NOS Nieuws

Coronanieuws 21 maart: drukte op het strand en bijna 800 Italiaanse doden

Wat gebeurde er vandaag rondom het coronavirus? Hier een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen:

In de afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 30 mensen overleden aan het coronavirus, 354 patiënten liggen op de intensive care. De druk op de IC wordt groter en de verwachting is dat dit volgende week verder oploopt.

Om de druk te verdelen, zijn vandaag 60 patiënten vanuit Brabantse ziekenhuizen overgebracht naar ziekenhuizen in Groningen, Leeuwarden, Drachten, Zwolle, Rotterdam en Maastricht.

Woede op sociale media over volle stranden en markten

Bomvolle stranden, volgepakte zaterdagse markten en sporters in parken: het was op veel plekken erg druk vandaag. Dit leidde tot ergernis bij Nederlanders op sociale media. Vanwege de drukte zagen de burgemeesters van Zandvoort en Bloemendaal zich genoodzaakt om mensen op te roepen helemaal niet meer te komen.

Ook voor bouwmarkten stonden lange rijen. Vanwege het coronavirus laten winkels minder klanten tegelijk binnen en zijn er extra beveiligers ingezet om klanten voldoende afstand te laten houden.

Nederlanders massaal de straat op ondanks maatregelen

De NS introduceerde vandaag een nieuwe basisdienstregeling. Volgens NS-directeur Van Boxtel blijven de treinen rijden zodat mensen in vitale functies naar hun werk kunnen. Ze zijn uitdrukkelijk niet bedoeld voor dagjesmensen, zegt hij op Twitter: "Als we totale lockdown willen vermijden moeten we verantwoordelijkheid nemen."

Bijna 800 doden in Italië

In Italië zijn de afgelopen 24 uur 793 mensen overleden door het coronavirus. Het is het hoogste aantal doden tot nu toe. 546 van hen stierven in de regio Lombardije en met name in Bergamo. Dat zou vooral komen doordat er voor hen geen plaats meer was op de intensive care.

4825 mensen zijn nu in Italië omgekomen door covid-19. Sinds gisteren zijn er zo'n 4800 nieuwe besmettingen bij gekomen, daarmee komt het aantal Italianen dat besmet is geraakt op 53.578.

Vliegtuigen uit Spanje mogen niet langer landen in Nederland. De regering heeft Spanje toegevoegd aan de lijst met landen waartegen een tijdelijk verbod is uitgevaardigd om het luchtruim van Nederland binnen te komen. Naast Spanje staan op die lijst Italië, China, Iran en Zuid-Korea.

De uitbreiding is noodzakelijk omdat ook Spanje inmiddels een hoogrisicoland is op het gebied van het coronavirus. Het verbod is om 20.00 uur ingegaan en duurt voorlopig 14 dagen.

Moreel appèl op ondernemers

Maak geen misbruik van de compensatieregelingen van de overheid. Deze oproep aan ondernemers deed minister Koolmees van Sociale Zaken vandaag in de Volkskrant. De regering kwam afgelopen week met een pakket van tientallen miljarden euro's aan compensatie voor ondernemers die gedupeerd zijn door de maatregelen om de verspreiding van corona tegen te gaan.

Olympische Spelen in Tokio

De roep om uitstel van de Olympische Spelen in Tokio, komende zomer, wordt steeds luider. De Nederlandse wielerbond KNWU is de eerste grote sportbond in Nederland die zich uitspreekt tegen het doorgaan van het sportevenement.

"In de huidige omstandigheden in de wereld achten wij het onverstandig en bijna onverantwoord dat atleten en hun begeleiders hier en in de rest van de wereld zich onder vreselijk moeilijke en ongezonde omstandigheden blijven voorbereiden op de Spelen", zegt KNWU-voorzitter Marcel Wintels tegen persbureau ANP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl