RIVM: 34 mensen overleden, opnieuw overleg over eindexamens
- Aan het einde van de middag komt het kabinet opnieuw bijeen voor crisisoverleg.
- Naar verwachting volgt rond 18.30 uur een persconferentie, die is live te zien bij de NOS op NPO 1, NPO Radio 1, NOS.nl, de NOS-app en de socialemediakanalen van de NOS.
- Zo'n 600 kapperszaken zijn om 13.00 uur gesloten.
- Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen, afgezet tegen het aantal inwoners in een gemeente. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
Dit liveblog wordt gesloten
We openen een nieuw liveblog met regelmatige updates, dat is hier te vinden.
34 Nederlandse patiënten afgelopen dag overleden
De afgelopen dag zijn 34 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het RIVM. In totaal zijn er nu 213 doden. Gisteren werden er 43 sterfgevallen gemeld, daarvoor twee dagen op rij 30 doden.
De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar. De gemiddelde leeftijd bij overlijden is 82 jaar.
In 24 uur tijd zijn 545 mensen positief getest op corona, wat het totaal op 4749 brengt. Het RIVM benadrukt dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt, omdat niet iedereen getest wordt.
De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 1558 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (647) en Noord-Holland (600).
Gestrande Nederlanders kunnen hulp krijgen voor terugreis
Nederlanders die door de uitbraak van het coronavirus zijn gestrand in het buitenland, kunnen hulp krijgen om hun terugreis te regelen en bekostigen. Dat hebben verzekeraars, reisorganisaties en het ministerie van Buitenlandse Zaken afgesproken.
Door de partijen wordt maximaal tien miljoen euro vrijgemaakt voor mensen die geen beroep kunnen doen op een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Reizigers die binnen Europa zijn gestrand moeten zelf 300 euro bijdragen aan hun terugreis, buiten Europa geldt een eigen bijdrage van 900 euro.
Mensen kunnen zich melden op de website bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dan wordt geprobeerd om transport te regelen en als dat niet lukt "een veilig onderkomen", meldt het ministerie.
Defensie levert 40 beademingsapparaten aan ziekenhuizen
In Zoetermeer zijn militairen vanochtend begonnen met de distributie van beademingsapparaten. Defensie stelt er 40 beschikbaar aan verschillende ziekenhuizen, die de apparaten gebruiken om ernstig zieke coronapatiënten te beademen. Naar de levensreddende apparatuur is veel vraag. Vrachtwagens van de landmacht leveren de apparaten vandaag af bij zeven ziekenhuizen in het land.
Het leger helpt ook op andere plekken. Zo gaan vijf militairen de directies van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ondersteunen bij de aanpak van de crisis. Ook assisteren momenteel drie medische planners bij het ombouwen van het Van der Valk-hotel in Uden naar een tijdelijk ziekenhuis. Zo wordt het naastgelegen Bernhoven-ziekenhuis ontlast.
Zorgpersoneel krijgt voorrang in Franse supermarkt
In Frankrijk krijgt zorgpersoneel vanaf nu voorrang in de supermarkten. Alle grote ketens, van Aldi en Auchan tot Lidle en LeClerc doen mee aan de actie. "Op alle tijden van de dag krijgen zij voorrang", laat branchevereniging FCD weten. "We willen er alles aan doen om het dagelijkse leven van deze mensen te vergemakkelijken."
Om voorrang te krijgen hoeven artsen en verplegend personeel alleen hun ziekenhuispasje of soortgelijk document te laten zien.
Doodstille straten in Indiase miljoenensteden
Speciale coronavlag, deel opbrengst naar Rode Kruis
De Dokkumer Vlaggen Centrale heeft een speciale coronavlag gemaakt. De vlag heeft als tekst 'Met elkaar, voor elkaar!' en is een ode aan alle beroepen die op dit moment in de coronacrisis extra hard werken, meldt Omrop Fryslân.
"Het idee voor de vlag is vrijdag ontstaan", zegt directeur Robert-Jan Hageman van de Dokkumer Vlaggen Centrale. "We zagen meteen al dat er dit weekend ruim werd besteld. De tekst is bedacht door een mevrouw uit Noord-Brabant en het logo door ons." De vlaggen kosten 7,50 euro en van ieder exemplaar gaat 2,50 euro naar het Rode Kruis.
De eerste vlaggen worden vandaag verzonden.
NS: Veel minder mensen in de trein, wel dagjesmensen
Op de eerste werkdag van de 'speciale basisdienstregeling' was het veel rustiger in de trein, meldt de NS. Vanmorgen lag het aantal reizigers 93 procent lager dan op een normale maandag. Ook in het weekend was het veel minder druk dan normaal. Wel waren er op zaterdag acht meldingen van conducteurs die het te druk vonden in de trein. Dat waren vooral dagjesmensen, zegt de NS. "Juist nu moeten zij thuisblijven."
Zondagochtend heeft de NS een pushbericht verstuurd naar alle appgebruikers met de boodschap om thuis te blijven. De vervoerder denkt dat die boodschap effect heeft gehad. "Dat is fijn voor het personeel, want die willen we graag beschermen", zegt de NS in een reactie. "Net als de reizigers."
Van Rijn beëdigd tot minister voor Medische Zorg
Overleg over eindexamens tussen onderwijsbonden en Slob
Vanmiddag is er overleg gepland tussen onderwijsbonden en minister Slob over de examens in het voortgezet onderwijs. De minister liet vorige week weten dat schoolexamens door kunnen gaan. Ook zei hij dat scholen de ruimte kunnen krijgen om de examens op een aangepaste manier af te nemen. De onderwijsbonden en ouders vinden dat niet duidelijk genoeg en gaan daarom om 15.00 uur om tafel met de minister.
Honderden kapsalons per direct dicht
Een aantal ketens van kapsalons sluit vanmiddag om 13.00 uur z'n deuren met het oog op de verspreiding van het coronavirus. Het gaat om ketens die zijn aangesloten bij Kappersunited, zoals Cosmo Hairstyling, Kinki Kappers, BrainWash en Team Kappers. Samen hebben ze zo'n 600 vestigingen in het hele land.
Het RIVM vindt dat kapsalons open kunnen blijven, maar Kappersunited wil een bijdrage leveren in de strijd tegen het virus. "Wij kunnen de mensen op dit moment simpelweg niet meer geruststellen", zegt een woordvoerder. De richtlijn om 1,5 meter afstand te houden is voor kappers niet na te leven en de voorzorgsmaatregelen wat betreft hygiëne die al zijn genomen in de kapperszaken zijn voor veel kappers en klanten niet meer voldoende."
Aanleiding voor de sluiting zijn het NL-Alert dat de overheid gisteren stuurde, met de aansporing om afstand te houden van anderen, en een oproep van artsen om binnen te blijven. Er zijn in Nederland in totaal ongeveer 25.000 kapperszaken met 45.000 kappers. Veel van hen zijn eigen baas.
Is het wel veilig om verslaggevers op pad te sturen?
Is het wel verstandig om als verslaggever naar coronabrandhaarden te gaan? Die vraag kwam meermaals binnen bij de redactie van het NOS Radio 1 Journaal. Verslaggever Martijn van der Zande drukt bezorgde luisteraars op het hart dat hij het veilig aanpakt:
Huisartsen denken na over palliatieve-zorgtehuizen
Als de corona-epidemie onhoudbaar wordt, kan het een optie zijn om centrale punten in te richten voor coronapatiënten die afzien van behandeling. Daar kan dan efficiënter palliatieve zorg worden gegeven, zegt voorzitter Ella Kalsbeek van de Landelijke Huisartsenvereniging. "Zolang het kan, zullen huisartsen en thuiszorg mensen blijven helpen in de thuissituatie. Maar als heel veel mensen ziek worden, kun je een situatie krijgen dat je palliatieve-zorgtehuizen creëert, een hotel dat je afhuurt bijvoorbeeld", zei Kalsbeek in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.
Ze wijst erop dat beademing bij ouderen vaak niet mogelijk is. "Dan worden er gesprekken gevoerd: 'U bent 80, hoe kijkt u er tegenaan? We denken dat u te kwetsbaar bent voor beademing, wilt u dan nog naar een ziekenhuis?' De ervaring leert dat heel veel ouderen dan zeggen: laat mij maar thuis blijven. Next best is een omgeving die goed is toegerust om mensen in de laatste fase van hun leven te begeleiden", zegt Kalsbeek.
Kalsbeek hoort van haar achterban dat men in het zuiden van het land hier al plannen voor optuigt. "Het is heel belangrijk dat het goed voorbereid wordt. Maar we hopen dat we het kunnen voorkomen. Het hangt ervan af hoe we ons gedragen."
Inwoners van Peking proberen leven op te pakken
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in China is drastisch afgenomen. Na eerdere ingrijpende maatregelen proberen veel Chinezen het normale leven weer op te pakken.
Veel Britten negeren 'social distancing'
Dodental Spanje stijgt naar 2182
De afgelopen 24 uur zijn er in Spanje 462 mensen overleden als gevolg van het coronavirus. Het dodental is daarmee gestegen tot 2182. Het aantal geregistreerde besmettingen is met 4.517 gevallen gestegen tot 33.089. Het zwaarst getroffen is Madrid, waar ruim 10.000 besmettingen zijn gemeld.
Ook de Spaanse vicepremier Carmen Calvo is mogelijk besmet geraakt. Zij is gisteren opgenomen in het ziekenhuis met een luchtweginfectie en getest op het coronavirus. De uitslag daarvan is nog niet bekend.
Mogelijk vandaag terugvlucht voor Nederlanders op Costa Luminosa
Nederlanders die in Italië op het cruiseschip Costa Luminosa zitten, vliegen mogelijk vandaag terug naar Nederland. Dat meldt de Nederlandse ambassadeur in Italië. "Er wordt heel hard gewerkt aan een vliegverbinding van Genua naar Amsterdam waarmee de Nederlanders van de Costa Luminosa die medisch zijn goedgekeurd hopelijk vanmiddag zullen kunnen reizen", zegt de ambassade weten. Of dat ook echt gaat lukken, is nog onzeker. "Definitieve bevestiging moet volgen van uw reismaatschappij."
Aan boord van het cruiseschip zaten veel Nederlandse toeristen. Het schip werd bij meerdere havens geweigerd, uit angst voor het coronavirus, maar mocht aanmeren in Marseille en is vervolgens doorgevaren naar Italië. Volgens de krant La Repubblica is een Nederlands echtpaar dat op het schip zat gisterochtend naar het ziekenhuis gebracht met griepverschijnselen.
Op het schip zitten 30 toeristen en 50 bemanningsleden in isolatie. Bij 32 mensen is het coronavirus vastgesteld.
Voor het eerst lichte daling in aantal besmettingen België
De afgelopen 24 uur is het dodental in België met dertien toegenomen tot 88. Het aantal besmetting is met 342 opgelopen tot 3743. Zowel het aantal nieuwe sterfgevallen als nieuwe besmetting daalt voor het eerst sinds de uitbraak. Desondanks benadrukken deskundigen in Belgische media dat het nog te vroeg is om van een trendbreuk te spreken. "We hebben het virus bij z'n nekvel, maar mogen niet loslaten", zegt viroloog Steven Van Gucht tegen De Standaard.
Verdeling coronapatiënten over Nederland centraal geregeld
Het Erasmus MC in Rotterdam richt vandaag een landelijk coördinatiecentrum in voor patiëntenverspreiding en beddencapaciteit. Vanuit een lege studiezaal bekijken zorgverleners vanaf nu iedere ochtend hoeveel IC-bedden er waar beschikbaar zijn voor coronapatiënten.
"Ziekenhuizen moeten zelf aangeven hoeveel bedden ze over hebben", zegt bestuursvoorzitter van het Erasmus MC Ernst Kuipers in het NOS Radio 1 Journaal. Is een ziekenhuis vol, dan worden patiënten verplaatst. Er zijn volgens Kuipers nu nog voldoende bedden op de IC's, maar voor hoelang, is onduidelijk.
Naast coördinatie vanuit Rotterdam wordt in het hele land gezocht naar plekken om patiënten onder te brengen. Bijvoorbeeld in het MC Slotervaart, het ziekenhuis in Amsterdam dat najaar 2018 failliet ging en werd gesloten.
Duitsland ziet eerste tekenen van 'flatten the curve'
De Duitse gezondheidsautoriteiten zeggen eerste tekenen te zien dat de stijgende lijn in het aantal nieuwe coronabesmettingen begint af te nemen. Volgens het hoofd van het Duitse Robert Koch-instituut lijkt de exponentiële curve licht af te vlakken. Hij is voorzichtig optimistisch en verwacht woensdag te kunnen zeggen of de trend inderdaad aan het keren is.
Het RIVM verwacht deze week te kunnen zien wat het effect is van de maatregelen die genomen zijn om de uitbraak van het coronavirus in te dammen.
NOS op 3 legt in deze video uit waarom 'flatten the curve' zo belangrijk is:
India grendelt miljoenensteden af
De Indiase overheid heeft inwoners van een groot aantal dichtbevolkte districten vergaande reisrestricties opgelegd. In onder meer de miljoenensteden New Delhi, Mumbai en Bangalore is een lockdown afgekondigd tot zeker 31 maart. Het openbaar vervoer is stilgelegd en alle winkels, fabrieken en kantoren moeten dicht blijven. Volgens CNN hebben de maatregelen betrekking op zeker 750 miljoen Indiërs.
Het land kent 415 besmettingen op een bevolking van ruim 1,3 miljard inwoners. Een plotselinge stijging in het aantal infecties heeft tot bezorgdheid bij de autoriteiten geleid. Eerder sloot India als een van de eerste landen ter wereld zijn grenzen voor toeristen en buitenlanders, uit vrees voor het coronavirus.
Akkoord Transavia en bonden over behoud van banen, winstdeling wordt uitgesteld
Transavia is het met de vakbonden eens geworden over een regeling om alle werknemers de komende tijd in dienst te houden, ook mensen met een tijdelijk contract. Het zijn noodmaatregelen die tussen de drie en zes maanden geldig zijn. De uitbetaling van de winstdeling over 2019 wordt uitgesteld en werknemers gaan vakantiedagen inzetten om aan de slag te kunnen blijven. In ruil daarvoor worden ze volledig doorbetaald.
De leden van vakbond FNV hebben het akkoord in grote meerderheid goedgekeurd, bij de andere bonden voor grond-, cabine- en cockpitpersoneel moet dat nog gebeuren. Transavia doet een beroep op het noodfonds dat het kabinet vorige week presenteerde om zijn werknemers te kunnen blijven betalen. De maatschappij is in korte tijd zwaar in de problemen gekomen. Vanaf vandaag zijn alle reguliere vluchten geschrapt; er wordt alleen nog gevlogen om gestrande passagiers vanuit het buitenland op te halen.
Fabrikant van chloroquine wordt 24 uur bewaakt na bedreiging
Een medicijnfabrikant uit Zeewolde krijgt sinds dit weekend 24 uur per dag politiebewaking, meldt EenVandaag. Het gaat om medicijnfabrikant Ace, waar gisteren al melding werd gemaakt van een "verdachte situatie". Het bedrijf is producent van het middel chloroquine, dat mogelijk een rol kan spelen bij de aanpak van het coronavirus. Bij een experiment in Chinese ziekenhuizen had het medicijn een positief effect bij de behandeling van een aantal ernstig zieke coronapatiënten.
Op dit moment wordt wereldwijd onderzoek gedaan naar het middel en de mogelijkheid om chloroquine op grote schaal in te zetten. Het RIVM adviseert het middel te gebruiken bij ernstig zieke patiënten besmet met het coronavirus.
Fabrikant Jan Willem Popma van Ace zegt tegen EenVandaag dat hij zowel thuis als bij zijn bedrijf "vage types" op bezoek heeft gekregen. "Ze boden flinke bedragen voor de pillen, maar ik heb mijn voorraad allang gedistribueerd over het land." Het bedrijf benadrukt niet te produceren voor de vrije verkoop.
Knalrode beurzen, zware recessie dreigt
De aandelenbeurzen zijn de nieuwe handelsweek met forse verliezen begonnen, alle omvangrijke steunprogramma's en hulpinterventies van overheden en centrale banken ten spijt. De AEX opende 5 procent lager, op 410 punten. Andere Europese beurzen tekenen soortgelijke openingsverliezen op.
In Azië eindigden de Chinese en Koreaanse beurzen in de min (een verlies van 3 tot 5 procent). Alleen de beurs van Tokio steeg 2 procent, in afwachting van meer steun van de Japanse centrale bank. Een zware recessie lijkt niet meer te voorkomen, zegt NOS-economieredacteur André Meinema.
Miljoenen werklozen
Vorige week vrijdag sloten de beurzen in Europa nog met kleine plussen na een onstuimige handelsweek. Wall Street eindigde diep in het rood met een verlies van 4 procent. In de Verenigde Staten lijkt een recessie al een feit. Vorige week kwamen er 281.000 nieuwe werklozen bij en dat aantal loopt snel op. Volgens een economische denktank zullen eind april 16 miljoen Amerikanen op straat staan, dat is zo'n 10 procent van de beroepsbevolking. De meeste banen verdwijnen in de horeca.
Ook de olieprijs daalt weer. Olie- en gasmaatschappij Shell heeft grote bezuinigingen aangekondigd. Zo wordt er 3 tot 4 miljard dollar gesneden in de operationele kosten en wordt er dit jaar 5 miljard dollar minder geïnvesteerd. Ook een aangekondigde aandeleninkoop wordt geschrapt.
Hongkong sluit grenzen, leider wil alcoholverbod
Hongkong heeft zijn grenzen gesloten voor toeristen en iedereen zonder woning in de metropool. De virusuitbraak leek onder controle, maar de stad kampt met een tweede golf besmettingen. Die zijn grotendeels veroorzaakt door geïmporteerde infecties, door de terugkeer van bewoners die in Europa of de Verenigde Staten waren, melden Chinese media.
Carrie Lam, de leider van Hongkong, wil een verbod op het serveren van alcohol in de horeca. Volgens haar leidt dronkenschap ertoe dat mensen te intiem worden en zo het virus verder verspreiden.
Politieke jongerenorganisaties vragen minister om uitstel betaling collegegeld
Verschillende jongerenorganisaties van politieke partijen willen dat het kabinet maatregelen neemt om jongeren tegemoet te komen. Het gaat onder andere om uitstel van betaling van het college- en lesgeld en het compenseren van extra opgelopen schulden tijdens de coronacrisis, schrijven de organisaties in een brief aan minister van Onderwijs Van Engelshoven.
De organisaties willen ook dat de minister jongeren op hun arbeidsrechten wijst. Daarnaast willen ze dat er met werkgevers- en werknemersorganisaties een gesprek komt over extra oplossingen voor jongeren die hun baan (onder meer horeca) dreigen kwijt te raken.
De brief is ondertekend door het CDJA (CDA), DWARS (GroenLinks), de Jonge Democraten (D66), de Jonge Socialisten (PvdA) en PerspectieF (ChristenUnie).
Veel donaties voor het Rode Kruis
Aan de oproep van het Rode Kruis om spullen te doneren is massaal gehoor gegeven door particulieren en ondernemers. Het afgelopen weekend zijn ruim 125.000 maskers, 36.000 beschermingsbrillen en 500 liter desinfecterende vloeistof gedoneerd.
Eerste ouderenuurtje in de supermarkt
Ouderen die even rustig willen winkelen konden vanochtend tussen 07.00 uur en 08.00 uur tijdens een speciaal ouderenuurtje in meerdere supermarkten hun boodschappen doen. Op die manier hopen de supermarkten de kwetsbare ouderen minder risico op het coronavirus te laten lopen. Ouderenbond ANBO noemde de actie eerder "ongetwijfeld goed bedoeld", maar "stigmatiserend en een beperking van de vrijheid van ouderen".
Dodental in Duitsland gestegen tot 86
Het aantal geregistreerde besmettingen in Duitsland is met 4062 toegenomen tot 22.672. Tot nu toe zijn 86 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Gisteren meldde de Duitse gezondheidsorganisatie Robert Koch-Institut 55 sterfgevallen, maar waarschuwde dat het werkelijke aantal waarschijnlijker hoger lag omdat niet alle lokale cijfers waren gemeld.
Kabinet komt aan het einde van de middag opnieuw bijeen
De Ministeriële Commissie Crisisbeheersing komt vanmiddag om 17.00 uur weer bijeen om de laatste cijfers van het RIVM te bespreken en te bekijken of er extra maatregelen nodig zijn. Daarbij zijn in ieder geval premier Rutte, de vice-premiers De Jonge, Koolmees en Schouten, minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus, de minister voor Medische Zorg Van Rijn en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.
Na aan dit overleg is er rond 18:30 uur een persconferentie. Die is live te volgen via de NOS op NPO 1, NPO Radio 1, NOS.nl, de NOS-app en de socialmediakanalen van de NOS. "Er worden geen grote drastische maatregelen verwacht, was het uitgangspunt gisteravond laat", zegt politiek commentator Xander van der Wulp. "Al kan er in de loop van de dag weer veel veranderen."
Na de persconferentie is er om 19.00 uur op het provinciehuis in Utrecht het Veiligheidsberaad, met de 25 verschillende veiligheidsregio's. Daar zijn onder meer de burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam) en Halsema (Amsterdam) bij. Het zal in ieder geval gaan over samenscholingsverboden voor situaties zoals afgelopen weekend, toen dagjesmensen op overvolle plekken rondliepen.
Eerste coronabesmetting gemeld in Syrië
In Syrië is gisteravond de eerste officiële coronabesmetting gemeld. Volgens gezondheidsminister Al-Yaziji gaat het om een 20-jarige vrouw, die twee weken in quarantaine wordt gehouden. De afgelopen weken weersprak de Syrische regering berichten van oppositiegroeperingen dat het virus het land had bereikt. Buurlanden en bondgenoten van president Assad, waaronder Iran, zijn zwaar getroffen door het coronavirus.
In reactie op de eerste besmetting heeft Assad het openbaar vervoer in Damascus stilgelegd en scholen, horeca en parken gesloten. Volgens staatsmedia is er amnestie verleend aan een onbekende hoeveelheid gevangenen om de drukte in gevangenissen te beperken.
De Verenigde Naties en hulporganisaties maken zich grote zorgen over de schade die het virus in Syrië kan aanrichten. De gezondheidszorg is na negen jaar oorlog volledig uitgeput. Ruim zes miljoen vluchtelingen leven in kampen dicht op elkaar, waar in quarantaine plaatsen geen mogelijkheid is. Volgens De Volkskrant zijn er in het hele land slechts vier beademingsapparaten.
'Vier op de vijf rijscholen gestopt met lesgeven'
Vier op de vijf rijscholen in Nederland is gestopt met lesgeven vanwege de coronacrisis. Dat blijkt uit een enquête van vakblad RijschoolPro. Veel rijschoolhouders zeggen het risico op besmetting te groot te vinden, omdat er geen 1,5 meter afstand in de auto kan worden gehouden. Anderen zeggen verkoudheidsklachten te hebben of een risicogroep te zijn. Ook sociale druk is een reden om te stoppen, aldus het vakblad.
Driekwart van de branche zegt dat er vrijwel geen werk meer is. Een derde van de rijscholen in Nederland zegt in de enquête te verwachten de financiële klappen van de coronacrisis niet te kunnen opvangen. Er komen nauwelijks nieuwe aanmeldingen binnen, terwijl de maanden maart, april en mei normaal gesproken juist druk zijn.
Installatiebranche slaat alarm over gevolgen coronacrisis
Installatiebedrijven en technisch dienstverleners hebben grote zorgen over de gevolgen van de coronacrisis. Uit een enquête van brancheorganisatie Techniek Nederland blijkt dat 62 procent van de bedrijven tussen nu en twee weken werktijdverkorting verwacht aan te vragen. Voorzitter Doekle Terpstra spreekt van een "alarmerende situatie".
De hele technieksector heeft last van de coronacrisis. Terpstra: "Vooral bij bedrijven die technische systemen plaatsen en onderhouden is de nood nu aan de man. Van de ene op de andere dag loopt de omzet daar dramatisch terug. Maar ook onze technisch dienstverleners in de infrastructuur, industrie en bij consumenten zitten in de problemen." Éen op de drie bedrijven heeft bovendien te maken met meer dan tien procent zieke werknemers.
Volgens de brancheorganisatie ontstaan door de problemen doordat bedrijven niet meer bij klanten langs mogen of kunnen gaan.
Australië op slot na weekend van 'internationaal gezichtsverlies'
In Australië zijn vergaande maatregelen aangekondigd om het coronavirus in te dammen. Premier Morrison heeft de sluiting van horeca, gebedshuizen en sportlocaties aangekondigd. De maatregelen gelden voor de komende zes maanden, maar worden elke maand geëvalueerd. Verschillende Australische staten sluiten de grenzen voor onderling personenverkeer, een maatregel die sinds de stichting van de federatie Australië niet eerder is genomen.
De maatregelen volgen op een weekend waarin het land internationaal gezichtsverlies leed door foto's van een overvol strand (Bondi Beach), zegt correspondent Eva Gabeler. Veel mensen negeerden de oproep om afstand te houden.
Aanvankelijk verspreidde het virus zich relatief traag, maar de afgelopen dagen is het aantal besmettingen snel gestegen tot 1098 geregistreerde gevallen. Zeven mensen zijn aan de gevolgen van de besmetting overleden.
VN wil noodfonds vanwege coronacrisis
De Verenigde Naties gaan een noodfonds opzetten om de behandeling van coronapatiënten te ondersteunen, meldt het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken. Met het fonds moeten ontwikkelingslanden met zwakke gezondheidssystemen worden geholpen. Ook wil de VN de langetermijngevolgen van de coronacrisis wereldwijd aanpakken.
Volgens de Noren wordt de formele aankondiging van het fonds later deze week verwacht.
Bijna alle nieuwe infecties in China en Taiwan zijn geïmporteerd
Voor de vijfde dag op rij zijn er geen nieuwe besmettingen gemeld in de Chinese provincie Hubei, het oorspronkelijke epicentrum van het coronavirus. De Chinese gezondheidsautoriteiten melden dat er de afgelopen dag 9 doden en 39 nieuwe besmettingen bij zijn gekomen. Alle nieuwe infecties zouden zijn ontstaan in het buitenland.
In totaal zijn 3270 mensen in China aan de gevolgen van het coronavirus overleden. 81.093 mensen zijn besmet geraakt, van wie er 72.703 zijn hersteld, zeggen de Chinese autoriteiten.
Ook Taiwan meldt nieuwe besmettingen, waarvan de meeste een buitenlandse oorsprong hebben. Volgens de autoriteiten zijn 25 van de 26 nieuwe coronapatiënten onlangs in Europa of de Verenigde Staten geweest, onder meer in Nederland.
Bredase taxibedrijven gaan zorgverleners gratis vervoeren
Vier taxibedrijven uit Breda gaan zorgverleners tijdens de coronacrisis gratis door hun stad vervoeren, meldt Omroep Brabant. Voor de taxisector is momenteel heel weinig werk, en dus staan de auto's vaak stil.
"Er zijn bijna geen taxiritten meer", zegt chauffeur Dogan Sari bij de regionale omroep. "We hebben nauwelijks inkomsten, maar de vaste lasten lopen gewoon door. Het is zwaar voor de chauffeurs, want de meesten hebben een gezin te onderhouden."
De bedrijven zeggen dat ze iets willen terugdoen voor de maatschappij, nu de overheid heeft toegezegd in actie te komen voor de bedrijven. "Het is bedoeld voor alle mensen die in de zorg werken en een probleem hebben met vervoer. Van de arts tot aan de verpleegkundige of de mantelzorger, het is voor iedereen die werkt in de gezondheidszorg en de coronacrisis bestrijdt. We halen ze op en brengen ze gratis weg."
Canada stuurt geen sporters naar Tokio als Spelen niet verzet worden
Canada doet niet mee aan de Olympische Spelen in Tokio, tenzij ze met een jaar worden uitgesteld. Dat hebben het Canadese Olympisch Comité (COC) en het Paralympische Comité zondag bekendgemaakt.
Verschillende nationale sportkoepels en sportbonden, zoals de Nederlandse wielerbond KNWU en de Amerikaanse atletiek- en zwembond, riepen afgelopen weekeinde om uitstel van de Spelen, net als het Braziliaanse Olympisch Comité. Het IOC meldde zondagavond dat het de mogelijkheid om de Spelen te verplaatsen onderzoekt.
Canada is het eerste land dat laat weten geen sporters naar Japan te sturen, mochten de Spelen gewoon van 24 juli tot 9 augustus gehouden worden.
De Japanse premier Abe heeft laten weten dat uitstel een optie is en "onvermijdelijk" als het evenement niet in zijn volledige vorm kan worden gehouden:
Coronavaccin uit Leiden getest in buitenland: regels in Nederland te streng
Het Amerikaanse bedrijf Johnson & Johnson werkt in Leiden met meer dan honderd mensen aan een coronavaccin, maar zal dat vaccin vermoedelijk niet in Nederland testen op mensen. Dat schrijft het FD vanochtend. Het concern is bang voor vertraging door de strenge regels voor klinische tests in Nederland.
Na vragen van de krant laat het bedrijf weten dat het vaccin waarschijnlijk in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk getest zal worden. "We kiezen de snelste en beste manier", aldus een verklaring van Janssen, de farmaceutische tak van Johnson & Johnson met een grote vestiging in Leiden. Het bedrijf noemt het wenselijk dat Nederland "snel grote stappen zet om de regels aan te passen".
Harvey Weinstein besmet
Veroordeeld filmproducent Harvey Weinstein is in de gevangenis besmet met het coronavirus. Hij is daarom geïsoleerd. Ook een andere gedetineerde in zijn gevangenis is positief getest, enkele bewakers zijn in quarantaine geplaatst.
Weinstein werd vorige maand tot 23 jaar cel veroordeeld wegens een verkrachting. De zaak was een belangrijke katalysator in de #MeToo-beweging.
De advocaten van de 68-jarige Weinstein, die zeggen nog niet officieel op de hoogte te zijn gebracht, maken zich zorgen om hun cliënt, vanwege zijn leeftijd en broze gezondheid.
Rode Kruis krijgt duizenden beschermingsmiddelen aangeboden
Het Rode Kruis heeft afgelopen weekend duizenden beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen ontvangen. Het gaat onder meer om ruim 125.000 maskers, 36.000 beschermingsbrillen en 500 liter desinfecterende vloeistof. De hulporganisatie deed vrijdagavond een oproep aan particulieren en ondernemers om spullen te doneren.
"Het Rode Kruis stelt alle ingezamelde spullen beschikbaar aan de zorg via de hiervoor ingestelde distributielijnen", meldt de organisatie. "Op deze manier kunnen de materialen terechtkomen bij de zorginstellingen waar ze op dit moment het hardst nodig zijn." Na inzameling, sortering en controle draagt het Rode Kruis de spullen over aan het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en GGD GHOR Nederland. Zij zorgen ervoor dat de middelen bij de zorginstellingen komen waar ze het hardst nodig zijn.
Even geen vakantiegeld?
Bedrijven die ondanks de toegezegde steun van de overheid zwaar in de problemen komen, zouden in het uiterste geval het uitbetalen van vakantiegeld mogen opschorten. Dat zegt de vakbond FNV in De Telegraaf. Het gaat dan vooral om bedrijven in de horeca en de detailhandel, die het moeilijk hebben nu de corona-uitbraak heeft geleid tot vergaande beperkingen. Zakaria Boufangacha van FNV zegt bereid te zijn "constructief" mee te denken. "Wat ons betreft zou dit een ultieme stap zijn voor sectoren in nood."
Directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland schetst in de krant het dilemma: "Je kunt nu vakantiegeld uitkeren, maar misschien is er dan over drie maanden helemaal geen bedrijf meer."
Japanse premier: Spelen mogelijk uitstellen
De Japanse premier Abe heeft voor het eerst gezegd dat de Olympische Spelen in zijn land mogelijk uitgesteld moeten worden als het evenement niet in zijn geheel kan worden gehouden. De Spelen helemaal niet door laten gaan, is wat hem betreft geen optie. Het IOC zei gisteren ook rekening te houden met uitstel. Steeds meer landen pleiten daarvoor.
Canada zegt geen sporters te sturen tenzij het evenement met een jaar wordt uitgesteld. Ook Australië sluit uit dat de Spelen zoals gepland in juni doorgaan. Australische sporters moeten zich erop voorbereiden dat de Spelen in 2021 zijn, in de 'noordelijke zomer'. De gezondheid van sporters en hun naasten moet nu vooropstaan, staat in een verklaring van het Australische Olympisch Comité.
Het Nederlandse NOC*NSF liet gisteren weten dat de Spelen alleen door zouden moeten gaan als het virus wereldwijd onder controle is:
Speciaal vignet voor grensarbeiders
Grensarbeiders die in vitale sectoren werken, kunnen een speciaal vignet aanvragen om sneller de grens tussen België en Nederland door te komen. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteravond bekend. Vorige week woensdag sloot België de grenzen voor niet essentiële-reizen.
Wie voor werk de grens over moet, moet dat kunnen aantonen met een werkgeversverklaring. Dat kan bij de controles tot veel oponthoud leiden. Met het speciale vignet kunnen mensen met een cruciaal beroep, bijvoorbeeld zorgverleners, nu sneller langs die grenscontroles komen.
Nieuw-Zeeland grijpt in
Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland heeft maatregelen aangekondigd om de impact van het coronavirus te dempen. Binnen 48 uur gaan scholen, cafés, restaurants en bioscopen dicht. Supermarkten en apotheken blijven open. "Nieuw-Zeeland maakt zich op om in quarantaine te gaan", sprak Ardern. Ze verwacht dat de maatregelen in elk geval vier weken gaan duren. In het land zijn 102 besmettingen vastgesteld.
Senatoren in VS nog niet op één lijn
In de Amerikaanse Senaat is geen overeenstemming bereikt over een grootschalig financieel hulppakket voor getroffenen van covid-19. Een Republikeins plan waarmee 1,8 biljoen dollar is gemoeid bleef haken op 47 tegen 47 stemmen, waar er 60 vóór hadden moeten stemmen. De Democraten vinden het pakket te mager. Het zou te weinig doen voor werknemers in de zorg en te veel gericht zijn op steun aan het bedrijfsleven. De onderhandelingen erover gaan verder. De Democratische leider Schumer verwacht dat er binnen 24 uur alsnog een akkoord kan zijn.
Het nieuws kwam terwijl president Trump bekendmaakte dat hij fondsen vrijmaakt voor de getroffen staten New York, Californië en Washington. De nationale garde wordt ingeschakeld om onder meer noodhospitalen op te zetten. Ook gaan er hulpmiddelen naartoe zoals mondkapjes. New York is veruit de zwaarst getroffen staat in de VS, met meer dan 15.000 geregistreerde besmettingen. Vandaag worden er vergaande maatregelen van kracht om de bewegingen van New Yorkers drastisch te beperken.