Midden-Oostenblog
Oorlog Hamas-Israël
NOS NieuwsAangepast

Minister Gantz vertrekt uit oorlogskabinet, besluit oogst lof en felle kritiek

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

  • Gazaans ministerie van Gezondheid: 274 Palestijnen gedood bij aanvallen op Nuseirat.
  • Israëlisch leger gaat door met aanvallen in Gaza, hulpverleners vinden doden in Bureij.
  • Minister Gantz is uit het Israëlische oorlogskabinet gestapt.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.

liveblog gesloten

VS: Houthi's vielen schepen Golf van Aden aan

De twee raketten, afgevuurd vanuit Jemen, die gisternacht twee schepen hebben geraakt in de Golf van Aden, komen van de Houthi-rebellen. Dat heeft het Amerikaanse legerkwartier Centcom bevestigd. Een van de raketten raakte een containerschip. Daarbij brak er brand uit, maar het schip kon zijn vaart voortzetten. Niemand raakte gewond.

Een andere raket werd "succesvol vernietigd" voordat die schade aan kon richten, zo meldt Centcom. De aanval vond plaats zo'n 150 kilometer ten zuidoosten van de Jemenitische stad Aden. Ambrey en UKMTO, de Britse overheidsdienst die scheepvaart in het gebied coördineert, meldden beide dat er nog een schip werd geraakt door een "onbekend projectiel" in de Golf van Aden.

Al maanden bestookt de Jemenitische Houthi-militie marine- en vrachtschepen die verbonden zijn aan Israël of westerse landen, uit protest tegen de aanhoudende oorlog in Gaza. Dat doen ze doorgaans met drones en ballistische raketten. Aanvallen met kleine bootjes komen minder vaak voor.

Jemen is een van de armste landen ter wereld. In het land is het al bijna tien jaar oorlog. De crisis als gevolg van 7 oktober en de Gaza-oorlog heeft het leven in Jemen nóg moeilijker gemaakt. Correspondent Daisy Mohr maakte er dit verslag:

Zo raakt de crisis in het Midden-Oosten de burgers van Jemen

Verenigde Staten vragen om stemming wapenstilstand

De Verenigde Staten hebben zondag de VN-veiligheidsraad gevraagd te stemmen over hun voorstel voor een plan voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en vrijlating van gijzelaars in Gaza.

Volgens diplomatieke bronnen is de stemming gepland voor maandag. Lidstaten zouden zondag een derde versie hebben ontvangen van een plan van de Amerikaanse president Joe Biden dat in drie fasen tot een "duurzaam staakt-het-vuren" moet leiden. Volgens persbureau AFP, dat het document heeft ingezien, staat in deze versie dat het geaccepteerd is door Israël, en wordt Hamas erin opgeroepen ook akkoord te gaan.

De eerste fase van het plan zou bestaan uit een onmiddellijk en volledig staakt-het-vuren, de vrijlating van door Hamas gekidnapte gijzelaars en een uitwisseling met Palestijnse gevangenen, distributie van humanitaire hulp in de hele Gazastrook en de terugtrekking van het Israëlische leger uit bevolkte gebieden in Gaza.

De wapenstilstand zou in eerste instantie zes weken gelden, maar wordt volgens het plan verlengd als onderhandelaars na die periode nog werken aan een permanent vredesplan.

Extreemrechts haalt uit naar opgestapte Gantz

Minister van Financiën Bezalel Smotrich, voorman van de extreemrechtse beweging Religieus Zionisme, heeft felle kritiek op de opgestapte minister Gantz. "Niets is onwaardiger dan uit de regering stappen in tijden van oorlog." Volgens hem speelt Gantz daarmee de vijanden van Israël in de kaart. Het is precies wat de leiders van Hamas, Hezbollah en Iran wilden, zegt Smotrich.

Avigdor Liberman van Israël Ons Huis is blij met het vertrek van Gantz: "Beter laat dan nooit, het is tijd voor een zionistische coalitie."

Netanyahu: we vechten op zeven fronten

Op een bijeenkomst met ouders van gesneuvelde militairen heeft premier Netanyahu gezegd dat Israël strijd levert op zeven fronten. Hij noemde Hamas, Hezbollah, de Houthi's, Iran, milities in Syrië en Irak, de Westoever en het Internationaal Strafhof in Den Haag. De aanklager van het Strafhof wil dat de rechters een arrestatiebevel uitvaardigen tegen Netanyahu en enkele Hamasleiders. Hij wil ze laten vervolgen wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Gantz maakt excuses aan familie gijzelaars

De opgestapte minister Gantz heeft op de persconferentie over zijn vertrek uit het oorlogskabinet zijn excuses gemaakt aan de families van de gijzelaars. "We hebben ons best gedaan, maar we zijn er nog niet in geslaagd veel van de gijzelaars weer thuis te krijgen. Ook ik draag daarvoor de verantwoordelijkheid." Gantz sprak zich nogmaals uit voor een akkoord met Hamas dat leidt tot de terugkeer van de mensen die nog in de Gazastrook vastzitten. Dat zijn er naar schatting nog zo'n 120.

Gisteren wilde Gantz zijn ontslag al bekendmaken. Daar ging een streep door vanwege de Israëlische militaire operatie in de Gazastrook waarbij vier Israëlische gijzelaars werden bevrijd.

Minister Ben-Gvir wil plek in oorlogskabinet

Na het vertrek van minister Gantz uit het oorlogskabinet heeft minister Ben-Gvir premier Netanyahu gevraagd hem op te nemen in het oorlogskabinet, dat losstaat van het 'gewone' kabinet. Gvir leidt de extreemrechtse partij Otzma Yehudit. Hij voelt niets voor een overeenkomst met Hamas. Het recente vredesplan van de Amerikaanse president Biden noemde hij roekeloos en was voor hem aanleiding te dreigen met de val het kabinet. Ben-Gvir werd meermaals veroordeeld, onder meer voor aanzetten tot racisme.

Oppositieleider Lapid prijst besluit Gantz

De Israëlische oppositieleider Lapid prijst het besluit van minister Gantz om uit het oorlogskabinet te stappen. Hij steunt diens oproep tot nieuwe verkiezingen. Volgens hem is het de hoogste tijd om "deze extremistische regering die heeft gefaald" te vervangen. Hij zegt dat er een regering moet komen die de veiligheid voor de inwoners van Israël herstelt, de economie weer opbouwt en het aanzien van Israël in de wereld herstelt.

Breuk in Israëlisch oorlogskabinet: Gantz stapt op

Minister Gantz stapt uit het Israëlische oorlogskabinet. Dat heeft hij bekendgemaakt op een persconferentie. De breuk komt niet onverwacht. Gantz heeft zich geregeld heel kritisch uitgelaten over premier Netanyahu en zijn aanpak van de oorlog tegen Hamas. Een paar weken geleden had hij Netanyahu een ultimatum gesteld: dit weekend moest de premier met een duidelijk plan komen voor hoe het verder moet na de oorlog.

Volgens Gantz staat Netanyahu een "waarachtige overwinning" in de weg en heeft hij alleen maar loze beloften gedaan. Een echte overwinning betekent volgens Gantz de terugkeer van de gijzelaars naar Israël, een nieuw bestuur in de Gazastrook in de plaats van Hamas en het vormen van een alliantie met landen in het Midden-Oosten tegen Iran.

Nieuwe verkiezingen

Gantz roept verder op tot nieuwe verkiezingen komend najaar. Voordat het oorlogskabinet werd gevormd, zat Gantz in de oppositie. Zijn partij, die relatief gematigd is, doet het op dit moment beter in de peilingen dan die van Netanyahu.

Netanyahu kwam al tijdens de persconferentie met een reactie. Hij vindt dat Gantz nu niet "moet weglopen van het front".

Het oorlogskabinet staat los van het normale kabinet. Het vertrek van Gantz betekent niet dat de regering van Netanyahu zijn meerderheid verliest. De coalitie beschikt over 64 van de 120 zetels in het parlement. Om te regeren is Netanyahu sterk afhankelijk van extreemrechts.

Gantz tijdens zijn persconferentie vanavond

Israëlische commandant Gaza-divisie neemt ontslag

De bevelhebber van de Israëlische Gaza-divisie heeft zijn ontslag ingediend. Generaal Avi Rosenfeld vertrekt omdat hij de terreuraanvallen van Hamas op 7 oktober niet heeft kunnen voorkomen. In zijn ontslagbrief schrijft hij dat hij gefaald heeft in het beschermen van de leefgemeenschappen dicht bij de Gazastrook.

Bij de terreuraanslagen werden 1200 mensen vermoord. Een groot deel van hen leefde in de grensdorpen die werden aangevallen.

Rosenfeld blijft aan tot zijn opvolger is benoemd. Hij is pas de tweede hoge militair die in verband met de aanslagen van 7 oktober het veld ruimt. In april kondigde de chef van de militaire inlichtingendienst zijn vertrek aan.

'Gijzelaar werd vastgehouden in huis Palestijnse journalist'

Noa Argamani, een van de vier Israëlische gijzelaars die gisteren werden bevrijd in Nuseirat, zat gevangen in de woning van een Palestijnse familie. Een van de bewoners was werkzaam als arts. Zijn zoon, die in hetzelfde huis woonde, was actief als journalist, melden Israëlische media.

Bij de bevrijdingsoperatie werden de arts, zijn zoon en diens vrouw gedood. Volgens de Palestijnse voorzitter van Euro-Med Human Rights Monitor waren Israëlische eenheden met een ladder het appartement binnengedrongen. Eerst doodden ze de vrouw die ze tegenkwamen op de trap. "Daarna executeerden ze haar man en zijn vader in het bijzijn van de kinderen", stelt Euro-Med Human Rights Monitor.

Hamas: drie gijzelaars omgekomen bij Israëlische bevrijdingsactie

Hamas stelt in een videoboodschap op Telegram dat gisteren bij de Israëlische bevrijdingsoperatie in Nuseirat niet alleen vier gijzelaars werden bevrijd, maar dat drie andere gijzelaars zijn gedood. Een van hen zou een Amerikaans staatsburger zijn.

Hoe de drie zijn omgekomen zegt Hamas niet. De terreurgroep heeft nog geen bewijs geleverd voor de dood van de gijzelaars. De Israëlische strijdkrachten hebben nog niet op de claim van Hamas gereageerd.

Opnieuw felle kritiek op Netanyahu om gijzelaars

Opnieuw is in Israël felle kritiek geuit op premier Netanyahu vanwege de manier waarop hij zich opstelt in de gijzelaarscrisis. Gisteren bracht Netanyahu een bezoek aan de vier gijzelaars die gisteren bij een militaire operatie in de Gazastrook werden bevrijd. Kern van de kritiek is dat hij hen wél heeft bezocht, maar niet de familie van gijzelaars die tijdens het conflict zijn omgekomen, schrijft The Times of Israel.

Sinds de terreuraanslagen op 7 oktober zijn er drie reddingsoperaties geweest, schrijft het nieuwsmedium. Bij een daarvan kwam een gijzelaar om het leven. Ook vond het leger de afgelopen maanden de lijken van enkele gijzelaars die volgens Israël door Hamas zijn gedood. Critici stellen dat Netanyahu bij slecht nieuws volstond met een geschreven boodschap aan familie van gijzelaars, of helemaal niets van zich liet horen. Oppositieleider Lapid zei: "In voor- en tegenspoed ben je premier. Wanneer het tegenzit, kun je niet verdwijnen. Dat is onwaardig."

Israël verlengt het uitzendverbod voor Al Jazeera met 45 dagen

Het Israëlische ministerie van Communicatie verlengt het verbod op nieuwsuitzendingen van Al Jazeera in Israël met 45 dagen. Volgens een verklaring van het ministerie heeft het kabinet het besluit unaniem genomen, nadat Israëlische veiligheidsdiensten "ondubbelzinnig hadden vastgesteld dat de uitzendingen van de zender een daadwerkelijk gevaar voor de staatsveiligheid vormen".

Op 5 mei maakte Israël bekend dat het de kantoren van Al Jazeera zou sluiten. Enkele uren later viel de Israëlische politie een redactieruimte van de Qatarese nieuwszender in Jeruzalem binnen. Vlak voor het verbod had het Israëlische parlement een wet aangenomen die het mogelijk maakt om de zender 45 dagen lang te verbieden.

Al Jazeera is al langer een doorn in het oog van premier Netanyahu, die de Arabische zender "opruiend" noemt.

In een reactie schrijft Al Jazeera niet verrast te zijn door verlenging van het uitzendverbod. "Internationaal is het verbod veroordeeld. De Verenigde Staten hebben gesproken over persvrijheid. De Europese Unie, de Britse en de meeste westerse landen die zichzelf als democratisch beschouwen, hebben de wijsheid van het verbod in twijfel getrokken en Israël gevraagd het op te heffen. Israël beschouwt zichzelf als een democratie. Democratieën verbieden de vrijheid van meningsuiting niet."

De inval van het Israëlische leger in het kantoor van Al Jazeera in Jeruzalem vorige maand:

Inval Israëlische politie in kantoor Al Jazeera in Jeruzalem

Minister Gantz houdt vanavond toespraak, stapt naar verwachting uit oorlogskabinet

De Israëlische minister Gantz geeft vanavond alsnog een persconferentie over zijn positie in het oorlogskabinet. Naar verwachting kondigt hij daar aan dat hij uit het oorlogskabinet stapt. Eigenlijk zou hij gisteravond met een verklaring komen, maar dat ging niet door vanwege de Israëlische militaire operatie in de Gazastrook waarbij vier gijzelaars werden bevrijd.

Aanleiding voor de persconferentie is een ultimatum dat Gantz, die zonder portefeuille in het oorlogskabinet zit, een aantal weken geleden had gesteld. Daarin eiste hij dat premier Netanyahu uiterlijk gisteren met een plan zou komen voor het naoorlogse bestuur van de Gazastrook. Als dat niet zou gebeuren, dreigde hij uit het oorlogskabinet te stappen. Gisteren riep Netanyahu Gantz in een bericht op X op om lid te blijven van het oorlogskabinet.

Voor dat kabinet werd gevormd, zat Gantz in de oppositie. Zijn partij doet het momenteel beter in de peilingen dan die van Netanyahu. Het oorlogskabinet staat los van het normale kabinet, dus als Gantz uit het oorlogskabinet stapt, valt de regering niet. Wel zal Netanyahu nog afhankelijker worden van zijn uiterst rechtse ministers.

Getuigen beschrijven 'chaos' en 'bloedbad' tijdens Israëlische operatie in Nuseirat

Steeds meer Palestijnen die in het dichtbevolkte Nuseirat wonen, vertellen over de Israëlische operatie waarbij gisteren vier gijzelaars werden bevrijd. Volgens het Gazaanse ministerie van Gezondheid zijn daarbij 274 Palestijnen gedood, onder wie veel vrouwen en kinderen.

Een man zei tegen de BBC dat hij op een markt groenten aan het kopen was toen hij straaljagers en geweerschoten hoorde. "Daarna lagen de lichamen van mensen in stukken verspreid over straat. De muren waren bevlekt met bloed."

Een andere getuige zei tegen Al Jazeera dat Israëlische militairen een ladder gebruikten om zijn huis binnen te klimmen. "Plotseling kwamen er militairen volledig bewapend ons huis binnen. Er brak chaos uit met geweervuur en explosies", zei hij. "Mijn zoontje van 18 maanden schreeuwde van angst."

'Burgers als menselijk schild'

De Israëlische legerwoordvoerder Hagari stelde gisteravond dat er bij de bevrijdingsactie in twee gebouwen minder dan honderd Palestijnen zijn omgekomen. "Ik weet niet hoeveel terroristen daar bij zitten", zei hij. Bovendien zouden de Palestijnse milities burgers als menselijk schild gebruikt hebben. Ook zei hij dat Israëlische troepen verwikkeld raakten in hevige vuurgevechten waarbij ze werden aangevallen met antitankwapens. Volgens de woordvoerder was het nodig om grof geschut in te zetten, met assistentie van de luchtmacht.

Een arts van het Al-Aqsa-ziekenhuis vertelde over de vele gewonden die het ziekenhuis werden binnengedragen na de aanval. Tientallen van hen hadden ernstig hoofdletsel, onder meer door granaatscherven.

Gazaans ministerie van Gezondheid: 274 Palestijnen gedood bij aanvallen op Nuseirat

Volgens het Gazaanse ministerie van Gezondheid, dat onder toezicht staat van Hamas, heeft het Israëlische leger 274 Palestijnen gedood bij de operatie in het vluchtelingenkamp Nuseirat, waarbij gisteren vier Israëlische gijzelaars werden bevrijd. Het ministerie had tot dusver nog geen cijfers over de aanvallen in Nuseirat gemeld. Het ministerie zegt ook dat er ongeveer 700 Palestijnen gewond zijn geraakt rond de operatie.

Artsen van het Al-Aqsa-ziekenhuis spraken na de aanval over de chaos die uitbrak in het ziekenhuis. Het is "een compleet bloedbad", zei een woordvoerder tegen Al Jazeera. Op beelden is te zien dat zwaargewonde Palestijnen op de vloer van het ziekenhuis worden verzorgd.

In totaal zijn er inmiddels meer dan 37.000 Palestijnen gedood sinds 7 oktober, meldt het ministerie van Gezondheid vandaag. Volgens het ministerie is het daadwerkelijke aantal waarschijnlijk hoger, omdat er nog veel slachtoffers onder het puin zouden liggen. De autoriteiten maken geen onderscheid tussen Hamas-strijders en burgers.

Een gewonde man wordt bij het Al-Aqsa-ziekenhuis binnengebracht

Israëlisch leger gaat door met aanvallen in Gaza, hulpverleners vinden doden in Bureij

Een dag na de zware gevechten in en rond vluchtelingenkamp Nuseirat, waarbij vier Israëlische gijzelaars werden bevrijd en honderden Palestijnen werden gedood, wordt er hevig gevochten in Gaza. Volgens een journalist van Al Jazeera die aanwezig is in het Al-Aqsa-ziekenhuis, worden er lichamen binnengebracht van Palestijnen die gedood zijn tijdens luchtaanvallen op het vluchtelingenkamp Bureij. Ook de steden Deir al-Balah en Rafah worden volgens de journalist voortdurend gebombardeerd.

De Palestijnse Rode Halve Maan, een zusterorganisatie van het rode kruis, deelt op X een video waarop slachtoffers van Israëlische aanvallen in de buurt van Bureij te zien zouden zijn. Volgens de organisatie troffen zij daar zeker vier doden aan.

De Palestijnse Rode Halve Maan deelde deze (heftige) beelden:

Op berichtenplatform Telegram schrijft het Israëlische leger dat zij de gevechten in Gaza hebben voortgezet. Straaljagers en grondtroepen hebben militanten gedood, doelen getroffen en tunnelschachten gelokaliseerd in Deir al-Balah, Bureij en Rafah.

Colombia stopt met exporteren steenkool naar Israël

Colombia stopt met het exporteren van steenkool naar Israël. Dat doet het "zolang het land de volkerenmoord in de Gazastrook voortzet", zegt de Colombiaanse president Petro.

Petro is zeer kritisch op het Israëlische optreden in Gaza: eerder beschuldigde hij het land van het plegen van genocide. Afgelopen mei verbrak hij alle diplomatieke banden met Israël. Als reactie noemde de Israëlische premier Netanyahu Petro een "antisemitische aanhanger van Hamas".

Colombia verkocht vorig jaar voor circa 415 miljoen euro aan steenkool aan Israël. Volgens Persbureau AP importeert Israël meer dan 50 procent van zijn steenkool uit Colombia en wordt dat gebruikt om een groot deel van zijn energiecentrales te voeden.

Voordat Petro in 2022 aantrad als president waren de banden tussen de twee landen juist hecht. Colombia importeerde de afgelopen decennia een groot deel van zijn militair materieel uit Israël, waaronder meer dan dertig straaljagers.

Twee schepen bij Jemen aangevallen, brand uitgebroken

In de Golf van Aden is een containerschip geraakt door een raket, afgevuurd vanuit Jemen. Daarbij brak brand uit, maar die kon worden geblust voordat er slachtoffers vielen, zo meldt het Britse maritieme adviesbureau Ambrey. Een tweede raket miste doel. Ook werd het schip bestookt door mensen in kleine bootjes, die het vuur openden. Daarbij raakte niemand gewond.

De aanval vond plaats zo'n 150 kilometer ten zuidoosten van de Jemenitische stad Aden. Het schip, varend onder de vlag van Antigua en Barbuda, slaagde erin om de belagers af te schudden door sneller te gaan varen. Welke bestemming het schip had, is niet bekend.

Ambrey en UKMTO, de Britse overheidsdienst die scheepvaart in het gebied coördineert, melden beide dat er nog een schip werd geraakt door een "onbekend projectiel" in de Golf van Aden. Ook op dat schip brak volgens UKMTO brand uit, maar er raakten geen mensen gewond.

Al maanden bestookt de Jemenitische Houthi-militie marine- en vrachtschepen die verbonden zijn aan Israël of westerse landen, uit protest tegen de aanhoudende oorlog in Gaza. Dat doen ze doorgaans met drones en ballistische raketten. Aanvallen met kleine bootjes, zoals vandaag, komen minder vaak voor.

Jemen is een van de armste landen ter wereld. In het land is het al bijna tien jaar oorlog. De crisis als gevolg van 7 oktober en de Gaza-oorlog heeft het leven in Jemen nóg moeilijker gemaakt. Correspondent Daisy Mohr maakte er dit verslag:

Zo raakt de crisis in het Midden-Oosten de burgers van Jemen

Eerste hulp geleverd aan Gaza, via herstelde pier

Voor het eerst in weken zijn er weer hulpgoederen Gaza binnengebracht via de pier, die door het Amerikaanse leger werd aangelegd. De pier was pas een week in gebruik toen een storm die eind vorige maand beschadigde. Afgelopen vrijdag werd de pier weer verbonden met het Gazaanse vasteland, waarna er gisteren een eerste lading met bijna 500.000 kilo humanitaire hulp werd geleverd.

Vanaf nu wordt er elke twee dagen een lading van ongeveer die omvang Gaza binnengebracht, zo is de bedoeling van het Amerikaanse leger. Eerder werden vrachtwagens van hulporganisaties geplunderd voordat ze veel inwoners konden bereiken, maar de Amerikanen zeggen er vertrouwen in te hebben dat dat nu niet meer zal gebeuren, onder meer doordat er nieuwe routes zijn uitgestippeld voor de trucks.

President Biden zei al bij de lancering van het plan voor de pier, in maart, dat de capaciteit niet genoeg is om de nood van alle Gazanen te lenigen. Daarvoor moeten er meer grensovergangen open, zeggen ook hulporganisaties. Hongersnood is een acuut gevaar voor veel Gazanen. Volgens de VN lopen ongeveer een miljoen inwoners medio juli het gevaar om te komen van de honger, als er dan nog steeds mondjesmaat hulp geleverd wordt. Dat is bijna de helft van de bevolking voor de oorlog begon, in oktober.

Bijna een derde van de kinderen onder de 2 in Gaza is ondervoed.

Tienduizenden Israëliërs op de been voor vrijlating gevangenen en nieuwe verkiezingen

In Tel Aviv hebben opnieuw tienduizenden gedemonstreerd voor vrijlating van de Israëlische gijzelaars. Ze willen dat de regering een akkoord sluit met Hamas waardoor de ongeveer 120 gijzelaars die nog in Gaza zitten naar huis kunnen komen. Ook eisen ze nieuwe verkiezingen. Ze hopen dat Netanyahu dan niet terugkeert in het kabinet. Ook in Jeruzalem, Haifa en andere steden gingen demonstranten de straat op.

In Tel Aviv kwam het tot botsingen met de politie toen demonstranten een snelweg probeerden te blokkeren. De politie zette waterwerpers in. Zeker tien mensen zijn aangehouden.

Tel Aviv vanavond

Bevrijde gijzelaar Noa lijkt gevangenschap goed te hebben doorstaan

De bevrijde gijzelaar Noa Argamani zegt in Israëlische media dat ze in de acht maanden dat ze gegijzeld was in woningen is vastgehouden en niet in een tunnelstelsel van Hamas of van een andere Palestijnse militie. Volgens haar familie heeft ze haar gevangenschap op het oog goed doorstaan, zowel fysiek als mentaal.

Argamani was een van de bekendste gijzelaars. De student informatica werd op 7 oktober vorig jaar gevangengenomen door Hamas en op een motor naar Gaza ontvoerd. "Dood mij niet!", riep ze in een video die de wereld over ging. Haar vriend Avinatan Or werd ook ontvoerd. Hij zit nog altijd vast in Gaza.

Haar laatste verblijfplaats in Gaza was een appartement in het centrum van het vluchtelingenkamp Nuseirat. Ze zat daar in haar eentje, de andere drie gijzelaars die vandaag zijn bevrijd, zaten in een appartement 200 meter verderop.

Argamani vertelde haar familie dat het appartement waar zij zat eigendom was van een welgestelde familie. Ze kreeg genoeg te eten en kon douchen. Daglicht zag ze nauwelijks. Tijdens haar verblijf daar leerde ze wat Arabisch.

Het Israëlische leger bevrijdde haar op de dag dat haar vader jarig is. "Een geschenk als dit heb ik nooit verwacht", zei hij. Haar moeder is terminaal ziek en is er zeer slecht aan toe. Argamani heeft haar moeder inmiddels bezocht.

Noa Argamani ziet haar vader terug

Blijdschap over bevrijdingsactie, maar woede bij families omgekomen gijzelaars

Na de bevrijdingsactie van vandaag is er blijdschap in Israël, maar nog zeker 120 gijzelaars zitten vast in Gaza. Ruim 40 daarvan zijn volgens het Israëlische leger niet meer in leven. Familieleden van nog levende gijzelaars zijn wanhopig, omdat ze weten dat de kans dat ze hun naasten levend terugkrijgen steeds kleiner wordt.

Ze willen dat de Israëlische regering zo snel mogelijk tot afspraken komt over de ruil van Israëlische gijzelaars tegen Palestijnen die in Israël gevangen zitten. Want het overgrote deel van de gijzelaars die weer vrij zijn, kwam vrij dankzij zo'n afspraak.

De families van gijzelaars die overleden zouden zijn, zijn woest op de regering, hoorde correspondent Nasrah Habiballah:

Zijn neef overleed, maar Udi blijft strijden voor lot gijzelaars

Achternicht bevrijde Noa: zo snel mogelijk naar Israël om haar te zien

Een achternicht in Nederland van de Israëlische gijzelaar Noa Argamani wil zo snel mogelijk naar Israël om haar te zien. "Ik heb al die tijd in onzekerheid geleefd, je gaat toch uit van het ergste. Ik heb elke dag voor haar gebeden. Dat ze nu in behoorlijk goede gezondheid terug is, had ik niet durven dromen."

Achternicht Carola woont in Veenendaal. Ze had vandaag contact met haar familie in Israël. "Zij zeggen dat het goed gaat met Noa. Ik heb ook foto's van haar gezien. Ze ziet er goed uit, beter dan ik had verwacht. Ze is acht maanden nauwelijks buiten geweest."

De 26-jarige Noa was een van de bekendste gijzelaars. Beelden van haar ontvoering op 7 oktober van het muziekfestival bij Re'im gingen de hele wereld over.

De bevrijde Noa temidden van vrienden en familie

Beelden uit Nuseirat

Via internationale persbureaus komen deze beelden uit Nuseirat naar buiten. In dat Palestijnse kamp zijn vier Israëlische gijzelaars bevrijd door het Israëlische leger. Bij gevechten en bombardementen rond de bevrijdingsactie zijn volgens de Palestijnse autoriteiten veel doden gevallen. Op de beelden zijn slachtoffers te zien en komt de schade in beeld.

Nuseirat: bommen, verwoesting en veel doden en gewonden

'210 Palestijnen gedood bij luchtaanvallen en gevechten in Nuseirat'

Na Israëlische bombardementen op en zware gevechten in vluchtelingenkamp Nuseirat, waar vier Israëlische gijzelaars zijn bevrijd, worden veel doden en gewonden gemeld.

Volgens het mediabureau van Hamas zijn er 210 Palestijnen omgekomen en zeker 400 gewonden gevallen in het kamp in Centraal-Gaza. Een tijdsbestek wordt in die verklaring niet genoemd. De directeur van het Al-Aqsa-ziekenhuis nabij Nuseirat spreekt van zeker 94 doden en 200 gewonden. Het Gazaanse ministerie van Gezondheid, dat doorgaans slachtofferaantallen meldt, heeft het over grote aantallen doden en gewonden.

Ook plaatsen in de buurt van Nuseirat zijn zwaar gebombardeerd.

'Dagelijkse routine?'

De VN-vertegenwoordiger van de Palestijnse Autoriteit wijst erop dat de bevrijding van gijzelaars gepaard ging met tientallen dode burgers en kinderen aan Palestijnse kant. "Als je families in Israël feliciteert omdat ze weer bij elkaar zijn, vergeet dan niet condoleances over te brengen aan nog eens honderd Palestijnse families vanwege hun verliezen", zegt Majed Bamya. "Maakt het nog wat uit als je hoort dat er 150 Palestijnen zijn gedood, of is dit dagelijkse routine geworden?"

Hij voorspelt dat Israël de beelden van vandaag gebruikt om de dood van meer dan 36.000 Palestijnen te rechtvaardigen en de vernietiging van de leven van 2,3 miljoen Palestijnen. "Laat dit niet gebeuren", zegt hij.

Palestijnen in een verwoest deel van Nuseirat

Netanyahu over bevrijdingsactie: bewijs dat Israël niet buigt voor terorrisme

Premier Netanyahu heeft de leden van een militaire elite-eenheid geprezen die vier gijzelaars uit handen van Hamas hebben bevrijd. "Jullie hebben opnieuw bewezen dat Israël niet buigt voor terrorisme en buitengewoon creatief en dapper is bij het terughalen van onze gijzelaars. We zijn vastbesloten dat in de toekomst ook te doen. We geven niet op voordat deze opdracht klaar is en alle gijzelaars thuis zijn."

Netanyahu en minister van Defensie Gallant gaven donderdagavond toestemming om de vier gijzelaars te bevrijden die in het vluchtelingenkamp Nuseirat in Centraal-Gaza waren gelokaliseerd. Netanyahu volgde de operatie vanmorgen vanuit een war room van de veiligheidsdienst Shin Beth.

De organisatie van familieleden van de gijzelaars spreekt van een heroïsche operatie. Ze leverde de afgelopen maanden veel kritiek op Netanyahu en zijn kabinet, omdat ze te weinig zouden doen om de gijzelaars vrij te krijgen. Van de ongeveer 250 gijzelaars die Palestijnse militanten op 7 oktober meenamen naar Gaza, heeft Israël er tot nu toe zeven kunnen bevrijden.

Voormalig gijzelaar Almog Meir Jan ziet zijn familie terug

Al Jazeera meldt luchtaanvallen Midden-Gaza, chaos in Al-Aqsa-ziekenhuis

Een woordvoerder van het Al-Aqsa-ziekenhuis in Centraal-Gaza meldt dat er chaos is uitgebroken vanwege de vele doden en gewonden die daar binnen worden gebracht. Volgens de woordvoerder zijn er bij de Israëlische aanvallen op vluchtelingenkamp Nuseirat, even ten noorden van het ziekenhuis, zeker tientallen mensen gedood en komen er tientallen gewonden het ziekenhuis binnen om verzorgd te worden.

In Nuseirat heeft het Israëlische leger eerder vandaag vier Israëlische gijzelaars bevrijd, zo werd eerder vandaag bekend.

Al Jazeera schrijft dat het Israëlische leger ook luchtaanvallen heeft uitgevoerd op Deir al-Balah, de stad waar het Al-Aqsa-ziekenhuis ligt, en de nabijgelegen vluchtelingenkampen Maghazi en Bureij.

Volgens een journalist van de nieuwszender die in het Al-Aqsa-ziekenhuis aanwezig is, wordt het gebied al "sinds de vroege ochtend" zwaar gebombardeerd. "De ambulances zijn niet gestopt met het overdragen van gewonden. En niet alleen in ambulances. We hebben het ook over ezelkarren en auto's. Iedereen probeert zoveel mogelijk te helpen."

'Overal bloed'

Op foto's zou te zien zijn dat groepen Palestijnen vluchten uit het oosten van Deir el-Balah. Het ziekenhuis in Midden-Gaza is een van de weinige ziekenhuizen in de Gazastrook dat nog (deels) operationeel is.

Een arts van Artsen zonder Grenzen belde met een dokter in het Al-Aqsa-ziekenhuis. "Hij bleef het woord bloedbad, bloedbad, bloedbad herhalen", vertelt ze. "Er is overal bloed, ledematen zijn eraf geblazen. Het is zo verschrikkelijk."

Beelden van het Al-Aqsa-ziekenhuis

  • AFP
    Gewonden worden op de grond verzorgd in het Al-Aqsa-ziekenhuis..
  • AFP
    Een man brengt een gewond kind het Al-Aqsa-ziekenhuis binnen.

Minster Gantz zegt persconferentie af na nieuws redding gijzelaars

De Israëlische minister Gantz heeft de persconferentie die hij vanavond over de toekomst van het oorlogskabinet zou geven, afgezegd. Volgens Israëlische media was van plan om daar aan te kondigen dat hij uit het oorlogskabinet stapt.

In een verklaring bedankt hij de Israëlische militairen die de gijzelaars hebben bevrijd. "Ook vandaag gaat mijn hart uit naar alle families van de gijzelaars. We doen er alles aan om ze terug te brengen naar huis", zegt hij.

Het ultimatum dat Gantz had gesteld voor de Israëlische premier Netanyahu loopt vandaag af. Zijn eis was dat de premier uiterlijk vandaag met een plan zou komen voor het naoorlogse bestuur van de Gazastrook. Als dat niet zou gebeuren, dreigde hij uit het oorlogskabinet te stappen.

Voor het oorlogskabinet werd gevormd, zat Gantz in de oppositie. Het oorlogskabinet staat los van het normale kabinet, dus als hij uit het oorlogskabinet stapt valt de regering niet. Wel zal Netanyahu nog afhankelijker worden van zijn uiterst rechtse ministers.

Het is niet bekend wanneer Gantz nu het woord voert.

Israëlische leger heeft vier gijzelaars gered uit Gazastrook

Het Israëlische leger heeft vier Israëlische gegijzelden gered uit de Gazastrook. Het zijn Noa Argamani, Almog Meir, Andrey Kozlov en Shlomi Ziv. Ze werden op 7 oktober ontvoerd vanaf het Nova-muziekfestival.

Legerwoordvoerder Hagari spreekt over een complexe operatie in het hart van Nuseirat, een vluchtelingenkamp in het midden van de Gazastrook, die werd uitgevoerd door het Israëlische leger en de geheime dienst Shin Bet.

De gijzelaars werden op verschillende plekken gered. Volgens Palestijnse bronnen vielen in de omgeving van de bevrijdingsoperatie zeker 94 slachtoffers aan Palestijnse zijde.

Op X gaan beelden rond van Noa Argamani die haar vader omhelst:

'Zes mensen gedood bij aanval op vluchtelingenkamp Bureij', Israël meldt meerdere aanvallen

Een journalist van Al Jazeera schrijft dat er zes lichamen binnen zijn gekomen in het Al-Aqsa ziekenhuis. Ze zouden gedood zijn tijdens een Israëlische aanval op vluchtelingenkamp Bureij in Centraal-Gaza. Het Israëlische leger schrijft op Telegram dat zij in Centraal-Gaza aanvallen hebben uitgevoerd op tientallen locaties die gebruikt zouden worden door terreurgroepen.

Verder schrijven de Israëlische strijdkrachten dat ze in de wijk Tel Sultan in het westen van Rafah een Hamas-trainingscomplex hebben verwoest. Daarbij zijn volgens het leger meerdere Hamas-strijders gedood, wapens in beslag genomen en tunnels aangetroffen.

Ultimatum Israëlische minister Gantz loopt af, stapt vanavond vermoedelijk uit oorlogskabinet

Het ultimatum dat de Israëlische minister Gantz, die in het oorlogskabinet zit, had gesteld loopt vandaag af. Hij eiste dat de Israëlische premier Netanyahu uiterlijk vandaag met een plan zou komen voor het naoorlogse bestuur van de Gazastrook. Als dat niet zou gebeuren, dreigde hij uit het oorlogskabinet te stappen.

Volgens Israëlische media zijn er geen lopende onderhandelingen of pogingen van coalitiepartijen om tot overeenkomst te komen met Gantz of ervoor te zorgen dat hij na de deadline van 8 juni in de coalitie blijft. Hij geeft vanavond een persconferentie. Israëlische media schrijven dat hij daar waarschijnlijk zal aankondigen dat hij uit het oorlogskabinet stapt.

Voor het oorlogskabinet werd gevormd, zat Gantz in de oppositie. Als Gantz de regering verlaat, zal Netanyahu nog afhankelijker worden van zijn uiterst rechtse ministers.

Minister Benny Gantz

Palestijnen reageren gelaten op de gerepareerde pier

Palestijnen in de Gazastrook reageren gelaten op het nieuws dat de door het Amerikaanse leger gebouwde tijdelijke pier weer gemaakt is. "We hoorden over schepen met voedsel, maar er is niets binnengekomen", zegt een vrouw. "De drijvende pier deed niet zoveel", zegt een andere inwoner van de Gazastrook.

Bekijk de video waarin Palestijnen hun teleurstelling uiten hieronder:

Palestijnen teleurgesteld over haven voor hulpgoederen: 'Bijna niks binnengekomen'

Israël woedend om mogelijke plaatsing op 'zwarte lijst', VN noemt lek 'schokkend'

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Guterres, gaat het Israëlische leger op een lijst zetten van overtreders die schendingen hebben begaan tegen kinderen. Dat zegt de Israëlische VN-gezant Gilad Erdan. Erdan noemt het besluit van Guterres "beschamend". In een video die hij op X plaatste, voert hij een telefoongesprek met een VN-functionaris waarin hij zegt te walgen van het besluit.

Ook de Israëlische premier Netanyahu heeft gereageerd op het nieuws. "De VN heeft zichzelf vandaag op de zwarte lijst van de geschiedenis geplaatst", schrijft de premier, eveneens op X. Hij herhaalt daarbij de woorden van Erdan dat het Israëlische leger zich in de oorlogvoering juist volledig toelegt op het maken van een moreel onderscheid, waarbij wordt gedoeld op het zoveel mogelijk ontzien van burgers.

De zwarte lijst waar het om gaat, is een bijlage van een jaarlijks rapport over de schendingen van kinderrechten in conflictgebieden. Het gaat hierbij over het doden, verminken, seksueel misbruiken, ontvoeren of rekruteren van kinderen, het ontzeggen van toegang tot hulp en het aanvallen van scholen en ziekenhuizen. Erdan zei niet vanwege welke schendingen Israël op de 'zwarte lijst' komt.

De lijst bestaat uit twee delen: landen die maatregelen nemen om kinderen te beschermen en landen die dat niet doen. In het rapport van vorig jaar, werd Israël ook genoemd als schender van kinderrechten. Onder meer het doden van 55 Palestijnse kinderen en het aanvallen van scholen en ziekenhuizen werden genoemd. Israël belandde toen niet op de lijst van landen die niet genoeg doen om kinderen te beschermen.

Het rapport van dit jaar verschijnt over enkele dagen. De woordvoerder van de VN noemt het lekken van de video-opname van het telefoongesprek "schokkend en onacceptabel". Het telefoongesprek met een nieuw land dat op de lijst wordt geplaatst vindt plaats uit hoffelijkheid, zegt de woordvoerder. "Om die landen te informeren en lekken te voorkomen." De woordvoerder wilde niet verder ingaan op de inhoud van het rapport.

Persbureau Reuters meldt op basis van een anonieme diplomatieke bron dat ook Hamas en de Palestijnse Jihad op de lijst van overtreders zullen worden gezet.

VN-en hulporganisatiemedewerkers gevangengenomen door Houthi's

Houthi-rebellen hebben in Jemen elf medewerkers van de Verenigde Naties gevangengenomen, bevestigt een woordvoerder van de VN na berichtgeving in internationale media. De VN zet zich in voor een zo snel mogelijke veilige en onvoorwaardelijke vrijlating van alle medewerkers, zegt de woordvoerder. Ook hulporganisatie Save the Children bevestigt de gevangenneming van medewerkers, meldt persbureau Reuters.

Volgens de lokale mensenrechtenorganisatie Mayyun Organization for Human Rights vielen de Houthi's woningen van de internationale medewerkers binnen en namen ze mobiele telefoons en computers in beslag voor ze de medewerkers wegvoerden.

De Houthi's zelf hebben de gevangenneming van internationale hulpmedewerkers niet bevestigd. Houthi-rebellen ontvoeren vaker personeel van de Verenigde Naties. Ook lopen internationale hulpverleners het risico door andere groeperingen ontvoerd te worden. In februari 2022 werden vijf VN-medewerkers ontvoerd. Anderhalf jaar later, in augustus vorig jaar werden de vijf weer vrijgelaten. De ontvoerders hoorden vermoedelijk bij terreurbeweging al-Qaida.

Een groot deel van Noord- en West-Jemen staat onder controle van de Houthi-rebellen. Wekelijks vallen de Houthi's vanuit Noord-Jemen internationale schepen aan vanwege de oorlog in Gaza. De door Iran gesteunde rebellengroep voelt zich verbonden met Hamas. De Houthi's maken deel uit van een groep (terreur)organisaties en landen in het Midden-Oosten die door Iran de 'as van het verzet' wordt genoemd. Het gaat naast Iran om Syrië, pro-Iraanse milities in Irak, Hezbollah in Zuid-Libanon, en Hamas en Islamitische Jihad in de Gazastrook.

De aanvallen van de Houthi's op de Rode Zee vormen een grote belemmering voor de internationale scheepvaart. Sinds januari bombarderen de VS en het VK daarom verschillende Houthi-doelen. Ook Nederland draagt bij aan een internationale missie om de scheepvaart te beschermen.

In de hoofdstad Sanaa gingen duizenden Houthi-aanhangers vandaag de straat op om hun steun te betuigen aan de Palestijnse bevolking in Gaza en hun ongenoegen te uiten tegen de VS en Israël:

Houthi-aanhangers tijdens een pro-Palestijnse demonstratie

De aanvallen van de Houthi's op de Rode Zee vormen een grote belemmering voor de internationale scheepvaart. Sinds januari bombarderen de VS en het VK daarom verschillende Houthi-doelen. Ook Nederland draagt bij aan een internationale missie om de scheepvaart te beschermen.

Vandaag melden de Amerikaanse strijdkrachten acht drones en twee drone-boten in de Rode Zee te hebben uitgeschakeld. De Houthi's melden op hun beurt twee schepen te hebben aangevallen.

Rechter zet streep door verzoek ontruiming Universiteit Gent

De pro-Palestijnse demonstrerende studenten in de Universiteit van Gent hoeven voorlopig niet bang te zijn voor een ontruiming. De universiteit had de rechtbank in Gent verzocht om toestemming voor een ontruiming. De rechter gaat hier niet in mee. Volgens de rector van de universiteit is de veiligheid van de studenten in het geding, maar de rechter acht dat onbewezen. Twee weken geleden werden tien demonstranten opgepakt die een ander gebouw van de universiteit binnendrongen. De rechtbank ziet dat als een incident dat losstaat van de bezetting.

Studenten die niet meedoen aan het protest en personeel van de universiteit kunnen gewoon onderwijs volgen en hun werk doen, zo oordeelt de rechter. Daarom is er geen grond voor ontruiming.

De pro-Palestijnse demonstranten bezetten een maand geleden een van de universiteitsgebouwen. Ze eisen onder meer dat de universiteit alle Israëlische samenwerkingsverbanden verbreekt. Vorige week maakte de universiteit bekend alle lopende samenwerkingen met Israëlische universiteiten en onderzoeksinstellingen te pauzeren. Dat is voor de demonstranten niet genoeg: zij eisen dat de universiteit dezelfde keuze maakt voor de samenwerkingen met Israëlische bedrijven.

De Belgische premier De Croo in gesprek met pro-Palestijnse demonstranten op de UGent eind vorige maand

UNRWA roept op tot onderzoek naar schendingen humanitair recht

VN-hulporganisatie UNRWA roept op tot onderzoek naar alle schendingen tegen de Verenigde Naties, waaronder aanvallen op gebouwen van de UNRWA. Dat zegt een woordvoerder in een interview met The Washington Post. "VN-faciliteiten worden beschermd door het internationaal humanitair recht en moeten veilige schuilplaatsen zijn voor burgers", licht de organisatie toe op X.

Gisteren werden bij een Israëlische aanval op een UNRWA-school in de Gazastrook zeker 35 mensen gedood. Volgens de VN-organisatie hebben ongeveer 6000 Palestijnen hun toevlucht gezocht in het gebouw. Sinds het begin van de oorlog zijn volgens de organisatie meer dan 180 UNRWA-gebouwen geraakt en kwamen zeker 450 mensen als gevolg hiervan om het leven.

Kinderen bekijken de ravage in de UNRWA-school waarin duizenden gevluchte Palestijnen tijdelijk verblijven

Israëlische kolonisten richten vernielingen aan op Westelijke Jordaanoever

Palestijnse media melden aanvallen van Israëlische kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever waarbij landbouwgrond en olijfbomen in brand zijn gestoken. Dat gebeurde op verschillende plekken. Bij Beitin, ten noordoosten van Ramallah, werden ook huizen in brand gestoken.

De afgelopen maanden hebben Israëlische kolonisten steeds meer land ingenomen van Palestijnen op de Westoever. Ook aanvallen en brandstichtingen komen vaak voor. Westerse leiders hebben het geweld en de uitbreidingen van de nederzettingen herhaaldelijk veroordeeld, overigens zonder resultaat.

Ruim 600.000 Israëliërs leven in meer dan honderd nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, inclusief in Oost-Jeruzalem. Op de kaart hieronder zie je waar deze nederzettingen liggen:

Tijdelijke pier voor hulpverlening weer gerepareerd

De door de Verenigde Staten aangelegde tijdelijke pier voor de kust van de Gazastrook is gerepareerd en kan weer gebruikt worden, zegt het Amerikaanse leger. De pier werd halverwege mei in gebruik genomen, waardoor hulpgoederen aan land konden worden gebracht.

Een week later werd een gedeelte van de pier door de zee echter weggeslagen, waarna de hulp gestaakt moest worden. Slechts 137 vrachtwagens vol hulpgoederen arriveerden tot nu toe op deze manier.

Het is de bedoeling dat via deze pier uiteindelijk elke dag 150 vrachtwagenladingen hulp aan land worden gebracht. Dat is nog altijd veel minder dan de 500 vrachtwagens die voor de oorlog uitbrak de Gazastrook binnenkwamen.

Er komen momenteel nauwelijks hulpgoederen de Gazastrook in, onder meer doordat de grensovergang bij Rafah gesloten is. Via die grens met Egypte kwam de meeste hulp het gebied in.

Brokstukken van de weggeslagen pier in Gaza eind vorige maand

Nieuw-Zeeland hervat financiële steun UNRWA

Nieuw-Zeeland gaat de financiering aan de VN-hulporganisatie voor Palestijnen (UNRWA) hervatten. De komende dagen wordt de jaarlijkse betaling van 1 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (570.000 euro) overgemaakt, schrijft minister Peters van Buitenlandse Zaken op X.

Nieuw-Zeeland was een van de landen die de financiering aan UNRWA opschortten nadat Israël medewerkers van de organisatie had beschuldigd van betrokkenheid bij de aanslagen van Hamas op 7 oktober. Een onafhankelijk onderzoek wees in april uit dat Israël geen bewijzen had geleverd voor deze beschuldiging. Inmiddels hebben de meeste landen de financiële steun aan UNRWA hervat.

Nederland heeft dat niet gedaan, al schortte het de hulp voor UNRWA pas op nadat de jaarlijkse bijdrage al was gedaan. Naar aanleiding van het onderzoeksrapport zei Nederland voorlopig nog geen extra bijdragen aan UNRWA te doen.

'Geen voortgang gesprekken opening Rafah-grens'

Gesprekken tussen Egypte, Israël en de VS eerder deze week over de heropening van de Rafah-grenspost tussen Egypte en de Gazastrook hebben niets opgeleverd. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Axios op basis van Amerikaanse en Israëlische bronnen. De Rafah-grens is sinds de inname van het Israëlische leger begin vorige maand gesloten. Rafah was de belangrijkste grensovergang voor de toevoer van hulpgoederen.

Na de sluiting is de hoeveelheid hulp die de Gazastrook binnenkomt drastisch afgenomen, met nijpende voedsel- brandstof- en medicijntekorten als gevolg. Israël wil niet dat Hamas de controle over de grens heeft, uit vrees voor het binnensmokkelen van wapens. Egypte wil niet dat Israël de controle heeft, omdat daarmee afspraken uit het vredesverdrag tussen de landen worden geschonden.

Volgens Axios weigerde de Israëlische delegatie een voorstel van Egypte om de Palestijnse Autoriteit een rol te geven bij het runnen van de Rafah-grens. De PA bestuurt delen van de Westelijke Jordaanoever en rivaliseert met Hamas. De Israëlische delegatie zou richtlijnen van de regering hebben gekregen niet met de PA over Gaza te praten. Het roept de vraag op wie Gaza zou moeten besturen als Hamas daadwerkelijk wordt verslagen.

Hulporganisaties, de VS en de EU willen dat de Rafah-grenspost zo snel mogelijk wordt heropend, om zo meer hulp toe te laten tot Gaza. Een Amerikaanse functionaris zei tegen Axios dat de gesprekken over de heropening worden voortgezet, maar dat er "veel onderlinge frustratie en teleurstelling" is.

Vrachtwagens met hulpgoederen staan te wachten aan de Egyptische kant van de Rafah-grens

Werkloosheid Gazastrook bijna 80 procent door oorlog

De werkloosheid in de Gazastrook is opgelopen tot bijna 80 procent. Dat zegt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) van de VN in een rapport. Voor het uitbreken van de oorlog was dat zo'n 45 procent. Op de Westelijke Jordaanoever is de werkloosheid opgelopen tot 32 procent. De percentages vertellen niet het volledige verhaal. Palestijnen die het vinden van een baan hebben opgegeven vallen buiten de cijfers, zegt Ruba Jaradat, IAO-directeur voor het Midden-Oosten. "De situatie is nog veel erger."

De economie van de Gazastrook, waar voor de oorlog al ongeveer de helft van de bevolking onder de armoedegrens leefde, is met 83 procent gekrompen, aldus de IAO. Ook op de Westelijke Jordaanoever is de economie hard geraakt. "In de bezette Palestijnse gebieden en vooral op de Westelijke Jordaanoever heeft de teruggang van de inkomens veel gezinnen in ernstige armoede gedreven", zegt Jaradat.

Voor de oorlog werkten zo'n 150.000 Palestijnen in Israël, bijvoorbeeld in de bouw, maar hun vergunningen werden na de aanslag van Hamas op 7 oktober ingetrokken. Dit leverde ook problemen op voor de Israëlische bouwsector.

Correspondent Nasrah Habiballah sprak in maart met een Israëlische aannemer, die niet zonder Palestijnse werknemers kan:

Helft bouwprojecten in Israël ligt stil zonder Palestijnse arbeiders

Hevige gevechten in Rafah, beschietingen Centraal-Gaza gaan door

Het Israëlische leger heeft afgelopen nacht zware bombardementen uitgevoerd in Rafah. Dat zeggen inwoners van de grensstad in het zuiden van de Gazastrook tegen persbureau Reuters. Israëlische tanks die zijn gepositioneerd langs de grens met Egypte vielen het centrum en westen van Rafah binnen. Er waren hevige vuurgevechten met Hamasstrijders, aldus de inwoners. Nieuwszender Al Jazeera meldt twee doden en meerdere gewonden ten westen van Rafah na Israëlische aanvallen.

Naast Rafah gaan ook de Israëlische beschietingen in Centraal-Gaza door. Volgens Reuters zijn hierbij afgelopen nacht "verscheidene doden en gewonden" gevallen. Al Jazeera meldt vijf doden in het Nuseirat vluchtelingenkamp en vier doden in Maghazi in Centraal-Gaza. Sinds afgelopen zondag voert Israël zware aanvallen uit in het midden van de Gazastrook.

Het Israëlische leger zegt op X dat het deze operaties voortzet en dat daar tot nu toe "tientallen terroristen" bij zijn gedood. Een medewerker van Artsen zonder Grenzen ter plekke beschreef de gevechten eerder deze week als een "krankzinnige escalatie van vijandigheden". Gisteren werden zeker 35 mensen gedood, waaronder kinderen, bij een Israëlische aanval op een UNRWA-school in Nuseirat waar Palestijnse vluchtelingen werden opgevangen. Volgens het Israëlische leger zaten er Hamastrijders in de school. Dat werd ontkend door Hamas.

De UNRWA-school in Nuseirat, Centraal-Gaza, na het Israëlische bombardement

VS: tien Houthi-drones uitgeschakeld in Rode Zee

De Amerikaanse strijdkrachten hebben acht drones en twee drone-boten in de Rode Zee uitgeschakeld. Dat zegt het regionale commandocentrum van de VS in het Midden-Oosten, Centcom. De drones waren afgevuurd door de Houthi's in Jemen en hebben geen schade aangericht, aldus Centcom.

De Houthi's vallen sinds eind vorig jaar schepen aan die volgens hen banden hebben met Israël, om naar eigen zeggen de Palestijnen in Gaza te steunen. Veel rederijen vermijden daarom nu de belangrijke scheepsvaartroute door de Rode Zee. De VS en VK voeren als vergelding luchtaanvallen uit op Houthi-doelwitten.

De woordvoerder van de Houthi's zei gisteren samen met een pro-Iraanse militie in Irak, genaamd Islamitisch Verzet in Irak, twee schepen te hebben aangevallen in de Israëlische haven Haifa. De woordvoerder zei dat de Houthi's, die ook worden gesteund door Iran, vaker samen met deze militie zullen optrekken tegen Israël. Een Israëlische legerwoordvoerder ontkende dat schepen in Haifa waren aangevallen.

Netanyahu spreekt op 24 juli Amerikaanse Congres toe

De Israëlische premier Netanyahu gaat op 24 juli het Amerikaanse Congres toespreken. Dat bevestigen congresleden tegenover persbureau AP. Het is een teken van steun voor Netanyahu en Israël, op een moment dat er vanuit de VS de laatste weken juist wat meer kritiek te horen was op Israëlische acties in Gaza. Netanyahu zegt in een reactie dat hij zich vereerd voelt Israël te mogen vertegenwoordigen in het Congres en dat hij de "waarheid over onze rechtvaardige oorlog" mag presenteren "aan de vertegenwoordigers van het Amerikaanse volk en de hele wereld".

Het Amerikaanse Senaatslid Schumer, een uitgesproken criticus van Netanyahu, zei de komst van de Israëlische premier wel te steunen. "Ik heb duidelijke en grondige meningsverschillen met de premier", zo onderstreepte Schumer. "Maar omdat de relatie tussen de VS en Israël ijzersterk is en één persoon overstijgt, heb ik me aangesloten bij het verzoek hem te laten spreken."

Niet iedereen in de Senaat is blij met de komst van Netanyahu. Bernie Sanders noemde Netanyahu eerder deze maand een oorlogsmisdadiger en zei dat hij de toespraak in het Congres "zeker niet zal bijwonen". Naar verwachting zal Netanyahu's toespraak de verdeeldheid tussen congressleden over Amerikaanse steun aan Israël, met name binnen de Democraten, op de spits drijven. De VS is de belangrijkste bondgenoot van Israël en steunt het land onder meer met wapenleveranties.

De Israëlische premier Netanyahu

Doden en gewonden bij Israëlische inval in Jenin

Een Israëlische inval in de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever heeft aan drie Palestijnen het leven gekost. Zeker dertien Palestijnen raakten gewond. De hulporganisatie Rode Halve Maan heeft zeker zes mensen met schotwonden behandeld en vier met granaatscherven. Een persoon is overreden door een Israëlische jeep. Hulpverleners zouden zijn beschoten toen ze de doden wegdroegen.

Volgens het Israëlische leger ging het om een operatie tegen militanten. Sommigen zouden zijn uitgeschakeld, anderen gewond geraakt. Een persoon is aangehouden.

Het leger doet geregeld invallen in Jenin. Die stad geldt als een bolwerk van verzet tegen de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever. Bij een inval vorige maand vielen twaalf doden en raakten vijfentwintig Palestijnen gewond.

Volgens de VN zijn op de Westelijke Jordaanoever sinds het uitbreken van de Gazaoorlog meer dan 500 Palestijnen en 12 Israëliërs omgekomen.

Israëlische militairen voertuigen in Jenin vandaag

Hamas: er is geen voorstel, er zijn alleen woorden

Een Hamasleider in Beiroet zegt dat Hamas nog geen concreet voorstel voor een staakt-het-vuren heeft gezien. Volgens hem staat er niets op papier van wat president Biden vorige week presenteerde. "Er is geen voorstel, er zijn alleen de woorden die Biden uitsprak", zegt Hamas-kopstuk Osama Hamdan tegen persbureau AFP.

Ondertussen verzet Israël zich tegen een VN-resolutie die de VS in stemming wil brengen. Die moet tot uitdrukking brengen dat de VN-Veiligheidsraad zich achter het voorstel schaart dat nu op tafel ligt.

Een lid van de Israëlische delegatie bij de VN zegt tegen The Times of Israël dat in het oorspronkelijke voorstel sprake was van een "beëindiging van de vijandelijkheden". Dat zou ondertussen zijn vervangen door "staakt-het-vuren", wat volgens Israël een permanentere betekenis heeft. Verder zou Israël bezwaar hebben tegen de afspraken over de vrijlating van gijzelaars en het verbod op het instellen van bufferzones op het grondgebied van Gaza.

Osama Hamdan

Palestijnse Autoriteit halveert opnieuw salarissen ambtenaren

Het Palestijnse bestuur op de Westelijke Jordaanoever halveert opnieuw de salarissen van zijn ambtenaren. Volgens de Arabische krant Asharq Al-Awsat is dat voor de vierde maand op rij.

De inkomsten van de Palestijnse Autoriteit (PA) zijn na het uitbreken van de Gazaoorlog drastisch teruggelopen, omdat Israël geen Palestijnse arbeidskrachten van de Jordaanoever meer toelaat. Ze zouden een te groot risico voor de veiligheid in Israël zijn. Ook houdt Israël belastinggeld vast dat het voor de PA int. Het Palestijnse bestuur dreigt nu failliet te gaan.

Derde intifada

De Israëlische publieke omroep zegt dat het leger en de veiligheidsdienst Shin Beth de regering waarschuwen voor een derde intifada, een grote Palestijnse opstand zoals die er eerder waren van 1987 tot 1993 en van 2000 tot 2005.

In hun rapport zou staan dat veel Palestijnen zich aansluiten bij militante groepen, die financieel worden gesteund door Iran. Palestijnen uit Israël zouden makkelijker inkopen moeten kunnen doen op de Westelijke Jordaanoever. Ook zou Israël een proef moeten doen waarbij een beperkte groep Palestijnse arbeiders weer in Israël aan het werk kan.

Veroordeling door ILO

De Internationale Arbeids Organisatie (ILO) veroordeelt Israëls blokkade voor Palestijnse arbeidskrachten van de Jordaanoever en ook die van Palestijnen die in Israël wonen. Meer dan een half miljoen Palestijnen zitten daardoor werkloos thuis

De ILO is een van de oudste VN-organisaties. Op een vergadering in Genève, waar ILO-topman Houngbo de veroordeling uitsprak, liepen vertegenwoordigers van tientallen landen weg toen hun Israëlische collega aan het woord kwam.

UNRWA-baas: weer een gruwelijke dag in Gaza

UNRWA-baas Philippe Lazzarini reageert met afschuw op de Israëlische luchtaanval op een school in centraal-Gaza. Zeker 35 mensen zijn gedood en veel anderen zijn gewond geraakt bij de aanval op de school van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, meldt Lazzarini. "Weer een gruwelijke dag in Gaza", voegt hij eraan toe.

Lazzarini zegt dat het pand vanuit het niets, zonder waarschuwing, werd aangevallen. Op het moment van de inslag werden er 6000 ontheemden opvangen in het gebouw, zegt hij. De UNRWA-chef noemt de bewering van Israël dat er gewapende groeperingen in het gebouw zaten schokkend. "Maar we zijn niet in staat om deze beweringen te verifiëren", zegt hij er wel bij.

"Het aanvallen of gebruiken van VN-gebouwen voor militaire doeleinden is een flagrante schending van de internationale mensenrechten. Medewerkers, gebouwen en operaties van de VN moeten ten alle tijden worden beschermd", aldus Lazzarini. "De UNRWA deelt de coördinaten van alle faciliteiten, inclusief deze school, met het Israëlische leger en andere partijen in het conflict. Het onder vuur nemen van VN-gebouwen mag niet de nieuwe norm worden."

Waarom UNRWA belangrijk is voor Palestijnen in en buiten de Gazastrook, zie je in deze video:

In opspraak geraakte hulporganisatie UNRWA ook buiten Gaza bijna onmisbaar

Westerse landen dringen gezamenlijk aan op wapenstilstand

Een groep westerse landen, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, roept Israël en Hamas op om een voorstel voor een permanent staakt-het-vuren in de Gazastrook te aanvaarden. Dat voorstel werd vorige week gepresenteerd door de Amerikaanse president Biden.

De gezamenlijke verklaring is ook ondertekend door Argentinië, Brazilië, Bulgarije, Canada, Colombia, Denemarken, Frankrijk, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Spanje en Thailand. "Op dit beslissende moment roepen wij de leiders van Israël en Hamas op om de laatste compromissen te sluiten die nodig zijn om tot een akkoord te komen", luidt de verklaring.

De partijen die tussen Israël en Hamas bemiddelen - de VS, Qatar en Egypte - laten weten dat de gesprekken nog altijd bezig zijn, maar dat er tot op heden geen doorbraak in het verschiet ligt. Een functionaris van Hamas zegt tegen persbureau Reuters dat Hamas de "ideeën van Biden" waardeert, maar dat het huidige voorstel geen duidelijk pad naar een definitief einde van het oorlog bevat.

"Daarin wordt gesproken van een fase waarin de bezetting (zoals Israël door Hamas wordt genoemd, red.) zijn gijzelaars terugkrijgt en de oorlog hervat", zegt functionaris Sami Abu Zuhri. "Er wordt niets gezegd over een einde aan de agressie of over een terugtrekking. We hebben de bemiddelaars laten weten dat een dergelijk voorstel niet acceptabel is voor ons."

Zo presenteerde president Biden afgelopen vrijdag het plan:

'Dit is een beslissend moment, tijd om de oorlog te stoppen'

Het plan waar Biden het over had, bevat drie fases. In de eerste fase wordt een periode van zes weken van voorlopige wapenstilstand aangehouden, waarbij Israël zijn troepen terugtrekt uit bevolkte delen van Gaza. Hamas laat een aantal gijzelaars vrij, onder wie vrouwen, gewonden en senioren. Ook rijden in deze fase dagelijks 600 vrachtwagens met hulpgoederen Gaza binnen, en keren Gazaanse burgers weer terug naar hun huis.

In fase 2 van het plan verlaten Israëlische troepen heel Gaza, wordt de tijdelijke wapenstilstand opgewaardeerd naar 'een permanent einde van de strijd', en worden alle resterende gijzelaars vrijgelaten door Hamas, onder wie ook mannen en militairen.

In fase 3 wordt een begin gemaakt met de wederopbouw van Gaza, met hulp van de VS en andere landen. Ook worden in deze fase de overblijfselen van overleden gijzelaars door Hamas overgedragen aan Israël. Biden erkende dat het een lastige klus wordt om alle drie de fasen tot uitvoer te brengen. Vooral de stap van fase 1 naar 2 zal nog lastige onderhandelingen vergen, onder begeleiding van de VS en Qatar, zei de president vrijdag.

Unicef: 90 procent kinderen kampt met gebrek aan voedsel

Ongeveer 90 procent van de kinderen in de Gazastrook kampt met een gebrek aan voedsel. Ook is hun "leven, groei en ontwikkeling ernstig in gevaar", aldus de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef.

In een nieuw rapport van Unicef wordt de "catastrofale impact" van het Israëlische militaire offensief beschreven, waardoor de voedsel- en zorgvoorzieningen zijn "ingestort". Tussen december en april heeft 1 op de 10 kinderen slechts twee of minder voedselgroepen per dag kunnen nuttigen. In februari at 65 procent van de kinderen zelfs maar voedsel uit één of geen voedselgroep. Unicef beschrijft dat als "een afgrijselijke escalatie als het gaat om het ontnemen van voedsel".

Om aan de minimale voedingseisen te voldoen voor een gezonde ontwikkeling zouden kinderen voedsel uit zeker vijf van de acht voedselgroepen moeten eten, zoals opgesteld door Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie. Die organisaties raden voor kinderen het consumeren van onder meer borstvoeding, eieren, zuivel, vlees en vis aan. Kinderen die slechts voedsel uit twee voedselgroepen per dag eten, hebben 50 procent meer kans om extreem ondervoed te zijn, zegt Unicef.

In deze explainer van NOS op 3 wordt meer uitgelegd over de voedselcrisis in de Gazastrook:

Oorlog in Gaza: honger als wapen?

Reuters: Hamas gebruikt guerrilla-tactiek om oorlog nog maanden vol te houden

Hamas heeft zijn gevechtstactieken in de oorlog met Israël gewijzigd. Niet langer is er sprake van open oorlogsvoering. Militanten gebruiken steeds vaker guerrilla-tactieken, zeggen zowel Amerikaanse en Israëlische functionarissen als inwoners van de Gazastrook tegen persbureau Reuters.

Volgens drie Amerikaanse bronnen is het aantal Hamas-militanten gedurende deze oorlog naar schatting teruggebracht van 20.000 à 25.000 naar 9000 à 12.000. Israël zegt op zijn beurt dat het bijna 300 militairen heeft verloren in de strijd tegen Hamas.

Hamas-militanten zochten in een eerdere fase van de oorlog direct de confrontatie met Israëlische militairen als die hun territorium binnendrongen, waarbij er langdurige gevechten plaatsvonden. Nu nemen ze een meer afwachtende houding aan en proberen ze militairen in een hinderlaag te lokken, zeggen bronnen tegen Reuters.

Volgens Amerikaanse bronnen heeft Hamas laten zien dat het zich snel kan terugtrekken na aanvallen, zich vervolgens hergroepeert en weer opduikt in gebieden waarvan Israël dacht dat de militanten daar uitgeschakeld waren.

Door van gevechtstactiek te veranderen, kan Hamas de strijd waarschijnlijk nog maanden volhouden, vermoeden de anonieme Amerikaanse functionarissen. Die verwachting sluit aan bij de uitspraken van de Israëlische nationaal veiligheidsadviseur, die vorige week zei dat de oorlog waarschijnlijk nog het hele jaar gaat duren.

Nieuwsuur maakte eerder deze explainer over Hamas:

De organisatie, tactieken en belangen van Hamas

Spanje wil zich aansluiten bij genocidezaak Zuid-Afrika tegen Israël

Spanje wil zich aansluiten bij de genocidezaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof. Het land gaat daarvoor toestemming vragen bij een VN-rechtbank, heeft minister Albares van Buitenlandse Zaken laten weten.

"We nemen dit besluit vanwege de militaire operatie in Gaza", zegt Albares. "We willen dat de vrede wederkeert in de Gazastrook en het Midden-Oosten. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten we allemaal het Gerechtshof steunen." Als het verzoek van Spanje wordt ingewilligd, kan het land schriftelijke verzoeken indienen bij het hof en krijgt het ook spreektijd bij zittingen.

Spanje is na Ierland het tweede Europese land dat die stap zet. Eerder hadden Mexico, Colombia, Nicaragua, Libië en de Palestijnen datzelfde verzoek ook al gedaan.

De Spaanse minister Jose Manuel Albares van Buitenlandse Zaken

Het verzoek van Spanje om zich in het proces te voegen, komt ruim een week na de formele erkenning van de Palestijnse staat. Spanje trok daarin op met Ierland en Noorwegen. Deze week volgde Slovenië hun voorbeeld.

Sinds Zuid-Afrika Israël in december voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag sleepte, zijn er drie zittingen geweest. Het hof heeft in tussentijdse uitspraken Israël opgedragen om er alles aan te doen om burgerdoden in de Gazastrook te voorkomen. In zijn jongste vonnis droeg het Israël op om het offensief in Rafah per direct te stoppen. Israël heeft laten weten daar geen gehoor aan te zullen geven. Het zal waarschijnlijk nog jaren duren voordat er definitief een oordeel in de zaak komt.

'Israël stelde aanval op school twee keer uit om aanwezigheid burgers'

Het Israëlische leger zegt meerdere dagen bezig te zijn geweest met het voorbereiden van de luchtaanval op een school in het centraal gelegen vluchtelingenkamp Nuseirat in de Gazastrook. De aanval was volgens het leger twee keer uitgesteld om "het plan aan te passen om te voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen". Toch zijn er volgens diverse bronnen burgers om het leven gekomen.

Hamas-bronnen in de Gazastrook zeggen tegen persbureau Reuters dat er zeker 40 mensen zijn gedood en nog eens 73 andere gewond zijn geraakt. Onder de doden zouden veertien kinderen en negen vrouwen zijn. Een verslaggever van persbureau AP telde dertig doden, onder wie vijf kinderen.

Israël zegt op zijn beurt dat het tussen de twintig en dertig Hamas-militanten heeft gedood. Een woordvoerder van het leger zegt geen informatie te hebben over burgerdoden.

Het leger zegt dat enkele klaslokalen in de school door militanten werden gebruikt. De school is van UNRWA, een VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen. UNRWA zelf heeft nog niet gereageerd op de luchtaanval van vanochtend.

De nasleep van de Israëlische luchtaanval op de UNRWA-school in Nuseirat

New York Times mocht beruchte legergevangenis Israël bezoeken

Voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza heeft het Israëlische leger een journalist toegelaten tot legerbasis Sde Teiman. Op die basis zijn sinds 7 oktober ongeveer 4000 Palestijnse verdachten vastgezet en verhoord.

De afgelopen weken raakte de basis verder in opspraak nadat er onder meer via nieuwszender CNN verhalen naar buiten waren gekomen over de mensonterende omstandigheden waaronder de Palestijnen gevangen worden gehouden. Zo zouden ze zijn gemarteld en krijgen ze te weinig eten. Als zogenoemde "onwettige strijders" mogen ze 75 dagen worden vastgehouden zonder voorgeleiding en zelfs 90 dagen zonder een advocaat te zien.

Een verslaggever van The New York Times mocht delen van de militaire gevangenis zien en sprak met commandanten en artsen. Ze bevestigen dat gevangenen voortdurend geblinddoekt zijn en dat hun handen zijn vastgebonden. Ze moeten zitten en mogen slechts om het uur eventjes staan om te rekken en strekken. Tussen pakweg 22.00 uur en 06.00 uur mogen ze slapen.

Vrijgelaten gevangenen vertellen aan de Amerikaanse krant dat ze werden geslagen toen ze op andere tijden in slaap waren gevallen of toen ze stiekem onder hun blinddoek wilden kijken.

Israëlische militairen met geblinddoekte Palestijnse gevangenen in Gaza (november 2023)

Van de 4000 gevangenen zijn er 35 in gevangenschap overleden, bevestigen officieren tegen krant. Ze ontkennen evenwel dat de Palestijnen stierven door mishandeling in de gevangenis en zeggen dat sommigen al gewond waren toen ze werden opgepakt.

Gisteren kondigde Israël plots aan dat het gebruik van de gevangenis in Sde Teiman wordt afgebouwd. Op een zitting van het Hooggerechtshof, waar mensenrechtenorganisaties vroegen om sluiting van de gevangenis, zei de landsadvocaat dat van de 1400 gevangenen er al 700 waren overgeplaatst naar de Ofer-gevangenis op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. 500 verdachten worden volgens hem de komende weken overgeplaatst, waarna er nog 200 gevangenen overblijven van wie nog moet worden bepaald wat er met hen gebeurt.

Correspondent Nasrah Habiballah toont in deze video hoe Palestijnen langdurig worden vastgezet door Israël:

Administratieve detentie: zo worden Palestijnen langdurig vastgezet door Israël

AP telt dertig doden na bombardement op school Gaza

Bij de Israëlische luchtaanval op een UNRWA-school in het midden van de Gazastrook zijn volgens het Amerikaanse persbureau AP zeker dertig mensen gedood, onder wie vijf kinderen. Het persbureau heeft een verslaggever bij het ziekenhuis in Deir al-Balah waar de lichamen naartoe zijn gebracht. Het Palestijnse persbureau Wafa en de door Hamas-geleide gezondheidsautoriteiten in Gaza meldden eerder 32 doden.

Het Israëlische leger bevestigde vannacht dat het de school had aangevallen, naar eigen zeggen omdat er terroristen van Hamas zaten die hadden meegedaan aan de aanval op 7 oktober. Hamas ontkent dat de organisatie er een uitvalsbasis had.

Duidelijk is dat de school onderdak bood aan ontheemde Palestijnen die er een veilig heenkomen dachten te hebben. Volgens Wafa gaat het om vele honderden vluchtelingen. Zij werden midden in de nacht verrast door het bombardement. "Ik lag te slapen en toen ik wakker werd, lag ik onder het puin", zegt een overlevende.

Beelden van het bergen van de slachtoffers:

Schoolgebouw met gevluchte Gazanen geraakt bij luchtaanval

Politie beëindigt pro-Palestijns protest in Nijmegen na vernielingen

In Nijmegen heeft de politie gisteravond laat een protestactie van pro-Palestijnse betogers beëindigd. Dat gebeurde op last van de burgemeester nadat er vernielingen waren aangericht in een gebouw van de universiteit.

De betogers wierpen barricades op, spoten graffiti op muren en ramen en hebben volgens de universiteit brandslangen opengezet. De ravage is zo groot dat het Thomas van Aquino-gebouw in ieder geval vandaag en morgen gesloten blijft, laat de universiteit weten. Niemand is aangehouden.

Binnen in het gebouw is het een grote troep:

Politie beëindigt pro-Palestijns studentenprotest in Nijmegen

Israël bevestigt luchtaanval op schoolgebouw in Gaza

Het Israëlische leger bevestigt na Palestijnse berichten dat het een luchtaanval heeft uitgevoerd op een schoolgebouw in de Gazastrook. De VN-organisatie UNRWA biedt daar hulp aan Palestijnen. Volgens het leger hielden zich in het pand Hamas-strijders op die betrokken waren bij de terreuraanslagen van 7 oktober in Israël en nu aanvallen op Israëlische troepen zouden beramen. Bij de aanval zijn meerdere Hamas-leden gedood, aldus Israël.

Een woordvoerder van Hamas ontkent dat zich in het gebouw in Nuseirat, Centraal-Gaza, een geheime commandopost zou hebben bevonden. Zegsman Ismail al-Thawabta spreekt tegenover persbureau Reuters van "verzonnen verhalen" die Israël gebruikt om "brute misdaad tegen ontheemden te rechtvaardigen".

Gazaanse media melden aanvankelijk dat bij de luchtaanval zeker 27 Palestijnen zijn omgekomen die onderdak zochten in het schoolgebouw. Al Jazeera meldt dat het inmiddels gaat om 32 doden. Op het schoolcomplex verblijven volgens de nieuwszender duizenden ontheemde Palestijnen.

Het Israëlische leger zegt dat het maatregelen heeft genomen om het risico op burgerslachtoffers te beperken. Het land beschuldigt Hamas er aanhoudend van dat diens leden zich onder de Palestijnse bevolking begeven, waardoor burgers meer gevaar lopen bij Israëlische aanvallen.

Lichamen van Palestijnen die zijn gedood bij het bombardement op de UNRWA-school

Houthi's: drie schepen beschoten in Rode en Arabische Zee

De Houthi's in Noord-Jemen hebben drie schepen in de Rode Zee en de Arabische Zee beschoten met raketten en drones, zegt de woordvoerder van de groep in een televisietoespraak. Het zou gaan om twee schepen van bedrijven die op Israëlische havens varen en een Amerikaans schip.

De woordvoerder vertelt niet of de schepen ook geraakt zijn of schade hebben opgelopen. Vooralsnog hebben geen andere bronnen de aanvallen gemeld.

De Houthi's vallen schepen aan die volgens hen banden hebben met Israël. Zij zeggen dat ze met deze aanvallen de Palestijnen in Gaza willen steunen en dat ze er mee door zullen gaan zolang de oorlog voortduurt. De VS en VK voeren in reactie luchtaanvallen uit op Houthi-doelwitten.

Qatar, Egypte spreken met Hamas over staakt-het-vuren

De premier van Qatar, Mohammed Al Thani, en het hoofd van de Egyptische inlichtingendienst Abbas Kamel hebben vandaag in de Qatarese hoofdstad Doha gesproken met leiders van Hamas over het Israëlische voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza. Dat meldt persbureau AFP.

Een bron met kennis van de onderhandelingen vertelt de Amerikaanse nieuwswebsite Axios dat er nog geen doorbraak is en de onderhandelingen doorgaan.

De directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, is ook in Qatar om met de Egyptische en Qatarese bemiddelaars te praten. Daarnaast is de Midden-Oosten-coördinator van de VS, Brett McGurk, vandaag aangekomen in de Egyptische hoofdstad Caïro om de druk tot een deal te komen op te voeren, aldus Axios.

Ismail Haniyeh, de politieke leider van Hamas, zei eerder vandaag dat de groep "serieus en positief" zal omgaan met elk voorstel dat voorziet in een permanent einde van de oorlog, terugtrekking van Israël uit de Gazastrook, en een gevangenenuitruil tussen Hamas en Israël.

De politieke leider van Hamas, Ismail Haniyeh, eerder dit jaar

Mee met de Jemenitische marine: 'Wij kennen de Houthi's langer dan vandaag'

De internationale scheepvaart in de Rode Zee wordt sinds eind vorig jaar flink verstoord. Wekelijks vallen de Houthi's vanuit Noord-Jemen internationale schepen aan vanwege de oorlog in Gaza. Dit gebied is cruciaal voor de wereldhandel. Het bombarderen van Houthi-doelen door de VS en het VK heeft vooralsnog weinig uitgehaald.

Militaire aanvallen op de Houthi's zijn slechts één troef, vindt Ahmad bin Mubarak, premier van de internationaal erkende regering van Jemen. Regeringstroepen, gesteund door Saoedi-Arabië, voeren al tien jaar strijd met de door Iran gesteunde Houthi-rebellen. Om de aanvallen op de scheepvaart te stoppen zijn "diplomatieke inspanningen rondom het vredesproces in Jemen cruciaal", zegt Bin Mubarak.

NOS correspondent Daisy Mohr voer mee met de Jemenitische marine. Lees hier meer:

Spanningen lopen op langs grens Libanon-Israël

De beschietingen tussen Hezbollah en het Israëlische leger worden alsmaar heftiger. Er worden grotere aanvallen uitgevoerd, met zwaardere wapens. De Israëlische premier Netanyahu voedde de vrees voor escalatie door te dreigen met een "zeer krachtige actie" in het noorden. Daarnaast zei de opperbevelhebber van het Israëlische leger gisteren dat "het punt is bereikt een beslissing te nemen" en dat het leger "klaar is een offensief uit te voeren".

NPO Radio 1-programma Nieuws en Co sprak met Daisy Mohr en Nasrah Habiballah, respectievelijk NOS Midden-Oostencorrespondent en NOS correspondent voor Israël en de Palestijnse gebieden, over hoe er in Libanon en Israël wordt gesproken over het dreigement van Netanyahu.

Israëlische militairen gewond in noorden Israël na aanval Hezbollah

Bij aanval met een drone in het noorden van Israël zijn 11 gewonden gevallen, van wie een zwaar, meldt The Times of Israel. Het Israëlische leger bevestigt de aanval, maar doet geen melding van slachtoffers. Wel zegt het te onderzoeken waarom het luchtalarm niet is afgegaan bij de aanval. De Libanese militante organisatie Hezbollah zegt de aanval te hebben uitgevoerd.

Het doelwit was een groep Israëlische soldaten. Hezbollah in Libanon en het Israëlische leger beschieten elkaar vrijwel dagelijks sinds het begin van de oorlog in Gaza.

Een Israëlische soldaat draagt een gewonde na een aanval van Hezbollah

Artsen zonder Grenzen: dodental luchtaanvallen Centraal-Gaza zeker 70

Volgens Artsen zonder Grenzen zijn sinds gisteren na Israëlische luchtaanvallen minstens 70 doden en meer dan 300 gewonden naar het Al-Aqsa ziekenhuis in Centraal-Gaza gebracht. Het merendeel van de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen, aldus de internationale hulporganisatie.

"De geur van bloed in de spoedeisende hulp van het ziekenhuis was vanmorgen ondraaglijk. Overal liggen mensen, op de grond, buiten.... lichamen worden in plastic zakken gebracht," zegt Karin Huster, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen in Gaza. "[Veel patiënten] komen binnen met ernstige brandwonden, wonden door granaatscherven, botbreuken en andere zware verwondingen."

Het Israëlische leger voerde de afgelopen dagen zware lucht- en grondaanvallen uit in Centraal-Gaza, met name in het verstedelijkte vluchtelingenkamp Bureij. Het leger zegt in een bericht op X dat twee brigades het gebied zijn ingetrokken om op te treden tegen "boven- en ondergrondse terroristen-infrastructuur" en om "raketlanceringsgebieden te vernietigen". Een niet gespecificeerd aantal militanten zou zijn gedood.

Een man treurt om een slachtoffer van een Israëlische aanval bij het Al-Aqsa ziekenhuis in Centraal-Gaza

'Schutter Beiroet aanhanger Islamitische Staat'

De man die vanmorgen de Amerikaanse ambassade in Beiroet heeft beschoten was waarschijnlijk een aanhanger van IS. Op zijn kleding stonden de teksten 'ISIS' en "Islamitische Staat', melden Libanese media. De man werd door ordetroepen neergeschoten. Hij is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. Een Libanese beveiliger van de ambassade raakte licht gewond bij de schietpartij.

Meerdere bronnen zeggen tegen persbureau AP dat de aanvaller afkomstig is uit een stadje aan de grens met Syrië. Eerder meldde het Libanese leger dat hij de Syrische nationaliteit zou hebben. Het leger heeft meerdere familieleden van de schutter opgepakt, maar er zouden nog geen aanwijzingen zijn gevonden dat hij lid is van een terreurcel.

De zwaarbewaakte ambassade is de rest van de dag gesloten, maar is van plan om morgen weer open te gaan.

Video van onthoofd kind in Rafah maakt veel los, familie doet verhaal

Het is een gruwelijk beeld dat online veel werd gedeeld na de aanval op een tentenkamp in Rafah van eind vorige maand: de video van een onthoofd kind dat wordt opgetild door een man. Nog altijd maakt het beeld veel los, zeker nu voor het eerst gezinsleden hun verhaal doen over de dood van de 18 maanden oude Ahmed al-Najar.

Lees hier meer:

Rellen bij vlaggenmars in Jeruzalem

Vooraf aan de omstreden vlaggenmars in Oost-Jeruzalem zijn rellen uitgebroken. Nationalistische religieuze Israëlische jongeren gooiden stenen naar Palestijnse inwoners, meldt de krant The Times of Israel. Ze riepen daarbij de leuze "Dood aan de Arabieren". De politie gebruikt traangas in een poging om de twee kampen uit elkaar te houden. De Israëlische jongeren vielen ook journalisten aan die het geweld probeerden te filmen.

Een journalist van de krant Haaretz plaatste op X deze video van stenengooiende jongeren. Hij werd zelf ook belaagd, blijkt uit berichten op sociale media.

Er worden vandaag tienduizenden ultraconservatieve Israëliërs verwacht in Jeruzalem. Om hun mars door de oude stad in goede banen te leiden zijn meer dan 3000 agenten op de been. De deelnemers herdenken de verovering in 1967 door Israël van Oost-Jeruzalem. Veel Palestijnse winkels sluiten hun deuren uit angst voor rellen en racistisch geweld.

Israël heeft Oost-Jeruzalem geannexeerd en Jeruzalem tot zijn "enige en onverdeelde" hoofdstad uitgeroepen. Die annexatie wordt internationaal niet erkend. De Palestijnen zien de mars als een provocatie; zij willen dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad wordt van de Palestijnse staat.

Israëlische vredesactivisten deelden voor de mars bloemen uit aan Palestijnse inwoners van het oude centrum

'Bij schietpartij VS-ambassade meer mensen betrokken'

Bij het vuurgevecht van vanmorgen bij de Amerikaanse ambassade in de Libanese hoofdstad Beiroet waren mogelijk meer aanvallers betrokken. Een bron uit Libanese veiligheidskringen zei tegen persbureau AP dat er vier aanvallers waren: drie schutters en een chauffeur. De chauffeur en een schutter zouden zijn ontkomen, een schutter werd doodgeschoten en de vierde aanvaller is gewond naar een ziekenhuis gebracht.

Het Libanese leger zei vanmorgen dat er een verdachte was aangehouden: een man met de Syrische nationaliteit die gewond was geraakt en naar een ziekenhuis was gebracht.

De aanval vond plaats bij de ingang van het ambassadeterrein. Hij werd beantwoord door Libanese militairen en mogelijk ook Amerikaans beveiligingspersoneel. Het gevecht duurde volgens lokale media een halfuur. De Amerikaanse ambassade zegt dat aan Amerikaanse kant niemand gewond is geraakt. Over gewonden aan de kant van de Libanese militairen is niets bekend.

De omgeving van de ambassade werd afgegrendeld

Israël kan meer reservisten oproepen

Het Israëlische leger heeft toestemming gekregen om het aantal op te roepen reservisten volgende maand met 50.000 te verhogen naar 350.000.

Die verhoging heeft volgens het leger niets te maken met de opgelopen spanning aan de grens met Libanon, aldus The Times of Israël, maar met de operatie in Rafah. Daar zijn meer militairen voor nodig dan aanvankelijk werd gedacht.

Bij het begin van de oorlog bedroeg het aantal opgeroepen reservisten 360.000. Het zakte in de loop van de maanden naar 300.000.

Reservisten op weg naar hun basis op 7 oktober, de dag dat de oorlog begon

Israël bereidt zich voor op 'zeer krachtige actie' in Libanon

Premier Netanyahu heeft bij een bezoek aan Noord-Israël gezegd dat zijn land zich op een "zeer krachtige actie" in het noorden voorbereidt. Daarmee kan hij alleen maar een actie tegen Hezbollah bedoelen, de pro-Iraanse Libanese militie die het noorden van Israël dagelijks onder vuur neemt. Hezbollah wil daarmee doorgaan zolang de oorlog in Gaza duurt.

Netanyahu was in Kiryat Shmona, een stadje in Noord-Israël waar voortdurend het luchtalarm afgaat vanwege inkomende raketten en drones. Gisteren braken in Noord-Israël grote natuurbranden uit als gevolg van beschietingen door Hezbollah.

Netanyahu dankte de brandweermannen en dreigt Hezbollah met vergelding:

Netanyahu bezoekt Noord-Israël na aanval van Hezbollah: 'Klaar voor krachtige actie'

'Doden bij aanvallen op kampen Centraal-Gaza'

Bij Israëlische aanvallen op Centraal-Gaza zijn gisteren tientallen doden gevallen. Dat gebeurde onder meer bij aanvallen op twee Palestijnse vluchtelingenkampen.

Het Israëlische leger zei gisteravond dat het in het kamp Bureij met een "precisieaanval" tegen Hamas bezig was. Het is onduidelijk of die al is afgerond. Het leger zei eerder dit jaar dat Centraal-Gaza onder controle was gebracht. Dat gold ook voor Bureij en vluchtelingenkampen daar in de buurt.

De kampen werden in 1948 opgericht voor Palestijnen die Israël al dan niet gedwongen moesten verlaten. In de loop van de tijd veranderde deze kampen in dichtbevolkte stedelijke gebieden.

Al Jazeera hoorde van medische bronnen dat in Centraal-Gaza in de afgelopen 24 uur in totaal 66 mensen zijn omgekomen. Bij dit ziekenhuis kwamen de doden en gewonden binnen:

Wanhoop rondom mortuarium in Gaza: 'Kinderen zijn doelwit'

'Israël gebruikte witte fosfor in bewoond gebied'

Human Rights Watch (HRW) zegt dat Israël in de strijd tegen Hezbollah witte fosfor heeft gebruikt. In zeker vijf steden en dorpen zou dit strijdmiddel zijn neergekomen. Volgens de mensenrechtenorganisatie schendt Israël daarmee het internationaal recht, omdat de inzet hiervan in bewoond gebied verboden is. Volgens Israël wordt het middel alleen gebruikt om rookgordijnen op te trekken, niet om burgers te treffen.

Witte fosfor kan gebouwen in brand zetten en zeer ernstige brandwonden, ademhalingsklachten en uitval van organen veroorzaken. Onderzoekers van HRW hebben alleen meldingen over ademhalingsklachten gekregen. Over brandwonden hebben ze niets gehoord.

HRW sprak met acht inwoners van Zuid-Libanon. De organisatie heeft met tientallen foto's en video's vijf steden gelokaliseerd waar het middel neerkwam. Het Libanese ministerie van Gezondheid zegt dat zeker 173 mensen met het middel in aanraking zijn gekomen.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International beschuldigde Israël in oktober al van het inzetten van witte fosfor. Inwoners van het dorp Dhayra vertelden de NOS wat hen overkwam:

'Ik moest overgeven en kreeg geen zuurstof meer'

Vuurgevecht bij Amerikaanse ambassade in Beiroet

Bij de Amerikaanse ambassade in Beiroet heeft een vuurgevecht plaatsgevonden. Volgens het Libanese leger opende een gewapende man het vuur bij de ingang van het ambassadeterrein. Libanese militairen schoten terug, waardoor de man gewond is geraakt. Hij zou uit Syrië komen. Hij is aangehouden en naar het ziekenhuis gebracht.

Het vuurgevecht heeft volgens lokale media bijna een half uur geduurd. De Amerikaanse ambassade laat weten dat iedereen veilig is.

'15 doden bij aanval Israël op vluchtelingenkamp'

Israël heeft gisteren vanuit de lucht en over de grond een Palestijnse vluchtelingenkamp in Centraal-Gaza aangevallen. Daarbij zijn volgens de lokale autoriteiten zeker vijftien doden gevallen. Het Israëlische leger was het vluchtelingenkamp Bureij begin dit jaar ook al binnengevallen, maar trok zich daarna weer terug.

Het Israëlische leger zegt dat een gebouw van de VN-hulporganisatie UNRWA is gebombardeerd omdat daar een post van Hamas in zou zitten. Bij Al Jazeera is te zien dat gewonden bij een ziekenhuis worden afgeleverd. In het mortuarium liggen de lichamen van de leden van een familie, onder wie een jong meisje. De verslaggever verwacht dat de aanvallen doorgaan en er meer slachtoffers gaan vallen.

Al Jazeera zegt dat ook het vluchtelingenkamp Maghazi, vlak bij Bureij, door Israël is aangevallen. Daar zouden zeker acht mensen zijn omgekomen.

Een vrouw bij een ziekenhuis waar slachtoffers van de aanval op Bureij naartoe zijn gebracht

Bemiddelaars staakt-het-vuren wachten op antwoord Hamas

De bemiddelaars voor een staakt-het-vuren hebben nog altijd geen officiële reactie van Hamas op het Israëlische voorstel dat vrijdag door de Amerikaanse president Biden is gepresenteerd. "We wachten op het antwoord van Hamas", zei de Amerikaanse nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan gisteravond.

Volgens hem sluit president Biden niet uit dat Hamas de oorlog wil rekken, maar hoopt hij dat Hamas inziet dat het voorstel de beste manier is om de oorlog te stoppen, de gegijzelden terug te brengen en de humanitaire hulp op gang te brengen.

Standpunt Israël

Ook Israël heeft nog steeds niet met het plan ingestemd. Premier Netanyahu noemde het voorstel zelfs kansloos, zolang niet alle Israëlische oorlogsdoelen waren gehaald. Toch ontkent Sullivan met klem dat Israël het voorstel afwijst. "Ze hebben opnieuw bevestigd dat ze het accepteren, dat hebben ze eerder gedaan en dat doen ze nog. De bal ligt bij Hamas."

Biden houdt het erop dat Netanyahu eerst een probleem in eigen huis moet oplossen. Belangrijke, uiterst rechtse leden dreigen zijn kabinet te laten vallen, als hij het voorstel dat nu op tafel ligt accepteert.

Positief

Hamas reageerde vrijdag in een eerste reactie positief. Het wachten is op het officiële standpunt. De leiding van Hamas houdt zich schuil, de communicatie met de Hamas-leiders loopt via bemiddelaar Qatar.

Een Hamas-leider in Beiroet zei gisteren dat Hamas eist dat in het uiteindelijke akkoord duidelijk omschreven moet zijn dat er een permanent staakt-het-vuren komt en dat Israël zich volledig uit Gaza terugtrekt.

Nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan

Slovenië erkent Palestijnse staat

Slovenië gaat de Palestijnse staat erkennen. Het Sloveense parlement stemde na een lange sessie, waarbij de uiteindelijke stemming werd geboycot door de centrumrechtse oppositie, voor de erkenning.

Met de erkenning volgt Slovenië het voorbeeld van Noorwegen, Spanje en Ierland. Die landen maakten bijna twee weken geleden bekend dat ze de Palestijnse staat gingen erkennen. Kort na de aankondiging maakte Israël bekend zijn ambassadeurs terug te roepen uit die landen. Het merendeel van de lidstaten van de VN erkent de staat Palestina, maar dit zijn vooral landen in het mondiale zuiden.

Nederland erkent de Palestijnse staat niet. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een reactie op de erkenning door Noorwegen, Spanje en Ierland dat Nederland voor een tweestatenoplossing is, "waarbij een veilig Israël en een onafhankelijke en levensvatbare Palestijnse staat vreedzaam naast elkaar bestaan". Tegelijk moet erkenning van een Palestijnse staat "onderdeel zijn van het politieke proces naar een tweestatenoplossing. Eenzijdige erkenning brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij: dat vraagt om een zorgvuldige afweging", aldus het ministerie.

Een Palestijnse vlag wappert naast een Sloveense en Europese vlag op het overheidsgebouw in Ljubljana

Hamas: alleen deal met duidelijke afspraken over permanent staakt-het-vuren

Hamas kan enkel akkoord gaan met een voorstel voor een staakt-het-vuren, als daarin duidelijke afspraken staan over een permanent staakt-het-vuren en een volledige terugtrekking van het Israëlische leger uit de Gazastrook. Dat zei Hamas-kopstuk Osama Hamdan in een persconferentie in Beiroet.

Hamdan zei verder de bemiddelaars die betrokken zijn bij gesprekken over een deal te hebben gevraagd dat Israël zich "helder" committeert aan afspraken over die permanente gevechtspauze en volledige terugtrekking; die twee punten moeten volgens Hamas naar eigen zeggen terugkeren in een akkoord.

Osama Hamdan op archiefbeeld uit 2021

Biden denkt dat Netanyahu oorlog rekt voor politiek gewin

De Amerikaanse president Biden denkt dat de Israëlische premier Netanyahu de oorlog in Gaza laat voortduren voor zijn eigen politieke positie. "Er is alle reden voor mensen om die conclusie te trekken", zegt hij in een interview met het tijdschrift Time. Ook veel anti-regeringsdemonstranten denken dat Netanyahu een deal met Hamas blokkeert om zelf aan de macht te blijven.

Gevraagd naar de mogelijkheid dat Israël oorlogsmisdaden pleegt in Gaza zegt Biden dat dat onzeker is. "Maar een ding staat als een paal boven water: de mensen in Gaza, de Palestijnen, hebben enorm te lijden onder een gebrek aan voedsel, water, medicijnen, et cetera. En heel veel onschuldige mensen zijn gedood." Daarbij wijst hij ook naar Hamas en de terreuraanslag op 7 oktober. "Wat zij toen hebben gedaan, gaat verder dan wat ik ooit heb gezien. En ik heb een boel meegemaakt." Ook vindt hij dat Hamas een staakt-het-vuren tegenhoudt.

Sinds het uitbreken van de oorlog is de relatie tussen de VS en Israël onder druk komen te staan. De VS is van oudsher Israëls belangrijkste bondgenoot. Hoewel Amerikaanse gezagsdragers blijven benadrukken dat ze vierkant achter Israël staan, klinkt er ook stevige kritiek. Zo zei Biden in maart dat Netanyahu meer kwaad dan goed doet voor Israël en noemde de Democratische leider in de Senaat de Israëlische premier een obstakel voor vrede.

Tientallen arrestaties in Den Haag bij pro-Palestijns protest

Bij een pro-Palestijns protest in het centrum van Den Haag zijn tientallen actievoerders aangehouden door de politie. Ze protesteerden bij het gebouw van universiteitskoepel Universiteiten van Nederland aan de Lange Houtstraat en reageerden niet op oproepen van de politie om de betoging te beëindigen.

De betogers willen dat de universiteiten vanwege de oorlog in de Gazastrook hun banden met Israëlische instellingen verbreken. Aan het pand hingen ze spandoeken op met teksten als "Nederlandse universiteiten medeplichtig aan genocide" en "Boycott en divest". Ook hielden ze de entree bezet. Ze kwamen het kantoor zelf niet binnen omdat daarvoor een toegangspasje nodig is, meldt persbureau ANP.

Een aantal activisten was via een zelf meegebrachte ladder op een overkapping boven de ingang van het pand gaan staan. Zij werden met een hoogwerker van de brandweer naar beneden gehaald. Tientallen medestanders waren toen al een voor een in een stadsbus gezet. Rond 15.00 uur reed de bus weg.

De meesten zijn aangehouden voor lokaalvredebreuk. Ook waren er volgens de politie een aantal overtredingen van de Wet openbare manifestaties en is er iemand opgepakt vanwege belediging van agenten.

Pro-Palestijns protest bij universiteitskoepel in Den Haag

Coalitiepartner Netanyahu steunt voorstel staakt-het-vuren

De ultraorthodoxe Shas-partij, de grootste coalitiepartner van premier Netanyahu, steunt het door Biden gepresenteerde plan voor een staakt-het-vuren "volledig". Het toont de verdeeldheid in de Israëlische regering, waar twee radicaal-rechtse ministers zich juist tegen het plan verzetten.

Netanyahu zei eerder dat het plan van Biden niet volledig overeenkomt met het voorstel dat Israël heeft ingediend. Bemiddelaar Qatar spreekt dat tegen, en zegt dat het een voorstel van Israël heeft ontvangen dat wel degelijk overeenkomt met wat Biden schetste. Qatar heeft het Israëlische voorstel bij Hamas neergelegd.

De woordvoerder van het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat met dit voorstel de posities van beide partijen elkaar naderen.

Qatar over vredesplan: 'We wachten op duidelijk Israëlisch standpunt'

Qatar, bemiddelaar tussen Israël en Hamas, zegt van beide nog geen "concrete goedkeuring" te hebben ontvangen op het voorstel van de Amerikaanse president Biden. Beide partijen moeten een duidelijke positie hebben om tot een wapenstilstand te komen, zegt de woordvoerder van het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken, Majed Al-Ansari.

"We wachten op een duidelijk Israëlisch standpunt dat de hele regering vertegenwoordigt als reactie op het Amerikaanse Gaza-voorstel", aldus Al-Ansari.

Vrijdag presenteerde Biden een voorstel voor een staakt-het-vuren, waaronder Hamas gefaseerd de gijzelaars zou vrijlaten in ruil voor Palestijnse gevangenen en terugtrekking van het Israëlische leger uit Gaza. Volgens Biden ging het om een "Israëlisch" voorstel, terwijl premier Netanyahu het voorstel onvolledig noemde en "kansloos" zolang niet alle Israëlische oorlogsdoelen zijn bereikt.

Twee radicaal-rechtse Israëlische ministers keerden zich tegen het plan. Minister van Nationale Veiligheid Ben-Gvir dreigt het kabinet ten val te brengen als Netanyahu een akkoord sluit zonder dat Hamas is vernietigd.

Ben-Gvir noemde het vredesplan van Biden roekeloos:

Israëlische minister Ben-Gvir noemt vredesplan 'roekeloos' en dreigt met kabinetsval

Oxfam: Israël maakt hulpverlening Gaza 'vrijwel onmogelijk'

De aanhoudende Israëlische bombardementen in de Gazastrook en het "opzettelijke tegenhouden van humanitaire hulp" maken het voor hulporganisaties vrijwel onmogelijk om de burgerbevolking te bereiken. Dat zegt de internationale hulporganisatie Oxfam. "Hongersnood komt daardoor dichterbij," aldus Oxfam.

Met de Israëlische inname en sluiting van de Rafah-grenspost tussen Egypte en Gaza op 7 mei is de hoeveelheid hulp die Gaza binnenkomt drastisch afgenomen. Meer dan 2000 vrachtwagens staan vast aan de Egyptische kant van de grens. Volgens Oxfam sterven er nu meer kinderen door honger en ziekte.

Volgens de Palestijnse hulporganisatie Al Mezan zijn het afgelopen weekend twee kinderen als gevolg van ondervoeding en gebrek aan adequate zorg overleden.

Een Israëlisch rapport stelde vorige maand dat Israël voldoende voedsel toelaat en dat "voedselonzekerheid" wordt veroorzaakt door distributieproblemen in de Gazastrook zelf. Oxfam zegt dat veel van de vrachtwagens die door Israël worden toegelaten van commerciële partijen komen, dus niet van hulporganisaties. Deze zouden vooral niet-voedzame producten vervoeren zoals energiedrankjes, koekjes en chocolade.

Een Palestijnse jongen sleept met twee jerrycans water in het noorden van de Gazastrook

Israël: zeker 43 gijzelaars niet meer in leven

Meer van een derde van de overgebleven gijzelaars in Gaza is niet meer in leven, volgens een nieuwe telling van de Israëlische regering. Hamas zou nog 120 gijzelaars vasthouden, van wie er volgens Israël zeker 43 dood zijn.

Israël baseert dit op informatie verkregen via inlichtingen, videomateriaal en forensische analyse. Gisteren maakte Israël de namen van vier omgekomen gijzelaars bekend, zonder informatie te verschaffen over de doodsoorzaak. Hamas zei vorige maand dat een andere gijzelaar was overleden aan zijn verwondingen opgelopen in een Israëlische luchtaanval.

Hamas gijzelde bij de aanslag op 7 oktober rond de 250 mensen. 105 werden in november vrijgelaten als onderdeel van een staakt-het-vuren. Drie weken geleden haalde Israël de lichamen terug van drie dode gijzelaars.

De vrijlating van de overgebleven gijzelaars is een kernpunt van de onderhandelingen tussen Israël en Hamas over een wapenstilstand. Vrijdag presenteerde de Amerikaanse president Biden een voorstel voor een bestand dat volgens hem uit de koker van Israël kwam, maar premier Netanyahu noemde Bidens omschrijving ervan "onvolledig". Daarop reageerde een woordvoerder van het Witte Huis dat het voorstel van Biden wel degelijk overeenkwam met het Israëlische plan.

Een bord in Tel Aviv dat verwijst naar de gijzelaars in Gaza

Doden bij Israëlische luchtaanvallen in vluchtelingenkamp Gaza

Bij een Israëlische luchtaanval op het vluchtelingenkamp Bureij in Centraal-Gaza zijn vannacht drie Palestijnen omgekomen, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Het Israëlische leger heeft sinds zondag meerdere luchtaanvallen uitgevoerd op Bureij, waarbij in totaal veertien Palestijnen zouden zijn omgekomen.

Het leger zelf heeft geen informatie gedeeld over aanvallen in Bureij. Nieuwszender Al Jazeera meldt dat er vannacht en vanochtend ook meerdere doden zijn gevallen bij Israëlische aanvallen op andere plekken in de Gazastrook, waaronder drie in Gaza-Stad en zeven in Deir Al-Balah.

Beelden van Wafa van een van de luchtaanvallen in Bureij, gisteren:

Israëlische luchtaanval op gebouw bij vluchtelingenkamp in Gaza

Twee Palestijnen doodgeschoten op Westelijke Jordaanoever

Het Israëlische leger heeft twee Palestijnen doodgeschoten op de Westelijke Jordaanoever. Volgens het leger waren de twee mannen, afkomstig uit het Tulkarem-vluchtelingenkamp, op weg om een aanslag te plegen op Israëlische nederzettingen. In een bericht op X zegt het leger dat de mannen, met geweren bij zich, in een hinderlaag liepen.

Het Palestijnse persbureau Wafa meldt dat het leger het vuur op de auto van de mannen opende bij een checkpoint in de buurt van een Israëlische nederzetting en verhinderde dat ambulances de slachtoffers konden bereiken.

Daarnaast werden volgens Wafa gisteren drie Palestijnen gedood bij een Israëlische inval in de Palestijnse stad Nablus. Sinds 7 oktober zijn er volgens cijfers van de VN op de Westoever meer dan 500 Palestijnen gedood door het Israëlische leger en kolonisten, en 12 Israëliërs bij aanslagen van Palestijnen.

Inval van het Israëlische leger in Nablus op 3 juni

Bosbranden in Noord-Israël na raketaanvallen Hezbollah

In het noorden van Israël woeden bosbranden als gevolg van raketten die vanuit Libanon zijn gelanceerd door de militante groepering Hezbollah, meldt persbureau Reuters. Het vuur verspreidt zich snel door het hete en droge weer.

Het Israëlische leger heeft materialen en militairen gestuurd om de branden onder controle te krijgen. Zes militaire reservisten zijn lichtgewond geraakt.

Branden in het noorden van Israël na luchtaanvallen vanuit het zuiden van Libanon

"De troepen hebben controle gekregen over de locaties van de brand, en in dit stadium is er geen mensenleven in gevaar", meldt het leger. Bewoners die zich nog in het gebied van de branden bevinden, zijn opgeroepen om te vertrekken. Veel Israëliërs die vlak bij de grens met Libanon woonden zijn maanden geleden al geëvacueerd vanwege de escalerende gevechten tussen Israël en Hezbollah.

De branden besloegen gisteren volgens de Israëlische autoriteiten al honderden hectares. De nationale brandweer was tot laat in de nacht aan het werk, onder meer in de stad Kiryat Shmona.

VS zoekt steun VN-Veiligheidsraad voor voorstel wapenstilstand

De Verenigde Staten willen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een resolutie aanneemt om het plan te steunen van de Amerikaanse president Joe Biden voor een wapenstilstand in Gaza, in ruil voor de vrijlating van alle gijzelaars door Hamas. Dat heeft de Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield gezegd. "Talloze leiders en regeringen, ook in de regio, hebben dit plan gesteund en we roepen de Veiligheidsraad op om zich bij hen aan te sluiten om het akkoord zonder uitstel en zonder verdere voorwaarden uit te voeren", stelde Thomas-Greenfield in een verklaring.

Biden presenteerde vrijdag een "routekaart voor een duurzaam staakt-het-vuren", die volgens de president van Israël kwam. In dit plan staat een tijdelijk "volledig staakt-het-vuren" en terugtrekking van Israëlische militairen uit "bevolkte gebieden in Gaza". Daarna moet Israël zich volledig terugtrekken uit Gaza en moeten alle gevangenen worden vrijgelaten.

Houthi's vuren raket af op Eilat, neergehaald door Israël

De Houthi's hebben vanuit Jemen een ballistische raket afgevuurd op de Israëlische stad Eilat. Het Israëlische leger zegt de raket boven de stad in het uiterste zuiden van Israël uit de lucht te hebben geschoten. Op beelden op sociale media zijn rookpluimen te zien in de buurt van de stad.

De door Iran gesteunde Houthi's vuren vaker rakketten en drones af op Eilat, meestal zonder succes. De terreurgroep zegt dat te doen uit solidariteit met de Palestijnen. Ook zijn geregeld westerse schepen in de Rode Zee doelwit van de Houthi's. Sinds november mijden veel schepen ook de Rode Zee.

Via luchtaanvallen op doelen in Jemen proberen westerse eenheden onder leiding van de VS en het VK geregeld de Houthi's te treffen en te verzwakken.

Vier Israëlische gijzelaars overleden in Gazastrook

Het Israëlische leger heeft bevestigd dat nog eens vier gijzelaars die in de Gazastrook werden vastgehouden door Hamas, zijn overleden. Onder de doden zijn drie mannen van boven de 80 jaar, die in december nog te zien waren in een door Hamas vrijgegeven video. "Laat ons hier niet oud worden", zeiden Amiram Cooper, Yoram Metzger en Haim Peri destijds zichtbaar verzwakt. Het vierde slachtoffer is Nadav Popplewell, een 51-jarige man, die ook een Brits paspoort had. Ook hij was eerder te zien in een video van Hamas.

Volgens een woordvoerder van het leger zijn de mannen overleden in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook. De oorzaak van hun dood is niet bekend. Israël zegt de zaak te onderzoeken en alle vragen te zullen beantwoorden. Vorige maand zei Hamas dat Popplewell was omgekomen nadat hij zwaargewond zou zijn geraakt bij een Israëlische luchtaanval, maar dat werd tot nu toe nooit bevestigd.

Naar verluidt worden er nog ongeveer 130 gijzelaars door Hamas vastgehouden in de Gazastrook. Onduidelijk is hoeveel er nog in leven zijn.

Met de klok mee vanaf linksboven: Chaim Peri, Amiram Cooper, Nadav Popplewell en Yoram Metzger.

Witte Huis ontkent verschillen tussen plan Biden en voorstel Netanyahu

Het Witte Huis ontkent dat er verschillen zijn tussen het plan voor een staakt-het-vuren dat president Biden vrijdag presenteerde en het voorstel dat Israël heeft ingediend. Vandaag zei de Israëlische premier Netanyahu dat het plan van Biden niet volledig overeenkomt met de plannen van Israël.

"We zijn ervan overtuigd dat dit een nauwkeurige weerspiegeling is van het voorstel waar we met de Israëli's aan hebben samengewerkt", zegt de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Kirby. "Dus ik zie geen verschillen. Dit is een Israëlisch voorstel. De minister van Buitenlandse Zaken heeft dat zelf bevestigd en ook de premier heeft bevestigd dat dit hun voorstel is."

Een dag na de presentatie van Biden noemde Netanyahu het voorstel "kansloos" zolang niet alle Israëlische oorlogsdoelen zijn bereikt. Dat veroorzaakte verwarring, omdat Biden had gezegd dat het een Israëlisch plan was. Verschillende Israëlische functionarissen bevestigden dit weekend de uitspraken van Biden in de Britse krant The Times.

Kirby benadrukt dat het plan niet naar buiten is gebracht om de druk op Netanyahu op te voeren. De premier staat onder druk omdat extreemrechtse leden van zijn kabinet het niet eens zijn met dit voorstel. Ze dreigen hun steun aan de regering in te trekken, omdat ze willen dat Hamas volledig wordt vernietigd en alle gijzelaars worden vrijgelaten.

Correspondent over uitspraken Netanyahu, die het voorstel van Biden onvolledig noemt

'Israël gaat strafrechtelijk onderzoek doen naar dood tientallen Gazaanse gevangenen'

Het Israëlische leger gaat een strafrechtelijk onderzoek doen naar de dood van 36 Gazaanse gevangenen die omkwamen in de beruchte militaire gevangenis Sde Teiman, in de Negev-woestijn. De gevangenis staat op een militaire basis en staat bekend als het Israëlische Guantánamo Bay.

Verschillende media schreven al eerder over de erbarmelijke omstandigheden waarin Palestijnse gevangenen er leven. Zo zouden gevangenen er constant geboeid en geblinddoekt zijn en worden ze regelmatig zwaar mishandeld.

Het leger onderzoekt ook twaalf andere sterfgevallen, schrijft de Israëlische krant Haaretz. In die gevallen gaat het bijvoorbeeld om gedetineerden die in Israël onderweg naar de gevangenis overleden. Ook betreft het Palestijnen die in Gaza overleden, bijvoorbeeld omdat ze een bevel van een militair negeerden of Israëlische troepen naderden bij het grenshek. Bronnen binnen het Israëlische leger zeggen tegen Haaretz dat er nog geen verdachten zijn gearresteerd en dat er nog niemand vervolgd gaat worden.

Sinds het begin van de oorlog worden de meeste Palestijnse gevangenen door Israël in de Gazastrook gevangengehouden. Alleen mensen van wie militairen denken dat ze nuttige informatie hebben worden overgebracht naar gevangenissen in Israël. Naar verluidt zijn dat er tot nu enkele duizenden.

Palestijnse gevangenen worden internationaal beschouwd als krijgsgevangenen en moeten worden beschermd door het humanitair oorlogsrecht.

Eerder maakte correspondent Nasrah Habiballah deze explainer over waarom er zo veel Palestijnen langdurig worden vastgezet door Israël:

Administratieve detentie: zo worden Palestijnen langdurig vastgezet door Israël

VN: meer dan helft gebouwen Gaza vernietigd of beschadigd

Sinds de oorlog op 7 oktober begon is meer dan 55 procent van de gebouwen in de Gazastrook vernietigd of beschadigd. Dat zegt de VN op basis van analyses van satellietbeelden. Zo'n 137.000 gebouwen zijn getroffen door de oorlog.

De schatting is gebaseerd op een satellietbeeld dat gemaakt is op 3 mei. Het beeld is vergeleken met beelden uit mei en september vorig jaar. Ook satellietbeeld van november en begin dit jaar speelde een rol in het onderzoek.

Volgens de VN zijn bijna alle gebouwen die zijn vernietigd of beschadigd woonhuizen. Bijna 17.000 gebouwen zijn ernstig beschadigd in Gaza.

Vorige week publiceerden we deze video waarin Ikram al-Ham terugkeerde naar Khan Younis, dat een spookstad geworden is:

Terug naar het verwoeste Khan Younis: 'Het is een spookstad, doodeng'

Netanyahu: het voorstel voor beëindiging oorlog dat Biden presenteerde was onvolledig

Volgens de Israëlische premier Netanyahu was de Amerikaanse president Biden niet volledig toen die vrijdag sprak over een plan voor een staakt-het-vuren. Biden had het in een toespraak over een "Israëlisch voorstel" dat zou moeten leiden tot het einde van de oorlog. Een dag later temperde Netanyahu de hoop op de totstandkoming van zo'n bestand echter: hij noemde het "kansloos" zolang niet alle Israëlische oorlogsdoelen zijn bereikt. Dat leidde tot verwarring, want Biden had gezegd dat het plan uit de koker van Israël zelf was gekomen.

In een reactie stelt de Israëlische premier nu dat het plan dat Biden presenteerde niet volledig overeenkomt met het voorstel dat Israël heeft ingediend. "Het voorstel dat Biden presenteerde is onvolledig", citeert het Israëlische nieuwskanaal Channel 12 de premier. "De oorlog zal stoppen om de gijzelaars terug te brengen, en dan zullen we pas verder praten. Er zijn nog andere details die de Amerikaanse president niet aan het publiek heeft gepresenteerd."

Volgens de toespraak van Biden bestaat het plan uit drie fases. De eerste fase zou een wapenstilstand omvatten, net als de terugkeer van enkele gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden. Daarna zouden de partijen onderhandelen over een onbepaalde stopzetting van de vijandelijkheden voor een tweede fase. Daarin zouden de resterende gevangenen vrijgelaten worden, zei Biden. Israël heeft echter altijd volgehouden dat Hamas eerst verslagen moet worden voordat het leger zich zou terugtrekken. Die voorwaarde benoemde Biden niet in zijn toespraak.

Ministers dreigen kabinet ten val te brengen

Het door Biden gepresenteerde plan heeft ertoe geleid dat de spanning binnen de Israëlische regering, die toch al groot was, nog meer is toegenomen. Twee belangrijke Israëlische ministers keerden zich gisteren tegen het plan. Minister van Nationale Veiligheid Ben-Gvir dreigt het kabinet ten val te brengen als Netanyahu een akkoord sluit zonder dat Hamas is vernietigd. Zo'n "onbezonnen" akkoord zou volgens hem een overwinning voor terrorisme betekenen en een bedreiging voor de veiligheid van het land.

Egypte hekelt aanwezigheid Israël bij grens Rafah

Egypte eist dat Israël vertrekt uit de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah, de zogenoemde Philadelphi Corridor. Het Israëlische leger nam de gehele grensovergang met Gaza vorige maand over bij het offensief langs de zuidelijke grens, tot grote ergernis van Egypte.

"Het is moeilijk voor de grensovergang bij Rafah om te blijven opereren zonder een Palestijnse aanwezigheid", zei de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken vanochtend op een persconferentie met zijn Spaanse collega in Madrid.

Kort nadat Israël de controle over had genomen, dreigde Egypte al dat het zou stoppen met de samenwerking met Israël bij de bufferzone. Die is sinds de oorlog een belangrijke ader voor de levering van hulp naar de Gazastrook maar ook voor evacuaties.

'Zuurstoflijn Hamas'

Een van de doelen van het Israëlische leger bij de grondoffensief in Rafah was om die grensovergang over te nemen. "De Philadelphi Corridor diende als zuurstoflijn voor Hamas, die die regelmatig gebruikte om wapens naar het gebied van de Gazastrook te smokkelen", zei de Israëlische legerwoordvoerder Daniel Hagari. Egypte heeft dat weersproken.

De Philadelphi Corridor is een honderd meter brede strook grond langs de 14 kilometer lange grens tussen Egypte en de Gazastrook. Daar ligt ook de grensovergang bij Rafah. Egypte en Israël kwamen in 1979 overeen dat dit een bufferzone zou worden, bedoeld om de smokkel van wapens en mensen tegen te gaan.

Lichaam vermiste Israëlier gevonden in kibboets

Acht maanden na de aanslag van 7 oktober is het lichaam van een 35-jarige vermiste Israëliër geïdentificeerd. Het lichaam van Dolev Yehud werd gevonden in een kibboets die terreurorganisatie Hamas aanviel.

Aanvankelijk werd aangenomen dat de man werd gegijzeld in de Gazastrook. Maar omdat er later werd getwijfeld of hij daadwerkelijk was meegenomen, werden de stoffelijke resten onderzocht die eerder bij de kibboets waren gevonden. Zo kwamen er de afgelopen maanden geen signalen uit Gaza dat Yehud daar vastzat. Met hulp van forensische experts is zijn lichaam alsnog geïdentificeerd.

Yehud was hulpverlener en woonde in kibboets Nir Oz. Tijdens de aanslag op 7 oktober ging hij naar buiten om mensen te helpen. Zijn hoogzwangere vrouw en hun drie kinderen bleven in hun schuilplaats.

Dolev Yehud

Palestijnen: zeker 12 doden bij nachtelijke aanvallen

Het Palestijnse persbureau Wafa meldt dat er vannacht bij Israëlische aanvallen op Khan Younis en Rafah in het zuiden van Gaza zeker twaalf mensen zijn gedood. In Khan Younis zou een huis zijn geraakt waar een familie woonde. Onder de dodelijke slachtoffers zijn drie kinderen, schrijft Wafa.

Verder wordt een aanval gemeld die gisteravond plaatsvond in de vluchtelingenkampen Bureij en Nuseirat in centraal Gaza. Tien mensen kwamen daarbij om, aldus het Palestijnse persbureau.

Doden na Israëlische aanval bij Aleppo

Bij een Israëlische luchtaanval op een fabriek in de buurt van Aleppo in Syrië zijn meerdere doden gevallen, dat melden Syrische staatsmedia. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Londen opereert, vielen er twaalf dodelijke slachtoffers. Israël heeft nog niet gereageerd.

Afgelopen jaren heeft Israël honderden aanvallen op Syrië uitgevoerd, vooral tegen de pro-Iraanse Libanese groepering Hezbollah en Iraanse doelwitten. Daarmee wil het naar eigen zeggen Iran verhinderen geavanceerde wapens te leveren aan Hezbollah of een eigen militaire aanwezigheid in Syrië op te bouwen. Sinds Iran de Syrische president Assad steunt in de burgeroorlog, groeit de Iraanse invloed in Syrië.

Bekijk in deze special hoe de machtsverhoudingen in Syrië liggen:

Israël onderzoekt alternatief voor het besturen van Gaza door Hamas

De Israëlische minister van Defensie Gallant zegt dat de legerleiding op zoek is naar een alternatief voor het bestuur van Gaza door Hamas. Dat moet al tijdens het proces naar een permanent-staakt-het vuren het bestuur over Gaza van Hamas overnemen.

In de tussentijd blijft Israël streven naar de volledige vernietiging van Hamas. "We isoleren een gebied, halen de mensen van Hamas daar weg en installeren er krachten die een alternatief bestuur kunnen vormen", zei Gallant. Hij zei niet welke krachten dat zouden kunnen zijn.

President Biden presenteerde vrijdag de hoofdlijnen van een route naar een permanent-staakt-het vuren in Gaza. Hamas is al sinds 2007 aan de macht in Gaza. Niets wijst erop dat de militante beweging bereid is zijn macht op te geven.

Hamas-leider Yahya Sinwar in Gaza-Stad in 2021

Nieuw liveblog

Welkom in het Midden-Oostenblog. Het blog van vorige week is hier terug te lezen.