Steun voor zwaarst getroffen staten in VS, Senaat niet eens over hulppakket
President Trump heeft noodhulp toegezegd aan drie staten die het zwaarst zijn getroffen door de coronacrisis. New York, Californië en Washington krijgen hulp van de Nationale Garde bij de bestrijding van het virus, maakte hij bekend op een persconferentie. De reservisten gaan onder meer helpen bij het opzetten van noodhospitaals.
Trump zei dat de corona-uitbraak een nationale opgave betekent. Hij verzekerde de Amerikanen dat hij alles in het werk stelt om deze "verschrikkelijke, onzichtbare vijand" te verslaan. "Voor degenen die zich alleen voelen en geïsoleerd, weet dat we er samen voor staan (...). Geen Amerikaan staat er alleen voor zolang we verenigd zijn, en dat zijn we."
New York is tot nu toe de zwaarst getroffen staat, afgaande op het aantal geregistreerde besmettingen. Dat aantal ligt nu op zo'n 15.000, bijna de helft van het aantal besmettingen landelijk. Er zijn 114 dodelijke slachtoffers in New York.
In de staat worden vandaag strengere maatregelen van kracht. Gouverneur Cuomo haalde hard uit naar New Yorkers die zich verzamelen in parken en andere openbare ruimtes. Hij hekelde hun "ongevoelige" en "arrogante" gedrag. Vanaf vandaag moeten niet-essentiële bedrijven sluiten en het is de bedoeling dat inwoners alleen nog de straat op gaan als dat nodig is voor bijvoorbeeld inkopen of woon-werkverkeer. Iedereen die thuis kan werken, moet thuis blijven.
Steunpakket strandt
Ondertussen is de Senaat er vooralsnog niet in geslaagd op één lijn te komen over een grootschalig financieel hulppakket. Volgens een voorstel van de Republikeinen wordt 1,8 biljoen dollar vrijgemaakt om de economie te ondersteunen. Het kon niet rekenen op instemming van de Democraten, die het te mager vinden, te veel gericht op 'Wall Street' en te weinig ten gunste van bijvoorbeeld zorgmedewerkers.
De Democratische leider in de Senaat, Chuck Schumer, zei dat de gesprekken verdergaan. Hij houdt er rekening mee dat er binnen 24 uur alsnog een akkoord volgt.