NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

RIVM: 43 mensen overleden, NL-Alert verstuurd over 1,5 meter afstand

 • De afgelopen dag zijn er 43 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, de grootste stijging tot nu toe.
 • De Rijksoverheid heeft via een NL-alert opgeroepen om anderhalve meter afstand te houden, en bij ziekte thuis te blijven.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd, op deze kaart de maatregelen die Europese landen treffen en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
Liveblog gesloten
 • Dit liveblog is gesloten

  We openen een nieuw liveblog met regelmatige updates, dat is hier te vinden.

 • 43 Nederlandse patiënten afgelopen dag overleden

  De afgelopen dag zijn 43 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het RIVM. Dat is de grootste stijging tot nu toe in Nederland. In totaal zijn er nu 179 doden. De jongste dode is 57 jaar en de oudste 97 jaar. Gisteren en eergisteren werden per dag 30 slachtoffers gemeld.

  In 24 uur tijd zijn 573 mensen positief getest op corona, wat het totaal op 4204 brengt. Het RIVM benadrukt dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt, omdat niet iedereen getest wordt.

  De meeste positief geteste mensen wonen in Noord-Brabant, 1404 personen. Daarna volgen de provincies Zuid-Holland (585) en Noord-Holland (535).

 • Eerste Franse arts overleden aan coronavirus

  Voor het eerst is er in Frankrijk een arts overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het is de eerste Franse zorgprofessional die aan corona bezwijkt, zei de minister van Volksgezondheid Olivier Véran. Het gaat volgens Franse media om een arts die op de eerste hulp van een ziekenhuis in Compiègne werkte en in Lille is verpleegd.

  In Frankrijk zijn al meer dan 550 mensen aan het virus bezweken. Véran heeft aangekondigd dat er 250 miljoen beschermingsmaskers zijn besteld. De regering wil de beperkende maatregelen die de verspreiding van het virus moeten indammen, verscherpen. Ook wordt ingezet op strengere straffen voor overtreders, inclusief gevangenisstraffen tot een half jaar voor mensen die de beperkingen meermaals hebben genegeerd.

 • 'Gisteren was het hier de Kalverstraat, en kijk nu eens'

  De Nederlandse stranden zijn deze ochtend een stuk rustiger dan gisteren. Dat komt mede door het sluiten van parkeerterreinen rond de stranden, en oproepen van de overheid en de burgemeesters van Zandvoort en Bloemendaal.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Gisteren was het hier de Kalverstraat, en kijk nu eens'
 • NOC*NSF: Spelen alleen laten doorgaan als coronavirus onder controle is

  NOC*NSF vindt dat de Olympische Spelen alleen kunnen plaatsvinden als de verspreiding van het coronavirus op wereldschaal stevig onder controle is. Dat heeft de sportkoepel zondag per brief laten weten aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Voorzitter Anneke van Zanen van NOC*NSF heeft het IOC gevraagd om snel met een planning te komen voor de besluitvorming en om de sporters zo snel mogelijk uitsluitsel te bieden.

 • Coronavirus bereikt Zuid-Afrika: 'Het gaat nu razendsnel omhoog'

  Het coronavirus grijpt ook in Afrika steeds meer om zich heen. Maar simpele maatregelen die mensen kunnen nemen, zoals het wassen van je handen, zijn in veel landen een luxe.

  De corona-uitbraak kwam op het continent relatief traag op gang. Eerst waren er een aantal corona-gevallen boven de Sahara, in Egypte en Algerije, toen kwam een besmette Italiaan naar Nigeria. Ondertussen is het virus steeds verder naar het zuiden gezakt en al in ruim dertig landen opgedoken.

  Directeur-generaal Tedros van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die zelf uit Ethiopië komt, riep deze week 'zijn' continent op om wakker te worden.

  "Het gaat nu razendsnel omhoog", zegt de Zuid-Afrikaanse epidemioloog Salim Abdool Karim. "Dit is de stilte voor de storm, we moeten nu meer maatregelen nemen. Anders zitten we zo met een miljoen corona-patiënten."

 • Halsema sluit verdergaande maatregelen niet uit

  Als mensen niet voldoende afstand van elkaar houden, zal dit mogelijk tot verregaande maatregelen leiden. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Halsema in Buitenhof. Op de vraag of er een samenscholingsverbod kan worden ingesteld, zei Halsema dat deze stap zal worden gezet als het nodig is.

  De gemeente heeft al maatregelen genomen tegen drukte op markten. Zo moeten de kramen onder meer verspreid opgesteld worden, zodat het mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden. Maar van een samenscholingsverbod is geen sprake in de hoofdstad. Een aantal partijen in de gemeenteraad heeft daar afgelopen week wel om gevraagd.

 • Duizend aanmeldingen voor Martiniziekenhuis in Groningen

  Een grote groep mensen heeft gehoor gegeven aan een oproep van het Martiniziekenhuis in Groningen. Het ziekenhuis liet gisteren weten op zoek te zijn naar meer medewerkers.

  Zondagochtend stond de teller op duizend mensen die graag willen bijspringen in het ziekenhuis. Wie zich via de website van het ziekenhuis aanmeldt kan in alle negen noordelijke ziekenhuizen opgeroepen worden.

  Het ziekenhuis is op zoek naar mensen met en zonder zorgachtergrond. "De grootste groep aanmeldingen komt niet uit de zorg", zegt woordvoerder Dana Kragten van het ziekenhuis tegen RTV Noord. "Er zitten opvallend veel horecamedewerkers tussen die nu geen werk hebben." Het ziekenhuis zoekt nog mensen die wel uit de zorg komen. "Denk dan aan mensen die de zorg enkele jaren geleden hebben verlaten of mensen die net met pensioen zijn." Zorgpersoneel dat bij het ziekenhuis aan de slag gaat wordt betaald. Wie geen ervaring heeft kan als vrijwilliger opgeroepen worden.

  Vooralsnog redt het ziekenhuis het met het huidige personeelsbestand. Maar als er bijvoorbeeld veel medewerkers ziek worden of als het aantal patiënten enorm stijgt, kan er een beroep gedaan worden op de nieuwe pool. "We willen er op tijd bij zijn, omdat we misschien mensen nog moeten bijscholen."

 • Ook NS roept op: reis alleen indien strikt noodzakelijk

  In een bericht aan alle reizigers met de NS-app doet de organisatie een oproep: "Let op! De treinen blijven rijden om mensen in vitale functies naar hun werk te brengen. Ga dus niet met de trein als dit niet strikt noodzakelijk is!"

  Tot nader order is een speciale basisdienstregeling van kracht. Dit houdt in dat vanaf ieder station in Nederland in alle richtingen twee treinen per uur rijden. Vanaf stations waar normaal één keer per uur een trein vertrekt, blijft dit zo.

 • Spanje: 394 doden in een dag

  In Spanje zijn in een dag tijd 394 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, de hoogste stijging tot nu toe. In totaal telt het land nu 1720 coronadoden. Er zijn 28.572 mensen positief getest op het virus. 1785 van hen worden op intensivecare-afdelingen behandeld.

  Eerder vandaag meldden Spaanse media dat de noodtoestand in het land vanaf komend weekend met vijftien dagen wordt verlengd. "Epidemiologen zeggen dat pas na die periode de piek gaat afzwakken", vertelt correspondent Rop Zoutberg vanuit Madrid op NPO Radio 1.

  Hij merkt dat inwoners van zijn stad massaal thuisblijven. "Mensen zijn hier ongelooflijk gedisciplineerd. Er worden wel mensen gearresteerd die zich verzetten tegen de lockdown, maar dat zijn echt uitzonderingen. Het valt me op hoe keurig iedereen zich aan het verbod houdt. Op straat is het ongelooflijk rustig, mensen gaan alleen naar de supermarkt en dan weer naar huis toe. Er wordt volop geïnternet en mensen kijken zich suf aan televisie."

 • Zandvoort en Bloemendaal sluiten parkeerterreinen bij de stranden

  De gemeenten Zandvoort en Bloemendaal hebben de parkeerterreinen bij de stranden afgesloten. Zij sturen dagjesmensen en recreanten terug. Langs toegangswegen staan borden waarop mensen dringend wordt gevraagd weg te blijven.

  "Deze maatregel is genomen om risicovolle situaties te voorkomen. Het is van cruciaal belang dat iedereen zich aan de regels houdt om de verspreiding van het coronavirus te beheersen", schrijven de gemeenten. "De afstand van minimaal 1,5 meter is daarbij noodzakelijk. Wanneer de stranden te vol lopen, is het aanhouden van deze afstand moeilijk."

  "Deze maatregelen zijn genomen om risicovolle situaties te voorkomen", schrijft burgemeester Roest van Bloemendaal op Facebook. "Het is van cruciaal belang dat iedereen zich aan de regels houdt."

 • Ook in Australië sluiten pubs en restaurants

  Australië neemt verdergaande maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onder meer pubs, restaurants, gebedshuizen, bioscopen en indoor sportcomplexen gaan dicht, heeft premier Morrison bekendgemaakt. De maatregelen gelden voor zes maanden, maar elke maand wordt bekeken of sluiting nog nodig is. Aanvankelijk verspreidde het virus zich relatief langzaam in Australië, maar nu raken steeds meer mensen. In het land zijn bijna 1100 mensen positief getest en zijn zeven mensen overleden.

 • Tientallen tropenartsen bieden hulp aan in Noord-Brabant

  71 Nederlandse tropenartsen hebben zich aangemeld om te helpen bij de corona-uitbraak in Noord-Brabant. Ze geven gehoor aan een oproep die gisteren werd gedaan door de Inspectie voor Volksgezondheid Noord-Brabant en artsenfederatie KNMG.

  Die zeggen dat er behoefte is aan ervaren tropenartsen die de hulpverlening kunnen ondersteunen. Zo zouden ze de zorg kunnen coördineren, mede-organiseren en evalueren. Ook kunnen de tropenartsen ingezet worden om te beoordelen of mensen met klachten moeten worden opgenomen in een ziekenhuis.

  De verwachting is dat na het weekend duidelijk is hoe de ondersteuning wordt georganiseerd. Aanmelden kan nog via azghelpt@amsterdam.msf.org.

 • 8 nieuwe doden in België, totaal nu op 75

  De afgelopen 24 uur zijn er acht mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat brengt het totaal nu op 75 sterfgevallen. Gisteren werden er nog dertig nieuwe doden gemeld. De meeste slachtoffers in het land zijn ouder dan 65 jaar, meldt de VRT.

  Er zijn 586 nieuwe besmettingen vastgesteld in het land. In werkelijkheid ligt het aantal vrijwel zeker een stuk hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Het totaal aantal positieve tests komt daarmee op 3401.

  Het is voor het eerst dat het aantal besmettingen in België lijkt te stabiliseren, maar volgens experts is het nog te vroeg voor conclusies. Cijfers zouden in het weekend minder snel verwerkt worden.

 • Lokale maatregelen: mensen actief aangesproken op strand Hoek van Holland

  Bezoekers op het strand van Hoek van Holland worden door politie en toezichthouders ter plaatse verzocht om naar huis te gaan. Ook worden de parkeerplaatsen afgesloten om mensen te ontmoedigen naar het strand te gaan. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, waar Hoek van Holland onder valt, roept mensen in een filmpje op sociale media dringend op het strand niet te bezoeken en zich te houden aan de anderhalve meter afstand. "Ik reken op u. We hebben elkaar in deze barre tijden hard nodig."