Koningsdag 2019 in Amersfoort
NOS Nieuws

Koningsdag in Maastricht en koningsspelen afgelast wegens coronavirus

De koninklijke familie komt op 27 april niet naar Maastricht om Koningsdag te vieren. Dat hebben de gemeente Maastricht en de provincie Limburg besloten. Als reden geven ze de maatregelen tegen het coronavirus.

Hoewel de coronamaatregelen vooralsnog tot en met 6 april duren - drie weken voor Koningsdag - hebben ze zo'n grote impact op de voorbereidingen, dat het niet lukt om het programma op te tuigen zoals beoogd, schrijft de organisatie in een persbericht.

Welkom op ander moment

De gemeente Maastricht laat weten dat de koninklijke familie welkom is om Koningsdag op een later moment te komen vieren in Zuid-Limburg. Of de viering van Koningsdag in de rest van het land ook wordt aangepast of afgelast is nog niet bekend.

Dat Koningsdag (of de voorganger Koninginnedag) wordt afgelast is zeer zeldzaam. In 2001 ging Koninginnedag niet door vanwege de uitbraak van mond- en klauwzeer. En in 2013 was er geen Koninginnedag vanwege de troonswisseling.

Koningsspelen

Ook de Koningsspelen die op 17 april in het hele land zouden worden gehouden, gaan niet door. Voor meer dan 1,2 miljoen basisschoolkinderen is er die dag geen sportdag.

Eerder werd al bekend dat koning Willem-Alexander niet aanwezig zou zijn, omdat hij met koningin Máxima en prinses Beatrix naar de verjaardag van koningin Margrethe van Denemarken zou gaan. Vorige week werd bekend dat ook dat niet doorgaat.

De Koningsspelen worden sinds 2013 op basisscholen gehouden. Het is een dag met een gezamenlijk ontbijt en sportieve activiteiten. Het thema van dit jaar was 'Hand in Hand'.

Ook The Passion afgelast

Koningsdag is niet het enige grote evenement in Limburg dat volgende maand wordt geraakt door de coronamaatregelen. Bij The Passion, de bijbelmusical die op 9 april wordt gehouden in Roermond, zal geen publiek en geen processie zijn. Normaal trekt The Passion zo'n 20.000 bezoekers.

De organiserende omroepen EO en KRO-NCRV kijken naar een manier om het verhaal van de laatste dagen van Jezus Christus dit jaar op een andere manier te vertellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl