NOS Nieuws

Evenementen aan de lopende band afgelast, maar wie draagt de kosten?

2020 is het jaar waarin Koningsdag niet doorgaat, het EK voetbal is afgelast en er een streep is gezet door het Songfestival. Ook heel veel andere evenementen zijn afgelast. En dan hebben we het nog niet over al die festivals waarover nog getwijfeld wordt.

Paaspop bijvoorbeeld. Het muziekfestival staat voor 10 april gepland, maar is nog niet afgeblazen. De maatregelen die nu gelden om het coronavirus in te dammen, zoals het verbod op groepen van meer dan 100 personen, staan in ieder geval tot 6 april. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Paaspop, vier dagen na het aflopen van de maatregelen, gewoon kan doorgaan.

"Je zou denken, dat kunnen ze inmiddels toch wel afblazen?", zegt advocaat René Halfens die gespecialiseerd is in evenementenrecht, in het NOS Radio 1 Journaal. "Praktisch gezien kan dat inderdaad, maar juridisch loop je tegen het punt aan dat er op dit moment nog geen overheidsbesluit ligt voor na 6 april."

In het geval van overmacht worden beide partijen van hun verplichtingen ontheven.

René Halfens, advocaat evenementenrecht

Annuleringen in de evenementenbranche liggen wat gecompliceerd. Afgelastingen door epidemieën en pandemieën vallen over het algemeen niet onder een evenementenverzekering, al kan een evenement in sommige polissen wel een aparte overmachtsclausule laten opnemen, zegt Halfens. "Ik denk dat Paaspop nu keurig afwacht tot er een officieel verbod is, zodat zeker is dat er aan de polisvoorwaarden is voldaan."

Wanneer de organisatie zelf beslist om het evenement af te gelasten, dan loopt die het risico dat er helemaal niks wordt vergoed door de verzekering. "En dan kunnen leveranciers en mensen die een kaartje hebben gekocht zich ook niet beroepen op de overmachtsclausule."

Op safe spelen

Dat is een belangrijk punt voor evenementen. Er zijn veel mensen die van het evenement moeten leven, zoals podiumbouwers, technici en leveranciers. "In het geval van overmacht worden zowel leveranciers als klanten van hun verplichtingen ontheven", zegt Halfens. "Paaspop hoeft dan het festival niet te laten doorgaan en mensen hoeven ook niet te betalen voor hun kaartje."

Dat geld is natuurlijk al uitgegeven, zegt Halfens. "Paaspop is een enorm evenement, met een heel grote omzet en er spelen heel hoge bedragen. Ik kan me voorstellen dat zij zeggen: we spelen 100 procent op safe."

Toekomstige evenementen zitten heel erg op duidelijkheid te wachten.

René Halfens, advocaat evenementenrecht

Het is nog maar de vraag of verzekeringsmaatschappijen genoeg geld in kas hebben om al die kosten te vergoeden. "Ik denk niet dat heel veel mensen er rekening mee hebben gehouden dat zo'n beetje alle festivals in de hele wereld tegelijkertijd geannuleerd zouden worden. Dus ik denk dat het heel lastig wordt."

Maar wie draait er dan op voor de kosten? Annuleringsverzekeringen dekken de kosten evenmin. In het geval van Paaspop zijn alle kaarten al verkocht. Strikt genomen moet het evenement dat geld terugbetalen. "Maar ik kan me voorstellen dat de overheid of de rechtspraak uiteindelijk zal zeggen: we kunnen beter 100.000 euro schade verdelen over 1000 mensen die 100 euro voor een kaartje hebben betaald. Dan dat één iemand die 100.000 euro moet ophoesten."

Wie is de pechvogel?

Volgens Halfens gaat het hier om een uitzonderlijke situatie. "In veel rechtszaken zegt de rechter: deze partij heeft het goed, deze partij heeft het verkeerd. Maar aan deze situatie kan natuurlijk niemand iets doen. Degene die straks de schade moet dragen, is gewoon de pechvogel."

Maar ook de evenementenbranche wordt gesteund door particuliere initiatieven. Met de hashtag #ikhoefmijngeldNIETterug kunnen tickethouders van afgelaste evenementen aan de organisatoren laten weten dat zij hun geld niet terug hoeven, ook al kunnen ze geen gebruik maken van hun toegangsbewijs.

Hoe het verder moet met de festivals, de rest van de zomer, is nog onduidelijk. "Wat ik uit de markt hoor, zitten die op duidelijkheid te wachten, zegt Halfens. "Ik verwacht niet dat die nu nog heel veel kaartjes gaan verkopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl