Andre de Grasse, winnaar van het zilver op de 200 meter bij de Spelen van Rio de Janeiro
NOS Sport

Canada en Australië houden sporters thuis als Spelen niet verzet worden

Als de Olympische Spelen niet verzet worden, doen er geen Canadese en Australische sporters mee in Tokio komende zomer. Dat hebben de sportkoepels van beide landen bekendgemaakt.

Verschillende nationale sportkoepels en sportbonden, zoals de Nederlandse wielerbond KNWU en de Amerikaanse atletiek- en zwembond, riepen afgelopen weekeinde om uitstel van de Spelen, net als het Braziliaanse Olympisch Comité.

'Niets belangrijker dan gezondheid'

Canada was afgelopen nacht het eerste land dat laat weten geen sporters naar Japan te sturen mochten de Spelen gewoon van 24 juli tot 9 augustus gehouden worden. Het roept het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Wereldgezondheidsorganisatie op de Spelen een jaar uit te stellen.

"We erkennen de complexiteit van uitstel, maar niets is belangrijker dan de gezondheid en veiligheid van onze atleten en de internationale gemeenschap", staat in een verklaring van het Canadese Olympisch Comité (COC) en het Paralympische Comité.

Het IOC meldde zondagavond dat het de mogelijkheid om de Spelen te verplaatsen onderzoekt. "We zijn ervan overtuigd dat we deze discussie binnen vier weken kunnen afronden", stelde de beweging in een verklaring.

Daarmee gaf het IOC gehoor aan een brede oproep in de sportwereld om meer duidelijkheid te scheppen over het doorgaan van de Spelen in juli en augustus. Zaterdag zei IOC-voorzitter Thomas Bach nog er alles aan te doen om de Spelen gewoon in de zomer af te werken, terwijl de kritiek maar bleef aanzwellen.

Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, zei zondagavond in een uitzending van Studio Sport blij te zijn met de verklaring van het IOC. "Dit is waar wij en de sporters om vroegen. Duidelijkheid over die tijdlijnen. Iedereen zit in onzekerheid.

Hendriks blij met tijdlijn IOC van vier weken: 'Daar vroegen we om'

Het olympisch comité van Australië (AOC) liet bovendien weten geen rekening meer met Olympische Spelen komende zomer. Het AOC heeft al zijn sporters opgeroepen om de voorbereidingen te staken en zich nu eerst te richten op hun gezondheid.

Australië adviseert de atleten om zich daarna te gaan voorbereiden op de Spelen in de zomer van 2021.

Het Pools olympisch comité PKOL heeft het IOC ook verzocht de Spelen uit te stellen. "Vanwege de veranderde omstandigheden door het coronavirus dat in Polen ook leidt tot een toename van het aantal Covid-19-patiënten, zijn de trainingsmogelijkheden voor onze sporters inmiddels zeer beperkt", zegt een woordvoerster van het PKOL. "Olympische kwalificatietoernooien zijn geschrapt en er is te veel onzekerheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl