen een nieuw liveblog met regelmatige updates, dat is hier te vinden.

34 Nederlandse patiënten afgelopen dag overleden

De afgelopen dag zijn 34 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het RIVM. In totaal zijn er nu 213 doden. Gisteren werden er 43 sterfgevallen gemeld, daarvoor twee dagen op rij 30 doden.

De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar. De gemiddelde leeftijd bij overlijden is 82 jaar.

In 24 uur tijd zijn 545 mensen positief getest op corona, wat het totaal op 4749 brengt. Het RIVM benadrukt dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt, omdat niet iedereen getest wordt.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 1558 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (647) en Noord-Holland (600).

Gestrande Nederlanders kunnen hulp krijgen voor terugreis

Nederlanders die door de uitbraak van het coronavirus zijn gestrand in het buitenland, kunnen hulp krijgen om hun terugreis te regelen en bekostigen. Dat hebben verzekeraars, reisorganisaties en het ministerie van Buitenlandse Zaken afgesproken.

Door de partijen wordt maximaal tien miljoen euro vrijgemaakt voor mensen die geen beroep kunnen doen op een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Reizigers die binnen Europa zijn gestrand moeten zelf 300 euro bijdragen aan hun terugreis, buiten Europa geldt een eigen bijdrage van 900 euro.

Mensen kunnen zich melden op de website bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dan wordt geprobeerd om transport te regelen en als dat niet lukt "een veilig onderkomen", meldt het ministerie.

Defensie levert 40 beademingsapparaten aan ziekenhuizen

In Zoetermeer zijn militairen vanochtend begonnen met de distributie van beademingsapparaten. Defensie stelt er 40 beschikbaar aan verschillende ziekenhuizen, die de apparaten gebruiken om ernstig zieke coronapatiënten te beademen. Naar de levensreddende apparatuur is veel vraag. Vrachtwagens van de landmacht leveren de apparaten vandaag af bij zeven ziekenhuizen in het land.

Het leger helpt ook op andere plekken. Zo gaan vijf militairen de directies van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ondersteunen bij de aanpak van de crisis. Ook assisteren momenteel drie medische planners bij het ombouwen van het Van der Valk-hotel in Uden naar een tijdelijk ziekenhuis. Zo wordt het naastgelegen Bernhoven-ziekenhuis ontlast.

Zorgpersoneel krijgt voorrang in Franse supermarkt

In Frankrijk krijgt zorgpersoneel vanaf nu voorrang in de supermarkten. Alle grote ketens, van Aldi en Auchan tot Lidle en LeClerc doen mee aan de actie. "Op alle tijden van de dag krijgen zij voorrang", laat branchevereniging FCD weten. "We willen er alles aan doen om het dagelijkse leven van deze mensen te vergemakkelijken."

Om voorrang te krijgen hoeven artsen en verplegend personeel alleen hun ziekenhuispasje of soortgelijk document te laten zien.

Doodstille straten in Indiase miljoenensteden

Doodstille straten in Indiase miljoenensteden

Speciale coronavlag, deel opbrengst naar Rode Kruis

De Dokkumer Vlaggen Centrale heeft een speciale coronavlag gemaakt. De vlag heeft als tekst 'Met elkaar, voor elkaar!' en is een ode aan alle beroepen die op dit moment in de coronacrisis extra hard werken, meldt Omrop Fryslân.

"Het idee voor de vlag is vrijdag ontstaan", zegt directeur Robert-Jan Hageman van de Dokkumer Vlaggen Centrale. "We zagen meteen al dat er dit weekend ruim werd besteld. De tekst is bedacht door een mevrouw uit Noord-Brabant en het logo door ons." De vlaggen kosten 7,50 euro en van ieder exemplaar gaat 2,50 euro naar het Rode Kruis.

De eerste vlaggen worden vandaag verzonden.

Dokkummer Vlaggen Centrale
De speciale coronavlag

NS: Veel minder mensen in de trein, wel dagjesmensen

Op de eerste werkdag van de 'speciale basisdienstregeling' was het veel rustiger in de trein, meldt de NS. Vanmorgen lag het aantal reizigers 93 procent lager dan op een normale maandag. Ook in het weekend was het veel minder druk dan normaal. Wel waren er op zaterdag acht meldingen van conducteurs die het te druk vonden in de trein. Dat waren vooral dagjesmensen, zegt de NS. "Juist nu moeten zij thuisblijven."

Zondagochtend heeft de NS een pushbericht verstuurd naar alle appgebruikers met de boodschap om thuis te blijven. De vervoerder denkt dat die boodschap effect heeft gehad. "Dat is fijn voor het personeel, want die willen we graag beschermen", zegt de NS in een reactie. "Net als de reizigers."

Van Rijn beëdigd tot minister voor Medische Zorg

Mischa Schoemaker

Overleg over eindexamens tussen onderwijsbonden en Slob

Vanmiddag is er overleg gepland tussen onderwijsbonden en minister Slob over de examens in het voortgezet onderwijs. De minister liet vorige week weten dat schoolexamens door kunnen gaan. Ook zei hij dat scholen de ruimte kunnen krijgen om de examens op een aangepaste manier af te nemen. De onderwijsbonden en ouders vinden dat niet duidelijk genoeg en gaan daarom om 15.00 uur om tafel met de minister.

Honderden kapsalons per direct dicht

Een aantal ketens van kapsalons sluit vanmiddag om 13.00 uur z'n deuren met het oog op de verspreiding van het coronavirus. Het gaat om ketens die zijn aangesloten bij Kappersunited, zoals Cosmo Hairstyling, Kinki Kappers, BrainWash en Team Kappers. Samen hebben ze zo'n 600 vestigingen in het hele land.

Het RIVM vindt dat kapsalons open kunnen blijven, maar Kappersunited wil een bijdrage leveren in de strijd tegen het virus. "Wij kunnen de mensen op dit moment simpelweg niet meer geruststellen", zegt een woordvoerder. De richtlijn om 1,5 meter afstand te houden is voor kappers niet na te leven en de voorzorgsmaatregelen wat betreft hygiëne die al zijn genomen in de kapperszaken zijn voor veel kappers en klanten niet meer voldoende."

Aanleiding voor de sluiting zijn het NL-Alert dat de overheid gisteren stuurde, met de aansporing om afstand te houden van anderen, en een oproep van artsen om binnen te blijven. Er zijn in Nederland in totaal ongeveer 25.000 kapperszaken met 45.000 kappers. Veel van hen zijn eigen baas.

Is het wel veilig om verslaggevers op pad te sturen?

Is het wel verstandig om als verslaggever naar coronabrandhaarden te gaan? Die vraag kwam meermaals binnen bij de redactie van het NOS Radio 1 Journaal. Verslaggever Martijn van der Zande drukt bezorgde luisteraars op het hart dat hij het veilig aanpakt:

Huisartsen denken na over palliatieve-zorgtehuizen

Als de corona-epidemie onhoudbaar wordt, kan het een optie zijn om centrale punten in te richten voor coronapatiënten die afzien van behandeling. Daar kan dan efficiënter palliatieve zorg worden gegeven, zegt voorzitter Ella Kalsbeek van de Landelijke Huisartsenvereniging. "Zolang het kan, zullen huisartsen en thuiszorg mensen blijven helpen in de thuissituatie. Maar als heel veel mensen ziek worden, kun je een situatie krijgen dat je palliatieve-zorgtehuizen creëert, een hotel dat je afhuurt bijvoorbeeld", zei Kalsbeek in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

Ze wijst erop dat beademing bij ouderen vaak niet mogelijk is. "Dan worden er gesprekken gevoerd: 'U bent 80, hoe kijkt u er tegenaan? We denken dat u te kwetsbaar bent voor beademing, wilt u dan nog naar een ziekenhuis?' De ervaring leert dat heel veel ouderen dan zeggen: laat mij maar thuis blijven. Next best is een omgeving die goed is toegerust om mensen in de laatste fase van hun leven te begeleiden", zegt Kalsbeek.

Kalsbeek hoort van haar achterban dat men in het zuiden van het land hier al plannen voor optuigt. "Het is heel belangrijk dat het goed voorbereid wordt. Maar we hopen dat we het kunnen voorkomen. Het hangt ervan af hoe we ons gedragen."

Inwoners van Peking proberen leven op te pakken

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in China is drastisch afgenomen. Na eerdere ingrijpende maatregelen proberen veel Chinezen het normale leven weer op te pakken.

Chinezen pakken de draad weer op: 'Ik denk dat het virus onder controle is'

Dodental Spanje stijgt naar 2182

De afgelopen 24 uur zijn er in Spanje 462 mensen overleden als gevolg van het coronavirus. Het dodental is daarmee gestegen tot 2182. Het aantal geregistreerde besmettingen is met 4.517 gevallen gestegen tot 33.089. Het zwaarst getroffen is Madrid, waar ruim 10.000 besmettingen zijn gemeld.

Ook de Spaanse vicepremier Carmen Calvo is mogelijk besmet geraakt. Zij is gisteren opgenomen in het ziekenhuis met een luchtweginfectie en getest op het coronavirus. De uitslag daarvan is nog niet bekend.

Mogelijk vandaag terugvlucht voor Nederlanders op Costa Luminosa

Nederlanders die in Italië op het cruiseschip Costa Luminosa zitten, vliegen mogelijk vandaag terug naar Nederland. Dat meldt de Nederlandse ambassadeur in Italië. "Er wordt heel hard gewerkt aan een vliegverbinding van Genua naar Amsterdam waarmee de Nederlanders van de Costa Luminosa die medisch zijn goedgekeurd hopelijk vanmiddag zullen kunnen reizen", zegt de ambassade weten. Of dat ook echt gaat lukken, is nog onzeker. "Definitieve bevestiging moet volgen van uw reismaatschappij."

Aan boord van het cruiseschip zaten veel Nederlandse toeristen. Het schip werd bij meerdere havens geweigerd, uit angst voor het coronavirus, maar mocht aanmeren in Marseille en is vervolgens doorgevaren naar Italië. Volgens de krant La Repubblica is een Nederlands echtpaar dat op het schip zat gisterochtend naar het ziekenhuis gebracht met griepverschijnselen.

Op het schip zitten 30 toeristen en 50 bemanningsleden in isolatie. Bij 32 mensen is het coronavirus vastgesteld.

Voor het eerst lichte daling in aantal besmettingen België

De afgelopen 24 uur is het dodental in België met dertien toegenomen tot 88. Het aantal besmetting is met 342 opgelopen tot 3743. Zowel het aantal nieuwe sterfgevallen als nieuwe besmetting daalt voor het eerst sinds de uitbraak. Desondanks benadrukken deskundigen in Belgische media dat het nog te vroeg is om van een trendbreuk te spreken. "We hebben het virus bij z'n nekvel, maar mogen niet loslaten", zegt viroloog Steven Van Gucht tegen De Standaard.

Verdeling coronapatiënten over Nederland centraal geregeld

Het Erasmus MC in Rotterdam richt vandaag een landelijk coördinatiecentrum in voor patiëntenverspreiding en beddencapaciteit. Vanuit een lege studiezaal bekijken zorgverleners vanaf nu iedere ochtend hoeveel IC-bedden er waar beschikbaar zijn voor coronapatiënten.

"Ziekenhuizen moeten zelf aangeven hoeveel bedden ze over hebben", zegt bestuursvoorzitter van het Erasmus MC Ernst Kuipers in het NOS Radio 1 Journaal. Is een ziekenhuis vol, dan worden patiënten verplaatst. Er zijn volgens Kuipers nu nog voldoende bedden op de IC's, maar voor hoelang, is onduidelijk.

Naast coördinatie vanuit Rotterdam wordt in het hele land gezocht naar plekken om patiënten onder te brengen. Bijvoorbeeld in het MC Slotervaart, het ziekenhuis in Amsterdam dat najaar 2018 failliet ging en werd gesloten.

Duitsland ziet eerste tekenen van 'flatten the curve'

De Duitse gezondheidsautoriteiten zeggen eerste tekenen te zien dat de stijgende lijn in het aantal nieuwe coronabesmettingen begint af te nemen. Volgens het hoofd van het Duitse Robert Koch-instituut lijkt de exponentiële curve licht af te vlakken. Hij is voorzichtig optimistisch en verwacht woensdag te kunnen zeggen of de trend inderdaad aan het keren is.

Het RIVM verwacht deze week te kunnen zien wat het effect is van de maatregelen die genomen zijn om de uitbraak van het coronavirus in te dammen.

NOS op 3 legt in deze video uit waarom 'flatten the curve' zo belangrijk is:

India grendelt miljoenensteden af

De Indiase overheid heeft inwoners van een groot aantal dichtbevolkte districten vergaande reisrestricties opgelegd. In onder meer de miljoenensteden New Delhi, Mumbai en Bangalore is een lockdown afgekondigd tot zeker 31 maart. Het openbaar vervoer is stilgelegd en alle winkels, fabrieken en kantoren moeten dicht blijven. Volgens CNN hebben de maatregelen betrekking op zeker 750 miljoen Indiërs.

Het land kent 415 besmettingen op een bevolking van ruim 1,3 miljard inwoners. Een plotselinge stijging in het aantal infecties heeft tot bezorgdheid bij de autoriteiten geleid. Eerder sloot India als een van de eerste landen ter wereld zijn grenzen voor toeristen en buitenlanders, uit vrees voor het coronavirus.

 • AFP
  In New Delhi is het op straat erg rustig
 • AFP
  Lege snelwegen in Srinagar, in Noordwest-India
 • AFP
  Ook gisteren was het op straat erg rustig

Akkoord Transavia en bonden over behoud van banen, winstdeling wordt uitgesteld

Transavia is het met de vakbonden eens geworden over een regeling om alle werknemers de komende tijd in dienst te houden, ook mensen met een tijdelijk contract. Het zijn noodmaatregelen die tussen de drie en zes maanden geldig zijn. De uitbetaling van de winstdeling over 2019 wordt uitgesteld en werknemers gaan vakantiedagen inzetten om aan de slag te kunnen blijven. In ruil daarvoor worden ze volledig doorbetaald.

De leden van vakbond FNV hebben het akkoord in grote meerderheid goedgekeurd, bij de andere bonden voor grond-, cabine- en cockpitpersoneel moet dat nog gebeuren. Transavia doet een beroep op het noodfonds dat het kabinet vorige week presenteerde om zijn werknemers te kunnen blijven betalen. De maatschappij is in korte tijd zwaar in de problemen gekomen. Vanaf vandaag zijn alle reguliere vluchten geschrapt; er wordt alleen nog gevlogen om gestrande passagiers vanuit het buitenland op te halen.

Fabrikant van chloroquine wordt 24 uur bewaakt na bedreiging

Een medicijnfabrikant uit Zeewolde krijgt sinds dit weekend 24 uur per dag politiebewaking, meldt EenVandaag. Het gaat om medicijnfabrikant Ace, waar gisteren al melding werd gemaakt van een "verdachte situatie". Het bedrijf is producent van het middel chloroquine, dat mogelijk een rol kan spelen bij de aanpak van het coronavirus. Bij een experiment in Chinese ziekenhuizen had het medicijn een positief effect bij de behandeling van een aantal ernstig zieke coronapatiënten.

Op dit moment wordt wereldwijd onderzoek gedaan naar het middel en de mogelijkheid om chloroquine op grote schaal in te zetten. Het RIVM adviseert het middel te gebruiken bij ernstig zieke patiënten besmet met het coronavirus.

Fabrikant Jan Willem Popma van Ace zegt tegen EenVandaag dat hij zowel thuis als bij zijn bedrijf "vage types" op bezoek heeft gekregen. "Ze boden flinke bedragen voor de pillen, maar ik heb mijn voorraad allang gedistribueerd over het land." Het bedrijf benadrukt niet te produceren voor de vrije verkoop.

Knalrode beurzen, zware recessie dreigt

De aandelenbeurzen zijn de nieuwe handelsweek met forse verliezen begonnen, alle omvangrijke steunprogramma's en hulpinterventies van overheden en centrale banken ten spijt. De AEX opende 5 procent lager, op 410 punten. Andere Europese beurzen tekenen soortgelijke openingsverliezen op.

In Azië eindigden de Chinese en Koreaanse beurzen in de min (een verlies van 3 tot 5 procent). Alleen de beurs van Tokio steeg 2 procent, in afwachting van meer steun van de Japanse centrale bank. Een zware recessie lijkt niet meer te voorkomen, zegt NOS-economieredacteur André Meinema.

Miljoenen werklozen

Vorige week vrijdag sloten de beurzen in Europa nog met kleine plussen na een onstuimige handelsweek. Wall Street eindigde diep in het rood met een verlies van 4 procent. In de Verenigde Staten lijkt een recessie al een feit. Vorige week kwamen er 281.000 nieuwe werklozen bij en dat aantal loopt snel op. Volgens een economische denktank zullen eind april 16 miljoen Amerikanen op straat staan, dat is zo'n 10 procent van de beroepsbevolking. De meeste banen verdwijnen in de horeca.

Ook de olieprijs daalt weer. Olie- en gasmaatschappij Shell heeft grote bezuinigingen aangekondigd. Zo wordt er 3 tot 4 miljard dollar gesneden in de operationele kosten en wordt er dit jaar 5 miljard dollar minder geïnvesteerd. Ook een aangekondigde aandeleninkoop wordt geschrapt.

Hongkong sluit grenzen, leider wil alcoholverbod

Hongkong heeft zijn grenzen gesloten voor toeristen en iedereen zonder woning in de metropool. De virusuitbraak leek onder controle, maar de stad kampt met een tweede golf besmettingen. Die zijn grotendeels veroorzaakt door geïmporteerde infecties, door de terugkeer van bewoners die in Europa of de Verenigde Staten waren, melden Chinese media.

Carrie Lam, de leider van Hongkong, wil een verbod op het serveren van alcohol in de horeca. Volgens haar leidt dronkenschap ertoe dat mensen te intiem worden en zo het virus verder verspreiden.

Politieke jongerenorganisaties vragen minister om uitstel betaling collegegeld

Verschillende jongerenorganisaties van politieke partijen willen dat het kabinet maatregelen neemt om jongeren tegemoet te komen. Het gaat onder andere om uitstel van betaling van het college- en lesgeld en het compenseren van extra opgelopen schulden tijdens de coronacrisis, schrijven de organisaties in een brief aan minister van Onderwijs Van Engelshoven.

De organisaties willen ook dat de minister jongeren op hun arbeidsrechten wijst. Daarnaast willen ze dat er met werkgevers- en werknemersorganisaties een gesprek komt over extra oplossingen voor jongeren die hun baan (onder meer horeca) dreigen kwijt te raken.

De brief is ondertekend door het CDJA (CDA), DWARS (GroenLinks), de Jonge Democraten (D66), de Jonge Socialisten (PvdA) en PerspectieF (ChristenUnie).

Veel donaties voor het Rode Kruis

Aan de oproep van het Rode Kruis om spullen te doneren is massaal gehoor gegeven door particulieren en ondernemers. Het afgelopen weekend zijn ruim 125.000 maskers, 36.000 beschermingsbrillen en 500 liter desinfecterende vloeistof gedoneerd.

Rode Kruis blij met medische hulpmiddelen: 'Nu zorgen dat het op de goede plek komt'

Eerste ouderenuurtje in de supermarkt

Ouderen die even rustig willen winkelen konden vanochtend tussen 07.00 uur en 08.00 uur tijdens een speciaal ouderenuurtje in meerdere supermarkten hun boodschappen doen. Op die manier hopen de supermarkten de kwetsbare ouderen minder risico op het coronavirus te laten lopen. Ouderenbond ANBO noemde de actie eerder "ongetwijfeld goed bedoeld", maar "stigmatiserend en een beperking van de vrijheid van ouderen".

Dodental in Duitsland gestegen tot 86

Het aantal geregistreerde besmettingen in Duitsland is met 4062 toegenomen tot 22.672. Tot nu toe zijn 86 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Gisteren meldde de Duitse gezondheidsorganisatie Robert Koch-Institut 55 sterfgevallen, maar waarschuwde dat het werkelijke aantal waarschijnlijker hoger lag omdat niet alle lokale cijfers waren gemeld.