liveblog
NOS NieuwsAangepast

Trump zet reservisten in in strijd tegen coronavirus

  • Minder doden in Italië.
  • In Duitsland wordt een contactverbod ingesteld, bondskanselier Merkel moet in thuisquarantaine.
  • De afgelopen dag zijn er in Nederland 43 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, de grootste stijging tot nu toe. 405 patiënten liggen op de intensive care.
  • De Rijksoverheid heeft via een NL-alert opgeroepen om anderhalve meter afstand te houden, en bij ziekte thuis te blijven.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
liveblog gesloten

We gaan verder in een nieuw liveblog

Dit liveblog gaat nu dicht. We gaan verder in een nieuw liveblog met regelmatige updates.

Advies van Tom Hanks

Acteur Tom Hanks en zijn vrouw Rita zijn aan de betere hand na een besmetting met covid-19. Ze komen nu met een advies voor iedereen: blijf thuis.

Even geen vakantiegeld?

Bedrijven die ondanks de toegezegde steun van de overheid zwaar in de problemen komen, zouden in het uiterste geval het uitbetalen vakantiegeld mogen opschorten. Dat zegt vakbond FNV in De Telegraaf. Het gaat dan vooral om bedrijven in de horeca en de detailhandel, die het moeilijk hebben nu de corona-uitbraak heeft geleid tot vergaande beperkingen. Zakaria Boufangacha van FNV zegt bereid te zijn "constructief" mee te denken. "Wat ons betreft zou dit een ultieme stap zijn voor sectoren in nood."

Directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland schetst in de krant het dilemma: "Je kan nu vakantiegeld uitkeren, maar misschien is er dan over drie maanden helemaal geen bedrijf meer."

Japanse premier: Spelen mogelijk uitstellen

De Japanse premier Abe heeft voor het eerst gezegd dat de Olympische Spelen in zijn land mogelijk uitgesteld moeten worden als het evenement niet in zijn geheel kan worden gehouden. De Spelen helemaal niet door laten gaan, is wat hem betreft geen optie. Het IOC zei gisteren ook rekening te houden met uitstel. Steeds meer landen pleiten daarvoor.

Canada zegt geen sporters te sturen tenzij het evenement met een jaar wordt uitgesteld. Ook Australië sluit uit dat de Spelen zoals gepland in juni doorgaan. Australische sporters moeten zich erop voorbereiden dat de Spelen in 2021 zijn, in de 'noordelijke zomer'. De gezondheid van sporters en hun naasten moet nu vooropstaan, staat in een verklaring van het Australische Olympisch Comité.

Het Nederlandse NOC*NSF liet gisteren weten dat de Spelen alleen door zouden moeten gaan als het virus wereldwijd onder controle is:

NOC*NSF-voorzitter Van Zanen: 'IOC gevraagd om snel duidelijkheid te geven'

Lichtshow op Curaçao

Gisteravond waren er in Nederland verschillende lichtshows. Entertainmentbedrijven in heel Nederland wilden er Nederlanders een hart mee onder de riem steken. Ook op Curaçao werd het initiatief opgepakt:

Speciaal vignet voor grensarbeiders

Grensarbeiders die in vitale sectoren werken, kunnen een speciaal vignet aanvragen om sneller de grens tussen België en Nederland door te komen. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteravond bekend. Vorige week woensdag sloot België de grenzen voor niet essentiële-reizen.

Wie voor werk de grens over moet, moet dat kunnen aantonen met een werkgeversverklaring. Dat kan bij de controles voor veel oponthoud zorgen. Met het speciale vignet kunnen mensen met een cruciaal beroep, bijvoorbeeld zorgverleners, nu sneller langs die grenscontroles komen.

Nieuw-Zeeland grijpt in

Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland heeft maatregelen aangekondigd om de impact van het coronavirus te dempen. Binnen 48 uur gaan scholen, cafés, restaurants en bioscopen dicht. Supermarkten en apotheken blijven open. "Nieuw-Zeeland maakt zich op om in quarantaine te gaan", sprak Ardern. Ze verwacht dat de maatregelen in elk geval vier weken gaan duren. In het land zijn 102 besmettingen vastgesteld.

'We sturen de politie met vlammenwerpers op jullie af'

Burgemeesters in Italië hebben het gehad met burgers die zich niet houden aan de quarantainevoorschriften. Zoveel wordt duidelijk uit deze compilatie:

Senatoren in VS nog niet op één lijn

In de Amerikaanse Senaat is geen overeenstemming bereikt over een grootschalig financieel hulppakket voor getroffenen van covid-19. Een Republikeins plan waarmee 1,8 biljoen dollar is gemoeid bleef haken op 47 tegen 47 stemmen, waar er 60 vóór hadden moeten stemmen. De Democraten vinden het pakket te mager. Het zou te weinig doen voor werknemers in de zorg en te veel gericht zijn op steun aan het bedrijfsleven. De onderhandelingen erover gaan verder. De Democratische leider Schumer verwacht dat er binnen 24 uur alsnog een akkoord kan zijn.

Het nieuws kwam terwijl president Trump bekendmaakte dat hij fondsen vrijmaakt voor de getroffen staten New York, Californië en Washington. De nationale garde wordt ingeschakeld om onder meer noodhospitalen op te zetten. Ook gaan er hulpmiddelen naartoe zoals mondkapjes. New York is veruit de zwaarst getroffen staat in de VS, met meer dan 15.000 geregistreerde besmettingen. Vandaag worden er vergaande maatregelen van kracht om de bewegingen van New Yorkers drastisch te beperken.

Zorgen bij werknemers in de luchtvaart

Vliegpersoneel maakt zich zorgen over de risico's die hun werk dezer dagen met zich meebrengt. De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel zegt tegen Hart van Nederland dat er veel bezorgde berichten binnenkomen. "Mensen zijn bang", zegt bestuurder Chris van Elswijk. "Men maakt zich zorgen om de afstand en de contactmomenten met passagiers." Van Elswijk benadrukt dat het lastig is om anderhalve meter afstand te houden in een vol vliegtuig. KLM zegt tegen het programma dat er maatregelen zijn genomen om de afstand tussen crew en passagiers te vergroten. Van Elswijk verwacht dat er voorlopig wel vluchten blijven doorgaan. "Er zijn nog veel Nederlanders in het buitenland. Die moeten nog worden opgehaald."

Overzicht van het coronanieuws van vandaag

In dit artikel staan de belangrijkste gebeurtenissen van vandaag op een rij:

Aboutaleb: contactverbod 'zou in beeld kunnen komen'

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb staat positief tegenover een contactverbod zoals dat vandaag in Duitsland is afgekondigd. In het tv-programma Nieuwsuur zei hij dat dat wat hem betreft ook in Nederland "in beeld zou kunnen komen".

Nu geldt in Nederland het advies om zo veel mogelijk thuis te blijven en om afstand te houden, maar Aboutaleb wees erop dat dat advies op vrij grote schaal wordt genegeerd. Dat kan "waanzinnig veel ellende veroorzaken", zei de burgemeester. Hij sprak van een zorgwekkende situatie.

In Duitsland mogen mensen voortaan nog hooguit met z'n tweeën de straat op, uitgezonderd gezinnen. Overtreders zullen worden beboet. Als zo'n verbod er in Nederland ook komt, dan is het volgens Aboutaleb goed te handhaven.

Morgen overleggen burgemeesters met het kabinet over de situatie. Aboutaleb verwacht dat er dan allerlei opties zullen worden besproken.

Indiërs steunen zorgmedewerkers met lawaai

In India is massaal gehoor gegeven aan de oproep om een lawaai-actie voor de zorgmedewerkers te houden. Met potten, pannen, lepels en ander keukengerei werd vanaf de balkons en de straten volop herrie gemaakt.

Indiërs steunen zorgmedewerkers met lawaai

Oproep aan bezoekers Zillertal: u loopt groot risico op corona

Nederlanders die tussen 8 en 15 maart in het Oostenrijkse Zillertal op wintersport zijn geweest worden opgeroepen goed te letten op eventuele symptomen die in verband kunnen worden gebracht met het coronavirus en zo nodig in thuisisolatie te gaan. Vooral mensen die in de bars en restaurants in Mayrhofen, Gerlos, Zell am Ziller en Aschau-Kaltenbach zijn geweest lopen risico.

Volgens wintersportwebsite Snowchamps zijn er nu 32 bevestigde coronabesmettingen in het Zillertal gemeld, maar waarschijnlijk ligt dit aantal hoger. Voor de regio 15 maart in quarantaine werd geplaatst, liep het aantal besmettingen al langere tijd op zonder dat daar iets over bekend was, schrijft Snowchamps. De regionale regering in Innsbruck heeft veel kritiek gekregen vanwege de trage reactie op de uitbraak van het coronavirus.

Boswachter over drukte: 'Het benauwde me, dit is één grote bron van infectie'

De Nederlandse bossen en natuurgebieden trokken dit weekend veel dagjesmensen. De vanmorgen verzonden NL-Alert om afstand te houden en de waarschuwing van Natuurmonumenten om toch vooral niet naar het bos te komen, leken weinig indruk te maken.

Boswachter over drukte: 'Het benauwde me, dit is één grote bron van infectie'

Philips voert medische productie op

Philips gaat de productie van beademingsapparaten opvoeren. Om meer coronapatiënten te kunnen behandelen, wil het Eindhovense technologiebedrijf de komende acht weken twee keer zoveel beademingsapparaten fabriceren. In het derde kwartaal van dit jaar moet de productie verviervoudigd zijn, zegt Philips in een verklaring.

Het bedrijf wil ook de productie van andere ziekenhuisapparatuur uitbreiden, zoals CT-scanapparaten en hartmonitoren. Philips geldt wereldwijd als belangrijke leverancier van dit soort medische apparatuur. Het bedrijf gaat voor de extra productie nieuw personeel aannemen en wil zijn huidige werknemers zodanig inzetten dat ze snel kunnen inspelen op de toegenomen vraag.

Sporters steunen 'hun' minister Bruins met zelfgemaakte tekeningen

De deze week wegens oververmoeidheid afgetreden Bruno Bruins maakte als minister felicitatie-tekeningen voor triomferende topsporters. Nu zijn de rollen omgedraaid. Marit Bouwmeester en een aantal andere sporters bedankten de minister met zelfgemaakte tekeningen voor zijn harde werk.

Sporters maken tekening voor 'hun' minister Bruins

Weinig besmettingen vastgesteld in Rusland, hoe kan dat?

In Rusland zijn nog geen 400 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Nog niemand is er aan het virus overleden. Hoe kan dat?

Volgens de Russische autoriteiten is het lage aantal geregistreerde coronagevallen te danken aan de maatregelen die de regering heeft genomen. Zo werden massabijeenkomsten verboden en zijn de grenzen gesloten voor reizigers uit risicolanden. Maar er zijn ook Russen die zeggen dat het werkelijke aantal besmettingen veel hoger ligt dan de autoriteiten zeggen en dat de toestand in veel staatsziekenhuizen dramatisch is.

Geen kaarten meer naar UMC Groningen

Het coronavirus blijft zo'n 24 uur leven op papier, zegt het Universitair Medisch Centrum Groningen op Facebook. Daarom roept het ziekenhuis mensen op om te stoppen met het versturen van kaarten naar patiënten, "hoe jammer we dat ook vinden".

IOC beslist over vier weken of Spelen uitgesteld moeten worden

Nu het coronavirus zich wereldwijd rap blijft verspreiden, gaat het Internationaal Olympisch Comité voor het eerst serieus kijken of de Spelen van Tokio verzet moeten worden. Die wens was er al langer vanuit de sportwereld.

"We zijn ervan overtuigd dat we deze discussie binnen vier weken kunnen afronden. Over een aantal kritieke locaties voor de Spelen kunnen we misschien niet meer beschikken", stelt het IOC in een verklaring.

In Spanje gestrande EU-burgers mogen wel via Nederland naar huis vliegen

Reizigers uit EU-landen, het Verenigd Koninkrijk en het Schengengebied die in Spanje gestrand zijn mogen via Schiphol naar huis reizen. Dat meldt minister Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer.

Gisteravond werd Spanje toegevoegd aan het rijtje landen waarvoor een tijdelijk vliegverbod geldt in Nederland. Dat zorgde voor veel beperkingen voor burgers uit de Europese Unie die via Schiphol naar hun thuisland willen reizen, meldt Van Nieuwenhuizen.

Op voorwaarde dat de reizigers kunnen aantonen dat ze verder reizen en dat het vervoer "geen extra gezondheidsrisico's" meebrengt voor Nederland, mogen deze mensen via Schiphol reizen.

Op veel plaatsen werd deelgenomen aan 'Ode an die Freude'

Deze muzikanten gaven om 18.00 uur gehoor aan de oproep om Ode an die Freude te spelen. Met het stuk van Beethoven willen ze "de stilte doorbreken" in de coronacrisis.

Ode an die Freude

Griekenland vanaf morgenochtend in lockdown

In Griekenland heeft premier Mitsotakis in een toespraak op Griekse televisie aangekondigd dat het land vanaf morgenochtend 06.00 uur op slot gaat. Vanaf die tijd mogen mensen alleen nog naar buiten voor de meest noodzakelijke dingen zoals hun werk, boodschappen, medicijnen, een bezoek aan een arts of aan familieleden die hulp nodig hebben. Buiten sporten of de hond uitlaten mag nog wel, maar met niet meer dan twee personen tegelijk. Wie zich niet aan deze regels houdt, riskeert een boete van 150 euro.

Volgens correspondent Conny Keessen komt de maatregel niet onverwacht omdat niet iedereen zich aan de regels houdt om bijvoorbeeld niet naar de parken en stranden te gaan en afstand te houden van elkaar. Bovendien trokken veel Grieken de afgelopen week naar hun dorpen en eilanden, precies zoals ze gewoonlijk doen in het weekeinde, met Pasen of met vakantie.

Het ministerie van Volksgezondheid verspreidde daarom een emotionele oproep: "Alsjeblieft ga niet op reis. Zo wordt het virus verspreid in gebieden waar nog geen besmettingen zijn en waar medische voorzieningen ontoereikend zijn." Op veel eilanden, zeker de kleine, en op het platteland zijn er vaak alleen kleine gezondheidscentra of klinieken. Ook is er gebrek aan medisch personeel.

In Griekenland zijn 624 mensen besmet met het coronavirus, 134 van hen liggen in het ziekenhuis, van wie 34 op de intensive care. Tot nu toe zijn er 15 mensen door het virus overleden.

Johnson sluit strengere maatregelen niet uit als mensen geen afstand houden

In het Verenigd Koninkrijk zijn de afgelopen 24 uur 48 patiënten overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal coronadoden komt daarmee op 281, meldt het Britse ministerie van Volksgezondheid. Bijna 5700 Britten zijn positief getest op het virus.

Gisteren riep premier Johnson Britten op om zoveel mogelijk thuis te blijven, maar daar leken ze in Londen vandaag niet veel gehoor aan te geven, constateert correspondent Tim de Wit:

Premier Johnson zei vanmiddag op een persconferentie dat de gezondheidsvoordelen van het openblijven van stadsparken en speelplaatsen zwaarder wegen dan die van het sluiten van die openbare plekken. Maar mensen moeten zich wel verantwoordelijk gedragen, vindt hij, en 2 meter afstand van elkaar houden.

Johnson sluit strengere maatregelen niet uit als mensen zich niet houden aan het advies voor social distancing. "De beste manier om verspreiding van het virus tegen te gaan, is nog altijd door waar mogelijk thuis te blijven", aldus de premier.

Duitse bondskanselier Merkel in thuisquarantaine

De arts die Merkel vrijdag een vaccin tegen pneumokokken toediende, is later positief getest op het coronavirus. Daarom werkt de Duitse bondskanselier voorlopig vanuit huis. Ze laat zich de komende dagen regelmatig testen op het virus.

De 65-jarige Merkel stelde eerder vanmiddag een contactverbod in. Inwoners van het hele land mogen niet langer met meer dan twee mensen tegelijk de straat op, uitgezonderd gezinnen. Nadat Merkel dit verbod bekend had gemaakt, hoorde ze dat de arts met wie ze contact had gehad is besmet met het coronavirus.

Natuurmonumenten: we hebben niet de capaciteit om alle parkeerplaatsen te reguleren

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer waarschuwden er vrijdag al voor: dit weekend gaan mensen massaal de Nederlandse natuur opzoeken. En inderdaad: duizenden mensen wisten de natuurgebieden te vinden. De bezoekersaantallen liepen zelfs zo hoog op, dat Natuurmonumenten vanmorgen een noodoproep deed: "Dit is niet meer verantwoord. Ga niet de natuur in vandaag!" Rond hetzelfde tijdstip kwam er ook een NL-Alert van de Rijksoverheid, waarin mensen nadrukkelijk werden opgeroepen om anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

Hebben de oproepen effect gehad? Dat is volgens zowel Natuurmonumenten als Staatsbosbeheer lastig te zeggen. "Er waren nog steeds heel veel locaties waar het heel druk was. Denk aan volle parkeerplaatsen en mensen die in de berm geparkeerd stonden", zegt een woordvoerder van Natuurmonumenten. Ook volgens Staatsbosbeheer was het absoluut geen rustige zondag.

Beide natuurorganisaties doen een beroep op het gezonde verstand van mensen, zeker omdat de gebieden niet afgesloten kunnen worden. Natuurmonumenten: "We hebben niet de capaciteit om bijvoorbeeld alle parkeerplaatsen te reguleren. We hopen dat mensen gewoon rechtsomkeert maken als ze zien dat een parkeerplaats vol is. We snappen dat mensen het nodig hebben om er af en toe uit te gaan, maar doe dat niet massaal, tegelijk en in dezelfde gebieden."

RIVM: komende week moeten we effect coronamaatregelen gaan zien

De komende week gaan we zien wat het effect is van de maatregelen die genomen zijn om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. Dat zegt Jacco Wallinga, die bij het RIVM verantwoordelijk is voor het uitrekenen van de scenario's. "Het wordt heel spannend."

Wallinga baseert zich in zijn analyse vooral op het aantal ziekenhuisopnames. Doordat er minder wordt getest, zegt het aantal besmettingen hem niet meer zoveel.

Maar bij ziekenhuisopnames duurt het even voordat het effect in de cijfers zichtbaar is. Mensen raken besmet, worden ziek, bellen de huisarts en gaan dan pas naar het ziekenhuis. Al met al duurt dat ongeveer twee weken.

Lees in onderstaand artikel meer over dit onderwerp: