de kampioensschaal van de eredivisie
NOS VoetbalAangepast

KNVB overlegt dinsdag over scenario's eredivisie en eerste divisie

De KNVB vergadert dinsdag met de koepelorganisaties van de eredivisie (ECV) en eerste divisie (CED) over het restant van het seizoen in het betaalde voetbal.

De KNVB, ECV en CED moeten dan een oplossing zien te vinden naar aanleiding van het opgerekte verbod op bijeenkomsten, dat maandagavond door de regering werd afgekondigd. Alle bijeenkomsten in Nederland zijn nu tot 1 juni verboden.

Utopie

Het lijkt een utopie om onder de huidige omstandigheden het professionele voetbalseizoen op reguliere wijze af te ronden. De KNVB meldde in een eerder stadium dat het wenselijk was om voor 30 juni alle amateurcompetities te hebben afgerond.

Zeer onwaarschijnlijk dat de competitie in z'n huidige vorm uitgespeeld wordt.

Mattijs Manders - algemeen directeur Eredivisie CV

"Het is zeer onwaarschijnlijk dat de competitie in z'n huidige vorm uitgespeeld wordt", reageert algemeen directeur Mattijs Manders van de ECV naar aanleiding van het nieuwe regeringsbesluit. "Dit gaat een andere aanpak vergen. Daar gaan we dinsdag met elkaar over praten."

"Maar laat duidelijk zijn: wij steunen iedere maatregel die bijdraagt aan de oplossing van dit grote probleem. Voetbal is volstrekt onbelangrijk, maar ik ben verantwoordelijk voor de eredivisie en denk dus na over de scenario's", aldus Manders.

Meteen na het bekend worden van het nieuws startte de KNVB gesprekken met de ministeries van VWS en Justitie en Veiligheid over wat dit precies betekent voor de sport.

NOS-voetbalcommentator Arno Vermeulen denkt dat het eredivisieseizoen onder de huidige omstandigheden het beste uit de boeken kan worden geschrapt.

"De KNVB heeft een verschrikkelijk dilemma. Er is op dit gebied geen jurisprudentie, dus wat is de beste oplossing?", vraagt Vermeulen zich af.

Arno Vermeulen: 'In theorie is het mogelijk dat eredivisie uitgespeeld wordt'

"Het seizoen is afgelopen, tenzij er nog een uitzondering voor het voetbal wordt gemaakt. Op basis van de huidige stand, met nog negen speelronden te gaan, kun je nu geen kampioen aanwijzen, vind ik. Een oplossing kan zijn om de eindstand van vorig seizoen te nemen."

Op basis van de huidige eredivisiestand zou Ajax op doelsaldo kampioen zijn. "Dat ligt moreel gevoelig ten opzichte van AZ, dat dit seizoen nota bene twee keer van Ajax won", aldus Vermeulen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl