liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Honderden militairen aan frontlinie Bachmoet omgekomen in dag tijd'

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne.


Discussie in Zwitserland over ontmanteling raketten

Zwitserland ontmantelt 60 verouderde raketten, meldt de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung. Deze raketten worden gebruikt voor bijvoorbeeld laagvliegende drones. De systemen functioneren nog en zouden dus gebruikt kunnen worden in de oorlog in Oekraïne.

De ontmanteling leidt daarom tot kritiek van verschillende Zwitserse politici en vanuit Oekraïne. Het Zwitserse parlementslid François Pointet noemt de keuze "absurd". Hij steunt de verkoop van de wapens aan Oekraïne. Als dat niet gebeurt zou Zwitserland ze ook weer kunnen terugverkopen aan het Verenigd Koninkrijk, dat de raketten geleverd heeft.

Maar besloten is dus om ze te ontmantelen, en dat komt voort uit het traditionele neutraliteitsbeleid van Zwitserland. President Alain Berset noemt dat "belangrijker dan ooit". "Zwitserse wapens moeten niet gebruikt worden in oorlogen", zegt hij tegen Neue Zürcher Zeitung.

Leden van pro-Russische beweging in Moldavië gearresteerd

Kort voor een pro-Russische betoging in de Moldavische hoofdstad Chisinau heeft de politie verschillende mannen aangehouden. Zij zouden betrokken zijn bij Russische pogingen om het land, dat grenst aan Oekraïne, te destabiliseren. Na huiszoekingen werden 25 mannen ondervraagd en zeven aangehouden.

Volgens lokale media waren er voor de demonstratie ook vier bommeldingen in de hoofdstad en is de luchthaven ontruimd. Autoriteiten denken dat de Russische geheime dienst een rol speelt bij de acties. Ook de Verenigde Staten beschuldigen Rusland ervan Moldavië te willen destabiliseren, om zo een pro-Russisch bewind in het zadel te helpen.

Koeleba wil sneller munitieleveringen uit Duitsland

De Oekraïense minister Koeleba van Buitenlandse Zaken heeft Duitsland aangespoord om sneller munitie naar zijn land te sturen. Ook wil hij dat de Duitsers vaart maken met het trainen van Oekraïense piloten zodat ze leren om te gaan met westerse gevechtsvliegtuigen. Koeleba doet de oproep in een interview met de krant Bild am Sonntag.

Het tekort aan munitie is volgens hem het grootste probleem dat Oekraïne nu heeft in de strijd tegen Rusland. Koeleba zegt dat Duitse wapenfabrikanten hem vorige maand bij een veiligheidsconferentie in München hebben laten weten dat de leveringen al klaarstonden, maar dat ze moesten wachten op een handtekening van de Duitse regering. "Het probleem ligt dus bij de regering", zegt Koeleba.

De minister maakt ook duidelijk dat hij niet verwacht dat westerse bondgenoten op korte termijn gevechtsvliegtuigen gaan leveren, maar dat het goed is om piloten alvast te trainen zodat ze snel kunnen schakelen. Als Duitsland de piloten gaat trainen zou dat volgens Koeleba "een duidelijke boodschap van de politieke betrokkenheid" van Berlijn zijn.

'Honderden militairen aan frontlinie Bachmoet omgekomen in dag tijd'

Oekraïne en Rusland zeggen dat er gisteren honderden militairen zijn omgekomen bij de strijd om Bachmoet. Volgens een woordvoerder van de Oekraïense strijdkrachten zijn 221 Russische militairen omgebracht in Bachmoet en zijn er meer dan 300 gewonden. Het Russische ministerie van Defensie zegt op zijn beurt dat er zo'n 210 Oekraïense militairen zijn gedood aan de frontlinie in Donetsk. Specifieke cijfers over Bachmoet heeft Moskou niet bekendgemaakt.

Beide kanten hebben eerder ook al gemeld significante verliezen te hebben geleden in de strijd om de oostelijke stad, maar het exacte aantal slachtoffers is moeilijk onafhankelijk vast te stellen.

Gisteren meldde het Britse ministerie van Defensie dat de Russische huurlingengroep Wagner het oosten van Bachmoet grotendeels in handen heeft. Dat is een bevestiging van de bewering die Wagner-baas Prigozjin woensdag al deed. De frontlinie is volgens Britse inlichtingen verschoven naar de rivier Bachmoetka in het centrum van de stad.

Oekraïense militairen vuren artillerie af op Russische troepen in Bachmoet

Burgerdoden gemeld aan zowel Oekraïense als pro-Russische zijde

Als gevolg van Russische beschietingen zijn vier burgers gedood, melden Oekraïense functionarissen. Andersom spreken pro-Russische autoriteiten in bezette gebieden van twee burgerdoden als gevolg van Oekraïens artillerievuur.

Volgens de gouverneur van Cherson werden drie inwoners geraakt door Russische granaatscherven. Nog eens drie mensen raakten gewond. Het Oekraïense leger heeft de stad in november heroverd op de Russen. Sindsdien wordt Cherson vrijwel dagelijks beschoten. Ook in de plaats Kostjantynivka, in de oostelijke regio Donetsk, is sprake van slachtoffers door Russische artillerie. De gouverneur spreekt van een dode en drie gewonden.

Het door Rusland geïnstalleerde bestuur van Donetsk beweert dat een achtjarige jongen om het het leven is gekomen door Oekraïense beschietingen. Dat zou gebeurd zijn in de gelijknamige hoofdstad van de bezette regio. Granaatscherven doodden ook de vader van het kind, schrijft het Russische staatspersbureau Ria Novosti.

VK bevestigt inname Oost-Bachmoet door Rusland

Strijdkrachten van de Russische huurlingengroep Wagner hebben Oost-Bachmoet grotendeels ingenomen, bevestigt het Verenigd Koninkrijk. Om deze stad in de Donbas wordt al maanden hard gevochten met veel slachtoffers en verwoestingen tot gevolg.

De eigenaar van Wagner, Jevgeni Prigozjin, claimde enkele dagen geleden al dat zijn strijders het oosten van Bachmoet hadden veroverd. Volgens de Britse inlichtingendiensten hebben de huurlingen inderdaad het oostelijke deel 'voor het grootste deel' in handen. In het bericht op Twitter, waar de Britten dagelijks een update geven over het verloop van de oorlog, worden geen nadere details gegeven.

Oekraïense militairen vuren artillerie af bij Bachmoet, 8 maart

Onlangs leek het alsof het Oekraïense leger de stad na een lange strijd wilde verlaten vanwege een hernieuwd Russisch offensief. Maar gisteren kondigde een adviseur van president Zelensky aan dat de strijdkrachten Bachmoet met hand en tand zullen blijven verdedigen. Dit is volgens adviseur Podoljak de beste tactiek om de Russische strijdkrachten uit te dunnen: het Kremlin heeft zijn beste troepen verzameld rond Bachmoet.

Russische militairen en Wagnerstrijders hebben de stad grotendeels omsingeld. Het lijkt erop dat zij alle burgers weghalen uit het oostelijke deel van de stad, meldt denktank Institute for the Study of War. Op beeldmateriaal zou te zien zijn dat burgers onder schot worden weggeleid naar een onbekende locatie. De verwachting is dat de Russen zich opmaken voor een nieuwe, grote aanval. Het is niet uitgesloten dat Bachmoet een dezer dagen valt, zei NAVO-chef Stoltenberg deze week.

Oekraïne zet kerk met Russische banden uit beroemd klooster

De Oekraïense regering wil dat de Oekraïens-orthodoxe kerk het beroemde Holenklooster van Kiev voor 29 maart verlaat. De Oekraïens-orthodoxe kerk zegt een officiële brief daarover te hebben ontvangen, zo schrijft het vrijdag op de website van het kloostercomplex.

Het Holenklooster van Kiev werd in 1051 gesticht en geldt tegenwoordig als een vooraanstaand centrum van het oosters-orthodoxe christendom in Oost-Europa. Het complex staat ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het complex werd tot eind vorig jaar beheerd door de staat en door de Oekraïense-orthodoxe kerk, die banden heeft met de Russisch-orthodoxe kerk. Voordat Rusland in februari vorig jaar Oekraïne binnenviel, sloot de kerk zich aan bij het Patriarchaat van de Russisch-orthodoxe Kerk.

Eind vorig jaar besloot de Oekraïense regering de overeenkomst met de Oekraïens-orthodoxe kerk over het gebruik van panden in het complex op te zeggen. De uitzetting betreft het deel van het grotklooster waar zich de ingangen bevinden van de grotten die in de middeleeuwen door monniken zijn gemaakt.

Wagner opent rekruteringscentra in 42 Russische steden

Huurlingenleger Wagner heeft rekruteringscentra geopend in 42 steden in Rusland. Dat maakt de eigenaar van Wagner, Jevgeni Prigzojin, bekend op het Telegramkanaal van zijn persdienst. Vorig jaar werd bekend dat Wagner gevangenen rekruteerde voor het front. De gevangenen konden zich vrijwillig aanmelden in ruil voor vervroegde vrijlating.

Vorige maand liet Wagner weten te zijn gestopt met het werven van gevangenen, nadat de onafhankelijke Russische nieuwssite Mediazona had bericht dat Wagner nauwelijks nieuwe gevangenen meer aantrok doordat zij niet meer geloven in de beloftes van Wagner.

Prigozjin noemde geen aantallen van nieuwe rekruten, maar zei zich zorgen te maken over het gebrek aan beschikbare munitie. Dat geldt volgens hem voor zowel zijn troepen als het reguliere leger. De afgelopen weken beschuldigde Prigozjin de Russische overheid ervan de Wagnertroepen opzettelijk niet te bevoorraden. Nu spreekt hij over schaarste voor beide partijen. Tegelijkertijd zegt Prigozjin dat er grote hoeveelheden munitie worden geleverd die dit jaar geproduceerd zijn.

Duizenden mensen wonen begrafenis Oekraïense soldaat bij

In Kyiv hebben duizenden Oekraïners de begrafenis van Dmytro Kotsjoebajlo bezocht. Kotsjoebailo was een legercommandant die deze week op 27-jarige leeftijd omkwam bij de gevechten om de stad Bachmoet. Ook de Oekraïense president Zelensky woonde de begrafenis bij. De soldaat kreeg postuum een Kruis van Militaire Verdienste uitgereikt door Zelensky. De president overhandigde die aan de moeder van de overleden soldaat.

Kotsjoebailo werd in 2016 de jongste commandant in de geschiedenis van het Oekraïense leger. Hij kreeg in 2021 de titel 'Held van Oekraïne' en was de eerste vrijwilliger die de titel kreeg.

Behalve Zelensky waren ook de minister van Defensie en de Opperbevelhebber van de Strijdkrachten bij de begrafenis. Ook de Finse premier Marin, die op bezoek was in Oekraïne, woonde de plechtigheid bij.

Zwitserland niet van plan beleid over export wapens te wijzigen

Zwitserland gaat geen beleidswijzigingen doorvoeren zodat andere landen wapens die in Zwitserland zijn gemaakt naar Oekraïne kunnen exporteren. De regering geeft niet toe aan de toenemende druk van andere landen om de regels rondom het exporteren van in Zwitserland gekochte wapens te versoepelen.

Zwitserland heeft zijn neutraliteit wettelijk vastgelegd en verbiedt daarom de export van wapens naar landen die betrokken zijn bij een internationaal conflict. Dat geldt ook voor landen die wapens inkopen in Zwitserland. Zij mogen die niet doorvoeren naar andere landen, zoals Oekraïne. Zwitserland exporteerde in 2022 een recordaantal wapens.

Onder meer Duitsland vroeg Zwitserland of versoepelingen rondom het exportbeleid mogelijk waren. In januari stelde een commissie binnen de Zwitserse overheid voor om het verbod op wederuitvoer aan te passen, omdat de neutraliteit van Zwitserland niet in het geding zou komen als de export door andere landen uitgevoerd zou worden. De Zwitserse federale regering gaat hier niet in mee.

Lavrov: constructief gesprek met VS gehad

De Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken zegt dat hij vorige week een "constructief" gesprek heeft gehad met zijn Amerikaanse collega Blinken, maar dat hij daarin niets nieuws heeft gehoord. Dat gesprek vond plaats langs de zijlijn van de G20-bijeenkomst van buitenlandministers in India.

In een interview op de Russische staatstelevisie zegt Lavrov dat hij tien minuten met Blinken heeft gepraat. Het gesprek ging over kernwapens en het conflict in Oekraïne. Het was de eerste keer dat de twee elkaar spraken sinds het begin van de invasie, ruim een jaar geleden.

"Het was een constructief en emotieloos gesprek. We hebben handen geschud", zegt Lavrov. "Alles wat ik heb gehoord, is al vele malen eerder in het openbaar gezegd. Ik heb een eerlijke en gedetailleerde verklaring gegeven over het New Start-verdrag en waarom wij het nodig vonden om eruit te stappen." President Poetin schortte vorige maand het nucleaire verdrag eenzijdig op.

De Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken

Weer stroom en water in diverse steden

De Oekraïense hoofdstad Kyiv heeft weer grotendeels stroom en water, een dag na de grootschalige raketaanvallen op kritieke infrastructuur. Een derde van de inwoners van Kyiv zit wel nog zonder verwarming, melden de autoriteiten.

90 procent van de mensen in de noordoostelijke regio Charkiv heeft ook weer elektriciteit. In de zuidelijke regio Zaporizja geldt dat voor ongeveer een op de drie mensen.

Rusland en VS blijven praten over kernwapenverdrag

Rusland en de Verenigde Staten blijven met elkaar in contact over het nucleaire New Start-verdrag, ook al heeft Moskou zich daaruit teruggetrokken. Dat zegt onderminister Ryabkov van Buitenlandse Zaken tegen persbureau RIA.

Ryabkov denkt overigens niet dat er veel voortgang geboekt zal worden in de gesprekken. Hij zegt dat het eenzijdig opzeggen van het verdrag niets uitmaakt voor de nationale veiligheid van Rusland.

De afspraken in het New Start-verdrag werden gemaakt in 2010 door toenmalig president Obama en zijn Russische ambtgenoot Medvedev. Beide landen spraken af niet meer dan 700 intercontinentale ballistische raketten en 1550 kernkoppen te bezitten, evenals 800 draagraketten en bommenwerpers uitgerust voor nucleaire bewapening.

Britse inlichtingen: elf doden door raketaanvallen

Bij de raketaanvallen die Rusland gisteren uitvoerde op diverse doelen in Oekraïne zijn voor zover bekend elf doden gevallen. Dat meldt het Britse ministerie van Defensie op basis van Oekraïense functionarissen.

Rusland vuurde zeker 80 langeafstandsraketten af op cruciale infrastructuur in Oekraïne. Volgens Britse inlichtingen is er een "ongebruikelijk hoog aantal" hypersonische raketten gebruikt. Oekraïne beschikt niet over luchtafweer die dit type raketten kan tegenhouden.

Het valt de Britten verder op dat er meer tijd zit tussen grootschalige luchtaanvallen van Rusland. Dat komt waarschijnlijk doordat Moskou zijn voorraad raketten eerst weer moet aanvullen voordat ze afgevuurd kunnen worden.

Doodstraf voor hoogverraad ingevoerd in Belarus

Als overheidsfunctionarissen en militairen in Belarus hoogverraad plegen, kunnen ze daarvoor de doodstraf krijgen. President Loekasjenko heeft een wet goedgekeurd die dat mogelijk maakt.

In diezelfde wet is opgenomen dat mensen die schuldig worden bevonden aan het in diskrediet brengen van het Belarussische leger de gevangenis in moeten. Rusland voerde vorig jaar een soortgelijke wet in, vlak na de invasie in Oekraïne.

Belarus is het enige Europese land dat nog de doodstraf heeft. Die wordt opgelegd in specifieke moordzaken en voor terreurdaden. Terdoodveroordeelden worden geëxecuteerd met een enkel pistoolschot. De laatste executie werd volgens de VN in 2019 voltrokken.

Omgekomen gezin Zaporizja begraven: 'Alles was ingestort'

In de Oekraïense stad Zaporizja is een gezin begraven dat omkwam toen een Russische raket insloeg in hun appartementencomplex. Het gaat om vader, moeder en een baby.

Familie raketaanval Zaporizja begraven: 'Alles was ingestort'

Oekraïne: Rusland gebruikte hypersonische Kinzjal-raketten

Bij de raketaanval vannacht op Oekraïne heeft Rusland volgens Kyiv hypersonische Kinzjal-raketten gebruikt, die vele malen sneller zijn dan het geluid. Het Kremlin beschikt naar schatting slechts over enkele tientallen raketten van het type KH-47 Kinzjal (Russisch voor dolk).

Sinds het begin van de oorlog heeft Rusland deze raketten niet meer gebruikt. Het Oekraïense leger kan tegen dit soort raketten weinig beginnen. De supersnelle raketten zijn recent ontwikkeld met het doel de meest geavanceerde luchtafweersystemen te passeren. Overigens beschikt Oekraïne nog niet over zulk afweergeschut.

Lees meer over deze Kinzjal-raketten in onderstaand artikel.

Gesprekken Zweden, Finland en Turkije over toetreding tot NAVO hervat

Na een wekenlange pauze hebben Zweden en Finland weer met Turkije gesproken over toetreding tot de NAVO. Onderhandelaars van de drie landen troffen elkaar in Brussel. Ook NAVO-chef Jens Stoltenberg was bij het gesprek aanwezig.

Tijdens de ontmoeting heeft Turkije erkend dat Zweden en Finland concrete stappen hebben genomen om tegemoet te komen aan de eisen die Turkije heeft gesteld aan de toetreding, zei de Zweedse onderhandelaar na afloop. Er is afgesproken dat er meer gesprekken zullen volgen. Een datum daarvoor is nog niet vastgesteld.

De onderhandelingen lagen sinds januari stil na een incident in Stockholm waarbij activisten een pop die op de Turkse president Erdogan leek in brand staken.

Duidelijker optreden

Vorig jaar mei vroegen Finland en Zweden het NAVO-lidmaatschap aan, als reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Alle dertig leden van de NAVO moeten instemmen met de toetreding. Hongarije en Turkije liggen daarbij dwars.

Volgens Turkije bieden Finland en Zweden onderdak aan terroristische organisaties. President Erdogan doelt daarmee op Koerdische militante bewegingen als de PKK en YPG, maar ook op aanhangers van de Gülen-beweging. Hij vindt dat met name Zweden daar duidelijker tegen moet optreden. Ook Hongarije heeft nog niet ingestemd met de toetreding, maar van dat land wordt binnenkort een 'ja' verwacht.

Kerncentrale van Zaporizja weer aangesloten op stroomnet

Ukrenergo, de elektriciteitsnetbeheerder van Oekraïne, meldt dat de kerncentrale van Zaporizja weer is aangesloten op het stroomnet. Bij de Russische raketaanvallen van vannacht raakten de elektriciteitsleidingen beschadigd. Daardoor draaide de centrale noodgedwongen urenlang op dieselgeneratoren.

Nucleaire waakhond IAEA bezorgd om aanval op Zaporizja-kerncentrale

Het hoofd van de nucleaire waakhond IAEA heeft alarm geslagen over de situatie bij de kerncentrale van Zaporizja. Rafael Grossi zei vanochtend dat er dringend actie nodig is om de veiligheid en beveiliging van de centrale te beschermen.

"Wederom draait de Zaporizja-centrale op nooddiesels. Dit is de zesde keer. Laat me het nogmaals herhalen: de zesde keer dat de kerncentrale in deze noodtoestand moet draaien. Laat me je eraan herinneren, dit is de grootste kerncentrale in Europa."

De IAEA-baas ergert zich aan de houding van de internationale gemeenschap. "Wat doen we om dit te voorkomen? Wij zijn de IAEA. Het is de bedoeling dat we ons bekommeren om nucleaire veiligheid", zei Grossi tijdens een vergadering. "Elke keer gooien we met een dobbelsteen", zei hij. "En als we dit keer op keer toestaan, zal ons geluk op een dag opraken."

Door beschietingen is de kerncentrale Zaporizja vannacht afgesloten van het Oekraïense elektriciteitsnet. "Vandaag is de laatste communicatielijn tussen de bezette kerncentrale van Zaporizja en het Oekraïense elektriciteitssysteem afgesneden", schrijft het Oekraïense staatsbedrijf voor kernenergie Energoatom in een verklaring.

Kremlin: aanvallen van vannacht zijn reactie op 'terreuraanslagen' in Brjansk

De Russische minister van Defensie heeft gezegd dat de aanvallen op Oekraïense infrastructuur een vergelding zijn voor de "terroristische aanslagen" in de West-Russische regio Brjansk in de buurt van de Oekraïense grens. Volgens Rusland vielen vorige week "Oekraïense saboteurs" twee dorpen binnen en maakten daar slachtoffers.

De gouverneur van Brjansk zegt dat de Oekraïners het vuur openden. Daarbij zou een inwoner zijn omgekomen en raakte een kind gewond. Volgens het Kremlin ging het om een terreuractie. "Het Russische leger zal hard ingrijpen tegen diegenen die vandaag opnieuw een terroristische aanslag hebben gepleegd", zei president Poetin.

Oekraïne ontkent achter de aanval te zitten. Kyiv zegt dat de aanval in Brjansk in scène is gezet door de Russische geheime dienst: "Rusland wil zijn bevolking bang maken, en daarmee de aanval op een ander land rechtvaardigen", zei een adviseur van de Oekraïense president Zelensky.

Verder schrijft het Russische ministerie van Defensie in een verklaring dat het Oekraïense defensiebedrijven en andere "militaire infrastructuur" heeft getroffen. Het zou gaan om opslagbases voor drones en locaties waar munitie wordt geproduceerd. Ook zouden spoorknooppunten zijn uitgeschakeld die gebruikt worden voor de aanvoer van buitenlandse wapens.

Nasleep van de raketaanval in beeld

  • Reuters
    Inwoners van Kyiv schuilen in een metrostation
  • Reuters / Oekraïense hulpdiensten
    Schade in de regio Lviv
  • Reuters
    Een huis in Cherson, verwoest door de raketaanval
  • Reuters / Oekraïense hulpdiensten
    Hulpdiensten aan het werk in de buurt van Lviv, waar een woongebouw is geraakt
  • AFP
    Nasleep van de raketaanval in Kyiv

Georgië trekt omstreden 'Russische' wet in na protesten

In Georgië is een omstreden wetsvoorstel waar veel protesten tegen waren, alsnog ingetrokken. De wet zou organisaties verplichten om zich te registreren als 'buitenlandse agent' als ze geld uit het buitenland krijgen.

In Rusland wordt een zelfde soort wet gebruikt om de media en oppositie aan te pakken. Demonstranten waren bang dat Georgië dezelfde kant op zou gaan en gingen ook gisteravond weer de straat op. In de hoofdstad Tblisi liepen de protesten uit op rellen. Meer dan 60 mensen zijn opgepakt.

Hier zijn de steden waar Rusland raketten op heeft afgevuurd

Zelensky over Russische raketaanvallen: het was een zware nacht

De Oekraïense president Zelensky zegt dat zijn land een zware nacht heeft doorgemaakt. "Een massale raketaanval door het hele land". schrijft hij op Telegram. "Er waren aanvallen op kritieke infrastructuur en woongebouwen. Helaas zijn daarbij gewonden en doden gevallen."

Over de energievoorzieningen die zijn getroffen schrijft Zelensky: "Alle diensten werken. De energiesystemen worden weer opgestart."

Hij zegt dat de aanvallen waarbij Rusland 81 raketten afvuurde zijn uitgevoerd om de Oekraïners te intimideren. "Ze hebben teruggegrepen naar hun ellendige tactieken. De bezetters kunnen alleen burgers terroriseren. Dat is alles wat ze kunnen doen. Maar het zal ze niet helpen. Ze zullen de verantwoordelijkheid voor alles wat ze hebben gedaan niet ontlopen."

Meer Duitsers melden zich aan bij leger sinds begin oorlog

Er hebben zich vorig jaar bijna 19.000 mensen aangemeld voor het Duitse leger. Dat is een toename van 12 procent vergeleken met 2021. Sinds de oorlog in Oekraïne is begonnen, meldden zich vooral meer vrouwen en minderjarigen aan.

Het Duitse ministerie van Defensie benadrukt dat jongeren onder de 18 die zich bij de Bundeswehr melden geen diensten verrichten "waarvoor het zelfstandig gebruik van het wapen nodig zou kunnen zijn".

Ondanks de toename ligt het aantal nieuwe rekruten nog niet op het pre-coronaniveau. In 2019 meldden zich nog ruim 20.000 mensen zich voor het Duitse leger.

Beelden van de aanvallen van vannacht

Russische raketaanvallen op meerdere plaatsen in Oekraïne

Vijf doden en meerdere gewonden door raketaanvallen

De gouverneur van de westelijke regio Lviv zegt tegen persbureau AP dat daar zeker vier mensen zijn gedood nadat een raket een woongebied heeft geraakt. Ook viel er een dode in de stad Dnipro. Hulpdiensten in Zolotsjivsky zouden bezig zijn om mensen onder het puin te halen.

Meerdere regio's in Oekraïne getroffen door Russische luchtaanvallen

Rusland heeft vannacht luchtaanvallen uitgevoerd op verschillende regio's in Oekraïne, waaronder de hoofdstad Kyiv en de haven van de zuidelijke stad Odesa. In sommige getroffen gebieden is de stroom uitgevallen, doordat energiefaciliteiten zijn geraakt.

Volgens de gouverneur van de noordoostelijke regio Charkiv zijn op de gelijknamige stad zeker vijftien Russische raketten afgevuurd. Ook de gouverneur van de regio Odesa maakt melding van "grootschalige aanvallen". Behalve energievoorzieningen zijn volgens hem ook woningen getroffen. De gouverneur roept inwoners op om in de schuilkelders te blijven, omdat nog een tweede aanvalsgolf wordt verwacht.

Ook in de centraal gelegen stad Dnipro en in Loetsk, in het noordwesten, zijn explosies gemeld. Het is de eerste Russische aanval van deze omvang in drie weken, melden internationale persbureaus.

Zwitserse bankiers voor de rechter voor wegkijken bij geldtransacties vriend van Poetin

In Zwitserland staan vier voormalige bankiers van de Russische Gazprombank terecht omdat ze een oogje dichtknepen bij miljoenentransacties via bankrekeningen van een vriend van Poetin. De naam van deze vriend, de cellist Sergej Roldoegin, dook in 2016 op in de Panama Papers. Hij zou een van de vrienden zijn via wie de Russische president geld naar het buitenland liet wegsluizen. Dat moest Poetin heimelijk doen, omdat er sancties tegen hem waren afgekondigd.

De vier hebben volgens de aanklager de anti-witwaswet overtreden en onvoldoende onderzocht of Roldoegin in de periode 2014-2016 werkelijk eigenaar was van rekeningen bij de bank. Het was volgens de aanklacht algemeen bekend dat de Russische president, "die op papier 100.000 euro per jaar verdient en niet rijk is", in werkelijkheid enorme bezittingen had die door mensen uit zijn omgeving werden beheerd.

Roldoegin is een jeugdvriend van Poetin. Ook zou hij de peetvader van een van Poetins dochters zijn. De miljoenentransacties die via zijn bankrekeningen liepen, zouden vele malen hoger zijn geweest dan zijn eigen inkomen en vermogen. Roldoegin moet volgens de aanklacht daarom als een stroman worden beschouwd.

De aanklager eiste een celstraf van zeven maanden voorwaardelijk tegen elk van de vier voormalige bankiers, drie geboren Russen en een Zwitser. De vier hielden in de rechtbank vol dat ze onschuldig zijn. De uitspraak is op 30 maart. Hun bank kondigde in oktober na overleg met de Zwitserse financieel toezichthouder aan dat het de filialen in Zwitserland ging sluiten.

Poetin decoreerde Roldoegin in september voor zijn verdiensten voor zijn vaderland

VN praat volgende week met Rusland over verlenging graandeal

VN-diplomaat Rebeca Grynspan spreekt volgende week in Genève met een Russische delegatie over verlenging van de graandeal. De vorige verlenging loopt af op 18 maart. Rusland heeft aangegeven dat het pas wil verlengen als hindernissen tegen de export van Russische landbouwproducten zijn weggenomen. "Dit is de volgende stap", zei een woordvoerder van de VN over de ontmoeting met de Russen. "We zullen zien of er meer nodig is."

Russische landbouwgewassen en kunstmest vallen niet onder de sancties die westerse landen tegen Rusland hebben afgekondigd, maar banken, verzekeraars en transportbedrijven wel. Dat belemmert ook de export van landbouwproducten, zegt Rusland.

Oekraïne en Rusland horen bij de landen die het meeste graan exporteren. Als hun export wordt geblokkeerd, stijgen de prijzen overal en kunnen in veel landen tekorten ontstaan. Dat was vorig jaar het geval, toen Rusland na de start van de oorlog in Oekraïne de export van Oekraïens graan over de Zwarte Zee blokkeerde. Na bemiddeling van de VN en Turkije hief Rusland de blokkade op voor een periode van 120 dagen. In november werd de overeenkomst verlengd met nog eens 120 dagen.

Duitse Defensieminister waarschuwt voor voorbarige conclusies Nord Stream-aanslagen

De Duitse minister van Defensie Pistorius heeft gewaarschuwd dat er niet te snel conclusies moeten worden getrokken, nu media hebben bericht over mogelijke Oekraïense betrokkenheid bij de aanslagen op de Nord Stream-gaspijpleidingen in september.

"We moeten duidelijk maken of het een Oekraïense groep was die in opdracht van Oekraïne handelde of zonder dat die regering het wist." Hij wees ook op veiligheidsdeskundigen die hebben gezegd dat het mogelijk een false flag-operatie van een andere, nog onbekend partij was. "Het zou niet de eerste keer zijn dat zoiets gebeurt. Daarom wil ik niet te vroeg conclusies trekken."

EU-buitenlandchef Borrell: 2 miljard euro nodig voor wapens en munitie

Josep Borrell, de buitenlandchef van de Europese Unie, heeft de Europese defensieministers gevraagd om een nieuw steunpakket via een defensiefonds, de zogenoemde Europese Vredesfaciliteit.

"Voor dit steunpakket heb ik 1 miljard euro voorgesteld", zei Borrell in Stockholm, waar hij de ministers ontmoette. Daarnaast moeten de Europese landen volgens hem gezamenlijk wapens inkopen om hun voorraden aan te vullen en aan Oekraïne te kunnen leveren. Als de lidstaten de vraag naar munitie coördineren leidt dat volgens hem tot lagere prijzen en kortere leveringstijden. Ook hiervoor is 1 miljard euro nodig, denkt hij.

Als lidstaten de garantie hebben dat ze hun voorraden weer kunnen aanvullen, zullen ze eerder bereid zijn wapens naar Oekraïne te sturen, verwacht Borrell. Daarom wil hij dat de capaciteit van de Europese defensie-industrie vergroot wordt. "Sorry dat ik het zeg, maar we moeten een oorlogsmentaliteit hebben. Ik praat liever over vrede en vredesonderhandelingen, maar de oorlog woedt door."

De Oekraïense minister van Defensie Reznikov vindt de EU-plannen nog altijd ontoereikend. Oekraïne heeft volgens hem een miljoen stuks artilleriemunitie nodig. Daarmee zou zo'n vier miljard euro zijn gemoeid .

Stoltenberg: 'Niet uitgesloten dat Bachmoet de komende dagen zal vallen'

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg sluit niet uit dat Bachmoet de komende dagen in de handen van het Russische leger valt. Dat heeft hij voorafgaand aan een overleg met de Europese defensieministers gezegd.

"We zien dat Rusland meer eenheden inzet, meer troepen, en wat Rusland mist in kwaliteit proberen ze goed te maken in kwantiteit", zei Stoltenberg. Dat betekent volgens hem niet dat een inname van Bachmoet een keerpunt in de oorlog is. Het laat zien dat Rusland niet moet worden onderschat en Oekraïne blijvende steun nodig heeft, zegt Stoltenberg.

Jevgeni Prigozjin, eigenaar van huurlingenorganisatie Wagner, claimt dat zijn troepen de volledige oostkant van Bachmoet in handen hebben. Dat zou betekenen dat het Oekraïense leger zich daar heeft teruggetrokken, maar die berichten zijn nog niet onafhankelijk geverifieerd.

Jens Stoltenberg

Duitse en Portugese tanks eind deze maand in Oekraïne

De door Duitsland en Portugal beloofde Leopard 2-tanks worden voor het eind van deze maand geleverd. Dat heeft de Duitse minister Pistorius van Defensie gezegd, voorafgaand aan een bijeenkomst met zijn collegaministers in Zweden.

Pistorius zei dat achttien Duitse en drie Portugese tanks deze maand tegelijk in Oekraïne zullen aankomen. Polen leverde vorige maand de eerste vier Leopard 2-tanks aan Oekraïne. Deze week volgen er nog tien.

Europese rechter draait sanctie tegen moeder Wagner-baas terug

Een hoge Europese rechter heeft de sancties tegen de moeder van Wagner-baas Prigozjin teruggedraaid. De Rus Prigozjin is een bondgenoot van Poetin en staat aan het hoofd van de huurlingengroep Wagner, die in Oekraïne meevecht.

De Europese Unie had zijn moeder Violetta Prigozjina op een zwarte lijst gezet. Volgens de EU had ze zakelijke banden met haar zoon, waardoor ze medeplichtig is aan de Russische invasie in Oekraïne. Het Gerecht van de Europese Unie heeft de sanctie nu teruggedraaid, omdat een familieband niet voldoende is om strafmaatregelen te rechtvaardigen.

Bovendien was Prigozjina volgens het Gerecht ten tijde van het opleggen van de sanctie geen eigenaar van bedrijven die banden hebben met haar zoon, in tegenstelling tot wat de EU zei. Er kan nog beroep worden aangetekend in de zaak.

VN-baas Guterres in Kyiv om te onderhandelen over graandeal

Secretaris-generaal van de VN António Guterres is in Kyiv aangekomen om te onderhandelen over het verlengen van de graandeal. Het akkoord tussen Rusland en Oekraïne, dat in november werd verlengd, loopt op 19 maart af.

Guterres is voor de derde keer in de Oekraïense hoofdstad tijdens de oorlog. Hij wil graag dat de deal langer standhoudt. Afgelopen november hoopte de Oekraïense president Zelensky toestemming te krijgen voor export uit meer havens dan de drie die nu worden gebruikt, maar dat lukte toen niet. Rusland wil bij een nieuwe verlenging van de deal dat de eigen landbouwsector minder hinder ondervindt van sancties bij zaken als betalingen en verzekeringen.

Het 'graanakkoord' werd in juli in Istanbul getekend onder bemiddeling van Turkije en de VN. In dat akkoord zijn afspraken vastgelegd over de veilige doorvaart van Oekraïense landbouwproducten en kunstmest over de Zwarte Zee naar Turkije. Het akkoord is van groot belang, omdat de wereld voor een belangrijk deel afhankelijk is van de export uit Oekraïne als het gaat om bijvoorbeeld tarwe, mais, gerst, koolzaad en zonnebloemolie.

Een video uit frontstad Bachmoet

Uit de al maanden belegerde Oekraïense stad Bachmoet komen nog maar weinig beelden. Onderstaande video is gisteren met een Oekraïense drone gemaakt. Geluid ontbreekt, maar de branden en de rook bevestigen dat er hard wordt gevochten. In de stad zouden zich nog 4000 Oekraïense burgers ophouden.

Informatie over het strijdverloop is er nauwelijks; aangenomen wordt dat vooral Rusland zware verliezen lijdt maar ook langzaam meer gebied in handen krijgt. Even zag het ernaar uit dat Oekraïne zich zou terugtrekken, maar president Zelensky en de Oekraïense legerleiding besloten vandaag dat ze dat niet doen en hun posities juist gaan versterken.

Beelden van militaire drone tonen schade in Bachmoet

Duitse media: aanwijzingen voor Oekraïense betrokkenheid bij Nord Stream-explosies

Duitse media zeggen dat opsporingsinstanties een Oekraïens spoor hebben ontdekt in hun onderzoek naar de explosies van de Nord Stream-gaspijpleidingen 1 en 2 in september vorig jaar. De samenwerkende Duitse media ARD, SWR en die Zeit komen met tal van details, maar waarschuwen wel dat inlichtingenkringen er ook rekening mee houden dat het een false flag-operatie was van een andere partij: een operatie die in dit geval bedoeld was om Oekraïne de schuld in de schoenen te schuiven, al zijn daar geen bewijzen voor.

Wie er precies verantwoordelijk was voor de aanslagen hebben samenwerkende westerse opsporingsinstanties niet kunnen achterhalen. Wel is het schip opgespoord dat de daders vermoedelijk bij de aanslagen hebben gebruikt, een jacht dat door een Pools bedrijf werd gehuurd. De twee eigenaren van dat bedrijf zijn Oekraïners.

Het team dat met het jacht de Oostzee op ging zou uit zes personen hebben bestaan: de kapitein, twee duikers, twee duikassistenten en een vrouwelijke arts. Hun nationaliteit is niet achterhaald. Ze zouden bij het huren van de boot valse identiteitspapieren hebben getoond. Dit "commando' zou op 6 september vorig jaar de haven van de Duitse stad Rostock hebben verlaten. Daar was ook hun uitrusting aan boord gebracht. De Duitse recherche heeft na terugkeer op een tafel in de kajuit sporen van springstof gevonden.

De genoemde Duitse media hoorden ook dat een westerse geheime dienst al in de herfst aan andere West-Europese geheime diensten liet weten dat een Oekraïens commando verantwoordelijk voor de vernietiging van de gasleidingen is geweest. Daarna zou er meer informatie boven tafel zijn gekomen, die in dezelfde richting wees, maar de daders zijn dus nog altijd niet achterhaald. Volgens de Duitse media waren ook Nederlandse diensten betrokken bij het onderzoek naar de aanslagen.

Eerder vandaag schreef ook The New York Times uit inlichtingenkringen te hebben vernomen dat de aanslagen mogelijk het werk waren van een pro-Oekraïense groep, maar dat er nog geen harde conclusies kunnen worden getrokken. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat er op resultaten van onderzoek in Duitsland, Zweden en Denemarken wordt gewacht. Een medewerker van de Oekraïense president Zelensky zei tegen persbureau Reuters dat Oekraïne er "absoluut niets mee te maken heeft".

Fabrikant van opblaasbare tanks en raketsystemen doet goede zaken

Al in de Tweede Wereldoorlog werden opblaasbare tanks ingezet om de vijand te misleiden en dat gebeurt nog steeds. Een Tsjechisch bedrijf maakt meer dan dertig verschillende opblaasbare nepwapens waarop de vijand zijn kostbare kogels, bommen en raketten kan verspillen. Zelfs nepversies van de geavanceerde Himars-raketsystemen zijn te koop.

Voor de Oekraïne-oorlog was er weinig vraag naar zijn spullen, maar nu loopt het storm, zegt de directeur van Inflatech.

Hij wil niet niet zeggen aan wie hij zijn spullen verkoopt, maar laat doorschemeren dat ook Oekraïne klant is:

Tsjechisch bedrijf maakt opblaasbare tank om vijand om de tuin te leiden

'Aanslag Nord Stream-pijpleidingen mogelijk werk pro-Oekraïense groep'

The New York Times zegt dat Amerikaanse inlichtingendiensten informatie in handen hebben waaruit blijkt dat de aanslagen op de Nord Stream-pijpleidingen in de Oostzee door een pro-Oekraïense groep gepleegd kunnen zijn. De krant hoorde dat van meerdere bronnen in de Amerikaanse inlichtingenwereld. Die bronnen wilden niet zeggen om wat voor informatie het gaat, hoe die in Amerikaanse handen kwam en hoe sterk de aanwijzingen zijn dat er een pro-Oekraïense groep achter zat.

De Nord Stream-pijpleidingen 1 en 2 werden vorig jaar september onbruikbaar, door opzettelijk veroorzaakte explosies op de bodem van de Oostzee. Wie erachter zat, is nog altijd een raadsel. Er werd naar Rusland, de VS en Oekraïne gekeken, maar ze ontkenden alle drie en het antwoord bleef uit.

De pijpleidingen waren aangelegd om Russisch aardgas rechtstreeks naar West-Europa te kunnen pompen, zonder dat het over Oekraïens grondgebied en grondgebied van andere tussenliggende landen hoefde te gaan. De VS, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Oekraïne waarschuwden met name voor de aanleg van Nord Stream 2, omdat Duitsland zich voor zijn energie veel te afhankelijk van Rusland zou maken.

De bronnen van The New York Times zeggen dat de nieuwe informatie in de richting van "tegenstanders" van president Poetin wijst, maar noemden geen namen en zeiden evenmin wie deze technisch moeilijke operaties hebben gefinancierd. "Ze zeiden dat er geen harde conclusies zijn te trekken", schrijft de krant.

Gas stroomt uit Nord Stream 1 op 28 september vorig jaar

Oekraïne maakt naam van geëxecuteerde militair bekend

Oekraïne zegt de naam te weten van een Oekraïense militair die door Russische militairen geëxecuteerd zou zijn. Hij werd sinds zaterdag bij Bachmoet vermist. De video waarop zijn executie te zien zou zijn, ging de afgelopen dagen rond op sociale media en riep woedende reacties op.

In de video is een ongewapende man te zien. Hij staat in een kuil, rookt een sigaret, kijkt naar de cameraman en zegt "Leve Oekraïne". Meteen daarna wordt hij van dichtbij door geweervuur geraakt en zakt hij in elkaar. Op de achtergrond zijn Russischsprekende mannen te horen.

Het Oekraïense leger maakte vandaag bekend dat het om de 41-jarige man Tymofi Sjadoera gaat. Zekerheid is er pas als het lichaam gevonden is, zodat het kan worden onderzocht. Een Oekraïense journalist zegt tegen het Duitse persbureau DPA dat het om een andere Oekraïense militair gaat. Familieleden van die andere militair zouden dat hebben bevestigd. Zijn lichaam is in februari door Rusland aan Oekraïne overgedragen.

President Zelensky is in ieder geval woedend, ongeacht wie het is. "Ik wil dat we zijn woorden allemaal beantwoorden met 'leve deze held, leve de helden, leve Oekraïne' en we zullen de moordenaars vinden", zei hij in een tv-toespraak.

Een opname uit de video:

Russische ministerie van Defensie: negentig krijgsgevangenen keren terug door gevangenenruil

Oekraïne laat in een gevangenenruil negentig krijgsgevangenen terugkeren naar Rusland. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie bekendgemaakt op zijn officiële Telegramkanaal. Volgens het ministerie werden de Russen in levensgevaar gevangengehouden. Ze worden met vliegtuigen van de Russische luchtmacht naar Moskou gevlogen voor behandeling en revalidatie in medische faciliteiten van het Russische ministerie.

Wat er tegenover de terugkeer van de Russische krijgsgevangenen staat, zegt het ministerie niet. Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft nog niets bekendgemaakt over de gevangenenruil.

Russische krijgsgevangenen bij een ruil vorige maand

EU plaatst Russische commandanten op sanctielijst vanwege seksueel geweld tegen vrouwen

De EU kondigt sancties aan tegen twee Russen vanwege seksueel geweld tegen vrouwen in Oekraïne. Volgens persbureau AFP gaat het om twee Russische commandanten in Oekraïne.

Sinds de Russische inval in Oekraïne komen er veel verhalen naar buiten over seksueel geweld door Russische militairen. Olena Zelenska, de vrouw van de Oekraïense president Zelensky, sprak afgelopen weekend op een conferentie in Lviv over seksueel geweld door Russische militairen. Ze riep de internationale gemeenschap op om de daders te straffen.

Het is voor het eerst dat de EU sancties oplegt vanwege seksueel geweld tegen vrouwen. Op de lijst staan ook personen en organisaties uit andere landen. De sancties houden in dat de personen en organisaties niet meer naar landen in de EU mogen reizen. Ook wordt het verboden om zaken met hen te doen en kunnen ze niet meer bij hun bankrekeningen in de EU.

Loekasjenko: 'We zullen niet worden meegesleept in oorlog'

De Belarussische president Loekasjenko beschuldigt Oekraïne van pogingen om zijn land te betrekken bij de oorlog in Oekraïne. "We zullen niet worden meegesleept in de oorlog", citeert staatspersbureau Belta Loekasjenko.

Loekasjenko maakte bekend dat een "terrorist" en twintig anderen zijn opgepakt. Ze zouden te maken hebben met de sabotagepoging op een Belarussisch vliegveld, schrijft Belta. Volgens de president was de terrorist getraind door de Oekraïense veiligheidsdiensten en de Amerikaanse geheime dienst CIA.

Activisten in Belarus claimden vorige maand een geavanceerd Russisch militair bewakingsvliegtuig opgeblazen te hebben, maar Rusland en Belarus spreken dit tegen. Volgens Loekasjenko ging het alleen om oppervlakkige schade, schrijft Belta.

Officieel is Belarus niet betrokken bij de oorlog. Wel gebruikte Rusland Belarus in het begin van de strijd om troepen en materieel naar Oekraïne te brengen. Ook vuurde Rusland raketten af vanaf vliegvelden in Belarus.

Nieuwe verklaring Heineken over Russische afdeling

Heineken schrijft in een nieuwe verklaring dat het bedrijf "duidelijker" had moeten zijn over de noodzaak om nieuwe producten te introduceren in Rusland. Eerder zei Heineken dat het lokale managers in Rusland die besluiten hadden genomen. Nu erkent het bedrijf dat daarvoor toestemming was gegeven vanuit het hoofdkantoor van Heineken.

Vorige maand bleek uit onderzoek van Follow The Money dat Heineken niet alleen nog steeds actief is in Rusland, maar ook allerlei nieuwe producten op de markt heeft gebracht. Het gaat om producten die producten van andere bedrijven die zich dit jaar wel terugtrokken, zouden moeten vervangen.

Heineken verwacht de Russische afdeling van het bedrijf in de eerste helft van dit jaar te kunnen verkopen.

Oekraïense militairen vastberaden in Bachmoet: 'voor ons is het een principekwestie'

Het Oekraïense leger houdt nog altijd stand in Bachmoet, de zwaar belegerde stad in het oosten van het land. Dagelijks beschieten de Russische troepen de stad, wat een spoor van vernieling achterlaat. De afgelopen maanden leden beide legers zware verliezen voor een plaats die weinig militaire, maar vooral symbolische waarde heeft.

In de video hieronder legt een commandant van het Oekraïense tankleger uit waarom zijn troepen de stad blijven verdedigen:

Principekwestie rondom Bachmoet zorgt voor spoor van verwoesting

Oekraïne voert gesprekken over graandeal, maar niet met Rusland zelf

Oekraïne is bezig met een nieuwe verlenging van de graandeal, maar staat niet in direct contact met Rusland. "De situatie is nogal ingewikkeld. Veel hangt nu niet van ons af, maar van de partners", zegt een bron binnen de Oekraïense overheid tegen persbureau Reuters.

Afgelopen jaar tekenden Rusland en Oekraïne een "graanakkoord" over de export van graan uit Oekraïne. Rusland blokkeerde de export aan het begin van de oorlog, maar omdat veel landen afhankelijk zijn van graan uit Oekraïne onderhandelden de Verenigde Naties en Turkije met de strijdende partijen over een akkoord. Beide landen spraken toen af dat de graanschepen die betrokken zijn bij het initiatief niet zouden worden aangevallen. In november werd de graandeal al een keer verlengd, maar die verlenging loopt eind volgende week af.

Oprichter Russisch Telegramkanaal veroordeeld tot 8,5 jaar cel

Dmitri Ivanov, de oprichter van het Telegramkanaal Protest MSU, is veroordeeld tot 8,5 jaar cel. Dat meldt het Russische staatspersbureau Tass. De 22-jarige Ivanov studeert wiskunde en cybernetica aan de universiteit in Moskou. Op het Telegramkanaal, dat al opgericht werd voordat Rusland vorig jaar Oekraïne binnenviel, deelde hij berichten over anti-oorlogsprotesten en rechtszittingen. Hij werd in de zomer gearresteerd op verdenking van het verspreiden van "valse informatie" over de Russische strijdkrachten.

Zijn veroordeling is niet uniek. Volgens de Russische mensenrechtenorganisatie OVD-Info worden ruim 450 mensen strafrechtelijk vervolgd omdat ze openlijk tegen de oorlog zijn. Zo werd een 26-jarige man vervolgd omdat hij een droom over Zelensky deelde op Instagram.

Zelensky haalt uit naar mensen die 'desinformatie' verspreiden.

President Zelensky haalt in een videobericht op zijn Telegramkanaal uit naar mensen die "mogelijke beslissingen over defensiekwesties" delen. Ze hebben niet eens toegang tot de topgeheime discussies daarover, zegt de president. Hij lijkt hiermee te verwijzen naar berichten over debatten binnen het leger over de terugtrekking van Oekraïense troepen uit Bachmoet.

Zelensky zegt zijn generaals te hebben gevraagd of die troepen zich moeten terugtrekken of dat de verdediging juist moet worden versterkt. Het advies van zijn generaals was eensgezind: verdedig de versterking. Dat advies werd unaniem gesteund, zegt de president.

"Bachmoet is een van de beste resultaten van de slag om de Donbas", zegt Zelensky.

Britten: Oekraïense troepen hebben hun verdedigingslinie gestabiliseerd

De Oekraïense troepen hebben afgelopen weekend hun verdedigingslinie bij Bachmoet gestabiliseerd, zegt het Britse ministerie van Defensie. Het ministerie plaatst dagelijks updates over de oorlog in Oekraïne. Afgelopen weekend zei het ministerie dat de Russische troepen samen met huurlingenorganisatie Wagnergroep oprukt in de noordelijke buitenwijken van Bachmoet.

Door de oplopende temperaturen worden de wegen naar Bachmoet modderiger. Dat leidt waarschijnlijk tot belemmeringen bij het bevoorraden van de Oekraïense troepen.

'Onzichtbare hand' verergert Oekraïne-crisis, zegt China

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang zegt dat er zo snel mogelijk een dialoog op gang moet komen over de crisis in Oekraïne. "Conflict, sancties en druk lossen het probleem niet op... Er moeten zo snel mogelijk vredesbesprekingen komen waarbij de veiligheidsbelangen van alle partijen moeten worden gewaarborgd", sprak hij bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres.

De minister ziet een "onzichtbare hand" die de oorlog misbruikt voor "bepaalde geopolitieke doeleinden".

Qin zei ook dat China geen wapens heeft geleverd aan een van de strijdende partijen. Volgens de Amerikanen overweegt China om wapens te leveren aan Rusland. De Duitse bondskanselier Scholz zei afgelopen dagen dat eventuele wapenleveranties niet zonder consequenties zullen blijven, om eraan toe te voegen dat hij ervan uitgaat dat Peking geen wapens levert.

Zo ziet de gespannen situatie aan het front bij Bachmoet eruit

Het Russische leger probeert zijn greep te verstevigen rondom Bachmoet. Langs de frontlinie houdt het Oekraïense leger de bewegingen van de Russen in de gaten. Oekraïense soldaten laten zien hoe dat gaat.

Zo ziet de gespannen situatie aan het front bij Bachmoet eruit

Oekraïne stelt nieuwe directeur aan bij anti-corruptiebureau

Oekraïne heeft een nieuwe directeur benoemd van het Nationale Anti-Corruptie Bureau (NABU). Advocaat Semen Krywonos gaat het onderzoeksteam leiden dat corruptie in het land moet aanpakken.

Sinds het uitbreken van de oorlog heeft de Oekraïense regering de aanpak van corruptie in het land hoog op de prioriteitenlijst staan. Begin dit jaar ontsloeg president Zelensky tal van topfunctionarissen die verdacht worden van corruptie. Hiermee probeert hij de kans op toetreding tot de EU te vergroten.

De EU ziet de benoeming van een nieuw hoofd van NABU als een belangrijke voorwaarde voor verdere onderhandelingen over een EU-lidmaatschap. Na de benoeming schreef de Oekraïense premier Shmyhal op Telegram: "Hiermee laten we zien dat we vastbesloten zijn om dit jaar nog met de onderhandelingen over toetreding te beginnen."

Kritiek op de benoeming is er ook. Kryvonos heeft goede banden met de Oekraïense regering en zou volgens een Oekraïense NGO niet volledig objectief zijn. Het Anti-Corruption Action Centre (AntAC) schrijft in een reactie op de benoeming: "Voor ons geeft dit extra reden om het werk van NABU nauwlettend te blijven monitoren."

Kryvonos heeft in een videoboodschap benadrukt dat hij onafhankelijk te werk zal gaan in zijn nieuwe rol.

Oekraïens leger wil verdedigingslinie Bachmoet versterken

Commandanten van het Oekraïense leger willen de verdedigingslinie van Bachmoet versterken. Dat zegt president Zelensky in een verklaring.

Zelensky heeft overlegd met de topcommandanten en die zouden hun steun hebben uitgesproken voor het plan een defensieve operatie uit te voeren. Afgelopen weekend meldde de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) nog dat het erop leek dat de Oekraïense troepen zich aan het voorbereiden waren op een terugtrekking uit de belegerde stad.

Russische troepen, inclusief Wagner-huurlingen, proberen Bachmoet al maanden in te nemen. Dat heeft geleid tot een bloedige strijd met veel slachtoffers aan beide kanten. Jevgeni Prigozjin, de baas van de Russische huurlingengroep Wagner, waarschuwt dat Ruslands positie rond de stad Bachmoet in gevaar komt als zijn troepen niet de munitie krijgen die is toegezegd.

Een vertegenwoordiger van Prigozjin kreeg vandaag geen toegang tot het Russische legerhoofdkwartier in Oekraïne. Prigozjin liet op Telegram weten dat het toegangsbewijs van zijn afgevaardigde werd ingetrokken. Het voorval lijkt een nieuw teken van de verslechterende relaties tussen het Kremlin en het huurlingenleger.

Russische minister van Defensie bezoekt Marioepol

De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe heeft afgelopen weekend de Zuidoost-Oekraïense stad Marioepol bezocht. Het leger meldde zaterdag al dat hij een commandopost aan het front in Donetsk bezocht, nu laat het ministerie weten dat hij ook in de stad is geweest die sinds vorig jaar in Russische handen is.

Bij het bezoek aan Marioepol inspecteerde Sjojgoe met name de wederopbouw van de stad. De Russen kregen de stad in mei vorig jaar in handen. Bij die verovering legden de Russen een groot deel van de stad in puin.

Dat Russische politiek leiders Oekraïne bezochten was lange tijd zeldzaam. Het Kremlin kreeg daar het afgelopen jaar vaak kritiek op, omdat het oorlog zou voeren vanuit het veilige Moskou. Sjojgoe, die sinds 2012 minister van Defensie is, heeft in eigen land veelvuldig kritiek gekregen vanwege zijn optreden tijdens de oorlog. De beelden die nu worden vrijgegeven moeten een grotere betrokkenheid bij de militaire operatie tonen.

Op beelden van het Russische ministerie is te zien hoe Sjojgoe de verwoeste stad bezoekt:

De Russische minister van Defensie was in de bezette gebieden in Donetsk en Marioepol

Premier Kallas, pleitbezorger van Oekraïense zaak, wint verkiezingen Estland

De parlementsverkiezingen in Estland zijn volgens de voorlopige resultaten gewonnen door de centrumrechtse Hervormingspartij van huidig premier Kaja Kallas. Ze geldt als pro-Europees en een van de meest uitgesproken pleitbezorgers van steun voor Oekraïne.

Het lijkt erop dat die houding haar en haar partij extra stemmen heeft opgeleverd bij de stembusgang in de voormalige Sovjetrepubliek, die een oostgrens deelt met Rusland. "Ik denk dat er niets zal veranderen aan onze steun voor Oekraïne met dit sterke mandaat, omdat de andere partijen - behalve EKRE en misschien Centrum - er hetzelfde in staan", zei de 45-jarige Kallas op de uitslagenavond van haar partij.

Lees hier meer:

Wagnergroep: Russische positie in Bachmoet in gevaar zonder munitie

Jevgeni Prigozjin, de baas van de Russische huurlingengroep Wagner, waarschuwt dat Ruslands positie rond de stad Bachmoet in gevaar komt als zijn troepen niet de munitie krijgen die ze is toegezegd. "We proberen uit te zoeken wat de reden is: de standaard bureaucratie of verraad", zei Prigozjin op zijn Telegramkanaal over het uitblijven van de munitie.

Het is een nieuwe aanwijzing dat de spanningen tussen Wagner en de Russische regering oplopen. Prigozjin uit vaker kritiek op de Russische legerleiding. Zo zei hij afgelopen weekend in een video nog dat "als Wagner nu Bachmoet zou verlaten, het hele front instort". Volgens hem is zijn huurlingengroep "het cement" van de operatie.

Russische troepen, inclusief Wagner-huurlingen, proberen Bachmoet al maanden in te nemen. Dat heeft geleid tot een bloedige strijd met veel slachtoffers aan beide kanten. Momenteel is er een groot tekort aan Russische munitie. Russische reservisten worden met veldscheppen de strijd in gestuurd, meldde heeft het Britse ministerie van Defensie afgelopen nacht.

Lees hier meer over de Wagnergroep van Prigozjin:

Scholz: Chinese wapenleveranties zouden niet zonder consequenties zijn

De Duitse bondskanselier Scholz waarschuwt dat eventuele Chinese wapenleveringen aan Rusland niet zonder gevolgen zullen blijven. Dat zei hij in een interview met CNN, kort na een bijeenkomst met president Biden in Washington. Scholz zegt overigens "vrij optimistisch" te zijn en geen leveringen van Peking te verwachten.

"Ik denk dat het consequenties zal hebben", zei Scholz in reactie op de vraag of Duitsland sancties zou treffen tegen China bij wapenleveringen. "Maar we zitten nu in een fase waarin we het duidelijk maken dat dit niet mag gebeuren en ik ben vrij optimistisch dat in dit geval aan ons verzoek wordt voldaan. Maar we moeten het goed in de gaten houden en erg behoedzaam zijn."

Achtergrond van het interview met CNN en het gesprek met Biden zijn zorgen over mogelijke wapenleveringen van China aan Rusland. Eind vorige maand zeiden CIA-directeur Bill Burns en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Blinken, dat ze ervan overtuigd zijn dat China overweegt om dit te doen. Beiden waarschuwden voor de gevolgen van dat soort leveringen.

Brits ministerie: Russen vechten met veldscheppen

In verband met een gebrek aan munitie worden Russische reservisten met veldscheppen de strijd in gestuurd. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie naar buiten gebracht. Het bericht is niet onafhankelijk geverifieerd.

De zogenoemde pioniersschep, de MPL-50, stamt uit 1869 en behoort tot de standaarduitrusting van Russische infanteristen. De scherpe schep is eigenlijk bedoeld om schuttersputjes te graven, maar kan ook gebruikt worden als wapen.

"Het gebruik van de schep als wapen onderstreept de wrede en technisch inferieure manier van vechten die deze oorlog in belangrijke mate karakteriseert", licht het ministerie toe. De gevechten aan het front zijn volgens de Britten in toenemende mate man-tegen-mangevechten. Het ministerie denkt dat dat komt door een gebrek aan artillerieondersteuning voor Russische troepen.

Overzicht weekend

Welkom in dit liveblog over de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne. Een korte terugblik op de belangrijkste gebeurtenissen van zaterdag en zondag:

  • Turkije is druk bezig de graandeal te verlengen die vorig jaar werd gesloten. In die deal wordt de veilige doorvaart geregeld van graanschepen over de Zwarte Zee naar Turkije en vandaar naar de rest van de wereld.
  • De Oekraïense troepen vechten nog steeds in Bachmoet, zei een woordvoerder van het leger tegen CNN. De troepen wisselen elkaar af, maar van een terugtrekking is volgens hem geen sprake. De afgelopen dagen speculeerden verschillende media over de terugtrekking van het Oekraïense leger uit de stad.
  • Tijdens een publiek optreden op de G20-top in India, verdedigde de Russische minister van Buitenlandse Zaken de invasie van Rusland in Oekraïne. Volgens Sergej Lavrov is het Rusland dat werd aangevallen. Die uitspraak werd met gelach ontvangen in de zaal:
Russische minister van Buitenlandse Zaken uitgelachen op G20-top

Meer teruglezen? Hier vind je het vorige liveblog.