De Russische orkestleider Sergej Roldoegin
NOS Nieuws

Roldoegin: omstreden miljonair of onbaatzuchtige musicus?

Zijn naam wordt genoemd in de Panama Papers als bestuurder en eigenaar van diverse brievenbusfirma's in Panama en de Maagdeneilanden. Op deze manier zou de Russische orkestleider Sergej Roldoegin multimiljonair zijn geworden.

Maar zelf beweert hij dat hij helemaal niet rijk is. En wát hij heeft, steekt hij in zijn orkest. Zegt hij.

Gisteravond zei Roldoegin op de Russische televisie dat hij met de pet moet rondgaan om aan geld te komen om zijn musici te kunnen betalen. "Ik wil met de beste muziekinstrumenten werken, met de beste adviseurs en in de mooiste concerthallen spelen. Wat denk je dat dat allemaal kost?"

Geen investeerders

Volgens Roldoegin ontbreekt het in Rusland aan geldschieters in de culturele sector. "In het Westen steken grote investeerders veel geld in de muziek. Dat gebeurt niet in Rusland. Ons rest niets anders dan onze jeugd zo goed mogelijk op te leiden."

Dat heeft hem uiteindelijk toch rijk gemaakt, zegt hij. "Ik ben rijk, ja. Rijk omdat ik met de beste talenten van Rusland mag werken."

Ik ben trots op hem. Ik wilde dat ik meer vrienden zoals Roldoegin had.

President Poetin

Vorige week reageerde de Russische president Poetin, een jeugdvriend van Roldoegin, al op de vermeende betrokkenheid van Roldoegin bij het schandaal. "Hij is maar een kleine aandeelhouder in een van onze bedrijven. Hij verdient heus geen miljarden. En met wat hij verdient, haalt hij dure muziekinstrumenten naar Rusland."

Poetin zei dat Roldoegin zo een waardevolle bijdrage levert aan de Russische cultuur. "Ik ben er trots op dat ik vrienden heb zoals hij."

De president zelf wordt ook in verband gebracht met de Panama Papers. Zijn vertrouwelingen zouden geldstromen via een netwerk van brievenbusfirma's naar belastingparadijzen hebben gesluisd.

De Russische president zegt niet zoveel waarde te hechten aan de onthullingen uit de Panama Papers. "Het is een Amerikaans complot, bedoeld om Rusland zwart te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl