Trump zet reservisten in in strijd tegen coronavirus
- Minder doden in Italië.
- In Duitsland wordt een contactverbod ingesteld, bondskanselier Merkel moet in thuisquarantaine.
- De afgelopen dag zijn er in Nederland 43 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, de grootste stijging tot nu toe. 405 patiënten liggen op de intensive care.
- De Rijksoverheid heeft via een NL-alert opgeroepen om anderhalve meter afstand te houden, en bij ziekte thuis te blijven.
- Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
We gaan verder in een nieuw liveblog
Dit liveblog gaat nu dicht. We gaan verder in een nieuw liveblog met regelmatige updates.
Advies van Tom Hanks
Acteur Tom Hanks en zijn vrouw Rita zijn aan de betere hand na een besmetting met covid-19. Ze komen nu met een advies voor iedereen: blijf thuis.
Even geen vakantiegeld?
Bedrijven die ondanks de toegezegde steun van de overheid zwaar in de problemen komen, zouden in het uiterste geval het uitbetalen vakantiegeld mogen opschorten. Dat zegt vakbond FNV in De Telegraaf. Het gaat dan vooral om bedrijven in de horeca en de detailhandel, die het moeilijk hebben nu de corona-uitbraak heeft geleid tot vergaande beperkingen. Zakaria Boufangacha van FNV zegt bereid te zijn "constructief" mee te denken. "Wat ons betreft zou dit een ultieme stap zijn voor sectoren in nood."
Directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland schetst in de krant het dilemma: "Je kan nu vakantiegeld uitkeren, maar misschien is er dan over drie maanden helemaal geen bedrijf meer."
Japanse premier: Spelen mogelijk uitstellen
De Japanse premier Abe heeft voor het eerst gezegd dat de Olympische Spelen in zijn land mogelijk uitgesteld moeten worden als het evenement niet in zijn geheel kan worden gehouden. De Spelen helemaal niet door laten gaan, is wat hem betreft geen optie. Het IOC zei gisteren ook rekening te houden met uitstel. Steeds meer landen pleiten daarvoor.
Canada zegt geen sporters te sturen tenzij het evenement met een jaar wordt uitgesteld. Ook Australië sluit uit dat de Spelen zoals gepland in juni doorgaan. Australische sporters moeten zich erop voorbereiden dat de Spelen in 2021 zijn, in de 'noordelijke zomer'. De gezondheid van sporters en hun naasten moet nu vooropstaan, staat in een verklaring van het Australische Olympisch Comité.
Het Nederlandse NOC*NSF liet gisteren weten dat de Spelen alleen door zouden moeten gaan als het virus wereldwijd onder controle is:
Lichtshow op Curaçao
Gisteravond waren er in Nederland verschillende lichtshows. Entertainmentbedrijven in heel Nederland wilden er Nederlanders een hart mee onder de riem steken. Ook op Curaçao werd het initiatief opgepakt:
Speciaal vignet voor grensarbeiders
Grensarbeiders die in vitale sectoren werken, kunnen een speciaal vignet aanvragen om sneller de grens tussen België en Nederland door te komen. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteravond bekend. Vorige week woensdag sloot België de grenzen voor niet essentiële-reizen.
Wie voor werk de grens over moet, moet dat kunnen aantonen met een werkgeversverklaring. Dat kan bij de controles voor veel oponthoud zorgen. Met het speciale vignet kunnen mensen met een cruciaal beroep, bijvoorbeeld zorgverleners, nu sneller langs die grenscontroles komen.
Nieuw-Zeeland grijpt in
Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland heeft maatregelen aangekondigd om de impact van het coronavirus te dempen. Binnen 48 uur gaan scholen, cafés, restaurants en bioscopen dicht. Supermarkten en apotheken blijven open. "Nieuw-Zeeland maakt zich op om in quarantaine te gaan", sprak Ardern. Ze verwacht dat de maatregelen in elk geval vier weken gaan duren. In het land zijn 102 besmettingen vastgesteld.
'We sturen de politie met vlammenwerpers op jullie af'
Burgemeesters in Italië hebben het gehad met burgers die zich niet houden aan de quarantainevoorschriften. Zoveel wordt duidelijk uit deze compilatie:
Senatoren in VS nog niet op één lijn
In de Amerikaanse Senaat is geen overeenstemming bereikt over een grootschalig financieel hulppakket voor getroffenen van covid-19. Een Republikeins plan waarmee 1,8 biljoen dollar is gemoeid bleef haken op 47 tegen 47 stemmen, waar er 60 vóór hadden moeten stemmen. De Democraten vinden het pakket te mager. Het zou te weinig doen voor werknemers in de zorg en te veel gericht zijn op steun aan het bedrijfsleven. De onderhandelingen erover gaan verder. De Democratische leider Schumer verwacht dat er binnen 24 uur alsnog een akkoord kan zijn.
Het nieuws kwam terwijl president Trump bekendmaakte dat hij fondsen vrijmaakt voor de getroffen staten New York, Californië en Washington. De nationale garde wordt ingeschakeld om onder meer noodhospitalen op te zetten. Ook gaan er hulpmiddelen naartoe zoals mondkapjes. New York is veruit de zwaarst getroffen staat in de VS, met meer dan 15.000 geregistreerde besmettingen. Vandaag worden er vergaande maatregelen van kracht om de bewegingen van New Yorkers drastisch te beperken.
Zorgen bij werknemers in de luchtvaart
Vliegpersoneel maakt zich zorgen over de risico's die hun werk dezer dagen met zich meebrengt. De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel zegt tegen Hart van Nederland dat er veel bezorgde berichten binnenkomen. "Mensen zijn bang", zegt bestuurder Chris van Elswijk. "Men maakt zich zorgen om de afstand en de contactmomenten met passagiers." Van Elswijk benadrukt dat het lastig is om anderhalve meter afstand te houden in een vol vliegtuig. KLM zegt tegen het programma dat er maatregelen zijn genomen om de afstand tussen crew en passagiers te vergroten. Van Elswijk verwacht dat er voorlopig wel vluchten blijven doorgaan. "Er zijn nog veel Nederlanders in het buitenland. Die moeten nog worden opgehaald."
Overzicht van het coronanieuws van vandaag
In dit artikel staan de belangrijkste gebeurtenissen van vandaag op een rij:
Aboutaleb: contactverbod 'zou in beeld kunnen komen'
De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb staat positief tegenover een contactverbod zoals dat vandaag in Duitsland is afgekondigd. In het tv-programma Nieuwsuur zei hij dat dat wat hem betreft ook in Nederland "in beeld zou kunnen komen".
Nu geldt in Nederland het advies om zo veel mogelijk thuis te blijven en om afstand te houden, maar Aboutaleb wees erop dat dat advies op vrij grote schaal wordt genegeerd. Dat kan "waanzinnig veel ellende veroorzaken", zei de burgemeester. Hij sprak van een zorgwekkende situatie.
In Duitsland mogen mensen voortaan nog hooguit met z'n tweeën de straat op, uitgezonderd gezinnen. Overtreders zullen worden beboet. Als zo'n verbod er in Nederland ook komt, dan is het volgens Aboutaleb goed te handhaven.
Morgen overleggen burgemeesters met het kabinet over de situatie. Aboutaleb verwacht dat er dan allerlei opties zullen worden besproken.
Indiërs steunen zorgmedewerkers met lawaai
In India is massaal gehoor gegeven aan de oproep om een lawaai-actie voor de zorgmedewerkers te houden. Met potten, pannen, lepels en ander keukengerei werd vanaf de balkons en de straten volop herrie gemaakt.
Oproep aan bezoekers Zillertal: u loopt groot risico op corona
Nederlanders die tussen 8 en 15 maart in het Oostenrijkse Zillertal op wintersport zijn geweest worden opgeroepen goed te letten op eventuele symptomen die in verband kunnen worden gebracht met het coronavirus en zo nodig in thuisisolatie te gaan. Vooral mensen die in de bars en restaurants in Mayrhofen, Gerlos, Zell am Ziller en Aschau-Kaltenbach zijn geweest lopen risico.
Volgens wintersportwebsite Snowchamps zijn er nu 32 bevestigde coronabesmettingen in het Zillertal gemeld, maar waarschijnlijk ligt dit aantal hoger. Voor de regio 15 maart in quarantaine werd geplaatst, liep het aantal besmettingen al langere tijd op zonder dat daar iets over bekend was, schrijft Snowchamps. De regionale regering in Innsbruck heeft veel kritiek gekregen vanwege de trage reactie op de uitbraak van het coronavirus.
Lichtevenement als steunbetuiging zorgpersoneel
Audiovisuele bedrijven in heel Nederland ontstaken lichten voor het zorgpersoneel in Nederland. Zij maakten lichtprojecties op ziekenhuizen en andere gebouwen.
Boswachter over drukte: 'Het benauwde me, dit is één grote bron van infectie'
De Nederlandse bossen en natuurgebieden trokken dit weekend veel dagjesmensen. De vanmorgen verzonden NL-Alert om afstand te houden en de waarschuwing van Natuurmonumenten om toch vooral niet naar het bos te komen, leken weinig indruk te maken.
Philips voert medische productie op
Philips gaat de productie van beademingsapparaten opvoeren. Om meer coronapatiënten te kunnen behandelen, wil het Eindhovense technologiebedrijf de komende acht weken twee keer zoveel beademingsapparaten fabriceren. In het derde kwartaal van dit jaar moet de productie verviervoudigd zijn, zegt Philips in een verklaring.
Het bedrijf wil ook de productie van andere ziekenhuisapparatuur uitbreiden, zoals CT-scanapparaten en hartmonitoren. Philips geldt wereldwijd als belangrijke leverancier van dit soort medische apparatuur. Het bedrijf gaat voor de extra productie nieuw personeel aannemen en wil zijn huidige werknemers zodanig inzetten dat ze snel kunnen inspelen op de toegenomen vraag.
Sporters steunen 'hun' minister Bruins met zelfgemaakte tekeningen
De deze week wegens oververmoeidheid afgetreden Bruno Bruins maakte als minister felicitatie-tekeningen voor triomferende topsporters. Nu zijn de rollen omgedraaid. Marit Bouwmeester en een aantal andere sporters bedankten de minister met zelfgemaakte tekeningen voor zijn harde werk.
Politie waarschuwt voor nepbericht
Weinig besmettingen vastgesteld in Rusland, hoe kan dat?
In Rusland zijn nog geen 400 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Nog niemand is er aan het virus overleden. Hoe kan dat?
Volgens de Russische autoriteiten is het lage aantal geregistreerde coronagevallen te danken aan de maatregelen die de regering heeft genomen. Zo werden massabijeenkomsten verboden en zijn de grenzen gesloten voor reizigers uit risicolanden. Maar er zijn ook Russen die zeggen dat het werkelijke aantal besmettingen veel hoger ligt dan de autoriteiten zeggen en dat de toestand in veel staatsziekenhuizen dramatisch is.
Amerikaanse senator Rand Paul besmet met coronavirus
Geen kaarten meer naar UMC Groningen
Het coronavirus blijft zo'n 24 uur leven op papier, zegt het Universitair Medisch Centrum Groningen op Facebook. Daarom roept het ziekenhuis mensen op om te stoppen met het versturen van kaarten naar patiënten, "hoe jammer we dat ook vinden".
IOC beslist over vier weken of Spelen uitgesteld moeten worden
Nu het coronavirus zich wereldwijd rap blijft verspreiden, gaat het Internationaal Olympisch Comité voor het eerst serieus kijken of de Spelen van Tokio verzet moeten worden. Die wens was er al langer vanuit de sportwereld.
"We zijn ervan overtuigd dat we deze discussie binnen vier weken kunnen afronden. Over een aantal kritieke locaties voor de Spelen kunnen we misschien niet meer beschikken", stelt het IOC in een verklaring.
In Spanje gestrande EU-burgers mogen wel via Nederland naar huis vliegen
Reizigers uit EU-landen, het Verenigd Koninkrijk en het Schengengebied die in Spanje gestrand zijn mogen via Schiphol naar huis reizen. Dat meldt minister Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer.
Gisteravond werd Spanje toegevoegd aan het rijtje landen waarvoor een tijdelijk vliegverbod geldt in Nederland. Dat zorgde voor veel beperkingen voor burgers uit de Europese Unie die via Schiphol naar hun thuisland willen reizen, meldt Van Nieuwenhuizen.
Op voorwaarde dat de reizigers kunnen aantonen dat ze verder reizen en dat het vervoer "geen extra gezondheidsrisico's" meebrengt voor Nederland, mogen deze mensen via Schiphol reizen.
Op veel plaatsen werd deelgenomen aan 'Ode an die Freude'
Deze muzikanten gaven om 18.00 uur gehoor aan de oproep om Ode an die Freude te spelen. Met het stuk van Beethoven willen ze "de stilte doorbreken" in de coronacrisis.
Griekenland vanaf morgenochtend in lockdown
In Griekenland heeft premier Mitsotakis in een toespraak op Griekse televisie aangekondigd dat het land vanaf morgenochtend 06.00 uur op slot gaat. Vanaf die tijd mogen mensen alleen nog naar buiten voor de meest noodzakelijke dingen zoals hun werk, boodschappen, medicijnen, een bezoek aan een arts of aan familieleden die hulp nodig hebben. Buiten sporten of de hond uitlaten mag nog wel, maar met niet meer dan twee personen tegelijk. Wie zich niet aan deze regels houdt, riskeert een boete van 150 euro.
Volgens correspondent Conny Keessen komt de maatregel niet onverwacht omdat niet iedereen zich aan de regels houdt om bijvoorbeeld niet naar de parken en stranden te gaan en afstand te houden van elkaar. Bovendien trokken veel Grieken de afgelopen week naar hun dorpen en eilanden, precies zoals ze gewoonlijk doen in het weekeinde, met Pasen of met vakantie.
Het ministerie van Volksgezondheid verspreidde daarom een emotionele oproep: "Alsjeblieft ga niet op reis. Zo wordt het virus verspreid in gebieden waar nog geen besmettingen zijn en waar medische voorzieningen ontoereikend zijn." Op veel eilanden, zeker de kleine, en op het platteland zijn er vaak alleen kleine gezondheidscentra of klinieken. Ook is er gebrek aan medisch personeel.
In Griekenland zijn 624 mensen besmet met het coronavirus, 134 van hen liggen in het ziekenhuis, van wie 34 op de intensive care. Tot nu toe zijn er 15 mensen door het virus overleden.
Johnson sluit strengere maatregelen niet uit als mensen geen afstand houden
In het Verenigd Koninkrijk zijn de afgelopen 24 uur 48 patiënten overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal coronadoden komt daarmee op 281, meldt het Britse ministerie van Volksgezondheid. Bijna 5700 Britten zijn positief getest op het virus.
Gisteren riep premier Johnson Britten op om zoveel mogelijk thuis te blijven, maar daar leken ze in Londen vandaag niet veel gehoor aan te geven, constateert correspondent Tim de Wit:
Premier Johnson zei vanmiddag op een persconferentie dat de gezondheidsvoordelen van het openblijven van stadsparken en speelplaatsen zwaarder wegen dan die van het sluiten van die openbare plekken. Maar mensen moeten zich wel verantwoordelijk gedragen, vindt hij, en 2 meter afstand van elkaar houden.
Johnson sluit strengere maatregelen niet uit als mensen zich niet houden aan het advies voor social distancing. "De beste manier om verspreiding van het virus tegen te gaan, is nog altijd door waar mogelijk thuis te blijven", aldus de premier.
Duitse bondskanselier Merkel in thuisquarantaine
De arts die Merkel vrijdag een vaccin tegen pneumokokken toediende, is later positief getest op het coronavirus. Daarom werkt de Duitse bondskanselier voorlopig vanuit huis. Ze laat zich de komende dagen regelmatig testen op het virus.
De 65-jarige Merkel stelde eerder vanmiddag een contactverbod in. Inwoners van het hele land mogen niet langer met meer dan twee mensen tegelijk de straat op, uitgezonderd gezinnen. Nadat Merkel dit verbod bekend had gemaakt, hoorde ze dat de arts met wie ze contact had gehad is besmet met het coronavirus.
Natuurmonumenten: we hebben niet de capaciteit om alle parkeerplaatsen te reguleren
Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer waarschuwden er vrijdag al voor: dit weekend gaan mensen massaal de Nederlandse natuur opzoeken. En inderdaad: duizenden mensen wisten de natuurgebieden te vinden. De bezoekersaantallen liepen zelfs zo hoog op, dat Natuurmonumenten vanmorgen een noodoproep deed: "Dit is niet meer verantwoord. Ga niet de natuur in vandaag!" Rond hetzelfde tijdstip kwam er ook een NL-Alert van de Rijksoverheid, waarin mensen nadrukkelijk werden opgeroepen om anderhalve meter afstand van elkaar te houden.
Hebben de oproepen effect gehad? Dat is volgens zowel Natuurmonumenten als Staatsbosbeheer lastig te zeggen. "Er waren nog steeds heel veel locaties waar het heel druk was. Denk aan volle parkeerplaatsen en mensen die in de berm geparkeerd stonden", zegt een woordvoerder van Natuurmonumenten. Ook volgens Staatsbosbeheer was het absoluut geen rustige zondag.
Beide natuurorganisaties doen een beroep op het gezonde verstand van mensen, zeker omdat de gebieden niet afgesloten kunnen worden. Natuurmonumenten: "We hebben niet de capaciteit om bijvoorbeeld alle parkeerplaatsen te reguleren. We hopen dat mensen gewoon rechtsomkeert maken als ze zien dat een parkeerplaats vol is. We snappen dat mensen het nodig hebben om er af en toe uit te gaan, maar doe dat niet massaal, tegelijk en in dezelfde gebieden."
RIVM: komende week moeten we effect coronamaatregelen gaan zien
De komende week gaan we zien wat het effect is van de maatregelen die genomen zijn om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. Dat zegt Jacco Wallinga, die bij het RIVM verantwoordelijk is voor het uitrekenen van de scenario's. "Het wordt heel spannend."
Wallinga baseert zich in zijn analyse vooral op het aantal ziekenhuisopnames. Doordat er minder wordt getest, zegt het aantal besmettingen hem niet meer zoveel.
Maar bij ziekenhuisopnames duurt het even voordat het effect in de cijfers zichtbaar is. Mensen raken besmet, worden ziek, bellen de huisarts en gaan dan pas naar het ziekenhuis. Al met al duurt dat ongeveer twee weken.
Lees in onderstaand artikel meer over dit onderwerp:
Minder doden dan gisteren in Italië
In Italië zijn de afgelopen 24 uur 651 mensen door het coronavirus gestorven. Dat zijn er 142 minder dan gisteren. Ook het aantal besmettingen is afgenomen van 6647 naar 5560. NOS-correspondent Mustafa Marghadi hoopt dat het kantelpunt nu bereikt is, schreef hij op Twitter.
Wegen naar stranden blijven ook komende dagen dicht
De toegangswegen naar Zandvoort en Bloemendaal blijven ook de komende dagen nog afgesloten. Daarmee moet worden voorkomen dat er te veel mensen naar de kust komen die onvoldoende afstand van elkaar houden. Volgens een woordvoerder van de gemeente Zandvoort blijft de afsluiting zolang als nodig is. Volgens de weersvoorspellingen wordt het ook de komende dagen weer zonnig weer.
Ook in de gemeente Noordwijk blijven de wegen tot nader order dicht.
Duitsland gaat overtreders contactverbod fors beboeten
De Duitse autoriteiten gaan overtreders van het vandaag ingestelde contactverbod zwaar bestraffen. Deelstaatpremier Laschet van Noordrijn-Westfalen had het in een toelichting op het besluit over boetes die kunnen oplopen tot 25.000 euro.
Eerder vanmiddag lekte al uit dat Duitsland zou komen met een contactverbod. Het houdt in dat inwoners van het hele land niet langer met meer dan twee mensen tegelijk de straat op mogen, uitgezonderd gezinnen.
Bondskanselier Merkel benadrukte net als Laschet dat overtreders fors worden bestraft. "Dit zijn niet zomaar wat aanbevelingen, dit zijn regels."
Neil Diamond maakt 'coronaversie' van zijn hit Sweet Caroline
405 coronapatienten op de intensive care
Er liggen op dit moment 405 coronapatiënten op de intensive care. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Een week geleden ging het nog om 96 personen, gisteren waren het er 354.
Er zijn in heel Nederland zo'n 600 plekken beschikbaar voor coronapatiënten op de IC. Vanwege de verwachte stijging wordt er nu aan gewerkt om dat uit te breiden naar 1000. Ook worden de laatste dagen patiënten uit Noord-Brabant verplaatst naar de rest van Nederland, om zo ruimte te creëren voor nieuwe patiënten op de IC.
Operazanger Plácido Domingo besmet met coronavirus
De in opspraak geraakte operazanger Plácido Domingo maakte vandaag op Facebook bekend dat hij besmet is met het coronavirus.
"Het is mijn morele verantwoordelijkheid om te melden dat ik positief ben getest op het coronavirus", schrijft Domingo. "Mijn familie en ik zitten in thuisisolatie, voor zolang dat nodig is." Hij schrijft dat het goed gaat met hem en zijn familie maar dat hij koorts heeft gehad en hoestte en daarom op corona getest is.
Ook riep de 79-jarige zanger zijn volgers op om voorzichtig te zijn, hun handen te wassen en vooral thuis te blijven. "Samen kunnen we tegen dit virus vechten en deze wereldwijde crisis stoppen."
Domingo werd vorig jaar door tien vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie.
Voedselbank Hart van Drenthe valt stil door hamstergedrag
Voedselbank Hart van Drenthe kan komende week geen enkel voedselpakket uitgeven aan ruim 400 gezinnen uit Assen, Aa en Hunze, Midden-Drenthe en Tynaarlo. Dit komt onder meer door het hamstergedrag in supermarkten, zegt secretaris Aaltje Pol tegen het Dagblad van het Noorden.
Volgens Pol zorgt het hamstergedrag in supermarkten ervoor dat er minder (verse) producten zijn. Dus de aanvoer van die producten - voedselbanken worden veelal gesteund door supermarkten - is opgedroogd.
"Dit is precies wat je niet wilt. We geven voedselpakketten aan ruim 400 gezinnen. Daar worden zeker 1100 monden mee gevoed. Het gaat om een kwetsbare groep mensen die hulp nodig heeft. Ze hebben maar een klein budget en dan krijgen ze deze week niks. Dat is zwaar."
Burgemeester New York: tekort aan medische spullen dreigt
Burgemeester De Blasio van New York zegt tegen CNN dat er in zijn stad een groot tekort aan medische spullen dreigt. "Over tien dagen zijn er op veel plekken tekorten aan beademingsapparaten, mondkapjes en andere spullen die nodig zijn om een ziekenhuis draaiende te houden. We hebben bijna niets van de overheid ontvangen." Ook verwacht De Blasio dat de situatie volgende maand erger zal zijn dan nu. "Als we de komende tien dagen niet meer spullen krijgen, zullen er mensen overlijden."
In de Verenigde Staten zijn tot nu toe 371 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. 29.235 mensen zijn positief getest, van wie een derde in de staat New York woont.
Verplicht winkelen met een karretje om afstand te creëren
Een supermarkt in Bedum heeft extra maatregelen genomen zodat klanten de anderhalve meter afstand in acht nemen. Mensen zijn verplicht om te winkelen met een karretje.
"Deze maatregel nemen wij om de klant maar ook onszelf te beschermen. Ook als de klant maar één artikel koopt moet er een karretje worden meegenomen", zegt Jeanette Rozema tegen RTV Noord. Ze werkt op de broodafdeling.
De winkel merkt dat de maatregel helpt en dat klanten hierdoor afstand van elkaar houden. "Klanten kunnen zelf de karretjes ontsmetten. Daarvoor staat spray aan het begin van de winkel", legt Rozema uit. Ook als de mensen bij de kassa zijn geweest, kunnen ze zichzelf ontsmetten.
EU-president Michel pleit voor Europees crisiscentrum
EU-president Michel wil een Europees centrum oprichten om crises zoals de uitbraak van het coronavirus in de toekomst te kunnen aanpakken. Dat zegt hij tegen de Belgische omroep VRT. Michel zegt dat er momenteel een gebrek aan aansturing is in de Europese Unie en dat alle landen op hun eigen manier de crisis proberen aan te pakken. Hij wil als de corona-uitbraak is aangepakt, zo snel mogelijk meer middelen vrijmaken om crises het hoofd te kunnen bieden.
Huaweimobile doneert 800.000 mondkapjes
Balkonconcert conservatoriumstudenten
Conservatoriumstudenten hielden in een binnentuin aan de Amsterdamse Javastraat een kort 'balkonconcert'. Vanaf meerdere balkons speelden ze samen een stuk uit de Matthäus Passion van Bach.
Nieuwe Duitse maatregelen, mogelijk contactverbod
In Duitsland wordt mogelijk een contactverbod ingesteld, melden meerdere regeringsbronnen. Dat zou inhouden dat niet meer dan twee personen bij elkaar mogen zijn. Bondskanselier Merkel geeft om 17.30 uur een persconferentie waar ze nieuwe maatregelen bekendmaakt.
Belgische Volksgezondheidsminister: situatie duurt nog weken
De lockdown in België zal mogelijk nog de komende acht weken duren. Dat zegt minister De Block van Volksgezondheid tegen de krant De Zondag. "We gaan nu naar een piek, waarna de curve weer zal dalen. Ik denk dat deze situatie nog minstens acht weken zal duren."
Verder zegt de minister dat ze de Nederlandse aanpak, die volgens haar het creëren van groepsimmuniteit inhoudt, gevaarlijk vindt. "Groot-Brittannië heeft dat ook voor ogen. Het baart mij zelfs zorgen dat die landen zo dichtbij zijn. Ze hopen dat 70 procent besmet raakt zodat zij een volgende keer immuun zijn. Maar hoe gaan ze tot die 70 procent komen? Aan welke snelheid? Hoeveel mensen gaan dan tegelijk in de ziekenhuizen belanden? Ik vind dat allemaal heel onvoorspelbaar. Ik vrees Italiaanse toestanden, als ik dat zo hoor."
Correspondent Thomas Spekschoor vindt de uitspraken van De Block opvallend:
Jaap van Dissel van het RIVM legde deze week in de Tweede Kamer uit dat groepsimmuniteit niet per se het doel is van de huidige kabinetsmaatregelen, maar dat het een gevolg kan zijn. Het doel is het beschermen van kwetsbare groepen en het voorkomen van overbelasting van de zorg, legde hij uit. "Er zijn ook nog patiënten met andere ernstige aandoeningen die geholpen moeten worden."
Volgens Van Dissel is er in de aanpak van de Europese landen in de praktijk niet zo veel verschil. De doelstellingen zijn ook hetzelfde, zei hij. "Van sommige landen wordt gezegd dat ze in lockdown zijn, maar als je gaat kijken naar de maatregelen dan zijn ze dat uiteindelijk niet."
Ode an die Freude van Beethoven vanavond uit alle tuinen en ramen
Vanavond om 18.00 uur spelen veel muzikanten tegelijkertijd Ode an die Freude van Beethoven. Allemaal op veilige afstand van elkaar, om te laten horen dat we er nog zijn en dat muziek ons verbindt.
Het initiatief is gestart vanuit Duitsland en wordt nu ook in Nederland gedeeld. Zo roept burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht alle muzikanten en zangers op om vanavond "de ramen wijd open te zetten, de tuin in te gaan en het muziekstuk van Beethoven door onze stad te laten galmen".
Opnieuw ambulances onderweg naar Brabant om patiënten op te halen
WHO: lockdown is niet genoeg
Een lockdown instellen is niet genoeg om het coronavirus tegen te gaan, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Crisisexpert Mike Ryan van de WHO zegt tegen de BBC dat het belangrijk is om maatregelen op het gebied van de volksgezondheid te nemen om te voorkomen dat er later een nieuwe piek van besmettingen ontstaat.
