Betogers tijdens een protest in Jeruzalem
NOS Nieuws

Protest tegen Netanyahu groeit: 'We willen nu nieuwe verkiezingen'

  • Nasrah Habiballah

    Correspondent Israël en de Palestijnse gebieden

  • Nasrah Habiballah

    Correspondent Israël en de Palestijnse gebieden

Vandaag is de laatste dag van een vierdaagse demonstratie in Jeruzalem. Vlak bij de Knesset, het Israëlische parlement, bivakkeerden honderden demonstranten de afgelopen dagen in tentjes. Het lijkt haast een festivalterrein. Naast sprekers zijn er muziekoptredens, overal hangen posters met politieke statements, en in speciale tenten kunnen de overnachtende demonstranten eten en drinken krijgen.

Maar de vreugde van een festival hangt er zeker niet. Mensen zijn gefrustreerd en boos op de regering. Ze willen dat er zo snel mogelijk verkiezingen komen en dat premier Netanyahu vertrekt.

Toen de oorlog begon was die onvrede over de premier er ook al. Maar toen had men nog het gevoel dat eenheid het belangrijkste was, en dat het niet het moment was voor demonstraties tegen de regering.

Die tijd is voorbij, zegt Ami Dror, een van de organisatoren van het protest in Jeruzalem: "Er is een verandering gaande. De Israëlische bevolking verlaat haar afwachtende houding langzaam voor de opvatting dat ze zo snel mogelijk een andere regering wil."

Oorlog rekken

De afgelopen dagen kwamen er tienduizenden mensen op de demonstratie af, die is uitgegroeid tot het grootste anti-regeringsprotest sinds het begin van de oorlog. "Deze regering vertegenwoordigt het Israëlische volk niet meer, ze staan zo ver van ons vandaan", zegt Dror.

De demonstranten denken dat Netanyahu expres de oorlog rekt en een deal met Hamas blokkeert om zelf aan de macht te blijven. Ze nemen het hem kwalijk dat hij z'n eigen belang boven dat van het volk stelt.

Ook politiek analist Aviv Bushinsky, die jarenlang politiek assistent was van Netanyahu, denkt dat de premier niet op een deal met Hamas zit de wachten: "Hamas wil een einde aan de oorlog als onderdeel van de deal, maar dat is iets waar Netanyahu niet mee akkoord zal gaan. Want hij wil boven alles Hamas vernietigen. En hij weet dat als hem dat niet lukt, de rechtse kiezers hem daarvoor zullen afstraffen. Hij zal dan de steun van rechts verliezen, maar dat zijn juist de kiezers die hem nu aan de macht hebben gehouden."

Geen vertrouwen

Toch zeggen ook veel demonstranten dat zij Hamas willen verslaan en de oorlog willen winnen. Alleen hebben zij er geen vertrouwen in dat Netanyahu de man is die de oorlog tot een goed einde zal brengen.

"Ik wil zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen", zegt Ilana Kaminka. Haar zoon zat in het leger en werd door Hamas gedood op 7 oktober. Ze heeft een vlag bij zich met zijn foto erop. "We hebben leiders nodig die ons hoop kunnen geven. Die een visie presenteren. Leiders die snappen hoe ze een samenleving kunnen verenigen. Geen mensen die onze samenleving uiteenscheuren zoals ze vanaf dag één hebben gedaan."

Overwinning

Netanyahu wil niets van verkiezingen weten. Hij blijft herhalen dat de overwinning in zicht is en dat dit niet het moment is voor verkiezingen.

En dat juist onder zijn leiderschap zo'n overwinning behaald zou worden, is voor zijn politieke overleving cruciaal, zegt Bushinsky: "Laten we zeggen dat Netanyahu de ultieme overwinning bewerkstelligt. Dan zou hij kunnen zeggen dat hij inderdaad verantwoordelijk was voor het gebrek aan paraatheid op 7 oktober. Maar dat hij zichzelf heeft teruggevochten. En zijn beloftes is nagekomen."

Daar willen de demonstranten dus niet meer op wachten, zegt ook een demonstrant die blijft slapen in het tentenkamp. "We staan hier met z'n allen om Netanyahu duidelijk te maken dat hij moet vertrekken, we willen hem niet meer. Hij zal misschien niet naar ons luisteren, maar wij blijven die boodschap toch uitdragen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl