Oranje na de gewonnen finale van het EK in 1988 AFP

Helaas, de omstandigheden zijn er niet naar. Verre van dat zelfs, met het rondwarende coronavirus. En dus moest de Europese voetbalbond UEFA wel tot de onvermijdelijke beslissing komen: geen EK voetbal dit jaar.

Of toch?! Ja, toch wel! Dat wil zeggen: bij de NOS. Niet het toernooi van 2020, maar de voor ons land legendarische editie van 1988. Straks, van 15.00 uur tot 17.50 uur op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

De afgelastingen van talloze sportevenementen vanwege het coronavirus is voor NOS Studio Sport reden het archief in te duiken. De komende zondagen kan de sportliefhebber enkele memorabele momenten in de Nederlandse sportgeschiedenis herbeleven. Of er juist alsnog kennis mee maken natuurlijk.

'Goed stel, hoor'

Studio Sport neemt de kijker mee in de zegetocht van het Nederlands elftal bij het EK in Duitsland, compleet met fragmenten uit de groepsfase. Terug naar de dagen waarin Rinus Michels zijn selectie klaarstoomde voor een uniek toernooi. Dagen waarin de enkel van Marco van Basten centraal stond.

Ruud Gullit en Frank Rijkaard vieren feest na de overwinning van Oranje op West-Duitsland op 21 juni 1988 in Hamburg ANP

Er zijn ruime samenvattingen van de beroemde halve finale tegen West-Duitsland en de historische finale tegen de Sovjet-Unie te zien.

De uitbarsting van vreugde na het eindsignaal, beelden van de emotionele Michels en de fameuze woorden "Dit is een goed stel hoor" van commentator Theo Reitsma - het komt allemaal voorbij.

Rondvaart

Aansluitend volgt de Andere Tijden Sport-aflevering over de huldiging van Oranje met de rondvaart door de Amsterdamse grachten. Een bijzondere ATS overigens, want de allereerste, uit 2008.

Wie de finale tegen de Sovjet-Unie in zijn geheel wil zien, kan later op de zondag op NOS.nl terecht.

STER reclame