"We moeten ons richten op het opsporen van mensen die ziek zijn en ze isoleren. Daarna moeten we achterhalen met wie ze in contact hebben gestaan en ook die mensen isoleren", zegt Ryan. "Het nadeel van lockdowns is dat het gevaar bestaat dat het virus meteen weer opduikt als de strenge gebiedsverboden worden opgeheven."
Nieuwe 'technische briefing' in Tweede Kamer
Aanstaande woensdag is er weer een zogenoemde technische briefing over de corona-uitbraak in de Tweede Kamer. Net als afgelopen week komen RIVM-directeur Jaap van Dissel en Diederik Gommers, de voorzitter Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, uitleg geven aan Kamerleden. De bijeenkomst staat op de agenda van 10.00 uur tot uiterlijk 12.30 uur. De dag erna staat er een Kamerdebat op de rol, ook over corona.
Op de fiets door een leeg Amsterdam
Lege grachten en een uitgestorven Dam. Ook op een stralende voorjaarsdag in het weekend leidt het coronavirus tot bijzondere taferelen:
Noordwijk sluit kustwegen af
De wegen naar de kust van Noordwijk zijn afgesloten. "Lockdown omdat het noodzakelijk is", meldde de gemeente op zijn website. Korte tijd later werd deze zin weer verwijderd. "Het woord 'lockdown' vonden we bij nader inzien te heftig en niet correct", zei een woordvoerder van de gemeente.
De maatregel is genomen om de grote toeloop naar de kust te stoppen. Het mooie lenteweer lokt recreanten naar Noordwijk en andere kustplaatsen. Volgens de gemeente bleek gisteren dat er op de boulevards en bij de afhaalpunten van strandpaviljoens sprake was van onverantwoord gedrag. Er waren te veel mensen en ze stonden te dicht op elkaar. Vanochtend hebben de meeste strandpaviljoenhouders zelf hun afhaalpunt al gesloten.
Burgemeester Wendy Verkleij: "Veel inwoners en ondernemers hebben gezien dat onze bezoekers de richtlijnen niet naleefden. Dat kan echt niet. Volksgezondheid en het indammen van corona hebben echt alle prioriteit. We nemen onze verantwoordelijkheid als overheid omdat we gezien hebben dat recreanten dat niet doen. Het is helaas nodig."
Kijktip tijdens zelfisolatie
Alle grote voetbalcompetities liggen stil en het Europees Kampioenschap van dit jaar is uitgesteld. Maar bij de NOS is er vanmiddag toch voetbal te zien. We blikken uitgebreid terug op het legendarische EK van 1988: de omhaal van Marco van Basten, de vreugde na het eindsignaal en het beroemde commentaar van Theo Reitsma. Dat is allemaal vanaf 15.00 uur te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.
Politiebewaking bij corona-medicijnfabrikant Ace Pharmaceuticals
De politie bewaakt medicijnfabrikant Ace Pharmaceuticals in Zeewolde. Het bedrijf maakt het middel chloroquine, dat wordt gebruikt bij de behandeling van coronapatiënten.
Volgens de politie is er sprake van een "verdachte situatie". Meer wil een woordvoerder niet zeggen. Bij het bedrijf staat een herkenbare gepantserde politiewagen. Ook staan er drie burgerauto's met agenten, schrijft Omroep Flevoland.
Chloroquine is een malariamedicijn dat wordt ingezet in de strijd tegen corona. Het middel kan de verschijnselen van het virus onderdrukken, maar het RIVM houdt nog een slag om de arm.
43 Nederlandse patiënten afgelopen dag overleden
De afgelopen dag zijn 43 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het RIVM. Dat is de grootste stijging tot nu toe in Nederland. In totaal zijn er nu 179 doden. De jongste dode is 57 jaar en de oudste 97 jaar. Gisteren en eergisteren werden per dag 30 slachtoffers gemeld.
In 24 uur tijd zijn 573 mensen positief getest op corona, wat het totaal op 4204 brengt. Het RIVM benadrukt dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt, omdat niet iedereen getest wordt.
De meeste positief geteste mensen wonen in Noord-Brabant, 1404 personen. Daarna volgen de provincies Zuid-Holland (585) en Noord-Holland (535).
Nieuw liveblog
We gaan verder met een nieuw liveblog. Lees hier het blog van vanochtend terug.