Waarschuwingsborden in Zandvoort
NOS NieuwsAangepast

Ergernis over drukke treinen en overvolle stranden

Veel Nederlanders ergeren zich op sociale media aan de drukte in het bos, op het strand, in treinen en op de zaterdagse markt. Het strand van Zandvoort en Bloemendaal was vandaag zo vol dat burgemeesters van de badplaatsen oproepen om tijdens de coronacrisis niet meer naar het strand te komen.

Er stonden files naar de badplaatsen. Veel mensen grepen de zonnige zaterdag aan om even uit te waaien. Volgens de burgemeesters liepen er veel recreanten op de stranden, ondanks eerdere waarschuwingen.

Ook in het Amsterdamse bos was het druk. Presentator Tim Hofman twitterde deze foto:

Ook de NS zag toch drukte in treinen. Directeur Roger van Boxtel liet weten dat de treinen rijden zodat mensen in vitale functies naar hun werk kunnen. "Ze zijn niet bedoeld voor dagjesmensen."

Politici zijn niet te spreken over de houding van Nederlanders. Ze noemen het gedrag "onverantwoordelijk".

Voor bouwmarkten stonden rijen klanten te wachten tot ze naar binnen kunnen. Vanwege het coronavirus laten de winkels minder klanten tegelijk binnen en zijn er extra beveiligers ingezet om klanten voldoende afstand te laten houden.

Mensen zijn aan het klussen geslagen en dat merken bouwmarkten al de hele week aan hun omzet. Sommige medewerkers klagen over klanten die niet voldoende afstand houden en daarom hebben de bouwmarkten maatregelen genomen.

Zo mag er per auto maar één klant naar binnen, is met strepen bij de kassa aangegeven hoeveel afstand klanten moeten houden. Ook zijn er schotten voor kassa's geplaatst om medewerkers af te schermen.

De afgelopen week hebben verschillende ketens besloten voor onbepaalde tijd te sluiten, zoals H&M, Zara, WE, C&A en meubelwinkel Ikea. De bouwmarkten blijven open, al zijn de openingstijden aangepast. Hornbach is op zondag overal gesloten om de werknemers rust te geven.

Gamma heeft de winkels in België gesloten, omdat het daar is verplicht door de overheid. In Nederland zijn de winkels open. "We doen er alles aan om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te vertragen. Tegelijkertijd willen we er zijn voor onze klanten en medewerkers", schrijft het bedrijf in een verklaring.

Beveiligers houden in de gaten of klanten zich aan de strengere voorschriften houden. "We hopen daarmee het gevoel van onrust zoveel mogelijk weg te nemen, al realiseren we ons dat dat natuurlijk nooit voor honderd procent zal lukken in deze tijd", zegt het bedrijf.

Lange rijen voor afval

Milieustraten hadden het de afgelopen week extra druk en ook vandaag staan er lange rijen.

Om te voorkomen dat medewerkers worden besmet, zijn er schotten geplaatst en moeten klanten extra afstand houden. "Maak er geen uitje voor de familie van en kom alleen als het echt nodig is", zegt Monique de Jong van ROVA, een organisatie die de afvalinzameling doet van gemeenten, waaronder Zwolle. Ze roept klanten op om afval op te sparen.

In Zwolle staat er een lange rij auto's buiten het terrein van de milieustraat. Er mogen vijftien auto's tegelijk het terrein op. De wachttijd is meer dan een uur.

Op sommige plaatsen sluiten milieustraten eerder vanwege de grote drukte.

Lange rijen voor deze milieustraat

In een aantal winkelcentra is het nu juist heel rustig. Veel winkels zijn dicht waardoor er nauwelijks meer winkelend publiek te vinden is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl