NOS Nieuws

Deze bruidsparen trouwen toch: 'Corona weert de liefde niet'

  • Susan Sjouwerman

    redacteur Online

  • Susan Sjouwerman

    redacteur Online

De snelle verspreiding van het coronavirus betekent voor bruidsparen dat ze hun mooiste dag niet kunnen vieren zoals gepland. Veel bruiloften worden daarom uitgesteld of geannuleerd. Maar er zijn ook stellen die op een creatieve manier tóch in het huwelijksbootje stappen.

Zo trouwden Berdien en Gerke Wassenaar dit weekend in hun eigen tuin in het Friese Surhuizum, in het bijzijn van elf gasten. "Het was heel duidelijk voor ons dat we op deze dag toch wilden trouwen. Een mooie datum, aan het begin van de lente. En belangrijker nog: ik ben nu 28 weken zwanger. Als we langer zouden wachten, ging trouwen voor de bevalling niet meer gebeuren", vertelt Berdien.

Oorspronkelijk zou het koppel op het gemeentehuis trouwen en daarna dineren met hun gasten. Door de sluiting van de horeca zat dat er niet in. "Vijf dagen van tevoren moesten we gaan schakelen. Gerke was heel teleurgesteld dat het niet door kon gaan zoals gepland. Maar we wonen mooi en hadden alles in huis, dus we wisten: we gaan ervoor."

Hooibalen van de hooizolder - het stel heeft paarden - werden ingezet als zitplek voor de gasten. Decoratie was al besteld. De trouwambtenaar en de getuigen waren gewoon aanwezig, net als de vader van Berdien om zijn dochter weg te geven.

"Dat was ook het enige fysiek contact op de bruiloft, anders dan tussen mij en mijn man. Niemand van de gasten was verkouden, had koorts of moest hoesten - maar we wilden geen risico nemen."

Door het raam

Ook in het buitenland trouwen koppels op aangepaste wijze. En niet met minder enthousiasme. Zo trouwde een Spaans echtpaar door het open raam van hun appartement in La Coruña, in het noordwesten van het land.

De buurman van het stel leidde de ceremonie, een andere buurman was getuige. Met een overgebleven doos bloemen - niet gebruikt op de locatie waar het stel een dag later had willen trouwen - kon snel een bruidsboeket gemaakt worden. Een deel van de 190 gasten, veel buren en een aantal voorbijgangers zag vanaf de straat hoe het koppel elkaar eeuwige trouw beloofde.

Ook een stel uit de Amerikaanse staat Iowa liet zich niet tegenhouden. De twee trouwden in hun eigen huiskamer, met een paar familieleden én hun huisdieren om hen heen.

"We konden niet langer wachten!", schrijft bruid Ali Popken. "De kerkelijke ceremonie en de receptie houden we deze herfst alsnog."

Het gevoel is er niet minder om, zegt ook de pasgetrouwde Berdien. "Onze trouwambtenaar zei: 'Corona weert de liefde niet'. En zo is het ook."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl