NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

RIVM: 34 mensen overleden, opnieuw overleg over eindexamens

 • Aan het einde van de middag komt het kabinet opnieuw bijeen voor crisisoverleg.
 • Naar verwachting volgt rond 18.30 uur een persconferentie, die is live te zien bij de NOS op NPO 1, NPO Radio 1, NOS.nl, de NOS-app en de socialemediakanalen van de NOS.
 • Zo'n 600 kapperszaken zijn om 13.00 uur gesloten.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen, afgezet tegen het aantal inwoners in een gemeente. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
 • Dit liveblog wordt gesloten

  We openen een nieuw liveblog met regelmatige updates, dat is hier te vinden.

 • 34 Nederlandse patiënten afgelopen dag overleden

  De afgelopen dag zijn 34 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het RIVM. In totaal zijn er nu 213 doden. Gisteren werden er 43 sterfgevallen gemeld, daarvoor twee dagen op rij 30 doden.

  De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar. De gemiddelde leeftijd bij overlijden is 82 jaar.

  In 24 uur tijd zijn 545 mensen positief getest op corona, wat het totaal op 4749 brengt. Het RIVM benadrukt dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt, omdat niet iedereen getest wordt.

  De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 1558 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (647) en Noord-Holland (600).

 • Gestrande Nederlanders kunnen hulp krijgen voor terugreis

  Nederlanders die door de uitbraak van het coronavirus zijn gestrand in het buitenland, kunnen hulp krijgen om hun terugreis te regelen en bekostigen. Dat hebben verzekeraars, reisorganisaties en het ministerie van Buitenlandse Zaken afgesproken.

  Door de partijen wordt maximaal tien miljoen euro vrijgemaakt voor mensen die geen beroep kunnen doen op een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Reizigers die binnen Europa zijn gestrand moeten zelf 300 euro bijdragen aan hun terugreis, buiten Europa geldt een eigen bijdrage van 900 euro.

  Mensen kunnen zich melden op de website bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dan wordt geprobeerd om transport te regelen en als dat niet lukt "een veilig onderkomen", meldt het ministerie.

 • Defensie levert 40 beademingsapparaten aan ziekenhuizen

  In Zoetermeer zijn militairen vanochtend begonnen met de distributie van beademingsapparaten. Defensie stelt er 40 beschikbaar aan verschillende ziekenhuizen, die de apparaten gebruiken om ernstig zieke coronapatiënten te beademen. Naar de levensreddende apparatuur is veel vraag. Vrachtwagens van de landmacht leveren de apparaten vandaag af bij zeven ziekenhuizen in het land.

  Het leger helpt ook op andere plekken. Zo gaan vijf militairen de directies van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ondersteunen bij de aanpak van de crisis. Ook assisteren momenteel drie medische planners bij het ombouwen van het Van der Valk-hotel in Uden naar een tijdelijk ziekenhuis. Zo wordt het naastgelegen Bernhoven-ziekenhuis ontlast.

 • Zorgpersoneel krijgt voorrang in Franse supermarkt

  In Frankrijk krijgt zorgpersoneel vanaf nu voorrang in de supermarkten. Alle grote ketens, van Aldi en Auchan tot Lidle en LeClerc doen mee aan de actie. "Op alle tijden van de dag krijgen zij voorrang", laat branchevereniging FCD weten. "We willen er alles aan doen om het dagelijkse leven van deze mensen te vergemakkelijken."

  Om voorrang te krijgen hoeven artsen en verplegend personeel alleen hun ziekenhuispasje of soortgelijk document te laten zien.

 • Doodstille straten in Indiase miljoenensteden

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Doodstille straten in Indiase miljoenensteden
 • Speciale coronavlag, deel opbrengst naar Rode Kruis

  De Dokkumer Vlaggen Centrale heeft een speciale coronavlag gemaakt. De vlag heeft als tekst 'Met elkaar, voor elkaar!' en is een ode aan alle beroepen die op dit moment in de coronacrisis extra hard werken, meldt Omrop Fryslân.

  "Het idee voor de vlag is vrijdag ontstaan", zegt directeur Robert-Jan Hageman van de Dokkumer Vlaggen Centrale. "We zagen meteen al dat er dit weekend ruim werd besteld. De tekst is bedacht door een mevrouw uit Noord-Brabant en het logo door ons." De vlaggen kosten 7,50 euro en van ieder exemplaar gaat 2,50 euro naar het Rode Kruis.

  De eerste vlaggen worden vandaag verzonden.

  De speciale coronavlag Dokkummer Vlaggen Centrale
 • NS: Veel minder mensen in de trein, wel dagjesmensen

  Op de eerste werkdag van de 'speciale basisdienstregeling' was het veel rustiger in de trein, meldt de NS. Vanmorgen lag het aantal reizigers 93 procent lager dan op een normale maandag. Ook in het weekend was het veel minder druk dan normaal. Wel waren er op zaterdag acht meldingen van conducteurs die het te druk vonden in de trein. Dat waren vooral dagjesmensen, zegt de NS. "Juist nu moeten zij thuisblijven."

  Zondagochtend heeft de NS een pushbericht verstuurd naar alle appgebruikers met de boodschap om thuis te blijven. De vervoerder denkt dat die boodschap effect heeft gehad. "Dat is fijn voor het personeel, want die willen we graag beschermen", zegt de NS in een reactie. "Net als de reizigers."

 • Van Rijn beëdigd tot minister voor Medische Zorg

  Mischa Schoemaker
 • Overleg over eindexamens tussen onderwijsbonden en Slob

  Vanmiddag is er overleg gepland tussen onderwijsbonden en minister Slob over de examens in het voortgezet onderwijs. De minister liet vorige week weten dat schoolexamens door kunnen gaan. Ook zei hij dat scholen de ruimte kunnen krijgen om de examens op een aangepaste manier af te nemen. De onderwijsbonden en ouders vinden dat niet duidelijk genoeg en gaan daarom om 15.00 uur om tafel met de minister.

 • Honderden kapsalons per direct dicht

  Een aantal ketens van kapsalons sluit vanmiddag om 13.00 uur z'n deuren met het oog op de verspreiding van het coronavirus. Het gaat om ketens die zijn aangesloten bij Kappersunited, zoals Cosmo Hairstyling, Kinki Kappers, BrainWash en Team Kappers. Samen hebben ze zo'n 600 vestigingen in het hele land.

  Het RIVM vindt dat kapsalons open kunnen blijven, maar Kappersunited wil een bijdrage leveren in de strijd tegen het virus. "Wij kunnen de mensen op dit moment simpelweg niet meer geruststellen", zegt een woordvoerder. De richtlijn om 1,5 meter afstand te houden is voor kappers niet na te leven en de voorzorgsmaatregelen wat betreft hygiëne die al zijn genomen in de kapperszaken zijn voor veel kappers en klanten niet meer voldoende."

  Aanleiding voor de sluiting zijn het NL-Alert dat de overheid gisteren stuurde, met de aansporing om afstand te houden van anderen, en een oproep van artsen om binnen te blijven. Er zijn in Nederland in totaal ongeveer 25.000 kapperszaken met 45.000 kappers. Veel van hen zijn eigen baas.

 • Is het wel veilig om verslaggevers op pad te sturen?

  Is het wel verstandig om als verslaggever naar coronabrandhaarden te gaan? Die vraag kwam meermaals binnen bij de redactie van het NOS Radio 1 Journaal. Verslaggever Martijn van der Zande drukt bezorgde luisteraars op het hart dat hij het veilig aanpakt:

 • Huisartsen denken na over palliatieve-zorgtehuizen

  Als de corona-epidemie onhoudbaar wordt, kan het een optie zijn om centrale punten in te richten voor coronapatiënten die afzien van behandeling. Daar kan dan efficiënter palliatieve zorg worden gegeven, zegt voorzitter Ella Kalsbeek van de Landelijke Huisartsenvereniging. "Zolang het kan, zullen huisartsen en thuiszorg mensen blijven helpen in de thuissituatie. Maar als heel veel mensen ziek worden, kun je een situatie krijgen dat je palliatieve-zorgtehuizen creëert, een hotel dat je afhuurt bijvoorbeeld", zei Kalsbeek in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

  Ze wijst erop dat beademing bij ouderen vaak niet mogelijk is. "Dan worden er gesprekken gevoerd: 'U bent 80, hoe kijkt u er tegenaan? We denken dat u te kwetsbaar bent voor beademing, wilt u dan nog naar een ziekenhuis?' De ervaring leert dat heel veel ouderen dan zeggen: laat mij maar thuis blijven. Next best is een omgeving die goed is toegerust om mensen in de laatste fase van hun leven te begeleiden", zegt Kalsbeek.

  Kalsbeek hoort van haar achterban dat men in het zuiden van het land hier al plannen voor optuigt. "Het is heel belangrijk dat het goed voorbereid wordt. Maar we hopen dat we het kunnen voorkomen. Het hangt ervan af hoe we ons gedragen."

 • Inwoners van Peking proberen leven op te pakken

  Het aantal nieuwe coronabesmettingen in China is drastisch afgenomen. Na eerdere ingrijpende maatregelen proberen veel Chinezen het normale leven weer op te pakken.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Chinezen pakken de draad weer op: 'Ik denk dat het virus onder controle is'
 • Veel Britten negeren 'social distancing'